Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dagnje na buzaru

POTREBNO JE
2 kg dagnji, 100 g margarina, glavica crnog luka, 6 čena belog luka, 3 dl belog vina, 3 paradajza, 100 g prezli, so, biber, 2 veze peršuna + pasta, spageti po izboru

PRIPREMA
Dagnje dobro iščetkajte pod hladnom vodom. U većoj šerpi rastopite margarin, propržite iseckan crni luk, dodajte dagnje i prelijte belim vinom. Šerpu poklopite i ostavite nekoliko minuta dok se dagnje ne otvore. Dodajte oljušten i isečen paradajz, sitno iseckan beli luk, peršun, so i biber, pa ostavite da se još malo krčka. Ako je potrebno, dolijte vodu, a na kraju pospite prezlama i sve promešajte.
skuvati pastu i sjediniti

na kulinarci ima lep recept sa maskarpone sirom ,)

Poslednja izmena:
nego ja sam godiinama plavi patlidžan ljuštila, solila, ostavljala da stoji, ispirala od viška soli i onda (posle par sati) pohovala, a skoro sam jela izuzetan patlidžan koji se ljušti, seče i čim se iseče parče stavlja se u hladnu vodu da ne tamni. Pohuje se odmah.
I nije bilo ni gorko ni žilavo ni tvrdo.
Moram da probam i sama tako da spremim

nego ja sam godiinama plavi patlidžan ljuštila, solila, ostavljala da stoji, ispirala od viška soli i onda (posle par sati) pohovala, a skoro sam jela izuzetan patlidžan koji se ljušti, seče i čim se iseče parče stavlja se u hladnu vodu da ne tamni. Pohuje se odmah.
I nije bilo ni gorko ni žilavo ni tvrdo.
Moram da probam i sama tako da spremim

Uvek kada spremas plavi patlidzan nije bitno da li ga ljustis ili ne da li ga seces na kockice ili na kolutove stavi ga u slanu vodu da odstoji neko vreme...izgubi svu ljutinu.

Nisam ni ja znala ovo za patlidžan, uvek sam ga pripremala kako kaže mileva nekoliko sati posla oko njega) :confused:
A dagnje.... mmmmm.... obožavam, ali samo skuvane u slanoj vodi, ništa im ne treba više... sad bih srknula koju...

kod nas pasuljčina sas rebarci... i kupus salata

Cini mi se da nisam vidjala na pijaci :think:
I kako ga spremas?

klasično. na 2 glavice izdnistanog crnog luka dodam na trake isečeni raštanj (2 veze), 2 šargarepe, jedan celer i 2 srednja krompira...začinim i kad bude skoro kuvan ubacim jedna isečeni oljušteni paradajz i kašiku kukuruznog griza.
sa ovčetinom izbacim šargarepu i krčkam dugo dok meso ne bude gotovo, a raštanj dodam na kraju i u toj varijanti je i malo ljuto (od bibera).

danas - roštilj kobasice sa restovanim krompirom, a pre toga laka brokoli čorba (ko hoće, može da ubaci pavalaku u tanjir).
salata je zelena.
dezert - crno i belo grožđe.

Hvala pricalice :D

Danas kuvam pileci paprikas ali bez krompira,a uz to napravim pire krompir.Davno sam prestala da ubacujem krompir jer kada ostane nece niko da ga jede,a ovako je super.Pojede se pire,pa onda sutra npr. obarim testo.Za saltu paradajz,a od slatkog verovatno nista.

..zna li neko shta uraditi sa krompirom koji ima onako zemljast ukus i narochito miris? :roll:
..od chega to zavisi?
..moze li se prepoznati takav krompir pre kupovanja?
..kako da nestane to, ako ne moze?
..par puta je pomoglo kada se kuva duuuugo, bar josh 20 minuta odkako je skuvan..
..ali ne pomaze svaki put.. :(

danas je bila pradajz čorba,skuša uvaljana u kukuruzni griz i pečen u malo ulja i krompir salata...a smokve još uvek imamo toliko na drveću da već nam na ušima izlaze...a već sam i ogromnu količinu džema od smokvi napravila..

danas je bila pradajz čorba,skuša uvaljana u kukuruzni griz i pečen u malo ulja i krompir salata...a smokve još uvek imamo toliko na drveću da već nam na ušima izlaze...a već sam i ogromnu količinu džema od smokvi napravila..

I kod nas je rodila kao luda...kao i kruska i jabuka.Volim voce ali ovaj septembar me uvek izbezumi kada svo to voce sazri.I ko sta radi mi smo jedemo i jedemo jer naravno zao nam je da propadne.
Stavicu malo jabuka u zamrzivac da imamo za kolace preko zime...iako ih ja nevolim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back