Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
volim gusce : )
hvala na receptu,tek sada videla i dovrsavam ga,nego ne znam koliko se brasna muti u vodi posto nikada ne stavljam zaprsku ni tolu ni hldnu: )

U sustini nemora jer neutralna pavlaka sama po sebi zgusne jelo.Ali posto ti volis gusce stavis u cinijicu kasikicu,dve brasna i razblazis sa malo vode mozda sa 1dcl...to kod mene sve ide otprilike.

e, nađoh ovo na netu, pa ću da probam, jer mLogo volEm patlidžan:

PRIPREMA

Oprane patlidžane isecite sa korom na kolutove, posolite ih, sačekajte desetak minuta da puste vodu, pa ih osušite i ispecite na teflonu. Paradajz poparite vrućom vodom, oljuštite ga i isecite na kolutove. Mocarelu isecite na kriške, a sveže listove origana operite i sitno iseckajte. U duguljasti pleh u slojevima ređajte patlidžan, paradajz i sir. Svaki sloj pospite seckanim origanom, ponavljajte dok ne utrošite sastojke, a završite sirom. Pecite oko pola sata u rerni koju ste zagrejali na 150 stepeni.

danas sam mislila
corbu od tikvica
krompirice, oslic i srpsku salatu
ali
nisam nesto sigurna za taj oslic (iz zamrzivaca)
prosli put kad sam ga ubacila u vrelo ulje nesto mi se zalepio i raspao
pa se sad bojim da mi se to opet ne desi
el zna neko kako to mogu sa sigurnoscu dizbegnem?

moraš da ga odmrzneš i osušiš (u krpu umotaš, da upije vodu)
nakapaj malo limunom (kiselina sprečava raspadanje)
i uvaljaj malo u brašno, još bolje kukuruzno; izmešano sa začinima (beli luk u prahu, vegeta, ili mešavina začina za pečenu ribu)
i u zagrejano ulje (kad pljuneš da cvrči :mrgreen: ''super, sa'će omletić'' )

Nego, ja ne kuHam već danima
za vikend imali neke goste izdaleka, pa se tu što naspremalo (pa ostalo, roštilj i sl.), što smo išli po ručkovima, pa onda neki rođendani... ovaj kraj jula nam je uvek veseo :D
sad su nam klinci u gostima pa im baba ugađa sa hranom... strina samo sladoled da kupi i da se iiiigraaa :D

pošto starija ćerka danas postaje punoletna, idemo na neki lep ručak...

:)
pa ti i ja smo istu muku mucile na danasnji dan :mrgreen:

moja sinoc pravila zuraju na adi..njeno drustvo, i moje se ubacilo..nema razlike..sto je lepo kad porastu, pa nam na rodjendanima svima lepo..niko nikog ne mora da zabavlja..
cim se probudila u 12 00 odmah sam je organizovala i suocila sa realnoscu punoletstva - POPIS!!!

danas smo rucale rodjendansku tortu - cizzzzzzzz cakes :)
prevse vruce za nesto drugo..a cizz ne moze da ceka :)

Poslednja izmena:
:)
pa ti i ja smo istu muku mucile na danasnji dan :mrgreen:

moja sinoc pravila zuraju na adi..njeno drustvo, i moje se ubacilo..nema razlike..sto je lepo kad porastu, pa nam na rodjendanima svima lepo..niko nikog ne mora da zabavlja..
cim se probudila u 12 00 odmah sam je organizovala i suocila sa realnoscu punoletstva - POPIS!!!

danas smo rucale rodjendansku tortu - cizzzzzzzz cakes :)
prevse vruce za nesto drugo..a cizz ne moze da ceka :)

mi smo porodično klopali na zemunskom keju...milina i lepota...većina društva joj je na raznim odmorima, ali smo se bar družili, kao prava porodica...
i mojoj majci sam čestitala dan kad je prvi put postala baka :lol:
p.s. nego, mlađoj je rođus u nedelju :D

hvala vam :heart:

što se tiče recepta... ja sam juče sve odokativno nabrzaka :confused:
kora od pola kile mlevenog keksa, oko 150g margarina i soka od narandže(može i bilo koji dsrugi, ovaj mi bio načet), oko 1 dcl. uglavnom, dipati ga po malo, dok se keks lepo ne slepi, da može da se napravi kora.
Onda umutiti 3 kesice šlaga, ili oko 1/2 l slatke pavlake. to izmešati sa sitnim neslanim sirom (recimo ella) i u to sve umešati dve kesice želatina (po receptu sa kesice). i šećera, nemam pojm akoliko, ja stavila oko 150 g u prahu.
Neko voće - maline, kupine, jagode, višnje ili sl. izmiksati, dodati šećera po ukusu. Dodati pola smese pavlake i sira i izmešati.
I onda u kalup prvo 'raširiti' koru od keksa, zatim staviti beli fil (ono pola što je ostalo) i odgore ovaj voćni.
Ako vlite da vam bude sve pod konac, sačekajte da se prvi fil stegne, pa tek onda stavite drugi, a ja sam ih tako izmešala, pa je onako kao mermer :)

ja cu danas verovatno tiramisu: )
patispan od 5 jaja,5 kasika brasna i 5 kasika secera ispeci u rerni i iseci na pola,ostaviti da se ohladiti,zatim skuvati veeliku solju turske kafe,procediti je i natopiti ptispan istom(sipati malo po malo, da se ne pretera) pa poprskati casicom konjaka ili domace rakije: )
fil: umutiti 3 zumanca, dodati 3 kasike secera,izrendanu koru od 1 pomorandze i umuceni maskarpone(ja ga prvo kasikom umutim u posebnoj ciniji pa ga dodam zumancima) istaviti u frizider da se ohladi na par minuta a za to vreme posebno umutiti belanca,penasto i sjediniti sa filom iz frizidera
kada se prohladi fimovati patispan(dva reda patispana i dva reda fila) i odozgo posuti kakakom
ispadne mnooogo dobro

Skoro me je neko pitao , mislim mackica :think: za neki jermenski recept . Pa evo :

Junetina se isece na kocke, i potopi se u mleko na dva sata . U pleh se sipa ulje i poredja meso sa sve mlekom, malo biber, malo soli, preko toga prodinstane pecurke sa sve njihovim sokom koji su pustile, biber, so, preko toga kolutovi krompira, i malo posoliti, a prelije se pomesanom pavlakom i majonezom. Ako treba doli je se jos malo vode, uglavnom ne mora, i u rernu, prvih 20-tak minuta se poklopi zbog krompira, pa se skine poklopac da bi se zapeklo.

ima li neko neki recept za kelj?kupila sam ga danas i mnogo volim da ga jedem ali ga nikada nisam spremala

Prvo skuvas govedju supu sa puno mesa i svim ostalim (sargarepa, zelen, krompir). Kelj iseces na krupnije delove, obaris (ne mnogo) i nalijes onom vec gotovom supom i seckanim kuvanim mesom i povrcem.
Ide negde i beli luk (zaprska?) ali ne mogu da se setim.

Ovakav kelj je meni najbolji.

ima li neko neki recept za kelj?kupila sam ga danas i mnogo volim da ga jedem ali ga nikada nisam spremala

KELJ NA SRPSKI NAČIN

Glavicu kelja iseci na kriške,nali vodom, kad provri kuvaj koji minut. Izruči vodu i iscedi ga u đevđiru. U većoj posudi proprži crni luk, umešaj brašno, dodaj beli luk, alevu papriku i oceđen kelj, pa prži sve zajedno još minut- dva. Nali kelj supom, posoli, pobiberi i ostavi da vri na laganoj vatri. Pred kraj dodaj nekoliko krompira nasečenih na četvrtine. Služi uz pržene kobasice ili meso.

Ja spremam po ovom receptu, ali bez aleve.

KELJ NA SRPSKI NAČIN

Glavicu kelja iseci na kriške,nali vodom, kad provri kuvaj koji minut. Izruči vodu i iscedi ga u đevđiru. U većoj posudi proprži crni luk, umešaj brašno, dodaj beli luk, alevu papriku i oceđen kelj, pa prži sve zajedno još minut- dva. Nali kelj supom, posoli, pobiberi i ostavi da vri na laganoj vatri. Pred kraj dodaj nekoliko krompira nasečenih na četvrtine. Služi uz pržene kobasice ili meso.

Ja spremam po ovom receptu, ali bez aleve.

:ok:i dodam kim na pocetku dinstanja..- varivo

i drugi nacin - samo ga obarim u slanoj vodi..ocedim..prelijem maslinovim uljem i dodam cen belog luka.

hvala,fino zvuci,ali ne jedemo govedinu : )
nekako sam drugacije zamisljala ali pojma nemam kako: )

moja mama uvek pravi kelj sa suvim rebrima...bude fantastičan....standardno stavljaš isečen luk, šargarepe...kad se rebra raskuvaju, onda ih izvadiš, odvojiš meso od kosriju i vratiš nazad. kelj kao kelj se brzo skuva, pa tek onda ubaciš krupno isečen...može i dimljena butkica umesto rebara, a može i isečen krompir što neko gore reče.
nego, danas sam stavila škembiće da se krčakaju u saftu. mnogo volim to da jedem, a ovi ostali neka se snalaze.

Poslednja izmena:
jao ljudi koliko rođendana :heart:
i mom mužu danas... :zag::cmok2:
Obećala sam mu neke morske plodove, ali posle bazena :mrgreen:
ne znam ni kakve :think: da nije rižoto, tako reče

a vikenda nam je bio veseo, i svadba i slava... a vrućina udarila, nisam mogla ni parčence prasetine:confused: Važno da Vranca nije falilo :cool:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back