Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, još za prvi maj :)
super su bili, mada sledeći put će biti bolji, pogrešila sam samo što sam ih previše 'razvaljala', odnosno trebali su malo deblji da ostanu
a inače recept je vrlo jednostavan, na kilo brašna ide SOLI, prašak za pecivo i nešto više od pola litre jogurta.
s tim što ostaviš malo brašna da ih uvaljaš kad izmesiš i isečeš
tako se peku u rerni, sa brašnom, znaš i kad kupiš u radnji da su tako, 'brašnjavi'
i idu u vrelu rernu

mackice
imam par pitanja:)
ok
kazala si nam koji sastojci idu u testo
a
el bitno kojim redosledom i kako
i el npr. mleko treba da bude mlako il nesto
misim nikad nisam nista umesila sem
sto sam jednom ambiciozno pokusala da napravim piroske
pa se to (blago receno:rumenko:) neslavno zavrsilo
al sad..mnogo bi bilo kad bi sve svoje neuspele kulinarske pohode delila sa vama

i onda (kad mi detaljno opricas kako to testo-unapred :hvala:)
kako od njega posle postane makovnjaca:D

Da, još za prvi maj :)
super su bili, mada sledeći put će biti bolji, pogrešila sam samo što sam ih previše 'razvaljala', odnosno trebali su malo deblji da ostanu
a inače recept je vrlo jednostavan, na kilo brašna ide SOLI, prašak za pecivo i nešto više od pola litre jogurta.
s tim što ostaviš malo brašna da ih uvaljaš kad izmesiš i isečeš
tako se peku u rerni, sa brašnom, znaš i kad kupiš u radnji da su tako, 'brašnjavi'
i idu u vrelu rernu
Hvala. Verujem da ću ih praviti ovih dana.
Pretpostavljam da je testo, s obzirom na to da se pravi s jogurtom, slično onom ludom testu koje se drži u kesi u frižideru, pa se od njega otkida, a ono do sledeći put opet naraste.
Ne bi bilo loše da testo za somune može da stoji u frižideru nekoliko dana. Za ovakve kao što sam ja samo bi to imalo smisla. Glupo je mesiti testo za dva somuna, a opet je previše da se odjednom ispeče kilo i po testa.

A evo ga i mamamajin recept:

Ne mogu da verujem. Danas sam ih pravila, i slikala...za svaki slučaj-možda nekom zatreba. A nisam Bosanac :)

Dakle, ja ove moje mesim samo od brašna, jogurta, soli i malo praška za pecivo- mere nema. Umesi se mekše testo koje se ne lepi za ruke. Razvijaju se tanje jufke- oko 1/2 cm debljine, ređaju se na pobrašnjan pleh i stavljaju se u vrelu rernu. Izgledaju kao da su pečene pod sačem...ovako:

andrejevroendaniuskrs002Small-1-1.jpg

andrejevroendaniuskrs003Small-1.jpg

Nadam se da sam pomogla :)

Danas spremila mojima corbu od melevenog mesa i praziluka:

Sastojci:
- 1 veča glavica crnog luka
- 3 deblja struka praziluka
- ca. 500g mešanog mlevenog mesa
- 1 lit. supe od kocke (može goveđa ili kokošija)
- 3 trougla topljenog sira
- so i začini po ukusu (ne treba mnogo, jer je supa već slana).

Sitno iseckati crni luk, a praziluk na kolutiće i dinstati na malo ulja. Kad postane staklasto dodati mleveno meso i usitnjavati isto, dok dinstaš. Posoliti tek malke (ja dodala 3 listića lovora jutors, a može i bez toga).
Onda naliješ supicu od kocke i kuvaš na umerenoj vatri ca. 30 min.
U duboki tanjir usuti jednu kutlaču čorbe i u njoj dobro izgnječiti topljeni sir, pa sve to vratiti u čorbu da krčka još 10 min.
Služiti uz vruću pogaču. Prijatno!

e, muž je bio zadovoljan ručkom :zper:
a danas odosmo na bazen i ješćemo nešto tamo:super:

afro, jel ti treba i recept za testo, ili samo mak?
Mene svekrva naučila, a ubedljivo joj je najbolja štrudla da se samo dooobrooo izmeša jednaka količina mlevenog maka i šećera u prahu. I tako se (suvo, znači ništa mleko, kuvanje i sl. ) nanese na testo, pa se uroluje, pa u pećnicu.

a evo za testo sastojci:

1/2lit. mleka
1 kvasac
3 kašike šećera
1 kg. brašna
2 šoljice ulja
3 žumanca

Mackice samo da ti kažem pravo si :heart:

Uuuuuhhhhhh....prvi malo svežiji dan...i eto punog pleha makovnjače...e onda ću
da vadim dušu onima koji kao sve znaju....pa znam i ja svašta nešto....a eto to ne
znam, a baš volim...i neću više da kupujem po parče
:think:

I dopada mi se to što se ne sprema specijalan fil...;)pozdravi svekrvu.....hahaha:D

mackice
imam par pitanja:)
:cmok2:
mleko ne bi trebalo da bude hladno, da bi se kvasdac brže podigao.
znači, uzmeš jednu dublju posudu, u njega suneš mleko (da nije hladno), u mleko staviš 1 ravnu kašičicu soli i 3 pune (supene) kašike šećera. Onda u sve to ubaciš izmrvljenu kockicu kvasca (mrviš ga prstima). i ostaviš dok ne vidiš da se kvasac istopio, tj. da se na površini mleka pojavila pena.
Za to vreme u dublji sud istreseš 1 kg mekog (iliti, napišu NAMENSKOG) brašna, TIP 500. u njega 2 šoljice ulja, 3 žumanceta i ono mleko sa kvasceTOm.
I ondaK mesiš, mesiš, mesiš... dok se sve ne sjedini, dok ti se ne lepi testo za prste i dok se celo testo ne odvoji od posude.
Zatim, pospeš malo brašna (imaš valjda još brašna u kući, znači u kom god receptu piše kilo brašna,podrazumeva se da imaš još koje ćeš posuti :arrow:) na sto, radnu ploču i sl., staviš tu veliku grudvu testa i prekriješ je krpom. Tako je ostaviš da raste (iliti ODMARA) jedno četrespet minuta, na ovoj toploti dosta bude i pola sata.
Posle toga ponovo premesiš testo (znači mesiš, jedno 5-10 min, zavisi da l' si jaka), podeliš ga na dva jednaka dela (iliti JUFKE).
razvaljaš oklagijom jednu (na cca 1 cm debljine) i upotrebiš pola fila, znači pospeš fil (pošto je praškast), izjednačiš debljinu, otprilike, kašikom i uviješ u rolat.
to isto uradiš i sa drugom jufkom.
Uljem podmažeš pleh (onaj veliki, šporetski, crni) staviš ta dva rolata. Zasečeš ih malo po površini nožem u rombove (i ne mora). Prekriješ folijom, ostaviš ih tako da narastu još malo, taman dok se ugreje rerna, tako na oko 200.
I onda ubaciš u rernu da se peče.
Koliko, nemam pojma, tako valjda oko 45 min., ali gledaš da ti ne izgori. Ako ti se čini je pečeno, probodeš čačkalicu kroz celo testo i kad je izvučeš ako ništa nije ostalo na njoj ondaK je gotovo. Ako ima nešto na čačkalici, onda treba još da pečeš (ta važi za sva testa koja se peku u rerni).

Što se tiče fila - uzmeš pola kile mlevenog maka i pola kile šećera u prahu i mešaš, mešaš, mešaš kašikom iuli varjačom, dok se dobro ne izmeša. ako voliš više fila uzmi po malo više svega, jednake količine, ali može da se desi da rolat pukne, što i nije tako strašno, onako onda izgleda pravo domaćinski :super:

Juče sam napravila proju i onako toplu i mirisnu isekla na kockice i ponela na bazen,
Stefan nije hteo ni da je proba :dash: Pretpostavljam zato što me mrzelo da pravim u onim kalupčićima, nego sam izlila u tepsiju pa posle sekla :roll:
Onda je jeo girice, pomfrit,sladoled:whistling:

danas isto kao juče, bazen i ručak na istom. samo ne znam šta da spremim da ponesem da bi jeo :confused:

Mackice, mene je majka učila da so nikako ne dođe u direktan dodir s kvascem, jer onda neće da nadodje. Ja uvek so stavljam u brašno kasnije, a u kvasac samo šećer. Da li je moguće da sam 20 godina bila u zabludi?

Mackice, mene je majka učila da so nikako ne dođe u direktan dodir s kvascem, jer onda neće da nadodje. Ja uvek so stavljam u brašno kasnije, a u kvasac samo šećer. Da li je moguće da sam 20 godina bila u zabludi?

Nisi,tako isto i ja radim.U kvasac ide samo secer i to sve u mlako mleko,a so u brasno :D
Danas cu da ubacim piletinu u fritezu i napravim puno salate.
Ako mi muz kupi kore za krempitu onda cu ih napraviti:
- odvojim 6 zumanaca od belanaca pa u zumanca stavim 6 kasika secera (po ukusu moze i manje),kesicu gustina (koji sam razblazila sa malo vode) i 6dcl mleka pa to dobro umutiti i ukuvati krem u 6dcl prokuvale vode.Mesati na sporetu dok se krem nezgusne.Umutiti belanca pa gotov krem uz neprekidno mucenje mikserom dodati u belanca i dobijenu masu naneti na koru za krempitu.Po zelji moze se umutiti slag koji e nanese na krem pa se tek onda stavi druga kora za krempite i odgore se pospe secerom u prahu.

Nisi,tako isto i ja radim.U kvasac ide samo secer i to sve u mlako mleko,a so u brasno :D
Danas cu da ubacim piletinu u fritezu i napravim puno salate.
Ako mi muz kupi kore za krempitu onda cu ih napraviti:
- odvojim 6 zumanaca od belanaca pa u zumanca stavim 6 kasika secera (po ukusu moze i manje),kesicu gustina (koji sam razblazila sa malo vode) i 6dcl mleka pa to dobro umutiti i ukuvati krem u 6dcl prokuvale vode.Mesati na sporetu dok se krem nezgusne.Umutiti belanca pa gotov krem uz neprekidno mucenje mikserom dodati u belanca i dobijenu masu naneti na koru za krempitu.Po zelji moze se umutiti slag koji e nanese na krem pa se tek onda stavi druga kora za krempite i odgore se pospe secerom u prahu.

Koju kesicu gustina, tj. koliko gustina? Ima ga u raznim merama.

Ni ja ne stavljam so u kvasac nego u brašno, ali su mi davno rekli da se kvasac bolje digne ako se, uz šećer, doda i malo brašna u mlako mleko ili vodu, zavisi šta se pravi.

Poslednja izmena:
sinoć sam izvadila filete soma da se odmrznu, prethodno ih poprašila začinom c i sklonila od mačke (da ne dođe u iskušenje)....a jutros sam ih samlela, dodala rendane šargarepe, samleveni krompir, vezu peršuna, bibera, granule belog luka i napravila ćufte, uvaljane u prezle....
krompir salata sa prazilukom i bareni brokoli uz to.

ovi moji će garant meso i krompir :roll:...koje meso - piletina....smučila mi se.
od toliko povrća na pijaci, oni jedu ono što mogu da jedu u sred zime.
ma, baš me briga.....sebi ću da obarim malo spanaća sa dodatkom feta sira i poješću ogromnu količinu salate od kupusa.:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back