Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lepa torta i iznutra, što reče neko, baš tako treba da izgleda... super, Kistina...

Imam je neki recept za čokoladnu tortu i isto mi nikad nije dovoljno fila, al baš mi lepa i volim da je pravim. I onda sam pored napisala potrebne mere i napravim jednu i po meru fila i onda lepo bude dovoljno.

A evo zašto je moguće da Kistina nije imala dovoljno fila. Napisala je da je model za tortu prečnika 28 cm, a obično su 25 cm... pa ne izgleda velika razlika, ali se ipak maže na veću površinu i treba ga više. Možda je i kod mene taj problem jer mi je model 27 cm, pa sam razmišljala o tome

Lepa torta i iznutra, što reče neko, baš tako treba da izgleda... super, Kistina...

Imam je neki recept za čokoladnu tortu i isto mi nikad nije dovoljno fila, al baš mi lepa i volim da je pravim. I onda sam pored napisala potrebne mere i napravim jednu i po meru fila i onda lepo bude dovoljno.

A evo zašto je moguće da Kistina nije imala dovoljno fila. Napisala je da je model za tortu prečnika 28 cm, a obično su 25 cm... pa ne izgleda velika razlika, ali se ipak maže na veću površinu i treba ga više. Možda je i kod mene taj problem jer mi je model 27 cm, pa sam razmišljala o tome

Imam ja i kalup od 26 cm, ali mi je kora i ovako bila bas debela, pa vidis kolika je kad sam podelila na pola.
Moglo je 'ladno da se podeli i na 3, tj. mozda je mogao neko drugi, ja sam jedva i ovo ravno (dobro, ne bas najravnije) presekla.
Zmisli tek da je islo u manji pleh, ogromna bi bila!

Imam ja i kalup od 26 cm, ali mi je kora i ovako bila bas debela, pa vidis kolika je kad sam podelila na pola.
Moglo je 'ladno da se podeli i na 3, tj. mozda je mogao neko drugi, ja sam jedva i ovo ravno (dobro, ne bas najravnije) presekla.
Zmisli tek da je islo u manji pleh, ogromna bi bila!

...jeste ona je teška za sečenje na više od dva dela...prosto se nekako
osipa...ali nema ni nešto naročito veze ako baš kore nisu pod konac isečene,
meni je uvek važniji ukus od izgleda...a ti si uradila sve kako treba pa ima i
izgled i ukus sigurno...;)

...da ja sam uvek pekla u manjem plehu pa bude viša ali manja u prečniku,
biće da je to razlog...:think:

Ne razumem kako mislis kako...normalno isekla, nozem velikim nazubljenim, onim za hleb.

..e, sorry, ja odlutala.. :)
..okrugla kora se najlakshe iseche debelim koncem, obichnim za shivenje, samo debelim..
..kad se izveshtish (chitaj - ne prvi ali verovatno drugi put :) )
ladno isechesh kore od po 5mm debljine, koliko god da je ispechena debela..
..samo ga obavijesh ukrug oko kore na odgovarajucoj visini, ukrstish krajeve i zategnesh.. :)
..ako se zainatish da budu bash tanke, moze neko da ti pridrzava pritisnutu sredinu dok zatezesh konac.. :)

Poslednja izmena:
..e, sorry, ja odlutala.. :)
..okrugla kora se najlakshe iseche debelim koncem, obichnim za shivenje, samo debelim..
..kad se izveshtish (chitaj - ne prvi ali verovatno drugi put :) )
ladno isechesh kore od po 5mm debljine, koliko god da je ispechena debela..
..samo ga obavijesh ukrug oko kore na odgovarajucoj visini, ukrstish krajeve i zategnesh.. :)
..ako se zainatish da budu bash tanke, moze neko da ti pridrzava pritisnutu sredinu dok zatezesh konac.. :)

Hvala, dora fora, zapamticu! :)

P.S. Ne mozes da zamislis koliko si me zbunila pitanjem, kako da ti objasnim kako sam sekla nozem...napred-nazad... :lol:

Ćevabdžinica Cica, Đure Jakšića 11 u centru Beograda, ili Karađorđev trg 34 u Zemunu.

cicu sam i ja htela da preporučim, ako volite bosanski tip ćevapa naravno. tu imaju i one super lepinje i posle 2 dana podriguješ na luk ali vredi

ako volite sandžački tj pazarski, odličan, baš pravi ima u sinđelićevoj, to je ona ulica što njome idu autobusi od kalenića prema bulevaru. zove se rile ali piše velikim slovima i pazarski ćevap

a gde ima dobrih klasika-leskovačkih, e to ne znam

Zoran Predin je bio plavac samo na papiru - vodio se u PVO Zemun, a zapravo je nastupao u orkestru lokalnog Doma vazduhoplovaca. Pored izbegavanja požarstva i straže, angažman u orkestru značio je i pristup oficirskom restoranu - podrazumevalo se da nakon svirke članovi benda tu večeraju. Za obične vojnike to je bila potpuno nezamisliva stvar, tako da je Predin bio jedan od retkih koji su u vojsci umesto pasulja zavoleli ćevapčiće.

Vojnički ćevapi "Lačni Franc"

Sastojci:

1/2kg junećeg mesa
1/2kg jagnjećeg ili svinjskog mesa
dve glavice luka
so, biber, tucana aleva paprika

Priprema:

Meso samleti (ili, koga ne mrzi, iseckati), dobro izmešati
sa seckanim lukom i začiniti. Ostaviti meso da odstoji.
Oblikovati u debele prstiće (odatle izreka "ima prste ko
ćevape") i peći na roštilju. Trgnuti rakiju i reći "ćevapčići
so vsaj zdravi, šlivovka je zdravilna!"

Predin je bio prvi strani muzičar koji je posetio Beograd nakon bombardovanja. Beograđani, i naročito Beograđanke, oduševljeno su ga primili i želeli su da ga što bolje i lepše ugoste. Stalno su ga vodali po nekakvim novim i modernim "splavovima" i "klubovima" u kojima su mu davali komplikovane jelovnike i neobična pića. Predin se međutim uželeo običnih ćevapa, pa se, da ne bi uvredio domaćine, izvinio da mora kod tetke (tetki je trebalo odneti lek) i sam seo u autobus i odvezao se u Zemun. Unapred se radujući sišao je kod Keja i došetao se do Doma vazduhoplovstva. Kad, gle - a Doma više nema.

od sinoc mi je muka od ovoga.koja je razlika izmedju bosanskog i leskovackog cevapa?

Prilozi

• Picture 113_resize.jpg
    Picture 113_resize.jpg
    50,4 KB · Pregleda: 34
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back