Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pileća supa sa griz knedlama,pileća džigerica dinstana na praziluku i palenta kao prilog sa krastavcima sa jogurtom...

cokcem cokcem..i griz knedle i palenta za prilog...;)
Ja sam dosla mrtva sa bicikliranja pa je rucak danas izgledao ovako:Minestrone iz kesice,pirinac Uncle Ben sto je gotov za 10 min,i piletina pecena kupljena na Kalenicu.
Paradajz salata.
Zamerki nije bilo.:D

kao pravi zlo prase fan :rumenko:, ja upravo pecem kis od spanaca po receptu sa iste adrese
ako ispadne dobar, stavicu sliku (jes` da ima i na sajtu, al da se pohvalim:zper:)

evo da se pohvalim, ne radi mi donji grejac :confused:
tako da je moj kis preziveo jedno prevrtanje, ali ne i posluzenje :)
pravila sam sa svezim spanacem, sitno iseckanim

Prilozi

• DSC03809.jpg
    DSC03809.jpg
    30,3 KB · Pregleda: 18
Danas pravim flekice sa kupusom: sitno se isecka, tj, narenda, tj. isecka u secku manja glavica kupusa, nasoli se i pusti neko vreme da odstoji da pusti vodu. Ja ostavim taj kupus u cediljki, pa ga malo izgnječim rukama povremeno da ta voda iscuri.
Onda se taj kupus, ovako oceđen proprži na vrelom ulju. To tako piše u receptu da se proprži kao da to traje par minuta... e pa ne traje. Treba njemu dosta i bolje na slabijoj vatri da on lepo ravnomerno požuti. Kad je gotov, a to je kad potpuno promeni boju, miris i ukus, pomeša se sa prethodno skuvanim flekicama.
Ko hoće sam da pravi flekice, ovako kaže recept:
Od 250 g brašna, 1 jajeta i malo vode zamesiti testo, obrazovati jufku, pa kad se malo odmori razvući u tanak list. Onda oštrim nože seći na kvadrate, rombove ili tako neke oblike, nije nužno da budu jednaki, ali otprilike 3x3 cm. Tako se ja otprilike sećam da su izgledale kad je moja baka pravila.
Ja skuvam gotove rezance, najradije one tzv. čipkaste, ali može ko šta ima i voli.
Ja ga jedem samo tako, ali može da se doda šećer pa da bude slatka varijanta.

P.S. Nije dijetalno :rtfm:

Moja varijanta je drugačija malo. Ja isečem kupus, posolim, sipam preko njega malo ulja, promešam, onda dodam malo vode i na ringlu da se dinsta. Kupus pusti svoju vodu, ali treba pazitid da ne ispari sva, da ne zagori. Ja u toku dinstanja bar 2-3 putam dodam po malo vode. ( dok nisam imala dete, osim soli stavljala sam i jednu kocku za supu, baš da interesantan ukus, a sada možda tek malo vegete, tj. začina C, jer i dete jede, pa ipak da ima što manje te "hemije" )
Flekice pravim po osećaju - jaje, brašno, so, voda, dok se ne napravi fino trvdo testo da mogu da ga razvučem na kuhinji i isečem. Dal je 250g ili nije, nemam pojma.
I sečem dosta manje flekice, mnogo se nakuvavaju, pa mi budu velike posle. :)

Eto, još jedna varijanta, svaka žena ima neki svoj recept za isto jelo, zar ne... :D:ok:

...ja volim taj kupus ali bez flekica...mi ga zovemo Bečki:D
...kad ga dinstam ja dodam malo začina i bibera, pred kraj malo sirćeta može i
flekice...ko voli naravno..lepo je kao prilog uz neko meso....

...danas bi nešto dijetalno, ali nemam još uvek pojma šta bi to moglo da bude,
za sve moram do pijace...ispraznio se frižider....:confused:

Danas pravim flekice sa kupusom: sitno se isecka, tj, narenda, tj. isecka u secku manja glavica kupusa, nasoli se i pusti neko vreme da odstoji da pusti vodu. Ja ostavim taj kupus u cediljki, pa ga malo izgnječim rukama povremeno da ta voda iscuri.
Onda se taj kupus, ovako oceđen proprži na vrelom ulju. To tako piše u receptu da se proprži kao da to traje par minuta... e pa ne traje. Treba njemu dosta i bolje na slabijoj vatri da on lepo ravnomerno požuti. Kad je gotov, a to je kad potpuno promeni boju, miris i ukus, pomeša se sa prethodno skuvanim flekicama.
Ko hoće sam da pravi flekice, ovako kaže recept:
Od 250 g brašna, 1 jajeta i malo vode zamesiti testo, obrazovati jufku, pa kad se malo odmori razvući u tanak list. Onda oštrim nože seći na kvadrate, rombove ili tako neke oblike, nije nužno da budu jednaki, ali otprilike 3x3 cm. Tako se ja otprilike sećam da su izgledale kad je moja baka pravila.
Ja skuvam gotove rezance, najradije one tzv. čipkaste, ali može ko šta ima i voli.
Ja ga jedem samo tako, ali može da se doda šećer pa da bude slatka varijanta.

P.S. Nije dijetalno :rtfm:

spremam ga bez flekica :cool:
kao prilog za neko meso ispeceno na teflonu..i onda je dijetalno..
u serpu bukvalno stavim nekoliko kapi ulja..
manje od jedne cajne kasicice, tek toliko da vitamine rastvorljive u mastima iskoristimo..i seckani kupus ubacim u vrelu serpu..ne treba mu vise od par minuta da omeksa..
malo kalijumove soli i nesto od zacinskih trava - obicno ubacim lovor..i gotovo..

sto se duze dinsta - sve manje vredi..

...rekoh ja da bi nešto dijetalno.....aaahaaaaaaa....pa sam stavila juneći ribić,
i kuvam supu, uz nju ću rinflajš..ali bez krompira, samo senf uz meso i barenu
šargarepu....koliko je to dijetalno znamo svi..:think:

Moram da intervenišem, vi svi pravite dinstani kupus, pa još bez flekica, pa kao prilog uz meso
To je sasvim drugo jelo,... ovo za flekice je prženi, mora više masnoće da se malo natopi to testo... napisala sam da nije dijetalno

Huh (upravo jela, ne mogu da dišem), danas špagete karbonara po već dobro isprobanom receptu =)
http://zloprase.com/glavna-jela/spageti-karbonara/

idi eoja u peršun... i ti i zlo prase, kud sam kliknula na taj link... sad mi sve voda curi na usta
i sad mi one moje flekice sa kupusom koje sam ponela nisu više interesantne....

potpuno je logično da si se lepo najela i da ne možeš da dišeš, kako ono tamo dobro izgleda... a tek uživo, pa mirisi...

idi eoja u peršun... i ti i zlo prase, kud sam kliknula na taj link... sad mi sve voda curi na usta
i sad mi one moje flekice sa kupusom koje sam ponela nisu više interesantne....

potpuno je logično da si se lepo najela i da ne možeš da dišeš, kako ono tamo dobro izgleda... a tek uživo, pa mirisi...

...dobro je Bi da si se javila...a ja ćutim i mislim kako bi ovo smazala, iako sam
baš lepo ručala...:mrgreen:

imali neka domacica darazvlaci kore za pitu ili da sprema neka stara jela il svi jedu hranu iz kesica i zale se na zdravlje i gojaznost
ja uzivam da kuvam
nabitno da li je to sarma,pasulj,muzsaka,corba.
neznam kad sam zadnji put kupila kore za pitu,uvek ih sama pravim i veceras cu

imali neka domacica darazvlaci kore za pitu ili da sprema neka stara jela il svi jedu hranu iz kesica i zale se na zdravlje i gojaznost
ja uzivam da kuvam
nabitno da li je to sarma,pasulj,muzsaka,corba.
neznam kad sam zadnji put kupila kore za pitu,uvek ih sama pravim i veceras cu

kakvo je to pitanje, evo na 738 strana žene, a bogami i muškarci, pišu šta kuvaju...
a sad baš da l se po tome dal neko razvlači kore gleda da li je dobra domaćica.... e pa po cenu da i ne budem, ne vidim razlog da razvlačim kore, kad mogu sasvim fine da kupim za pristojne novce.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back