Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako se pravi Grčka musaka?

Prava grčka je sa plavim patlidžanom i komplikovana je, ima puno cimanja, ali je predivna.
Neka piše Nina recept....

Ja je pravim ovako..Patliodzan isecen na malo deblje ploske i ispecem u rerni na pek papiru bez ulja ..izdinstam na malo ulja sitno seckanu glavicu crnog luka...dodam meleveno meso pa malo kasnije dodam na kockice seckan svez veci paradajz..dodam..biber..bio zacin.origano ko voli i sitno seckan persunov list..napravi se i besamel. na malo ulja ili putera proprzi se brasno 2 kasike na primer i doda mleko ..dok se ne skuva besamelne previse gust...to se regulise sa mlekom ..paziti da se ne naprave grumuljice..posoli se..kada se malkice prohladi u to se doda 2 umucena jaja i rendan kackavalj ili parmezan..redjam red patlidzana pa meso pa patlidzan pa meso i zadnje patlidzan i prelijem sa besamelom..u rernu na 200 stepeni dok se ne zapece..Bozanstvena je i nije masna a ni teska..

To je dobra varijanta, sa pečenjem u rerni bez masnoće. Ono sa prethodno pohovanim patlidžanom je puno masno i teško. Ja obično prepečem ploške patlidžana na tiganju sa mrvicom masnoće... ali sledeći put ću tako u rerni

Poslednja izmena:
Molim vas dragi kuvari za pomoc..Htela bih spremiti svinjske kolenice..ali.. Mislila sam da ih pecem u rerni,ono sto me je zbunilo je cinjenica da bi meso moglo biti suvo i da je mozda ipak bolja varijanta da ih kuvam..a ja bih u rerni :))
Ako ima neko savet,nesto tipa nikako peci vec samo kuvati,mnogo bi mi pomogao ..
Hvala..

Molim vas dragi kuvari za pomoc..Htela bih spremiti svinjske kolenice..ali.. Mislila sam da ih pecem u rerni,ono sto me je zbunilo je cinjenica da bi meso moglo biti suvo i da je mozda ipak bolja varijanta da ih kuvam..a ja bih u rerni :))
Ako ima neko savet,nesto tipa nikako peci vec samo kuvati,mnogo bi mi pomogao ..
Hvala..
prvo je skuvaj, pa je onda zapeci :)

Knedli ima raznih: ima ih od brašna i od krompira, od griza i riže, hleba i kifli. Negde ih zovu knedlički, negde piroški, negde njoki, a negde manti - rečju, ima ih svuda i svi ih vole. Ali, najbolje knedle dolaze iz Češke, jer ih Česi služe uz konkretne stvari - gulaš i pivo. Kod nas su iz nekog razloga najpopularnije slatke knedle - šufnudle (u Vojvodini poznate i kao "kitice") i na prvom mestu gomboče - knedle sa šljivama, prezlama i pavlakom.

Knedle u grlu

Sastojci:

200g brašna
100g krompir pirea u prahu (iz kesice)
1 jaje, što ga koka daje
šljive
malo ulja

Priprema:

Umesiti testo s dve čaše vode, oblikovati u francuski hleb,
iseći na kolutove, ugurati šljive i praviti knedle. Knedle se
kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Uvaljati ih u prepržene
prezle. Služiti posute šećerom i prelivene pavlakom

Kad je na ispitu komparativne književnosti na Filmskoj školi u Pragu, Milan Kundera upitao svog studenta Emira Kusturicu šta misli o Kafki, Emir je odgovorio da ne misli ništa više od onoga što je profesor već rekao u predavanju. Za iskren odgovor dobio je čistu desetku. Zatim je Kusturica preko svoje tetke izdejstvovao garantno pismo i poziv za Kunderu da poseti SFR Jugoslaviju, a Kundera ga je zauzvrat odveo na gulaš i knedle u pivnicu kod Kalicha. Tu se, za dva susedna spojena stola, slučajno zatekla i velika grupa Emirovih kolega: Lordan i Mali Rajko, Srđan i Goran, Zalar i Filač. U jednom trenutku neko od njih je u šali dobacio: "Kusta šupak!" na šta se, prema svedočenju Z.M., iza Kunderinih leđa pomolila krupna glava s masnom kosom i pretećim pogledom sarajevskog jalijaša, i tiho procedila: "A... da ja nekome ne je'bem mater ovdje..." Za spojenim stolom - tajac.

Knedli ima raznih: ima ih od brašna i od krompira, od griza i riže, hleba i kifli. Negde ih zovu knedlički, negde piroški, negde njoki, a negde manti - rečju, ima ih svuda i svi ih vole. Ali, najbolje knedle dolaze iz Češke, jer ih Česi služe uz konkretne stvari - gulaš i pivo. Kod nas su iz nekog razloga najpopularnije slatke knedle - šufnudle (u Vojvodini poznate i kao "kitice") i na prvom mestu gomboče - knedle sa šljivama, prezlama i pavlakom.

Knedle u grlu

Sastojci:

200g brašna
100g krompir pirea u prahu (iz kesice)
1 jaje, što ga koka daje
šljive
malo ulja

Priprema:

Umesiti testo s dve čaše vode, oblikovati u francuski hleb,
iseći na kolutove, ugurati šljive i praviti knedle. Knedle se
kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Uvaljati ih u prepržene
prezle. Služiti posute šećerom i prelivene pavlakom

Kad je na ispitu komparativne književnosti na Filmskoj školi u Pragu, Milan Kundera upitao svog studenta Emira Kusturicu šta misli o Kafki, Emir je odgovorio da ne misli ništa više od onoga što je profesor već rekao u predavanju. Za iskren odgovor dobio je čistu desetku. Zatim je Kusturica preko svoje tetke izdejstvovao garantno pismo i poziv za Kunderu da poseti SFR Jugoslaviju, a Kundera ga je zauzvrat odveo na gulaš i knedle u pivnicu kod Kalicha. Tu se, za dva susedna spojena stola, slučajno zatekla i velika grupa Emirovih kolega: Lordan i Mali Rajko, Srđan i Goran, Zalar i Filač. U jednom trenutku neko od njih je u šali dobacio: "Kusta šupak!" na šta se, prema svedočenju Z.M., iza Kunderinih leđa pomolila krupna glava s masnom kosom i pretećim pogledom sarajevskog jalijaša, i tiho procedila: "A... da ja nekome ne je'bem mater ovdje..." Za spojenim stolom - tajac.
odlicno
evo za tebe jedan moj receptic sa knedlama naravno
od hleba :))))
nadam se da ce ti se svideti :)
http://www.coolinarika.com/recept/cureci-gulas-sa-knedlama

joj, nema ništa bolje nego krpompir u kaputu, pečen u rerni, pa još ako je šporet na drva (što više nigde nije al ajd), pa nema ništa lepše, pa dodaš kajmak i slaninicu, joj milice, šta mi uradi sad : )

joj, nema ništa bolje nego krpompir u kaputu, pečen u rerni, pa još ako je šporet na drva (što više nigde nije al ajd), pa nema ništa lepše, pa dodaš kajmak i slaninicu, joj milice, šta mi uradi sad : )

Kako tara nije, pa kod mene jeste...:D Moji svekar i svekrva u svojoj kući, zimi se greju na šporet na drva. I kod nas se to zove krompir u čakširama...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back