Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
fazan u saftu od jabuka i oraha
komade fazana uvaljati u brasno i isprziti na tihoj vatri sa sitno seckanom slaninom. sa strane skuvati 2 dl caja od nane, nacediti u to jednu pomorandzu i izgnjeciti pola grozda belog slatkog grozdja. kada se komadi fazana zarumene, prelije se mesavinom caja/pomorandze/grozdja, i doda se manja casa belog vina. ostavi se da krcka polako, da se nivo tecnosti spusti, oko pola sata
sa strane karamelizovati 4 jabuke na maslacu - iseci jabuke na snite, posuti secerom i cimetom i ostaviti da se karamelizuje. dve sake ociscenih oraha baciti na 5 minuta u kljucalu vodu.
u vatrostalnu posudu se redja redom: jabuke, slanina i fazan, prelije se saftom i na kraju se pospe kuvanim orasima. gurne se u rernu, na 150°C, na pola sata ako je posuda otklopljena, vise ako je poklopljeno
sluziti uz zapecen krompir u kosuljici

fazan u saftu od jabuka i oraha
komade fazana uvaljati u brasno i isprziti na tihoj vatri sa sitno seckanom slaninom. sa strane skuvati 2 dl caja od nane, nacediti u to jednu pomorandzu i izgnjeciti pola grozda belog slatkog grozdja. kada se komadi fazana zarumene, prelije se mesavinom caja/pomorandze/grozdja, i doda se manja casa belog vina. ostavi se da krcka polako, da se nivo tecnosti spusti, oko pola sata
sa strane karamelizovati 4 jabuke na maslacu - iseci jabuke na snite, posuti secerom i cimetom i ostaviti da se karamelizuje. dve sake ociscenih oraha baciti na 5 minuta u kljucalu vodu.
u vatrostalnu posudu se redja redom: jabuke, slanina i fazan, prelije se saftom i na kraju se pospe kuvanim orasima. gurne se u rernu, na 150°C, na pola sata ako je posuda otklopljena, vise ako je poklopljeno
sluziti uz zapecen krompir u kosuljici

brrr kol'ko je to dobro. Znas sta skoknem kod vas na veceru :lol:

divljac se cesto prati slatkim. ovo je rusticna tradicionalna kuhinja zapadne evrope, umereniji je kontrast slatkog i slanog, jer se jako malo soli - meso se prati kestenjem, jabukama pecenim, sljivama, orasima, gljivama, malinama, ribizlama, bademima... meni se svidja zato sto je bogata i raznovrsna :)

Ultra ja sam jednom spremala takvu piletinu i nije ispala lose cak sta vise odlicna je bila . Ovako ja sam nekoliko sati marinirala stek pa ga onda zaprzila na tihoj vatri da porumeni . Izvadila meso pa dodala sitno seckan persun malo tomato pirea i mlevenih kikirikija pa sve to zalila supom koju sam ranije spremila ( kocka supa ) i super je bilo , tgo se kuvalo dok nije dobilo odregjenu gustinu i dodala stek pri kraju

Ja nisam, a iskreno i ne privlači me :?

Evo slično kao one ćufte od tikvica; ali može posno, ne mora jaje da se dodaje. Iseckati sitno luk, tikvice, izblendirati paradajz,. začiniti po želji, izmešati, dodati brašna po potrebi. Vaditi kašikom i pržiti u vrelom ulju

Ultra ja sam jednom spremala takvu piletinu i nije ispala lose cak sta vise odlicna je bila . Ovako ja sam nekoliko sati marinirala stek pa ga onda zaprzila na tihoj vatri da porumeni . Izvadila meso pa dodala sitno seckan persun malo tomato pirea i mlevenih kikirikija pa sve to zalila supom koju sam ranije spremila ( kocka supa ) i super je bilo , tgo se kuvalo dok nije dobilo odregjenu gustinu i dodala stek pri kraju

cici, nije to ono [to sam mislila, ali hvala na trudu;-)
evo recept za piletinu sa kikirikijem, izbunarila sma ga na netu, planiram da probam ovaj vikend.

Sastojci za 4 porcije
srednja glavica luka
6 do 7 svežih šargarepa (po želji, može i više)
2 šolje pirinča
4 šolje vode
500 g pilećih fileta
bosiljak
kari
soja sos
150 g pečenog (neprženog) kikirikija
so
Priprema
U šerpu staviti dve šolje pirinča, 4 šolje vode, malo soli, i sve to ostaviti na jakoj vatri dok voda ne proključa. Kada voda proključa, vatru smanjiti na minimum, šerpu poklopiti i ostaviti na ringli dok sva voda ne ispari, a pirinač bude suv i krupan.

Šargarepu iseckati na tanke trake po dužini, a luk na prstenove i tako ih zajedno ubaciti u zagrejani tiganj u koji ste pre toga nasuli ulja (ne previše).
Prilikom dinstanja šargarepe i luka dodati karija, bosiljka i povremeno sipati soja sosa po želji, dok šargarepa ne bude skroz mekana.

Piletinu iseći na trake (šargarepa ne mora toliko tanko) i peći je nekih 5-10 minuta.
Na kraju pomešati prethodno izdinstanu šargarepu i luk sa piletinom, dodati očišćeni kikiriki i propržiti još nekih 5 minuta.

iseckanu piletinu proprziti na malo ulja i izvaditi iz tiganja. kratko prprziti (1-2min) seckanu sargarepu, iseckane listove kupusa i sampinjone. povrce treba da ostane hrckavo.sjediniti piletinu sa povrcem. ubaciti kikiriki, pa dodati soja sos prema ukusu i razmuceni gustin (tek toliko da sve sjedini).

+
obareni pirinac..
njam..

danas sam kuvala samo supu.
pilecu.

belo meso, glavica crnog luka, neki cen belog, neka sargarepa, koren presuna, paskanat, zacin..

kad je skuvano meso dodala malo graska i kukuruza..ne volim testeninu..

sipala u tanjir..posula prstohvatom sitno seckanog mirisnog persuna..

sumrni kisni jesenji dan.. nista lepse od tanjira tople,tek skuvane pilece supe..

iseckanu piletinu proprziti na malo ulja i izvaditi iz tiganja. kratko prprziti (1-2min) seckanu sargarepu, iseckane listove kupusa i sampinjone. povrce treba da ostane hrckavo.sjediniti piletinu sa povrcem. ubaciti kikiriki, pa dodati soja sos prema ukusu i razmuceni gustin (tek toliko da sve sjedini).

+
obareni pirinac..
njam..

...zanimljivo...

+
obareni pirinac..
njam..

superrr:):)Samo koliko je to mslo gustina i je'l razmucen sa vodom?:roll:

Kako sam bolesna od prehlade nista mi se ne jede ..samo supe i corbice i napravila sam danas jednu corbicu..
Bela corba sa knedlama od sira....ide ovako:
Na malo ulja proprziti 1 varjacu brasna( ne prepunu) i to naliti sa pola litre mleka i pola litre vode..dodati zacin,mirodjiju i pustiti da provrije ..za to vreme napraviti u tanjiru ili ciniji knedle. 1 jaje,dodati 3 kasike brasna i 150 gr. kravljeg sira da nije preslan i kiseo..izmesati i pomocu dve kasike praviti knedlice i spustati ih u vrijucu corbu..smanjiti i kuvati dok se knedlice ne skuvaju..na kraju dodati i sitno seckan persunov list..u tanjir sa corbicom dodati kasiku kusele pavlake obavezno...bolan da se leci..:-D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back