Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pita sa plavim patlidzanom
500gr.kora za pitu
500gr.plavog patlidzana oljustiti sitno iseckati moze i da se izrenda,1 glavica crnog luka sitno iseci proprziti prvo luk dodati patlidzan sve uprziti,zaciniti so i biber.Redjati koru preko fil opet kora pa fil dok se sve ne utrosi lepo se ispece ja volim res.Moze i da se doda malo mlevenih orasa u fil.Mnogo je dobro

Devojke dajte predlog za neku ekstra brzu tortu. Nemam vremena za nešto komplikovanije, pa predlažite nešto što se kora ne peče, fil ne muti, ne kuva ... ako takva postoji!

Evo jedan recept koji mi se ucinio dobar i pravicu ovu tortu cim za to bude prilike..Ne pece se..
Ide ovako: keks pti ber 200 gr.mleko 1,5 litar,4 kesice pudinga od vanile,secera 400 gr.,375 gr.putera, 100 gr.kokosovog brasna.. 5 banana,
Od 1,5 litar mleka oduzmes koliko da razmutis one 4 kesice pudinga od vanile..Ostatak mleka sa secerom stavis da provrije i kada provrije sipas razmucen puding i skuvas ga..Ohladi se i umuti sa puterom.Od fila oduzmes 1/3 i stavis u drugu posudu i u taj manji deo fila dodas kokosovo brasno i jednu bananu isecenu na manje komade.Izmesas..U veci deo zutog fila koji je ostao dodas izlomljen keks i promesas..Na tanjiru za tortu od smese sa keksom formiras tortu.Preko tog dela stave se banane isecene na pola po duzini.Preko banana ide onaj manji deo zutog fila sa kokosovim brasnom i jednom bananom...Sve to lepo oblikujes i ukrasiti tortu sa rendanom cokoladom..
Ovaj recept sam videla na tv i torta je izgledala super ..

Heh, video sam i ja na tv-u kako neki jedu bubašvabe, neki pak nekakve velike bele crve...
Bubašvabe su bile reš-pečene i vrlo hrskave (čulo se dok ih je neko žvakao),
crvi su izgledali sočni, a oni što su ih jeli veoma srećni.

Je l' jeo neko tu tvoju tv tortu, kučko? Nije! Pa šta onda čekaš... :)

pileci file sa karijem
prilog secerac
i mesana salata

na malenoj kockici putera i nekoliko kapi ulja ispeci sitno seckan pileci file.
ispecene kockice piletine zaciniti pred kraj sa karijem i malo zacina.
zamrznuti secerac zagrejati u mv.

izmesati narendanu sargarepu, crvenu papriku secenu na zilijen, iseckani paradajz..dodati kozji sir (najbolji je onaj malo jaci koji vristi) pa preliti maslinovim uljem..sve posuti seckanim svezim bosiljkom..

za zaposlene zene kojima se ne da puno vremena provesti u kuhinji

izdinstati gl. crnog luka sitno isjeckanog, povrca kakvog imas u kuc isto tako isjeckati i izdinstati (grasak, mrkvu, mahune, gljive, ma, sta god), dodati izdinstano mljeveno meso.
u drugoj serpi skuhati neku tjesteninu

povrce zaciniti vegetom i origanom
pomijesati sa tjesteninom

Prokelj:smile:
Očistiti, obariti, izvaditi iz vode (vodu prosuti). Izdinstati glavicu luka na ulju, dodati prokelj isečen na polovine ili četvrtine, dodati malo brašna, naliti mleka; začiniti po želji i na kraju umešati pavlaku.
Pileća krilca začinjena peći na roštilju ili u rerni:wink:

Evo jednog brzog ali ukusnog recepta:
Obariti pirinač, samo malo posoljen bez nekih začina.
Pileće belo meso iseckati na sitne kockice, posoliti i propržiti toliko da meso samo pobeli. Onda u to dodati slatku pavlaku i zajedno još neko kraće vreme krčkati, dodati kari i na kraju sitno iseckane listiće svežeg bosiljka.
Servirati u tanjir tako što prvo stavite pirinač pa preko toga pileće meso u pavlaci. Prijatno!

Prokelj:smile:
Očistiti, obariti, izvaditi iz vode (vodu prosuti). Izdinstati glavicu luka na ulju, dodati prokelj isečen na polovine ili četvrtine, dodati malo brašna, naliti mleka; začiniti po želji i na kraju umešati pavlaku.
Pileća krilca začinjena peći na roštilju ili u rerni:wink:
ne znam koja je prepisivala ali i ja sam juce pravila krilca+zelena salata
a danas pravim pljeskavice od tikvica(ono narendane tikvice u jajima,pa vadis kasikom) i uz pavlaku mislim da mi je dovoljno(sama sam)

evo jela koje spremam kad hocu da pokazem svoje kulinarske sposobnosti :))
2-3 tanko secena parceta belog pileceg mesa, iseckati na kockice i uvaljati u brasno. proprziti samo da malo uhvati boju i staviti u vatrostalnu. izblansirati nekoliko pecuraka, iseckati ih na listice i staviti preko mesa. izdinstati sitno iseckan crni luk i sargarepu, pa kada je gotovo pomesati sa pavlakom i preliti preko svega. na kraju se narenda kackavalj i pece se u rerni dok se kackavalj ne rastopi. (u ovo moze da se doda i neko povrce, a ja ponekad ubacim i skuvani pirinac i stvarno ispadne extra)!!! uopste se ne sprema dugo, a extra je!!!

Opet ja ispod kigaku :) Da te podsetim za radnju ::D Nego,da i ja ostavim jedan simpatican primer.Ne kuva se vec se pece.Uzme se posuda neka sto se ne lepi za nju po mogucstvu,recimo zemljana djuvecara,pospe se malo ulja,stavi se red krilaca,preko krilaca na krugove tanko secen luk,a preko luka krompir secen na krugove,njega moze red-dva,po zelji..Staviti u rernu,prekriti folijom,a pred kraj skloniti je da bi se zapek'o krompir.Lepo je..Mene interesuje nesto,nemam puno iskustva sa kuhinjoj,pa pitam ove iskusnije dospodjice da mi daju savet kako bi recimo ovo moglo da se izvede sa junetinom,posto je ona malo "zilavija"od krilaca ili belog mesa.Cula sam od nekog recimo da odstoji preko noci u mleku,da omeksa..Pa,sta kazete?

Ja samo džigericu držim u mleku, ali stvarno ne znam za junetinu.
recimo: Iseckati puuuno luka. Juneće šnicle dobro izlupati, posoliti, premazati senfom i staviti u luk da se dosta dugo dinstaju poklopljene. Začiniti po želji i po želji dodati šampinjone. Služiti sa pire krompirom ;-)

ja danas nisam kuvala :)
ali sam dosla da se pohvalim kako su juce bile fantasticne svinjske snicle sa crnim lukom,krompiricima na kolutove i zaziki salatom uz crno vino :D
posle rucka neki su se izvalili na kanape neki u krevet uglavnom nikome nije vise bilo do setnje:lol:

Ja sam juce spremala corbicu od blitve i sitno ,na kocke seckano przeno svinjsko meso(od vrata) i pire krompir.Kako ti spremas te svinjske s crnim lukom?A zaziki?
Danas sam spremala dinstane pilece batake na pirincu(pilav)s prelivom od pecuraka.
Desert baklava.

A imam jos jedno pitanje..Kakva je uloga pavlake u jelima?Evo recimo u tvom kigaku..Ja je ne volim,pa sta bih recimo mogla kao zamenu?Ili jednostavno da ne stavim nista?Volim recimo kiselo mleko,ali pavlaku ne..

pa posto je ja obozavam-uvek je ubacim u skoro sve sto spremam, ali kada kuvam za moju sestru, koja ne voli pavlaku, ja stavim besamel koji pravim sa mlekom i supom, jer supa daje lepsi ukus nego kada je samo sa brasnom. u krajnjem slucaju mozes da stavis kiselo mleko i manje jaja nego kada bi stavljala pavlaku, zbog gustine i malo vise zacina i to je to. ma sta god da stavis, ne mozes da pogresis!!! probaj, pa javi kako je ispalo! :)

A sta bi s mojom junetinom? :-?

Ne treba da prenoći u mleku
Isecka se junetina na kocke i potopi u mleko na 2-3 sata, U sud (zemljani, vatrostalni, emajlirani) se malo podmasti, pa se poredja junetina zajeno sa mlekom, ja je pobiberim, posolim, preko stavim prodinstane šampinjone(zajeno sa njihovim sokom), pa listove krompira, preko krompira ili pavlaka i majonez ili izrendan kačkavalj. Zatvori se folijom da bi se krompir omekšao i rernu, otklopi da se uhvati rumena korica pred kraj. Ne znam koliko vremena treba oko sat i po, jednostavno probaš da li je krompir gotov i pred kraj otklopiš da se uhvati rumena korica

Ja sam horor u kuhinji... dobro, ajd ne bas horor, ali znam samo nesto na brzinu i instant da spremim, pa mi zato decko kuva i tek mi je sada jasno zasto su skoro svi chefs du cusine muskarci; musko kad se zainteresuje za kuvanje stvarno to radi s puno ljubavi i kreativnosti, dok zene uglavnom kuvaju po recepturi i bez preteranog entuzijazma, to je barem neki moj utisak

Ja sam horor u kuhinji... dobro, ajd ne bas horor, ali znam samo nesto na brzinu i instant da spremim, pa mi zato decko kuva i tek mi je sada jasno zasto su skoro svi chefs du cusine muskarci; musko kad se zainteresuje za kuvanje stvarno to radi s puno ljubavi i kreativnosti, dok zene uglavnom kuvaju po recepturi i bez preteranog entuzijazma, to je barem neki moj utisak

Mozda zato sto zene kuvaju (uglavnom) svaki dan, i rade jos x poslova uz kuvanje, a muskarci od kuvanja prave celodnevnu zabavu, ne jurcaju uz to decu, ne prostiru ves, ne pricaju sa svojim mamama :), posveceni su samo kuvanju. Jedno je kad svaki dan kuvas rucak a drugo kad onda kad ti zelis pripremis jelo za gasto uzitak u dvoje...

Malo luka, šargarepe, paprike i drugog povrća po izboru (meso jok) sunuti u lonac s ključalom vodom. Sunuti još brašna i pavlake. Razbiti povrh toga dva jaja. Na kraju dodati klin i služiti.

E, ja to bas sada kuvam za sutra... Ali ja u 'ladnu vodu :(...
Iako je parka savetovala u vrelu. Sta se time dobija? Ostaje boja povrca?
Al dente je?
i, uzgred, ja nemam klin... a necu ni brasno, ni jaja, ni pavlaku... Koncentrat paradajza, cili papricicu, lisje celera na kraju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back