Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A danas mi se jedu sarmice...:(

Pečene sarmice od vinovog lista

300 gr vinovog lista
1 plavi patlidžan:heart:
1 šolja sitno iseckanog crnog luka
4 češnja belog luka
2 kašike origana
2 kašike mirođije ili nane
malo bosiljka
3/4 šolje pirinča
1 šolja ulja
2 kašike soka od limuna
2 kašike kaše od paradjza
so, biber

Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseći ga na sitne kolutiće. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tečnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirođiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti čašu vode i ostaviti da se povrće kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinač i dinstati još pet minuta.

Listove vinove loze staviti u vruću vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode.

Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peći oko 50 minuta.

Gotove sarmice preliti kašom od paradajza...

Poslednja izmena:
Joojjj ala me zeza ili net ili krsta :(

Mirkaaaaaaa :cmok: pozdravi kuma i kazi mu da dobaci jos neki ovakav recept.. :D

Elem..pravila sam onu salatu koju je Mirka napisala i naprosto sam odusevljena..od sada pravim je redovno..

ja sam je napravila ovako..
Jedan malo veci plavi ili patlidzan sam oprala ..skinula peteljku i isekla na tanke kolutove..Svaki sam ispekla na teflonu bez ulja..Kada se prohladilo..iseckala sam kako je Mirka napisala i dodala 1 mali cenjic sitno seckanog belog luka i 2 paradajza iseckana na kockice..Posolila i dodala sirce balzamiko..Izmesala sve to i ..Savrsenoo i ulje zaista nije potrebno..Preporucujem svima koji vole patlidzan..:bye:

Joojjj ala me zeza ili net ili krsta :(

Mirkaaaaaaa :cmok: pozdravi kuma i kazi mu da dobaci jos neki ovakav recept.. :D

Elem..pravila sam onu salatu koju je Mirka napisala i naprosto sam odusevljena..od sada pravim je redovno..

ja sam je napravila ovako..
Jedan malo veci plavi ili patlidzan sam oprala ..skinula peteljku i isekla na tanke kolutove..Svaki sam ispekla na teflonu bez ulja..Kada se prohladilo..iseckala sam kako je Mirka napisala i dodala 1 mali cenjic sitno seckanog belog luka i 2 paradajza iseckana na kockice..Posolila i dodala sirce balzamiko..Izmesala sve to i ..Savrsenoo i ulje zaista nije potrebno..Preporucujem svima koji vole patlidzan..:bye:

samo jednom sam jela tako patlidžan ali grilovani....i oduševila se, ali kuvar
nije hteo za živu glavu da da recept....e eto mu sad....pravim obavezno....hvala
Mirki....a i tebi Kuco...znači može na teflonu.......:super:

(nisi rekla samo jesi li ga oljuštila...pitanje je bzvz...ali moram)....:roll:

Ja cu da odgovorim.
Ne ljusti se , samo se opere, i skine peteljka ...

Kuco...probaj i one tople sendvice , ja ih obozavam.
A obecavam bice jos jedan recept, samo ubi me glavobolja.
Cim me popusti , prepisacu!

Probala bi ali nemam taj toster sto se preklopi ..imam obican za tost hleb.tu ne mogu ima da curi ..a sve mi se prividja da je super..

a imas reputaciju za salatu od kuma..:D

Ja cu da odgovorim.
Ne ljusti se , samo se opere, i skine peteljka ...

Kuco...probaj i one tople sendvice , ja ih obozavam.
A obecavam bice jos jedan recept, samo ubi me glavobolja.
Cim me popusti , prepisacu!

Hvala Mirka....što volim kad pitam nešto ko debilna..ali eto nekad nije na
odmet pitati.....:think:

nego gde su ti sendviči....koliko strana unazad od prilike bar....imam tu
neke koji obožavaju sendviče...a toster na preklapanje imamo srećom....:D

Od Egipćanina sam naučila još nesto interesantno a tako ukusno ...
Nikad mi ne bi palo na pamet.

DakleM ...mleveno meso proprziti na teflonu sa sitno seckanim crnim lukom, dodati malo malcice soka od paradaiza cisto da sjedini masu i da zamirise, dodati origano, bosiljak, majcinu dusicu i malo vegete ...Kad je gotovo stavljati na tost hleb,na to redjati paradiaz secen na kolutove , zelenu salatu i praziluk, pa poklopiti drugim tostom i peci u tosteru kao klasičan topli sendvic...

Od kad sam ovo probala vise ne jedem tople sendvice , ovo je daleko bolje. :)

Ih...gde sad da nadjem mleveno meso.....ali recept mi se čini odličan.....:heart:

ionako moram sutra u nabavku....probaćemo....nego šta.....:klap:

opet pitanje stavlja li Egipćanin bar u ovo ulje ili opet ništa.....:???:

Dakle...evo jela .
Ime nema , ja ga zovem Egipatsko jelo by Rico.

U pleh staviti ulja da prekrije dno, dodati malo seckanog crnog luka i to proprziti na ringli malo ( nekih 2-3 min) , pa zatim u to dodati na kolutove secen krompir, paradiaz , papriku i crni luk .

Odvojeno iscediti tri velika paradiza ili tomatino, pomesati sa kečapom i vodom i naliti u pleh preko krompira i povrca. Kuvati na ringli i pred kraj staviti u rernu da se zapece po povrsini...Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Meso : Iseckati glavicu crnog luka i staviti u tiganj da se proprzi, kad je mekano dodati 500 gr govedine iseckane na kockice . Kad porumeni dodati vodu i dinstati dok sva voda ne ispari . To se kuva poklopljeno na tihoj vatri , dada se so i biber po ukusu...

Pirinac: Zagrejati malo ulja na tiganju i malo pirinca proprziti na ulju , onda dodati ostatak pirinca i vodu. Dodaje se 1 prst vode iznad pirinca , kuvati na tihoj vatri dok ne popije vodu.

Poslednja izmena:
E da...moja sugestija kao iskusne kuvarice :lol: je da krompir prvo skuvate. Jer se u kombinaciji sa svezim paradaizom nece skuvati ni za 3 h :roll:. Ja jednom bacila celo jelo. Dakle ceo postupak ostaje , osim sto krompir skuvate predhodno u komadu ...pa ga secete kad se prohldi na kolutice i redjate ...

Ovo sto on zove pleh , mi zovemo velika serpa il pekac...
Uglavnom najbolje uzeti nesto sto moze da sluzi kao serpa na sporetu a sto ujedno moze i u rernu...Ja koristila pekac i bilo je super.

Dakle...evo jela .
Ime nema , ja ga zovem Egipatsko jelo by Rico.

U pleh staviti ulja da prekrije dno, dodati malo seckanog crnog luka i to proprziti na ringli malo ( nekih 2-3 min) , pa zatim u to dodati na kolutove secen krompir, paradiaz , papriku i crni luk .

Odvojeno iscediti tri velika paradiza ili tomatino, pomesati sa kečapom i vodom i naliti u pleh preko krompira i povrca. Kuvati na ringli i pred kraj staviti u rernu da se zapece po povrsini...Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Meso : Iseckati glavicu crnog luka i staviti u tiganj da se proprzi, kad je mekano dodati 500 gr govedine iseckane na kockice . Kad porumeni dodati vodu i dinstati dok sva voda ne ispari . To se kuva poklopljeno na tihoj vatri , dada se so i biber po ukusu...

Pirinac: Zagrejati malo ulja na tiganju i malo pirinca proprziti na ulju , onda dodati ostatak pirinca i vodu. Dodaje se 1 prst vode iznad pirinca , kuvati na tihoj vatri dok ne popije vodu.

Dobro i ..ovo serviras sve po malo u tanjir ili se nekako u pekacu sve to pomesa ..nije mi jasno..

Lagani ručak :)

Ispeći šnicle od belog mesa, začinjene po ukusu, pa ih iseći na kockice. Iseći na kockice i pečenu papriku, glavicu crvenog luka, izgnječiti jedan čen belog luka, dodati susam, na kocke isečen feta sir i sve zajedno izmešati sa pavlakom i majonezom.

Blanširati bukovače (samo na koji min., da ne budu žilave); izmešati sa lukom na rebarca, slaninom i isečenim kropirom. To sve izmešati i peći u rerni.

данас ми долази у госте тетка из пожаревца, требало би нешто да спремим, ал да не буде неко свакодневно јело. дајте неки предлог, а да не буде зајебато за спремање.
ваш милле

Pazi ovamo za batake...:rtfm:
U pleh stavis ulje i stavis tako prezan u rernu na 200 da ulje procvrci..
Batake valjas u :prezle+vegeta+aleva paprika(ne ljuta ili ljuta your choice).Kada je tamo ulje vrelo spustis te batake i vratis u pecnicu:roll:
Isti postupak je i sa krompirima koje pobacas uz batake..
Nema ko nije bio zadovoljan.A poso' 10 minuta...

Danas je petaaaaaaaaaaaaaaaaaaak :)

raspaljujem sKaru :)

ploca preko zara :)
grilujem povrce (samo jos maslinovo i aceto dok se hladi)
Pastmrka sveza stize sa Kopaonika
Zadnja flasa Bovinovog Cabernet-a :(
Ali imam luuuuuuuuudo dobri srski Shiraz - Villa vinum
Nocas sam pravio "moj cuveni kolac sa jabukama"
to je sve sto cu danas da spremam

samo jos da dodjem iz nadnice :)

Mirka, meni to liči na nešto što je nedavno spremala ona na Studiju B, ona Rachel Rae ili tako nešto... A evo još jedne ideje za piletinu: valjaš svaki komad u prah za krem supu od pečuraka, poređaš u pekač, preliješ neutralnom pavlakom, preko poređaš krupnije nasečene sveže šampinjone, pečeš 20-tak minuta pokriveno i još 10-tak minuta bez folije/pokloca, sa rendanim kačkavaljem preko. To je iz Kuvati srcem. Možeš ispod tih bataka da uvališ i krompire isečene na kolutove, proceniš da li prethodno da ih bariš ili ne u zavisnosti od veličine bataka.

ja našla smuđa od kg i po...ide u marinadu od ulja,bosiljka,ruzmarina i vegete,tako odstoji 2 sata...pa onda se puni filom...a fil je: jedan praziluk pržen na puteru, tek da uvene,doda se morska so,biber,dolije voda i ubaci pirinač...kuva se taman dok pirinač ne upije vodu,tada se doda još 3odkg pečuraka sečena na kolutove,promeša i puni se smuđ...e onda se to lepo zašije...naprave se na ribi džepovi i stave se unutra kolutovi jabuke,pa to sve u rerni...a imamo kisele krastavce pride...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back