Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa ne znam bre žene - ja sve mislim to lako - napraviš nadev neki i upakuješ s korama - al ne ide mi STVARNO nikad nisam napravila normalnu pitu.

Pazi sad ....

Pakovanje pola kg kora..
Uzmesh srednji pleh za djuvec recimo....i stavish dole na podmazan pleh dve kore da se sastaju na sredini pleha ...
Pleh podmazujesh..maslacem iz frizidera...samo namazesh i kore se super zalepe...
FIL : -5 jaja...
-jedan jogurt..casha.....
-pola kg sira ...ako znas koji je to na vodu...ako ne bilo koji sir u
krishkama ..propasiran naravno..
-ulje najbolje maslinovo...jedna sholjica kafena ona manja..
-mozesh spanac ili blitve malo da stavish
Sve to viljushom malo promeshash
Kore nemoj da cepkash kao sto neko rece vec onako cele ih umacesh u fil i redjash u pleh
onako zguzvane kao salvetu kad zguzvash. Kad potroshish ceo fil sve kore i fil prekrijesh sa one dve kore shto vire i sa istim filom koji si malo odvojila premazesh gornje kore...
To malo probodesh nozem stavish da se pece 35 min na 220 stepeni..
Videcesh fantazija...;)

KOLAC SA JABUKAMA

-Rendane jabuke dve velike cashe , sholje .....to bude oko 1-1,2 kg
- iste dve cashe secera moze i dve kesice vanil shecera
-kashicica sode bikarbone
- cimet
- muskatni orah
-po zelji seckanih oraha i malo mlevenih 150 gr ukupno
-ostaviti da stoji sat do dva.sata....
- dve one iste cashe brashna
- i dve solje male za kafu ulja (oze maslinovo)...
Peci na 200 stepeni ..gotovo je kad bocnesh cackalicom i ona se ne lepi.. (tridesetak minuta zavisi od debljine )
Kad je gotov onako vruc samo malo se hladne premazesh dzemom kojim hoces ja obozavam od kajsije.....i pospeh mlevenim orasima....Ukus je fantastican...

Majo :)
Može malo prezle ili griza na jabuke, ako nisu dovoljno isceđene, ono pokupe sok ;)
Što se tiče uvijanja, pazi da ti kore ne budu suve, i probaj recimo da ih ređaš na krpu, pa onda krpom da rolaš, lakše je, zato što cela dužina kreće odjednom, rukama ih nekako vijaš :lol:

Unbeso, jel' te njoke ne idu samo sa mesom, ili nisu lepe same po sebi? ja baš ne volim bundevu, ali sve vijam neke nove lepše recepte da bi ih dete nekako jelo. Zdrave su.

A moram da vam se pohvalim, onaj kupus što sam pisala, kad se zapeče u rerni bude ekstra, muž mi se juče odvalio, kaže kao podvarak od slatkog kupusa :cool:

Danas spanać na nov način; isprobavamo. Napravi se bešamel; spanać se blanšira kratko i sitno isecka i onda se sve pomeša (plus bela luka, soli bibera) i zapeče u rerni. Trebalo bi da bude hrskav, i da se jede sa kiselim mlekom :)

A šampinjoni juče mmmmm
Obare se celi krompiri, do pola, da budu malo još tvrdi. pa se prepolove, izdube se; šampinjoni se sitno iseckaju i izdinstaju sa slaninom, umeša se pavlaka i jedno jaje (može i bez jaja); pa se napune ti dopola skuvani izdubljeni krompiri, narenda se odgore kačkavalja (može i bez) i zapeče u rerni :ok:

a bas sam htela da pitam kako da napravim brdo onih crnih pecurki,nemam nikakvu pavlaku pri ruci a ni jaja(popodne idem u kupovinu a ovo bi bilo za podne) mackice pecurkice daj ideju :) (imam kore za pitu,kiselo mleko/jogurt,slaninu na listice,nekoliko vrsta sira na listice,mocarelu,imam i krompir i luk)

za menjazu nudim punjene tikvice
oljuste se prepolove pa posole nekoliko sati pre pripreme
onda se operu i izdube(ja dubim polovine a moze i onako u obliku susija)
punim obicno:luk,mleveno meso,malo pirinca i biber,so,persun i onda u zagrejanu rernu na pola sata poklopljeno folijom i vrlo malo vode i ulja,posle pola sata izvaditi pa sipati pavlaku preko ili besamel i posuti parmezanom i zapeci
ps i jedno glupo pitanje:koliko vi kasicica kafe stavljate na onu crvenu don cafe soljicu?

Poslednja izmena:
Znam, znam :lol:

Izdinstaš luk, slaninu i pečurke, začiniš normalno, po ukusu. Obariš krompir, isečeš na kolutove, poređaš u pleh, pola, pa pečurke, pa krompir pa zapečeš i pred kraj poređaš sir.
A možeš i pitu, jel imaš riže? A može garant i sa izrendanim krompirom umesto riže; isto malo prodinstaš pečurke, umešaš sa poluskuvanom rižom ili izrendanim krompirom, staviš kiselog mleka, šta ima veze, umesto pavlake, ili ako imaš paradajza, a može i bez ičega pa uvijaš kao rolat.

A, a?? Jesam brza, dobra, a?, a? :cool: ;)

Ili napravi te punjene krompire, bez pavlake i jaja, onda možeš sir da izmešaš sa pečurkama

Ma, znam... ja bih ti bila gost stalni, to valjda znas...a bih isla na neke rigorozne dijete...kazu, te su najzdravije i najefektivnije...

Ja sam volela tvoju pitu sa pecurkama i one picice na hlebcicima od pirea...secas se?

TARTATAN - kolac sa jabukama

Sastojci:
1 kom smrznutog lisnatog testa300 g zutog šećera1 kg jabuka50 g putera

Puterom premažite manju tepsiju ili vatrostalnu posudu.
Pospite brašno u tankom sloju na radnu površinu pa razvijte lisnato testo na veličinu tepsije.
Rasporedite zuti šećer po tepsiji (moze da se stavi i cimet, seckani orasi, suvo grozdje...).
Oljuštite jabuke.
Isecite jabuke na kriške.
Gusto rasporedite narezane jabuke po tepsiji.
Prekrijte jabuke testom, stavite u rernu zagrejanu na 200°C i pecite minimum 15-20 minuta.

Dekoracija
Tartatan možete ukrasiti šlagom ili posuti cimetom. :)

Ma ne pravim, kupim gotove i samo skuvam... :lol:
Ali, nije ih problem napraviti, kome se da...
Krompir se ispasira, i u ohladjen se dodaju brasno, jaja, so i ulje... Kad se masa izradi, podijeli se na manje komade da se moze lijepo razvuci i izrezati na komadice... (Onda ima onaj fazon sa viljuskom, preko koje se se njoke prevlace... :shock:)
Onda se kuvaju u posoljenoj kipucoj vodi dok ne isplivaju... Tad se vade...

Ma ne pravim, kupim gotove i samo skuvam... :lol:
Ali, nije ih problem napraviti, kome se da...
Krompir se ispasira, i u ohladjen se dodaju brasno, jaja, so i ulje... Kad se masa izradi, podijeli se na manje komade da se moze lijepo razvuci i izrezati na komadice... (Onda ima onaj fazon sa viljuskom, preko koje se se njoke prevlace... :shock:)
Onda se kuvaju u posoljenoj kipucoj vodi dok ne isplivaju... Tad se vade...

E hvala! :ok:

evo sad me jedna buduca forumasica nagovara da pitam
kako pravite testo za palacinke
mis'im...mogu ja da joj kaazem :cool:
al' ona, eto, 'oce bas vase recepte :)

ajmo-testa za hrskave palacinke, softane palacinke, mljokave, gumene
slane, slatke, glatke, pohovane, debele, tanke :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back