Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa biće nas desetak odraslih, a biće i bečkih šnicli (pilećih i svinjskih), ono kao sarma, mimoza salata i još neke kisele...Koljivo, sitni kolači, torta, neke pogačice sa sirom...i naravno slavska pogača-kolač

...to zavisi od rerne, u moju da stavim na 150 izvadila bi kako sam i stavila...dzaba bi struju trosila.....ne znam za koje doba dana ti treba, ali ako nije vece od tih 6 ipo kila..mozes to i ujutro da uljucis na neku jacu
temperaturu dok se rerna ne zagreje, pa da smanjis na nesto manje da ti ne izgori...ali obavezno moras staviti neke letvice u pleg u kom se pece prase i da pomesas vodu i mast ili ulje, da ne bi gorelo..vec
da bi se ravnomerno peklo...i da ga s vremena na vreme prelivas....a bilo bi dobro i da ga okrenes koji put....na kraju kad bude gotovo samo zapeces da uhvati onu finu koricu prelijes sa malo piva...
..a vece uoci pecenja dobro namazes mascu, posolis...utrljas malo ruzmarina...pa neka stoji da povuce sve to....
...eto tako sam ja pekla nekad davno kad sam pekla...:)

Trebalo bi da ispečem pola praseta...ali malog, ima oko 6,5 kg u tom komadu. Zanima me, ako bi ga stavila večeras u rernu na jedno 130 stepeni, prekriveno folijom, da li bi bilo ok da ga ne diram do ujutru ? Na šta bi to ličilo ?

6, 5 kg prasetine da se pece celu noc...:eek: to prvi put cujem, iskreno..bolje porani ujutro pa ispeci
meni je cudno i kada zene stave lonac sarme da se kuva celu noc...

...jeste, sarma mora da se krcka duze da bi bila lepa....ono kad se na brzinu skuva nije ni primaci onoj koja se krckala par sati ili celu noc na tiho....pa i to mlado mora da e pece
minimum 3-4h na lagano da bi se lepo ispeklo da se "lepi za prste" :)

Trebalo bi da ispečem pola praseta...ali malog, ima oko 6,5 kg u tom komadu. Zanima me, ako bi ga stavila večeras u rernu na jedno 130 stepeni, prekriveno folijom, da li bi bilo ok da ga ne diram do ujutru ? Na šta bi to ličilo ?

Kako uspes da ne spavas te noci dok rerna radi -prespavas deo dana ili ujutru nadoknadis to od uvece?
Stavi sliku ako imas tehnickih mogucnosti,pecenje prasece nakon premazivanja pivom tokom spremanja je fino.

Poslednja izmena:
evo jutro a ova prasetina jos bleda. Doduse, noz prolazi kroz nju kao kroz puter. Sad cu da pojacam da se zapece. Sticajem okolnosti ova mala je celu noc kasljala i budila nas na 5 minuta pa sam povremeno proveravala.
Pekla bi ja to danju, ali je u planu da se sarma kuva u rerni danas pa nema vremena za oba.
A treba i kolac ispeci i izluftirati kucu od mirisa za sutra.

a jel smem ja da pitam sto ne uzmete vec peceno prase, sto ubijate sport i struju sa tim celonocnim pecenjem?
ja iskreno ne bih mogla da legnem da spavam a da mi radi rerna, sile nema, morala bih da sovarim i pazim da ne poginemo svi u zgradi :lol: ne pustam ni bojler ni masinu dok spavam ili nisam tu, ma nemam poverenja u el aparate da nece neki belaj da iskoci

evo jutro a ova prasetina jos bleda. Doduse, noz prolazi kroz nju kao kroz puter. Sad cu da pojacam da se zapece. Sticajem okolnosti ova mala je celu noc kasljala i budila nas na 5 minuta pa sam povremeno proveravala.
Pekla bi ja to danju, ali je u planu da se sarma kuva u rerni danas pa nema vremena za oba.
A treba i kolac ispeci i izluftirati kucu od mirisa za sutra.

Sad jos samo da mu se karamelizira kozica i lepice se za prste :)

Е, јуче се потаманило оно што је остало од славе, нема вишеееее.

Данас супица од ћурке и неки ђувеч.

Смокво, уби ме са оним зецом, не стигох да напишем.

Отишли ми одмах до Роде и Идее, ови попадали од смеха.

Кажу, није то стигло до нас сељака, остало по Београду и већим градовима.

И где сад да нађем зеца, жено :evil:

Други пут пази шта пишеш...

:lol:

- - - - - - - - - -

a jel smem ja da pitam sto ne uzmete vec peceno prase, sto ubijate sport i struju sa tim celonocnim pecenjem?
ja iskreno ne bih mogla da legnem da spavam a da mi radi rerna, sile nema, morala bih da sovarim i pazim da ne poginemo svi u zgradi :lol: ne pustam ni bojler ni masinu dok spavam ili nisam tu, ma nemam poverenja u el aparate da nece neki belaj da iskoci
6x skuplje samo

Ja ne kupujem pečenu prasetinu jer nigde nije ispečena kako treba. Uvek ostane rozikasto oko kostiju, a moralo bi meso samo da se odvaja. Naravno, pečenjarama se ne isplati da se to dobro ispeče jer je nedopečeno teže, pa samim tim i skuplje. Vidim da to većina ne primećuje i da je ljudima svejedno. Mora da sam ja neka zahtevna, pa onda sama pečem. Uglavnom ne noću, mada nije loša ideja. Meni sve mašine rade noću po jeftinijoj struji i da mi ujutru bude čisto, i sudovi i veš.
Danas pasulj s butkicom.

- - - - - - - - - -

:lol:

- - - - - - - - - -

6x skuplje samo

da, i to

- - - - - - - - - -

ja se često ovde pitam kolike prihode neki ljudi ovde imaju kad se stalno pitaju, a što ne kupite, kad ima. Pa prosto je jeftinije, ekonomičnije napraviti sam, a da ne pričamo o tome kako može i da se prilagodjava ukus. Pošto sad sve ima da se kupi, sva kuvana hrana, kolači... ova tema ne bi morala ni da postoji. Ali pošto ima nas koji volimo da budemo sam svoj majstor, pa još da prodjemo jeftinije, eto nas tu.

Moja supa se već krčka.

Kupila sam opet one domaće piliće, bubac nije bio očišćen.:roll: Videla sam šta je pile jelo(samo kukuruznu prekrupu) i sve sam bacila, jer nisam umela to da lepo rasečem i očistim.:(

nema pravde na ovom svetu.kod mene ima i jede mi se,al necu da kupim,jer glupavo mi da ga spremam samo za sebe,to je vece pakovanje,a i nisam nikad pravila,a kod tebe nema,a ti em znas da ga pravis,em bi ga i kupila...
meni majka sinoc poslala serpicu slatkog kupusa sa ovcetinom,a ja sam kupila mnogo lepe sampinjone,al pravilas sam im sos prekjuce,nece bas da se oduseve kad ga danas opet vide.mogla bih i da ih punim,al to je macka u dzaku,mozda im se nece dopasti....

- - - - - - - - - -

Moja supa se već krčka.

Kupila sam opet one domaće piliće, bubac nije bio očišćen.:roll: Videla sam šta je pile jelo(samo kukuruznu prekrupu) i sve sam bacila, jer nisam umela to da lepo rasečem i očistim.:(

tako se ja nekad rastuzim kad u ribi nadjem drugu ribu,nesvarenu :(

Ако знаш ти, или муж неког ловца, сад су пред зиму убуцани, имају и по преко 5 кила, па нека вам да, или прода.
Само такав зец треба неодран да одстоји једно два дана на леду, или врло хладном месту са температуром неколико степени испод нуле, тек после се одере и обради.
Иначе кад смо код праЈсица и печења истих ко нема просту пећ од давних дана, или неку савремену пећ са плочицама, или шамотом, што не питате пекаре?
Овде се прасићи, јагањци, вееелике ћурке од 20кила и сл услужно пеку у пекарама, било као ,,отворено" печење, било да се пре тога ,,умота" у тесто па тако испече да се сачувају сви сокови... а и џукци се обрадују таквом пециву, јес да је тврдо ко камен, али не одустају!

Ja ne kupujem pečenu prasetinu jer nigde nije ispečena kako treba. Uvek ostane rozikasto oko kostiju, a moralo bi meso samo da se odvaja. Naravno, pečenjarama se ne isplati da se to dobro ispeče jer je nedopečeno teže, pa samim tim i skuplje. Vidim da to većina ne primećuje i da je ljudima svejedno. Mora da sam ja neka zahtevna, pa onda sama pečem. Uglavnom ne noću, mada nije loša ideja. Meni sve mašine rade noću po jeftinijoj struji i da mi ujutru bude čisto, i sudovi i veš.
Danas pasulj s butkicom.

da primetila sam da nije dovoljno peceno, iskreno ja to ne kupujem, pa licno nemam frku sa tim .....
uzimali su dole za slave ponekad i nisam zadovoljna kako se to ispece, pa ja dopecem parcice sebi
nekad su i moji sami pekli ali u sitne komade pa to ne moze cele noci da se pece, mnogo krace bude i brze
ovo pecenje cele noci mrcvarenje mesa mi je em neprakticno em potencijalno opasno em brate ubije se sve u njemu

kod mene su komsije ispod, inace klinicki ludaci, napravili pozr pre par godina jer je njima dotrajala instalacija bila a oni nakacili neke silne produzne kablove jedan preko drugog....punili ukradene akumulatore, boga pitaj sta je sve bilo... ostala mi trauma posle toga i nema sanse da pustim da neka elektrika radi a da ja nisam tu, bez obzira sto kod mene nije dotrajala instalacija, mnoooogo je svezijeg datuma nego njihova
to je prosto neki moj trip u glavi od tad i ne mogu
ja ni fen ne ostavim ukljucen u struju, ni komp, ni produzni kabl, ni nista tako slicno...jedino ono sto mora tipa friz tv sporet...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back