Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije to pršut već šunka.
I možemo da je kuvamo zato što imamo pa se i bahatimo.

Šunka su butke i plećke, al ugl. butke.
I za Uskrs se bari zato što ta najsvežija ne bude dovoljno suva i zrela da bi se jela presna.
Mi smo uvek za Uskrs klali šunku od poslednjih zabijački, deo barili za mamu i sestre a deo smo tata i ja jeli onako krvav :heart:

I pršut se dimi.
Razlike ima u tehnologiji spremanja, ali tih razlika imaš i između različitih pršuta i različitih šunki.
Otkud na Zlatiboru bura?! ;)
Glavna razlika je u poreklu imena, šunka je nemačkog a pršut italijanskog porekla.

I da ponovim, Vojvođani imaju šunke na bacanje pa je zato kuvamo :malav:

I pršut se dimi.
Razlike ima u tehnologiji spremanja, ali tih razlika imaš i između različitih pršuta i različitih šunki.
Glavna razlika je u poreklu imena, šunka je nemačkog a pršut italijanskog porekla.

Tacno je da se i ona dimi, ali dosta manje, akcenat je na susenju na buri (5 meseci), a onda se ostavi da odstoji jos godinu dana. Razlicitog su ukusa meni poprilicno, ali ne odbijam ni sunku ni prsutu :)

Kuvanu sunku nisam jela

Tacno je da se i ona dimi, ali dosta manje, akcenat je na susenju na buri (5 meseci), a onda se ostavi da odstoji jos godinu dana. Razlicitog su ukusa meni poprilicno, ali ne odbijam ni sunku ni prsutu :)

Kuvanu sunku nisam jela
Везе ти немаш сестро слатка.
Шунка се после одвајања од трупа оставља да се охлади око 24 сата, потом се утрљава со са обично мало додатог бибера и ситно сецканог па изгњеченог белог лука, два пута дневно само са месне стране, не са кожне.
Брзина продирања соли у ткиво је око 2,5цм дневно, за нпр шунку од 10цм дебљине то је четири дана усољавања.
Потом се 2-3 недеље држи под притиском нпр у бурету са завртњем тако што се наслажу шунке једна на другу, прва кожном површином о дно следећа месном на месну, па следећа кожном на кожну и тако до врха бурета где се ставе даске и притегне завртањ(или стави камен).
На дно бурета се исто ставе даске подупрте тако да су под углом да би се поспешило отицање лимфе и течности из шунке.
Потом се дими на хладном буковом диму по око пола сата дневно када је време суво и хладно... једно 10-15 дана.
Суше се зависно од величине и до две године, ако се појави зеленкаста плесан на њима само се скине сувом крпом.
Сува шунка са коском може имати 6-7-8 килограма ако је од свиња 90-110 кила, а ако је од великих раса попут дурока који имају и преко 300(!!!) кила биће шунка и од преко 20 килограма.
Пршута је откошћено и са отклоњеним масним и везивним ткивом усољено, димљено и сушено месо често сечено на каишеве до 4-5цм и дужине 20-90 сантима од говеда, свиња, оваца коза, па чак и коња и магараца.

- - - - - - - - - -

ja pojma nisam imala da se sunka kuva
i koja je razlika izmedju sunke i prsuta?
i jedna i druga koliko vidim se prave od buta?
Овде се обичајно првог дана Ускрса једе поред осталог кувана шунка са салатом од рена.

ja ne znam šta je to što pominjete kao šunku, al pršut sam jeo u 3 države, i pazario sam čak jedan ovakvac, vodili me davno da kupim na Njeguše...preko kotorskih serpentina, gde sam se malo vosro od stra i beze vožnje....nači, ovo je pršut

dalmatinski-prsut-sa-zlatibora.jpg

- - - - - - - - - -

Koliki je izašo...

Чек' то је нека тестенина?!?
Дај прво мужу ионако је вегиша и посматрај реакцију.:mrgreen:

Testenina, unutra govedina pa u paradajiz sosu. Ne znam videcemo

- - - - - - - - - -

ja ne znam šta je to što pominjete kao šunku, al pršut sam jeo u 3 države, i pazario sam čak jedan ovakvac, vodili me davno da kupim na Njeguše...preko kotorskih serpentina, gde sam se malo vosro od stra i beze vožnje....nači, ovo je pršut

dalmatinski-prsut-sa-zlatibora.jpg

- - - - - - - - - -

Koliki je izašo...

Ja sam ovaku zderala u ruci ko pas.

- - - - - - - - - -

meni je suva sunka neuporedivo bolja od kuvane. nekada smo na uksrs kuvali sunku u testu, vise ne dozvoljavam to svetogrdje

Sunka I valja samo suva.
Joj, jedva cekam da odem kod babe I dede da me nahrane

meni je suva sunka neuporedivo bolja od kuvane. nekada smo na uksrs kuvali sunku u testu, vise ne dozvoljavam to svetogrdje
И мени исто.
Али обичајно увек скувамо неку мању шунку кад се окупимо ебга ћале, кева, жена, ја и децови, обе сестре са шогорима и децом, сатремо је до коске и кожуре које, обе, оставимо за котлић и пасуљ'ну!
Салата од рена мора бити сирова и љута... кад се узме кашичица одмах избије кратак спој на свим синусима!:D

I pršut se dimi.

Dalmatinski pršut sa Zladže
Zlatibor je lekovit jer se na njemu ukrštaju krlime, morska..
Super je lik i sjajan biznis...

И мени исто.
Али обичајно увек скувамо неку мању шунку кад се окупимо ебга ћале, кева, жена, ја и децови, обе сестре са шогорима и децом, сатремо је до коске и кожуре које, обе, оставимо за котлић и пасуљ'ну!
Салата од рена мора бити сирова и љута... кад се узме кашичица одмах избије кратак спој на свим синусима!:D

Kao svilene bube :D

Kao svilene bube :D
Лепше речено... а мало реалније ко губари!:mrgreen:
Бтв сам или с дедом/ћалетом ,,направио" сам шунки да им се ни броја не зна, иначе невероватно како је дошло до пометње због нечег што се овде сматра подразумеваним за Ускрс!
Мсм оно чувена Чичкова коована шуЊка, стварно је мајсторица!

I pršut se dimi.

Sad sam ovo proverila sa starijima i pametnijima :D, i kazu da se prsuta ne dimi i da mora da se susi na buri (jakom morskom vetru) mesecima i da onda odstoji. Pravi se od svinjskog buta. To je tradicionalan nacin pripreme.

Neki ljudi dime i zovu to prsutom, ali to je vise sunka.
A za prsutu sa Zlatibora je crkao od smeha, to nije prsuta naravno :)

- - - - - - - - - -

Danas za rucak musaka sa tikvicama, ali jos je rano :)

Sad sam ovo proverila sa starijima i pametnijima :D, i kazu da se prsuta ne dimi i da mora da se susi na buri (jakom morskom vetru) mesecima i da onda odstoji. Pravi se od svinjskog buta. To je tradicionalan nacin pripreme.

Neki ljudi dime i zovu to prsutom, ali to je vise sunka.
A za prsutu sa Zlatibora je crkao od smeha, to nije prsuta naravno :)
Лажу те на ан-гро.
Свако сушено месо се дими јер је то део процедуре конзервирања.
Причала си с везерима.

Лажу те на ан-гро.
Свако сушено месо се дими јер је то део процедуре конзервирања.
Причала си с везерима.

Ne lazu me, pa pravili su :)
To je zato sto se susi na otvorenom na vetru, nema potrebe za dimljenjem.
I jedino sto mu se dodaje je morska so.

Evo nasla sam i na netu nesto, da ne ostane rekla-kazala:
Dalmatinski prsut ne bi trebalo dimiti

Ne lazu me, pa pravili su :)
To je zato sto se susi na otvorenom na vetru, nema potrebe za dimljenjem.
I jedino sto mu se dodaje je morska so.

Evo nasla sam i na netu nesto, da ne ostane rekla-kazala:
Dalmatinski prsut ne bi trebalo dimiti
Дим помаже конзервирање и даје шмек.
Поштено да ти речем, сви доле испод Саве и ДунаЈа благе везе немају са сушеним месом осим можда у последњих век и по када су се ослободили и Турадије и покупили ,,занат" од нас одавЛе!
Иначе ја сам сиромашни сељак који је направи стотине шуЊки, пршута, бајсица, урки(шта ли је сада ово!), чварака, стотине литара масти... и могу да ти причам и дам савет о томе... па сатима, јел доста?

Дим помаже конзервирање и даје шмек.
Поштено да ти речем, сви доле испод Саве и ДунаЈа благе везе немају са сушеним месом осим можда у последњих век и по када су се ослободили и Турадије и покупили ,,занат" од нас одавЛе!
Иначе ја сам сиромашни сељак који је направи стотине шуЊки, пршута, бајсица, урки(шта ли је сада ово!), чварака, стотине литара масти... и могу да ти причам и дам савет о томе... па сатима, јел доста?

Bila bih zadovoljnija ponekom konkretnom sunkom :p, mada ni na cvarke nisam gadljiva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back