Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Дим помаже конзервирање и даје шмек.
Поштено да ти речем, сви доле испод Саве и ДунаЈа благе везе немају са сушеним месом осим можда у последњих век и по када су се ослободили и Турадије и покупили ,,занат" од нас одавЛе!
Иначе ја сам сиромашни сељак који је направи стотине шуЊки, пршута, бајсица, урки(шта ли је сада ово!), чварака, стотине литара масти... и могу да ти причам и дам савет о томе... па сатима, јел доста?

ja ipak biram meso suseno na 1000+ metara nadmorske visine nego bilo koje ravnicarsko meso. iz ravnice moze kupus i paprike

Везе ти немаш сестро слатка.
Шунка се после одвајања од трупа оставља да се охлади око 24 сата, потом се утрљава со са обично мало додатог бибера и ситно сецканог па изгњеченог белог лука, два пута дневно само са месне стране, не са кожне.
Брзина продирања соли у ткиво је око 2,5цм дневно, за нпр шунку од 10цм дебљине то је четири дана усољавања.
Потом се 2-3 недеље држи под притиском нпр у бурету са завртњем тако што се наслажу шунке једна на другу, прва кожном површином о дно следећа месном на месну, па следећа кожном на кожну и тако до врха бурета где се ставе даске и притегне завртањ(или стави камен).
На дно бурета се исто ставе даске подупрте тако да су под углом да би се поспешило отицање лимфе и течности из шунке.
Потом се дими на хладном буковом диму по око пола сата дневно када је време суво и хладно... једно 10-15 дана.
Суше се зависно од величине и до две године, ако се појави зеленкаста плесан на њима само се скине сувом крпом.
Сува шунка са коском може имати 6-7-8 килограма ако је од свиња 90-110 кила, а ако је од великих раса попут дурока који имају и преко 300(!!!) кила биће шунка и од преко 20 килограма.
Пршута је откошћено и са отклоњеним масним и везивним ткивом усољено, димљено и сушено месо често сечено на каишеве до 4-5цм и дужине 20-90 сантима од говеда, свиња, оваца коза, па чак и коња и магараца.

- - - - - - - - - -

Овде се обичајно првог дана Ускрса једе поред осталог кувана шунка са салатом од рена.

cekaj nisi u pravu ovo za prsutu
gledala sam kako je spanci spremaju
oni su napravili od toga umetnost
imaju dimljenu i samo susenu na vazduhu
i svaka im ima kost
i fora je sto se seku tako sto ih stave u poseban stalak i sto se seku posebnim nozevima i sto prsut treba da bude isecen tanko kao flis papir
a prave od posenih mangulica koje..da ne davim dalje
zato mi je ona fotografija koju je sabrina postavila malo izazvala mucninu..ono kako je debelo iseceno ubije volju za jelom..kao vino iz tetrapaka, kao mlako pivo..

cekaj nisi u pravu ovo za prsutu
gledala sam kako je spanci spremaju
oni su napravili od toga umetnost
imaju dimljenu i samo susenu na vazduhu
i svaka im ima kost
i fora je sto se seku tako sto ih stave u poseban stalak i sto se seku posebnim nozevima i sto prsut treba da bude isecen tanko kao flis papir
a prave od posenih mangulica koje..da ne davim dalje
zato mi je ona fotografija koju je sabrina postavila malo izazvala mucninu..ono kako je debelo iseceno ubije volju za jelom..kao vino iz tetrapaka, kao mlako pivo..
Терминологија.
А веруј мени, Чичку, Лунаси.... шта јесте, а шта није шуЊка, остали, бар на домаћем терене у шодери!

od kog dela svinje se pravi?
but?
kolenica?

Mi zadnje butkice.

- - - - - - - - - -

Окачио сам слику, сви остали су друголигаши.
Невероватно ми је да данас неко не зна шта је војвођанска шунка!

i kaze ruzno joj izgleda kuvana sunka a nije je probala... o zivote...

od kog dela svinje se pravi?
but?
kolenica?

Jel se ti za.ebavaš? Sad stvarno vredjaš i šunke i pršute. Morala sam da se umešam. Čuj, kolenica! But je i jedno i drugo. Razlika je u tehnologiji, valjda, a najviše kako se gde zove. U Vojvodini je šunka, a u Crnog Gori pršuta, a ne mora baš da bude velike razlike u ukusu.
Kuvana šunka se u nekim krajevim pravi za Uskrs, i Čičak ili Lunasa, ili ko već, da sad ne tražim je lepo objasnila da u proleće šunke nisu još dovoljno suve, pa se zato skuvaju. A kuvane ne mogu da se iseku baš onako tanko kao što Španci seku u posebnim stalcima.
I kod mojih roditelja se celog života jede kuvana šunka, farbana jaja i mladi luk za Uskrs. A neki kuvaju i jaja sa tom šunkom, pa i ona dobiju specifičan ukus.
I ako neko za nešto nije čuo, ne znači da to ne postoji, niti da ne valja i čemu uvek tolika išđuvanja, umesto da budemo ponosni što imamo toliko raznih običaja i načina pripreme i da učimo jedni od drugih.

Jel se ti za.ebavaš? Sad stvarno vredjaš i šunke i pršute. Morala sam da se umešam. Čuj, kolenica! But je i jedno i drugo. Razlika je u tehnologiji, valjda, a najviše kako se gde zove. U Vojvodini je šunka, a u Crnog Gori pršuta, a ne mora baš da bude velike razlike u ukusu.
Kuvana šunka se u nekim krajevim pravi za Uskrs, i Čičak ili Lunasa, ili ko već, da sad ne tražim je lepo objasnila da u proleće šunke nisu još dovoljno suve, pa se zato skuvaju. A kuvane ne mogu da se iseku baš onako tanko kao što Španci seku u posebnim stalcima.
I kod mojih roditelja se celog života jede kuvana šunka, farbana jaja i mladi luk za Uskrs. A neki kuvaju i jaja sa tom šunkom, pa i ona dobiju specifičan ukus.
I ako neko za nešto nije čo, ne znači da to ne postoji, niti da ne valja.

to pitam!
znaci isto je meso, samo drugacija tehnologija proizvodnje!
but je i jedno i drugo, samo je stvar koja je svinja u pitanju! jorksir, berksir, mangulica.
meni je prsuta vise kao delikates..par slajsova i to je dovoljno.. nikad je nisam jela kuvanu

mi nikad ne jedemo sunku koja je tek protekle zime (znaci, tek 4,5 meseci) stavljena da se susi. trenutno nam je najstarija 6 godina stara

A meni je ta najlepša :D
Dok mi je tata bio živ, klali bismo je za Uskrs, ostatak ekipe je jeo kuvanu, a tata i ja smo jeli tako svežu, još je mirisala na krv :heart:
Sve je to stvar ukusa, al ne može se pljucnuti po nečemu što nisi ni probao.

to pitam!
znaci isto je meso, samo drugacija tehnologija proizvodnje!
but je i jedno i drugo, samo je stvar koja je svinja u pitanju! jorksir, berksir, mangulica.
meni je prsuta vise kao delikates..par slajsova i to je dovoljno.. nikad je nisam jela kuvanu

Na prethodnoj strani sam ti u dva posta odgovorila na to.
I koji se deo svinje suši i u čemu je glavna razlika.
A svaki majstor ima dodatno svoje još neke tajne i cake kako pravi i priprema, kao i u svemu ostalom.

Mr. Be...nije tačno... ako se suši na vazduhu koji ima ima jod i duva ga planinski vetar, a suši se hladno....i to samo 24h i to samo kad to temp. zahteva i nikad više..a suši se od godinu do dve...i može i do 5 godina... razalika je d r a s t i č n a.... pršut ne može da se kuva...može eventualno kost za nešto.... neko kupusište ili suljpa, možeš ti da je stavljaš u sarme umesto suvog... al to nije to.. šunku kuvate jer bi je u suprotnom pojele bube ...i to baš na uskrs...jer je toplo vreme ( : imate varijantu da je garite ili da je skuvate...stavio sam klip..na Zlatiboru duva jugo. a opet oni tamo nemaju kulturu sušenja pršuta, ...užiški pršut je govedina...praktično goveđa pečenca i takog oblika i od tog mišića.... a pečenica svinjska....i razlika između pršuta i pečenice, goveđe ili svinjske je u načinu čuvanja i konzerviranja... kad se nešto dimi..umesto da se suši priroidno i na zdravom vazduhu ima cenu 10x manju...eto to je razlika u kvalitetu.....i ukus ne može da bude isti.

Poslednja izmena:
Msm ajd neke boooale, ali ti???

Шунка...
images

...и скуваш је у лончини.
Ако је превелика исечеш је на мање комаде па скуваш, а и иначе се исече скувана за послуживање.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back