Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih ih odmrzla, onda kuhinjskim papirom dobro osusila i uvaljala u brasno pa onda na vrelo ulje.
U principu tako radim i sa zamrznutom i sa svezom ribom i sa malom i sa velikom.
I ocas posla ispadne hrskava, ne pusta nikakvu vodu.

Ja sam ovako. Kupila ih ujutru, oprala, i stavila na papirne ubruse koje sam menjala nekoliko puta. I pekla ih oko podne, bile su skroz odmrznute.

hvala, žene, :cmok: :cmok2: pamtim za sledeći put, jer je sad već kasno! Ostalo pola kese, pa će biti prilike za popravni.
Inače je bila čorba od zelja i drškica spanaća (ne volim da ih kuvam sa spanaćem, budu nekako debele, pa ih iseckam i ubacim u čorbu, tu ne smeta), sa heljdom u zrnu i malo rendane šargarepe i celera. Čorba super! Pomfrit onaj iz kese, pa u rerni nikakav, papaline još gore.... Zelena salata je dobra. Donela mi tetka danas malo zelja, koprive, salate, rukole, celerovog lista... sve domaće, prirodno iz njene bašte.

nama sutra stize pristojan komad svjeze tune, divljakuse <3

vezano za ribu - ove tovljene pastrmke su me izbezumljivale prije - kako god ih napravim
to sto kazu przenje meni grozne budu
e, onda sam ih ubacila u rernu, u foliju zatvorene
s limunom, kapulom, persinom i ruzmarinom i malo maslinovog
to je vec vise nego jestivo
prakticno se skuhaju u vlastitom soku i zacinima

- - - - - - - - - -

Ja sam ovako. Kupila ih ujutru, oprala, i stavila na papirne ubruse koje sam menjala nekoliko puta. I pekla ih oko podne, bile su skroz odmrznute.

ja to ocistim pa u onu veliku cjediljku
missim, svu ribu tako

hvala, žene, :cmok: :cmok2: pamtim za sledeći put, jer je sad već kasno! Ostalo pola kese, pa će biti prilike za popravni.
Inače je bila čorba od zelja i drškica spanaća (ne volim da ih kuvam sa spanaćem, budu nekako debele, pa ih iseckam i ubacim u čorbu, tu ne smeta), sa heljdom u zrnu i malo rendane šargarepe i celera. Čorba super! Pomfrit onaj iz kese, pa u rerni nikakav, papaline još gore.... Zelena salata je dobra. Donela mi tetka danas malo zelja, koprive, salate, rukole, celerovog lista... sve domaće, prirodno iz njene bašte.
Кромпир спремам тако што га ољуштим и увече потопим у воду да рехидрира ако је дехидриран, а и иначе му ништа неће наудити да се мало брчка.
Сутра га исечем на дебље плошке, тако 10-12 милиметара, ставим у хладну воду и на ринглу да прокува па још једно 2-3 минута у кипућој води... користимо гас тако да је то све врло брзо.
Потом оцедим кромпир и тако вреле плошкице поређам у велики тефлонски тигањ подмашћен свињском машћу и поклопим.
Плошкице преврнем када с доње стране почну да жуте, па после још једном.
Буде ко измишљен.
Бтв кромир на масти је много укуснији од оног печеног на уљу.

Eto zašto su muškarci bolji kuvari od nas žena. Oni imaju vremena da običan krompir spremaju dva dana. Hvala, brate, ali nemam vremena. Mislim, to na masti, pa okretanje je ok, ali baš da ga ljuštim dan ranije...
A i ne praktikujem to kuvanje, pa pečenje krompira. Meni je to dupli posao. Pa koliko god da traje pečenje u rerni, lakše mi je nego da ga spremam dva puta i isprljam još 2-3 suda. Probala sam, vidim da mnogi ljudi tako, ali ja ne nalazim nikakvu prednost.

snicle od karfiola i sira

12970450_10207299991157025_218243844_o.jpg

12953172_10207299990637012_849987091_o.jpg

Eto zašto su muškarci bolji kuvari od nas žena. Oni imaju vremena da običan krompir spremaju dva dana. Hvala, brate, ali nemam vremena. Mislim, to na masti, pa okretanje je ok, ali baš da ga ljuštim dan ranije...
A i ne praktikujem to kuvanje, pa pečenje krompira. Meni je to dupli posao. Pa koliko god da traje pečenje u rerni, lakše mi je nego da ga spremam dva puta i isprljam još 2-3 suda. Probala sam, vidim da mnogi ljudi tako, ali ja ne nalazim nikakvu prednost.

..ja smrznuti pomfrit przim direktno iz zamrzivaca u tiganju i bude savrsen...malo dublje ulje i da je dobro ugrejano, ne prsti, lepo se isprzi kao u fritezi...jes da to retko radim jer ja kao sto je
poznato ne volim krompir..ali kad nemam izbora onda tako....ili pecem u tepsiji krompir na pola, pa zacine i alevu papriku fino dobro izmesam, ruzmarini i bude lep nije da nije...samo ne
vidim poentu u krompiru, meni tu niceg nema....cudo svi bi samo krompir jeli, a ja ga se nebi nikad ni setila da nije drugih...

Па сестро слатка свакако ћеш га ољуштити било непосредно пре припреме, или дан раније... мсм време љуштења исте количине кромпира независно је од датума и доба дана.
А за кување... па уколико га неко време куваш за толико га мање печеш.
Ебга тако ти је то и још на крају не кукаш како је крмУпли бљаЦк већ се препустиш хедонизму.:D

Кромпир спремам тако што га ољуштим и увече потопим у воду да рехидрира ако је дехидриран, а и иначе му ништа неће наудити да се мало брчка.
Сутра га исечем на дебље плошке, тако 10-12 милиметара, ставим у хладну воду и на ринглу да прокува па још једно 2-3 минута у кипућој води... користимо гас тако да је то све врло брзо.
Потом оцедим кромпир и тако вреле плошкице поређам у велики тефлонски тигањ подмашћен свињском машћу и поклопим.
Плошкице преврнем када с доње стране почну да жуте, па после још једном.
Буде ко измишљен.
Бтв кромир на масти је много укуснији од оног печеног на уљу.

Samo ce fosfor skroz da ode, pa kome nije stalo do istog, nema drugih smetnji. :lol:

Dovukla sam jutros brdo zelenisa sa pijace...Prethodno me je muz probudio donevsi mi buket jorgovana iz sume kraj nase vikendice.
Za rucak sam pravila knedle sa kajsijama i isprobala onaj Dr.Oetker cokoladni mus...brzo i jednostavno, samo se kratko umuti mikserom...pise da je za cetiri porcije,ali kod mene se pojelo iz dve i dobilo pohvalu...nisam probala, ja to ne volim..Napravila sam i oblande za sutra...
Htela sam za sutrasnji rucak crvenu supicu,piletinu i krompir iz rerne i zelenu salatu, ali mislim da ce ipak biti špagete....premorila sam se danas...
Upravo zavrsih sa peglanjem...

..ja smrznuti pomfrit przim direktno iz zamrzivaca u tiganju i bude savrsen...malo dublje ulje i da je dobro ugrejano, ne prsti, lepo se isprzi kao u fritezi...jes da to retko radim jer ja kao sto je
poznato ne volim krompir..ali kad nemam izbora onda tako....ili pecem u tepsiji krompir na pola, pa zacine i alevu papriku fino dobro izmesam, ruzmarini i bude lep nije da nije...samo ne
vidim poentu u krompiru, meni tu niceg nema....cudo svi bi samo krompir jeli, a ja ga se nebi nikad ni setila da nije drugih...

Krompir je meni drazi i od testenine i od pirinca, pa i od hleba.
Krompir vec nekako sam po sebi ima fin ukus, ja mogu da ga jedem u svim mogucim varijacijama, mislim da bih mogla
da zivim sa pecenim krompirom ( u ljusci) i sa malo kajmaka , pavlake na njemu.
Ja cesto jedem i pravim spanac sa krompirom ( obicno uz ribu), ali taj krompir valja malo skuvati pa ga oni staviti u spanac i zajedno
jedno 20 minuta krckati sa puno belog luka i maslinovog ulja.
Pekarski krompir sa ruzmarinom i nekim finim parcetom mesa u rerni je poezija i muzika.
Moj muz je specijalista za krompir salatu, ja mogu da se udavim u toj salati.

Па сестро слатка свакако ћеш га ољуштити било непосредно пре припреме, или дан раније... мсм време љуштења исте количине кромпира независно је од датума и доба дана.
А за кување... па уколико га неко време куваш за толико га мање печеш.
Ебга тако ти је то и још на крају не кукаш како је крмУпли бљаЦк већ се препустиш хедонизму.:D
Nikad cula da neko nocu stavlja krompir u vodu, meni tu nidje veze.
Tako se mozda radi sa pasuljem ili socivom, ali sto bre krompir da potapam?

- - - - - - - - - -

Шта имаш да крчкаш спанаћ, то се само мало промеша на ватри и готов је.

За пекарски кромпир се слажем, савршенство.

Ma nije krckanje, u pravu si, ali ja koristim zaledjen pa ga tako ledonog stavim u tiganj, pre toga oipak malo izdinstam lukac,
pomesam sve sa zaledjenim spanacem i ovim krompirom, nije to to krckanje, vise przenje, a i sigurno nije dvadeset minuta
jer je krompir vec skoro i skuvan.
Naravno da je savrsenstvo da se svez spanac malo prokuva pa onda tako proprizi na kratko, ali ja ovaj spanac jedem cele godine
a i mrzi me da se yebavam sa ciscenjem.
Ma bre, bez krompira nema zivota. krompir stavljam ama bas svuda, boranija, grasak, o corbama i da ne govorim.

Krompir je meni drazi i od testenine i od pirinca, pa i od hleba.
Krompir vec nekako sam po sebi ima fin ukus, ja mogu da ga jedem u svim mogucim varijacijama, mislim da bih mogla
da zivim sa pecenim krompirom ( u ljusci) i sa malo kajmaka , pavlake na njemu.
Ja cesto jedem i pravim spanac sa krompirom ( obicno uz ribu), ali taj krompir valja malo skuvati pa ga oni staviti u spanac i zajedno
jedno 20 minuta krckati sa puno belog luka i maslinovog ulja.
Pekarski krompir sa ruzmarinom i nekim finim parcetom mesa u rerni je poezija i muzika.
Moj muz je specijalista za krompir salatu, ja mogu da se udavim u toj salati.

...sve te razumem all dzaba...i moja deca isto, nemam ja nista protiv, spremim zbog njih svasta sa krompirom i od krompira i pecemo ga u rerni u ljusci i bez..ali ga ja sama
nikad ne bih izabrala...eto sve je stvar ukusa....

..ja cu danas neku sniclu i grasak...nisam grasak bas dugo spremala....

...sve te razumem all dzaba...i moja deca isto, nemam ja nista protiv, spremim zbog njih svasta sa krompirom i od krompira i pecemo ga u rerni u ljusci i bez..ali ga ja sama
nikad ne bih izabrala...eto sve je stvar ukusa....

..ja cu danas neku sniclu i grasak...nisam grasak bas dugo spremala....
Ja cak ne mislim da je ukus u pitanju. Nego verovatno kao dete nisi cesto jela krompir, ja jesam i svoj ukus prema hrani
( i ne samo hrani) nekako izgradjujemo bas u vreme kada smo deca.

Tako se mozda radi sa pasuljem ili socivom, ali sto bre krompir da potapam?

- - - - - - - - - -

Ma nije krckanje, u pravu si, ali ja koristim zaledjen pa ga tako ledonog stavim u tiganj, pre toga oipak malo izdinstam lukac,
pomesam sve sa zaledjenim spanacem i ovim krompirom, nije to to krckanje, vise przenje, a i sigurno nije dvadeset minuta
Naravno da je savrsenstvo da se svez spanac malo prokuva pa onda tako proprizi na kratko, ali ja ovaj spanac jedem cele godine
Ma bre, bez krompira nema zivota. krompir stavljam ama bas svuda, boranija, grasak, o corbama i da ne govorim.

...uz ribu se ovde sprama tako blitva sa krompirom ne spanac, mada sigurno bude isto ukusno....e to pravim naravno...ma jedem ja i bude lep ali rekoh
nije meni osnovna i omiljena namirnica...

- - - - - - - - - -

Ja cak ne mislim da je ukus u pitanju. Nego verovatno kao dete nisi cesto jela krompir, ja jesam i svoj ukus prema hrani
( i ne samo hrani) nekako izgradjujemo bas u vreme kada smo deca.

..nisam, u kraju odakle su moji i gde sam kao dete puno boravila se bas i ne jede krimpir..osim kad se mora....moguce i da je to jedan od razloga...

Залеђен није лош, и ја сам почела да га користим ове зиме. Има варијанта са павлаком и наравно без исте.

Ja mnogo volim taj pire od spanaca, mogla bih da ga jedem solo, sa recimo dva isprzena jajca:D
Moja je majka pravila kapamu uvek u prolece i uvek sa jagnjetinom i jeli smo je sa kiselim mlekom.
Ali ona nije vise ziva, ja ne zivim tamo, ostale su samo lepe uspomene.:heart:

Ja mnogo volim taj pire od spanaca, mogla bih da ga jedem solo, sa recimo dva isprzena jajca:D
Moja je majka pravila kapamu uvek u prolece i uvek sa jagnjetinom i jeli smo je sa kiselim mlekom.
Ali ona nije vise ziva, ja ne zivim tamo, ostale su samo lepe uspomene.:heart:

..da najlepse su te uspomene iz detinjstva vezane za roditelje:heart: i moja je pravila tako kapamu....odavno to nisam jela....

Tako se mozda radi sa pasuljem ili socivom, ali sto bre krompir da potapam?- - - - - - - - - -

Krompir koji je izvađen u jesen bude u proleće prilično dehidriran bez obzira što je bio u hladnjačama na niskoj temperaturi i skoro idealnoj vlažnosti usled čega izgubi čvrstinu i kod pečenja ,,napije" se ulja/masti.
Oljušti se, potopi u vodu i rehidrira... povrati čvrstinu i bude kao tog trenutka izvađen i donesen s njive.

Krompir koji je izvađen u jesen bude u proleće prilično dehidriran bez obzira što je bio u hladnjačama na niskoj temperaturi i skoro idealnoj vlažnosti usled čega izgubi čvrstinu i kod pečenja ,,napije" se ulja/masti.
Oljušti se, potopi u vodu i rehidrira... povrati čvrstinu i bude kao tog trenutka izvađen i donesen s njive.
Ja zivim u zemlji krompira tako da tu ima jedno, onako, brat, bratu, 100 vrsta krompira. Jedni su za salate, drugi za pire, jedni se raspadaju
pri kuvanju drugi su cvrsti i postojani kano klisurine pa cak i kada ih stavis u usta:zcepanje:, svaki region ima neki svoj krompir, recept za taj svoj
krompir, zaista nikada nisam cula da neko potapa krompir, ali OK ja tebi nista ne branim. Potapaj ti i duze od 24 sata.
Ne potapam ja ni jabuke, ni kruske pa necu ni krompir.

Dada
Recimo kad se pravi pomfrit obavezno ide posle seckanja buckanje u hladnoj vodi nekoliki tura......to em da se hidrira da posle ne ni bi upio mnogo ulja em da se izvuce skrob koliko god je moguce da se ne bi lepio i ucmoljao
Tako obradjen krompir se baca u vrelo ulje...dobije se bogovski pomfrit....ako cepas u palminom ulju dobijes original mekov pomfrit....jos ne upoznah nekog da ne voli njihov makar ne voleo ostalu njihovu hranu :lol: dakle jasno vam je koliko bude dobar

Mi smo to procitali u knjizi e bordeina.....jao majko mila par kila smo nabacili zbog tog prokletog pomfrita
Sad smo prekinuli vec par meseci to da pravimo iz bezbednosnih razloga

Tako isto za pecenje, kad se isece isto se ispira vise puta....fantazija

Idite u dupe sad mi se jede :lol:

..nedavno sam kupila neki cudan krompir, jes da ga ne koristim cesto ali neka moram...i tako kupih za neki pire, e pa ja to u svom zivotu jela nisam,
ne znam da li je neko jos imao iskustvo sa tim krompirom..ali mirise na "projino" ili kukuruzno brasno pa onako kad se kuva za kacamak..e tacno taj
miris...ukus je skroz bzvz ni posoliti se ne moze..koliko god soli uvek malo....i nekako suv, suv...jedva smo mi to savladali nekako...ja samo mrvicu pa
zato i imam iskustvo sa ukusom...
...i u cg imaju cak lep krompir, pa kad se ispece on se nekako topi, takav je i Ivanjicki, a ovo ovde i kad se nateram da kupim, zali boze i pare i stuje
i svega ostalog...

..ajde kad vec toliko hvalite , gde kupujete krompir...?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back