Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Girice pečene u dubokom ulju... Davno nisam tako nešto spremala, valjda ćemo preživeti. Ne bi ni sad nego mm planirao da kupi u pečenjari. Pa se razmišljam da je ipak prihvatljivije da ja to spremim u ulju u kome nije prženo 20, 30 tura.
A nedavno smo odvojili jedan deo kuhinje od 140x140 u kome je samo sudoper i šporet, i veliki prozor, tako da mogu da priuštim ovu egzibiciju mirisa koji se neće širiti kućom.

Живи и пусти друге да живе.
Што се не би могло рећи за неке од тих скупина с посебном исхраном.
Вегани ду у једном моменту били толико агресивни, као култ неки.
Другарицина сестра је веганка.
Кад јој чува дете она НЕЋЕ да му даје невеганску храну. :confused:
А пријатељ се развео од жене вегетаријанке. Од масирања да престане да једе месо, огадио му се брак с њом.
Све то нешто екстремно што нема везе са здрављем (алергија) задлужује отписивање.

И ја ћу између грилованог поврћа и меса пре изабрати поврће.
Доследност ценим.
Али ми ужасно иду на нерве ови на режиму, извољевају, правиш специјално за њих, буквално се деранжираш а онда их негде видиш да купе нешто ван тога и поједу, као то много воле и не могу да одоле.
Па шта онда мене малтретираш да ти правим специјално који ђаво!?

И ја ћу између грилованог поврћа и меса пре изабрати поврће.
Доследност ценим.
Али ми ужасно иду на нерве ови на режиму, извољевају, правиш специјално за њих, буквално се деранжираш а онда их негде видиш да купе нешто ван тога и поједу, као то много воле и не могу да одоле.
Па шта онда мене малтретираш да ти правим специјално који ђаво!?
Ма немам ја ништа против. Фолира се за себе.
И разумем кад неко нешто не воли да једе.
Ево, прва не могу да помиришем кељ.
Једноставно ми смрди.
Пре неки дан сам се подсетила.
Покушала сам да понедем парченце пите коју је пријатељица направила за децу свог сина која, такође, не воле кељ. Елем, хељда+кукурузно брашно+мало спелте са кељом, спанаћем и белим луком.
Као у првом основне сам једва сажвакала и ћушнула залогај у ћошак уста. Да је не увредим. И уз посебне психичке припреме сам исто прогутала.
Замишљам сцену да ме неко с ким живим масира да једем нешто од чега ми се диже желудац или ми спочитава што једем нешто што он не воли или не једе из идеолошких разлога.
Летело би перје.

Volim kelj, sve te kupuse. Mislim da je do načina pripreme, odgovarajući začini čuda čine. Ne mogu da zamislim da se nekome gade, pa tražim razumnije razloge :rotf:

Meni su neophodni zeleniši, povrće u svim oblicima. Nakon 2,3 dana ishrane na mesu, krompiru i raznim pitama i kolačima, uhvati me muka. Osećam da mi ne prija, jedva čekam da se dočepam nekog konkretnijeg povrća. Meni je krompir u kategoriji belog hleba, nešto suvišno, prazno.

Живи и пусти друге да живе.
Што се не би могло рећи за неке од тих скупина с посебном исхраном.
Вегани ду у једном моменту били толико агресивни, као култ неки.
Другарицина сестра је веганка.
Кад јој чува дете она НЕЋЕ да му даје невеганску храну. :confused:
А пријатељ се развео од жене вегетаријанке. Од масирања да престане да једе месо, огадио му се брак с њом.
Све то нешто екстремно што нема везе са здрављем (алергија) задлужује отписивање.
Narocito su agresivni ljudi koji malo kasnije, oko tridesetih, otkriju neke nove vrijednosti, nebitno da li je to religija, ishrana, neki talas patriotizma, pa cak i sport. Bas kao sektasi se ponasaju, ocekujuci da svi krenu njihovim stopama a do juce druga pjesma bila.

Ali nije ni njima bajno. Nekoliko kolega posti svaki post. I uvijek dobijaju kritike, pa savjete da li jeste ili nije zdravo, pa neka glupa pitanja o razlozima posta. I ovo sta je marge pisala, ladno sile ljude da jedu.
Mi smo cak imali da kuvarice namjerno muslimanu stavljaju slaninu u pasulj, pa mu se rugaju.

Meni je od sve ove priče najupečatljive i najviše za razmišljanje ona priča ZD o sveštenikovom sinu koji je pojeo burek sa mesom. Namera nije postojala sa njegove strane da omrsi, ali očigledno sa Božije jeste jer mu je iz nekog razloga bilo potrebno. Stvari se dešavaju po nečijem planu i to je tako.
Neke stvari treba prihvatiti kako se dešavaju i na kraju to bude dobro.

Meni je od sve ove priče najupečatljive i najviše za razmišljanje ona priča ZD o sveštenikovom sinu koji je pojeo burek sa mesom. Namera nije postojala sa njegove strane da omrsi, ali očigledno sa Božije jeste jer mu je iz nekog razloga bilo potrebno. Stvari se dešavaju po nečijem planu i to je tako.
Neke stvari treba prihvatiti kako se dešavaju i na kraju to bude dobro.
Mozda je upravo bilo iskusenje...da ipak ne pojede nista. To je ipak samo nekoliko sati u pitanju, ni citav dan?
Meni su ta proizvoljna tumacenja linija manjeg otpora.
Svakom na volju, ne osudjujem, samo mi je previse pripisati to "Bozijoj nameri".
Nije mi se jednom desilo, guzva i konobar mi donese kafu sa mlekom ili slagom, a postim, narucila sam bez icega, nema vremena da se poruci druga...ne popijem, iako mi se bas pila, ustupim je ako se nekome piju dve. Popijem vodu, predahnem, platim i ajmo dalje...

Ја за пост и признајем само прави пост, тј. испошћавање. А не кавијаре, лососе и остале баханалије. Зато се и не усуђујем да кренем.
И ово наше за Бадњи дан, Велики петак... има смисла богато ако је на крају правог поста. А ово наше је реда ради. Чуј, мислила сам хоботницу. Па то ни није пост него ето... прос.еравање да простите :lol:

Narocito su agresivni ljudi koji malo kasnije, oko tridesetih, otkriju neke nove vrijednosti, nebitno da li je to religija, ishrana, neki talas patriotizma, pa cak i sport. Bas kao sektasi se ponasaju, ocekujuci da svi krenu njihovim stopama a do juce druga pjesma bila.

Ali nije ni njima bajno. Nekoliko kolega posti svaki post. I uvijek dobijaju kritike, pa savjete da li jeste ili nije zdravo, pa neka glupa pitanja o razlozima posta. I ovo sta je marge pisala, ladno sile ljude da jedu.
Mi smo cak imali da kuvarice namjerno muslimanu stavljaju slaninu u pasulj, pa mu se rugaju.
Obrni, okreni, agresije ne manjka.
Svi bi da nesto nekome namecu. Najmanje umerenih ljudi, u miru sa sobom, bez zelje da drugima popuju.
Nedavno sam presla na sirovo, iz zdravstvenih razloga, nisam 100%, nekih 80%, meni prija, ima poboljsanja, ali ne mogu svoje ukucane, prijatelje terorisati da sad svi tako. Iako npr.cesto jedu sa mnom, kao samo da probaju, pa na kraju ostanem bez obroka. :lol: Kazu, lepo ide uz meso.
A i vide promene na bolje kod mene, pa privlaci, nema otpora, cim nije pod moranje...
A ta grupa na fb, kao sekta, ne sme ovo, ne sme ono, ni slucajno trun soli...nista novo, i u hrono je bila slicna atmosfera, vrhunac mi je bio-ne sme jabukovo sirce, sme umebosi sirce, i to se brani/napada kao da zivot zavisi od toga.
Koliko ljudi izgube osnovnu logiku, tako kad odu u krajnosti...
Ili sto nedavno procitah post, psiholog pise kako duvani 1-2 cigare dnevno godinama, i nikad vise od toga...ona to u kontekstu samodiscipline, naravno da krece salva uvreda i osuda kako je to slabost i obmana...svako je u pravu iz svog ugla.

Ја за пост и признајем само прави пост, тј. испошћавање. А не кавијаре, лососе и остале баханалије. Зато се и не усуђујем да кренем.
И ово наше за Бадњи дан, Велики петак... има смисла богато ако је на крају правог поста. А ово наше је реда ради. Чуј, мислила сам хоботницу. Па то ни није пост него ето... прос.еравање да простите :lol:

...za hobotnicu...sto kaze moj drug, najlakse je Grcima da poste, imaju svega, more brate...samo zamisli da si tamo i spremaj. :lol:
Neka nasa siromasnija planinska sela, udaljena, jos kad zaveje sneg, nema bukvalno nista, osim sto su obezbedili ranije, a sto moze da stoji-pasulj, krompir, kupus, eventualno malo susene ribe...
Gledala sam nedavno reportazu o Hilandaru, monah koji kuva bas bucko, Ceh cini mi se...tako da...ne budi stroga prema sebi, kako jedes, postis veci deo godine. :) ...pravi post je ionako, pre svega mislima, recima, delima. Hrana je najmanji "problem".

Ja npr. nikog ne silim da jede meso. Meni ke jos bolje kad nece recimo toplu gudu...ostane vise gudoline za mene. :lol:

Al zaista me bas briga ko sta jede, jedino sto ne zelim da meni namece svoj nacin ishrane.
Ja povrce jedem i to vecinu, sve osim blitve, ali vegani moraju energiju da dobijaju iz uh tjah da jedu namirnice sa puno uh. Ja ne jedem uh u toj meri, niti imam nameru.

Girice pečene u dubokom ulju... Davno nisam tako nešto spremala, valjda ćemo preživeti. Ne bi ni sad nego mm planirao da kupi u pečenjari. Pa se razmišljam da je ipak prihvatljivije da ja to spremim u ulju u kome nije prženo 20, 30 tura.
A nedavno smo odvojili jedan deo kuhinje od 140x140 u kome je samo sudoper i šporet, i veliki prozor, tako da mogu da priuštim ovu egzibiciju mirisa koji se neće širiti kućom.

Ne znas nista...te iz friteze posle 20 tura su najlepse. :lol:

Ja npr. nikog ne silim da jede meso. Meni ke jos bolje kad nece recimo toplu gudu...ostane vise gudoline za mene. :lol:

Al zaista me bas briga ko sta jede, jedino sto ne zelim da meni namece svoj nacin ishrane.
Ja povrce jedem i to vecinu, sve osim blitve, ali vegani moraju energiju da dobijaju iz uh tjah da jedu namirnice sa puno uh. Ja ne jedem uh u toj meri, niti imam nameru.
Istog sam stava-briga me ko sta jede, sve dok mi se ne namece...sreca, nemam takvih u okruzenju.
Ovo za energiju sam godinama bila u zabludi.
Bila sam ubedjena da mi zivotinjski proteini daju snagu i sitost. Evo vec 2 i po meseca ne jedem zivotinjsko, zvacem sirovo, i snage na pretek, napade gladi nemam, kosti me ne bole uopste ni posle teskog fizickog posla. Nisam pojedinacno studirala sta mi pravi probleme, ali mislim sir i jaja najvise...
Sitost dodje od sveze hrane, orasida, ne od preradjenih UH. Da mi je neko rekao ranije, ne bih verovala. Iako oduvek jedem svo voce i povrce.
Samo sad iskljucih ziv.izvore-ne iskljucujem da jos radim na starim zalihama. :lol: Praticu stanje pa tako i rezim...

Istog sam stava-briga me ko sta jede, sve dok mi se ne namece...sreca, nemam takvih u okruzenju.
Ovo za energiju sam godinama bila u zabludi.
Bila sam ubedjena da mi zivotinjski proteini daju snagu i sitost. Evo vec 2 i po meseca ne jedem zivotinjsko, zvacem sirovo, i snage na pretek, napade gladi nemam, kosti me ne bole uopste ni posle teskog fizickog posla. Nisam pojedinacno studirala sta mi pravi probleme, ali mislim sir i jaja najvise...
Sitost dodje od sveze hrane, orasida, ne od preradjenih UH. Da mi je neko rekao ranije, ne bih verovala. Iako oduvek jedem svo voce i povrce.
Samo sad iskljucih ziv.izvore-ne iskljucujem da jos radim na starim zalihama. :lol: Praticu stanje pa tako i rezim...
meni snagu ne daju proteini, nego masti. protein je gradivna materija, mast je energetska.
plus ja voce ne volim..znaci, nije mi gadno, ali mi nije ukusno. jedem ga eto kad se nadje, ali da mi je prvi izbor nije...plus mi izaziva glad konstantnu.

meni snagu ne daju proteini, nego masti. protein je gradivna materija, mast je energetska.
plus ja voce ne volim..znaci, nije mi gadno, ali mi nije ukusno. jedem ga eto kad se nadje, ali da mi je prvi izbor nije...plus mi izaziva glad konstantnu.
Da, u pravu si-masti...kazem protein, a jaje je i protein i mast, ne secam se koliko tacno, ali tu negde ih ima oboje.
I ja vise volim povrce od voca i vise ga i jedem, vise sam "slano" tip nego za slatkim...
Sad kombinujem, doduse. Narandza npr.ide super u salate, moze sok, moze seckana, kruska isto.
Masti ne manjka-orasi, bademi, lesnik, susam, suncokret, golica, avokado, kokos...

Tema-gotovi sitni kolaci za Bozic, odose na balkon-bajadera, kokos kiflice, medenjaci/spekulas (nesto izmedju), i torrone-prvi put ga napravih, valjda ce biti jestiv, ako nista, dekorativan je...ispostovah zelje i pozdrave.

1000000048.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back