Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mislim da posude te vrste mozes naci i po radnjama i pijacama
+ znam sigurno da je bio stand sa grncarijom u zemunu i da su imali te posude za pecenje
i lik ti sve objasni oko odrzavanja

Hvala puno ali ja sam nasla da ovi iz Zlakuse donose u Beograd po narudzbini, besplatno.
Mnogo lepo izgleda, kada budes imala vremena baci pogled, tade amfore za vino, ogromne i po 2m, odusevljena sam.
Mi u subotu putujemo na Zlatibor (klinja trazi neke dinosauruse) pa smo dogovorili da svratimo u Zlakusu, mnogo volim kada se tako nasi potrude pa onako, da se ponosis, ima oznaku porekla, utisnut zig.
Htela bih da kupim i vazu od terakote, kao "rimsku"...svasta imaju, javicu kako je tamo...mozda precenjujem, mozda se razocaram...

Hvala puno ali ja sam nasla da ovi iz Zlakuse donose u Beograd po narudzbini, besplatno.
Mnogo lepo izgleda, kada budes imala vremena baci pogled, tade amfore za vino, ogromne i po 2m, odusevljena sam.
Mi u subotu putujemo na Zlatibor (klinja trazi neke dinosauruse) pa smo dogovorili da svratimo u Zlakusu, mnogo volim kada se tako nasi potrude pa onako, da se ponosis, ima oznaku porekla, utisnut zig.
Htela bih da kupim i vazu od terakote, kao "rimsku"...svasta imaju, javicu kako je tamo...mozda precenjujem, mozda se razocaram...
ako dostavljaju to je ok
samo vodi racuna da te ne oderu jer zig...
te posude zapravo nisu basnoslovno skupe
i svaka ce ti raditi posao

a i ne kapiram kako su zastitili nesto sto bukvalno svi prave kao glineno posudje
ok, mozda motive ili oblik
a amfore svakako nisu dio nekog naseg autenticnog kulturnog naslijedja

Jel recept po ukusu ili tako treba? Moja mama je samo mrvila sir u makarone...i to sam bas volela kao dete.
Sada cesto pravimo pastu sa sirom bez recepta (uvek sam lenja da ih pogledam), uzmem tesku kaserolu i istopim 2 kasike maslaca, dodam tri cena belog luka na sitno i proprzim, kada pusti miris sunem dve pune kasike brasna i malo proprzim, dodam polako 2 solje mleka sa mrvom muskatnog orascica i onom zicom muckam dok se ne stegne, posolim i pobiberim (ako biberim)...sklonim sa vatre i narendam obilno sireve u vreo sos (mahom a la parmezan jer volim jace a manje topive)...promesam i poklopim dok mi se skuva testenina.
Kada je gotova sunem sos u pastu promesam i poklopim jos par minuta. Isto koristim tesku serpu da drzi toplotu.

Obicno to pravim kada imam pecenog lososa dan ranije pa u frizideru cuvam ostatke koje nacepkam u tanjire pa prelijem odozgo onom pastom i ako imam persun, ako nemam ide bez toga. Pasta zagreje i ribu i to dodje omiljeno jelo mog deteta.
Bude lepo ali ne znam kako se zove i da li ima uopste ime.
Gotovo nijedno moje jelo nema ime:lol:

Pa, slican recept!
Nisam ga videla!
Samo ne stavljam u rernu...morala bih u gusanom onda praviti...mada su mi serpe kao i za rernu ali nisam probala...
По укусу.
Мени је бешамел више за рерну. Овако пре бирам павлаку.
Мислим да за то ни нема рецепт, како ко воли.
И моја бака је мрвила само сир. Мени то не буде довољно кремасто. За теста ми је важно да је више соса, фила... чега год од теста. Тако и питу правим, на 0,5 кг кора 0,8-1 кг сира.
Али ја сам тип који чварке и сланину једе без хлеба, уз келарабу:mrgreen: тако да нисам меродавна.

ako dostavljaju to je ok
samo vodi racuna da te ne oderu jer zig...
te posude zapravo nisu basnoslovno skupe
i svaka ce ti raditi posao

a i ne kapiram kako su zastitili nesto sto bukvalno svi prave kao glineno posudje
ok, mozda motive ili oblik
a amfore svakako nisu dio nekog naseg autenticnog kulturnog naslijedja

Ma jok, povoljne su cene veoma...nije ni 4000 dinara...

Kako sam shvatila dobili su zastitu UNESCO-a kao cetvrti iz Srbije za nematerijalno dobro.
Prethodne tri zastite su otisle na srpsku slavu, kolo i pevanje uz gusle.
Skoro su dobili, zato sam u toku.

Mesaju kamen i glinu u jednoj razmeri ali kamen melju i taj kamen daje cvrstinu sudu.
Tocak okrecu rucno i na tom tocku zidaju posudu.

Na elektricnom tocku se moze napraviti po sto komada dnevno a rucno na tocku, sloj po sloj, nekoliko...ako i toliko, nije da se razumem.
Ranije se posuda pekla na otvorenoj vatri, ne znam da li sada peku na taj nacin.

Ne bih se bunila da naplate i malo vise.

https://ich.unesco.org/en/RL/zlakus...ottery-making-in-the-village-of-zlakusa-01466

Mislim da je sada za zastitu spreman kajmak i valjda ce rakiju pokusati da zastite uskoro.

Kako sam shvatila dobili su zastitu UNESCO-a kao cetvrti iz Srbije za nematerijalno dobro.

Mesaju kamen i glinu u jednoj razmeri ali kamen melju i taj kamen daje cvrstinu sudu.

Na elektricnom tocku se moze napraviti po sto komada dnevno a rucno na tocku, sloj po sloj, nekoliko...ako i toliko, nije da se razumem.
Ranije se posuda pekla na otvorenoj vatri, ne znam da li sada peku na taj nacin.

https://ich.unesco.org/en/RL/zlakus...ottery-making-in-the-village-of-zlakusa-01466

Mislim da je sada za zastitu spreman kajmak i valjda ce rakiju pokusati da zastite uskoro.
jesu 2020 su upisani
tj napravili su udruzenje i uz podrsku nadleznog ministarstva zastitili proces
to je legitmna ideja, al opet ta tradicija postoji u raznim krajevima
pa tvrditi da su svi ostali kao kopije...meni to slici na agoniju oko prosheka, rakije, ajvara...prosto ne mozes drugim ljudima sporiti pravo da nastave te iste tradicije kroz komercijalni plasman
sta znam, nekako mi citav taj koncept tm nije fer u sustini

al fakat ne znam dovoljnoo grncarskim tradicijama kod nas da donesem neki def sud

i to kad kazu zastita kajmaka, rakije...sve to zvuci dobro al moze rikoshetirati i dovesti do istrebljenja malih proizvodjaca
jer se pod izgovorom standarda cesto namecu procedure koje ispuniti mogu samo veci i mocniji

Ја правим другачије макароне са сиром.
Док их цедим део те воде сипам у шољу и у њој размутим јаје. То сунем у вреле макароне и промешам. Вратим на искључену а још топлу ринглу и мешам док убацујем сиреве редом како им треба да се топе. Увек 3-4 врсте сира. Када се истопе скинем са рингле и умешам још павлаку да буде кремасто.
Не солим јер је неки од сирева углавном сланији. Першун и зачини по вољи.
Ovo cu da spremam danas, dosta je pola solje od kafe te vode + jedno jaje ili vise? :) I koja pavlaka, kisjela? Je li mnogo 180g ono pakovanje kao od malenog jogurta? Za nekih 250g paste...

Koliko košta ta od 2m?

To pakovanje 180gr pomijesam sa 2 jaja i zacinima za karbonaru, ali tu nema sira...ne znam da nije mnogo sad jer imam neki kao domaci bijeli + gaudu + parmezan. :)
Па зависи да ли виш волиш кремастије или не.
Ја волим да после покупим кашиком то што је остало :lol:

Сада ми се једу шпагете са козицама.

Па зависи да ли виш волиш кремастије или не.
Ја волим да после покупим кашиком то што је остало :lol:

Сада ми се једу шпагете са козицама.
Nije problem da bude kremastije, taman cu probati tako...da potvrdim: pavlaka ide ziva, nista kuvanje i to, samo onako umutim i ona se od toplote paste malo razmaze? :D

20220217_155034.jpg

Dosta blaze od onog c proizvoda iz kesice ali mi se svidjelo...sledeci put cu samo pojacati zacine sto ubacih u ono jaje. :)

ovih nedelju dana pod kovidom nisam bila za hranu
zato sad jedem kao provaljena, to znaci da osecam ozbiljnu glad za konkretnom hranom..
onom koja miluje stomak
danas sam za dorucak, ja koja ne jedem jaja, spremila omlet sa prazilukom sa 3 ogromna dvojajcana jajeta..i kocka fete..i saka ceri paradajza sa balzamikom.. i tost sa sedam vrsta semenja..jogurt se podrazumeva
za rucak sam napravila krem corbu od povrca, spanac i karameliziranu teletinu u terijaki sosu sa susamom

Pogledajte prilog 1104378

Dosta blaze od onog c proizvoda iz kesice ali mi se svidjelo...sledeci put cu samo pojacati zacine sto ubacih u ono jaje. :)
Имаш 1001 варијацију, по укусу.
Да додаш пропржену сланину, коцкице шунке, печурке или уместо зачина кашичицу прашка чорбе од печурака из кесице, бели лук... шта већ волиш.

Opet ja sa istim pitanjem.

Može konakt, sajt, bilo šta za amforu od 2m?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back