Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја правим другачије макароне са сиром.
Док их цедим део те воде сипам у шољу и у њој размутим јаје. То сунем у вреле макароне и промешам. Вратим на искључену а још топлу ринглу и мешам док убацујем сиреве редом како им треба да се топе. Увек 3-4 врсте сира. Када се истопе скинем са рингле и умешам још павлаку да буде кремасто.
Не солим јер је неки од сирева углавном сланији. Першун и зачини по вољи.
Umm, prije neki dan sam spremao karbonaru tako sto sam 2 zumanca pomijesao sa kisjelom pavlakom i zacinima (bjelanca bacio) i to izrucio u vruc tiganj dje se malo przila slanina (prsuta) - mijesao dok nije prokljucalo i onda pomijesao sa pastom.

Bilo je vrh i stvarno je dosta bolje rucno sve, bez kesice. :)

Svidjaju mi se oba vasa recepta..ali kod mene u frizideru uvijek bude uglavnom jedna vrsta sira.😀
A nekad razmutim jaja,dodam mlijeko i sir ,ako ima,prelijem i zapecem u rerni.
Па да, све је то на варијацију гибанице, само друго тесто.
Ми увек имамо доста сирева, павлаку, јогурт, кефир... Највише трошимо свеже поврће и млечне производе. И то волимо буквално све, од свих врста млека, и младе и киселе и жуте и буђаве и из мешине...
А домаћи сир највише волим у танкој проји, да вири на све стране и да шкрипи под зубима када се испече.

Umm, prije neki dan sam spremao karbonaru tako sto sam 2 zumanca pomijesao sa kisjelom pavlakom i zacinima (bjelanca bacio) i to izrucio u vruc tiganj dje se malo przila slanina (prsuta) - mijesao dok nije prokljucalo i onda pomijesao sa pastom.

Bilo je vrh i stvarno je dosta bolje rucno sve, bez kesice. :)
Brate mili sto bacas belaca?
Napravis za dorucak omlet od njih

nije rec o ceni, nego o tome sto je greota bacati hranu
sta ti je tesko da belanca drzis u nekoj zatvorenoj tegli u frizideru
ili ciniji koju prekrijes strec folijom
Strahujem da ce se pokvariti pa da ce me zaboljeti stomak ako to pojedem a i prljanje i pranje posude, jednostavno nije ekonomski isplativo, jos da dodam kako nije sigurno da bih to doruckovao sledece jutro.

Могу и цела јаја. Без љуске, наравно :lol:
Pa ukupe se od hladnoce, ne znam za dalje. :lol:

ne mora sledece jutro, moze i posle deset dana ukoliko se hermeticki lepo zatvore u cistoj posudi i cuvaju na hladnom
10 dana ne moze ni suhomesnato a ne naceto jaje. :D mozda na oko izgleda okej ali sigurno nije. Razvijaju se svakojake bakterije i osteti se, nakon toga mislis da hara stomacni virus a ustvari samo tvoja licna greska.

:zjede:

IMG_20220213_203238.jpg

Ја правим другачије макароне са сиром.
Док их цедим део те воде сипам у шољу и у њој размутим јаје. То сунем у вреле макароне и промешам. Вратим на искључену а још топлу ринглу и мешам док убацујем сиреве редом како им треба да се топе. Увек 3-4 врсте сира. Када се истопе скинем са рингле и умешам још павлаку да буде кремасто.
Не солим јер је неки од сирева углавном сланији. Першун и зачини по вољи.

Jel recept po ukusu ili tako treba? Moja mama je samo mrvila sir u makarone...i to sam bas volela kao dete.
Sada cesto pravimo pastu sa sirom bez recepta (uvek sam lenja da ih pogledam), uzmem tesku kaserolu i istopim 2 kasike maslaca, dodam tri cena belog luka na sitno i proprzim, kada pusti miris sunem dve pune kasike brasna i malo proprzim, dodam polako 2 solje mleka sa mrvom muskatnog orascica i onom zicom muckam dok se ne stegne, posolim i pobiberim (ako biberim)...sklonim sa vatre i narendam obilno sireve u vreo sos (mahom a la parmezan jer volim jace a manje topive)...promesam i poklopim dok mi se skuva testenina.
Kada je gotova sunem sos u pastu promesam i poklopim jos par minuta. Isto koristim tesku serpu da drzi toplotu.

Obicno to pravim kada imam pecenog lososa dan ranije pa u frizideru cuvam ostatke koje nacepkam u tanjire pa prelijem odozgo onom pastom i ako imam persun, ako nemam ide bez toga. Pasta zagreje i ribu i to dodje omiljeno jelo mog deteta.
Bude lepo ali ne znam kako se zove i da li ima uopste ime.
Gotovo nijedno moje jelo nema ime:lol:

iduci put napravi obican besamel - zagrijes ulje, ubacis dvije kasike brasna i mijesas
pa dolijes mlijeka i mijesas dok se ne zgusne
u to dodas narendanog sira kakvog zelis jednu solju ili 1.5
zacinis persinom, paprom, bijelim lukom i malo dimljene paprike
posolis po zelji
umjesas kuvanu tjesteninu i gurnes u rernu da se mrvu zapece

a ta kesica je cista prevara - zacinjeni gustin

zato i treba da dodas pavlaku
jer unutra nema s od sira
Pa, slican recept!
Nisam ga videla!
Samo ne stavljam u rernu...morala bih u gusanom onda praviti...mada su mi serpe kao i za rernu ali nisam probala...

Jel recept po ukusu ili tako treba? Moja mama je samo mrvila sir u makarone...i to sam bas volela kao dete.
Sada cesto pravimo pastu sa sirom bez recepta (uvek sam lenja da ih pogledam), uzmem tesku kaserolu i istopim 2 kasike maslaca, dodam tri cena belog luka na sitno i proprzim, kada pusti miris sunem dve pune kasike brasna i malo proprzim, dodam polako 2 solje mleka sa mrvom muskatnog orascica i onom zicom muckam dok se ne stegne, posolim i pobiberim (ako biberim)...sklonim sa vatre i narendam obilno sireve u vreo sos (mahom a la parmezan jer volim jace a manje topive)...promesam i poklopim dok mi se skuva testenina.
Kada je gotova sunem sos u pastu promesam i poklopim jos par minuta. Isto koristim tesku serpu da drzi toplotu.

Obicno to pravim kada imam pecenog lososa dan ranije pa u frizideru cuvam ostatke koje nacepkam u tanjire pa prelijem odozgo onom pastom i ako imam persun, ako nemam ide bez toga. Pasta zagreje i ribu i to dodje omiljeno jelo mog deteta.
Bude lepo ali ne znam kako se zove i da li ima uopste ime.
Gotovo nijedno moje jelo nema ime:lol:

Pa, slican recept!
Nisam ga videla!
Samo ne stavljam u rernu...morala bih u gusanom onda praviti...mada su mi serpe kao i za rernu ali nisam probala...
moze i obicna serpa samo da nema plasticne rucke, normalno ili vatrostalna cinija

Probacu svakako, volim kada povuce smek iz rerne.
Razmisljam da nabavim zemljanu posudu za hleb, prvenstveno. Znas onaj od kiselog testa, zasecen ziletom koji se mahom pravi u gusanoj serpi. I trazila sam glazirane, neglazirane, ovakve onakve...na kraju sam pronasla selo koje se zove Zlakusa, ka Uzicu.
Dobili su UNESCO-ovu zastitu za grncariju sto je veliki uspeh.
Jedino me brine da li su teske za odrzavanje, podmastiti, zapeci, cistiti sodom...koliko se one realno koriste...naravno, sada mislim da bih je stalno koristila!

Sama nisam nista posebno spremala.
Okupili smo neko drustvo i njima sam pekla ribu, kis od kozjeg sira i kramblu. Zovemo krambla kolac sa mrvicama koji svi moji vole.
Njega uvek pravim isto, po receptu Ine Garten ali menjam voce, ovaj je bio sa visnjama. Nekako je mere super uradila.

E, pravila sam i irish scones.
Zgodna i brza vecera.
Za njih cu ostaviti recept jer su pet minuta posla a ja cenim sve sto je cas posla u kuhinji.

500gr brasna
1 veliko jaje sobne temperature
1 pakovanje hladnog putera iseckanog na kockice
2 kafene kasicice praska za pecivo
250 ml mleka
2 - 3 kasike secera
100 gr suvog grozdja ili brusnica potopljenih u nesto soka od narandze, ocedjenih kasnije

Pomesati brasno i pzp vrhovima prstiju sa hladnim maslacem i gnjeckati da bi se maslac utisnuo u brasno. Kada se naprave mrvice i testo blago formira dodati mleko i jaje (u solji ulupati viljuskom jaje pa dodati mleko i sipati skupa), sve umesiti pa dodati ocedjene grozdjice (brusnice).
Umesiti testo, spljeskati ga u disk 3cm visok (ili oklagijom rastanjiti na tu debljinu), obmotati onom plastikom i staviti u frizider na pola sata/sat.
Modlom izvuci oblike, premazati mlekom (po ukusu posuti smedjim/kristal secerom) i peci na 180C oko 20 minuta ili do zlatne boje.

Preseci na pola pa mazati puterom i dzemom, vise tradicionalno.
Mazati slanim kajmakom, manje tradicionalno ali meni omiljeno.

20220214_190406.jpg

Probacu svakako, volim kada povuce smek iz rerne.
Razmisljam da nabavim zemljanu posudu za hleb, prvenstveno. Znas onaj od kiselog testa, zasecen ziletom koji se mahom pravi u gusanoj serpi. I trazila sam glazirane, neglazirane, ovakve onakve...na kraju sam pronasla selo koje se zove Zlakusa, ka Uzicu.
Dobili su UNESCO-ovu zastitu za grncariju sto je veliki uspeh.
Jedino me brine da li su teske za odrzavanje, podmastiti, zapeci, cistiti sodom...koliko se one realno koriste...naravno, sada mislim da bih je stalno koristila!
mislim da posude te vrste mozes naci i po radnjama i pijacama
+ znam sigurno da je bio stand sa grncarijom u zemunu i da su imali te posude za pecenje
i lik ti sve objasni oko odrzavanja

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back