Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam u Beogradu :mrgreen:
Ali ima u Beču - ću kupim, obavezno šalji recept :D hvala :heart:

Evo recepta:
- hobotnica: cca. 2.5 kg ... dovoljno za četiri osobe
- krumpir: 4-5 većih krumpira, isjeći na četvrtine ili kockice, ali ne premale da se ne raspadnu
- kapula (crveni luk): 1-2 komada, isjeći na četvrtine
- mrkva: 4-5 komada, isjeći na deblje kolutiće
- gljive (šampinjoni): 5-6 komada, isjeći na pola
- svježa paprika: 2-3 komada, isjeći na četvrtine
- maslinovo ulje

Ako hobotnica nije očišćena, to ćete napraviti na vrlo jednostavan način: samo joj naopčake okrenete glavu (kao kad okrećete čarapu) i rukom odstranite sve što se nalazi unutra. Također, nožićem odstranite oči i zube (zubi sliče papagajskom kljunu) na način da ih jednostavno iščupate prstima .. Sada je hobotnica spremna za kuhanje.
Prije samog kuhanja, hobotnicu je dobro istući kuhinjskim čekićem za meso (naročito na dijelu gdje se krakovi spajaju na glavu hobotnice, obzirom da su na tom mjestu i najdeblji). Potom hobotnicu staviti kuhati ... Tokom kuhanja promijeniti barem jednom vodu jer će hobotnica kuhanjem oslobađati sol. Da li je hobotnica kuhana provjerite pirunom (viljuškom) na najdebljem dijelu krakova.
Kuhanu hobotnicu ostavite da se malo rashladi i onda lagano rukom skinite sluz sa gornje strane krakova, pazeći pritom da ne "povučete" i priljepke koji se nalaze sa donje strane krakova. Nakon toga ju nasjecite na slijedeći način:
- dno krakova (koje je tanje) na komade dužine 5-6 cm, a što više idete prema kraju gdje je deblja, sjecite ju na kolutiće manje dužine, tako da oni najdeblji budu cca. 2 cm.
- glavu isjecite na trake i potom svaku traku na polovine (možete ju i ostaviti samo u trakama)
Ovako isječenu hobotnicu stavite u neku veću posudu i pomiješajte sa unaprijed narezanom kapulom, gljivama i paprikom. Popaprite i posolite prema želji, ali pazite da se ne pretjera sa soljenjem.
Zagrijte pećnicu na nekih 180-200C. U loštijeru (tepsiju) ulijte maslinovo ulje (možete ga pomiješati i sa običnim biljnim uljem), te ubacite krumpir i mrkvu (oni idu prvi, pošto su najtvrđi). Kada su krumpir i mrkva već napola pečeni, ubacite hobotnicu sa dodacima i sve dobro izmješajte ... Tokom pečenja, promješajte sve zajedno barem još jedno 2-3 puta. Pred kraj, ukoliko želite, možete malo pojačati temperaturu na par minuta da se dobije ona zlatno-žuta boja, ali pazite da vam ne zagori.
Prijatno ... i javite kako vam je uspjela! :jede:

ima hobotnice u bgu gdje god hoces, smrznute i nista joj ne fali
ionako je najpametnije ostavit u zamrzivac makar da prenoci prije spremanja
nemas je potrebe zlostavljat cekicem ako je bila u zamrzivacu
niti je moras kuvat ako ide pod peku ili u rernu
takodjer, ne moras je ni gulit - tako skines sloj koji sadrzi pigment
pa ne bude ni blizu tako dekorativna kao na slici koji si postavio
sjecenje koje si opisao je za salatu, nepotrebno ti je
kao i sampinjoni, paprike i mrkva
a vino ti fali, kao i komplet zacini
jedino ne solis opce jer je puna slane vode koju ce pustiti
prijatno i tebi : )

takodjer, ne moras je ni gulit - tako skines sloj koji sadrzi pigment ..

Ispada da ... ne moraš ništa - najbolja je sirova! :aha2:

takodjer, ne moras je ni gulit - tako skines sloj koji sadrzi pigment
pa ne bude ni blizu tako dekorativna kao na slici koji si postavio
sjecenje koje si opisao je za salatu, nepotrebno ti je
kao i sampinjoni, paprike i mrkva
a vino ti fali, kao i komplet zacini
jedino ne solis opce jer je puna slane vode koju ce pustiti
prijatno i tebi : )

Ja te hobotnice kupujem sveze, onda ih prokuvam sa onom zeleni za supu ( stavim i lorberov list), ali kratko, u vrh glave 15 minuta,
onda obicno pravim salatu od njih. Nekada ih i przim sa belim lukom i paradjzom, nalijem malo belog vina.
I mnogo ih volim. Kupim nekada i vecu kolicinu pa ih tako prokuvane zamrznem.
A inace moram da ih cistim, imaju bre ochi.z:D

Ja te hobotnice kupujem sveze, onda ih prokuvam sa onom zeleni za supu ( stavim i lorberov list), ali kratko, u vrh glave 15 minuta,
onda obicno pravim salatu od njih. Nekada ih i przim sa belim lukom i paradjzom, nalijem malo belog vina.
I mnogo ih volim. Kupim nekada i vecu kolicinu pa ih tako prokuvane zamrznem.
A inace moram da ih cistim, imaju bre ochi.z:D

a na salatu
to je meni isto super, al zmu vise voli iz rerne/ispod peke
mozes ih zamrznut i svjeze
zapravo, najbolje je tako jer onda ne bude nimalo zilava
pa se ne mora tuci meso prije spremanja
moras im ocistiti glavu - to je gore prepisano kako treba
izvadis oci, kljun i sadrzaj glave
neko ih i guli jer ljudima smeta onaj sluzavi sloj koji sadrzi pigment
ja ne jer mi je super kad pusti boju pa krompir postane onako crveno ljubicast izvana
a toch bude savrsen ;)

pravila sam sa korom kad imam domace, bez kore kad nemam ali umesto dzem fiksa narendam jabuke pa dodam sok od narandzi ...tako sam pravila i sa visnjom i malinom - sok + rendane ajdare i malo secera i limuna bude i gusto i super ukusno jabuke niko ne provali...slikaj obozavam dzem od pomorandzi

gorak je zbog kospica ja to ne volim

pravila sam sa korom kad imam domace, bez kore kad nemam ali umesto dzem fiksa narendam jabuke pa dodam sok od narandzi ...tako sam pravila i sa visnjom i malinom - sok + rendane ajdare i malo secera i limuna bude i gusto i super ukusno jabuke niko ne provali...slikaj obozavam dzem od pomorandzi

dodala si jabuku kao prirodan izvor pektina, taj fazon?
odlicno, probacu to slijedeci put
zvuci bas dobro, a jabuka je ionako skoro pa neutralnog ukusa
posto je blaga
ja sam stavila 3-1 dzemfix jer me malo frka bilo da ga ne stavim u pekac
posto kao po njhovom receptu ide, a prvi put radim ovako
moram priznat

kore sam skinula, prokuhala u tri vode da bace kljuci i postanu staklaste
tako su izgubile gorcinu (ovako radis i arancine brzinski)
pa isjeckala na kockice sitne
narance sam ocistila koliko sam mogla od one bijele vlaknaste ovojnice , isjeckala
stavila sam 3 velike vasingtonke i 5 onih malih, kiselih, sto se uglavnomkoriste za sok
i jedan taj dzemfix sa oko 300 grama secera, kao i kuhanu isjeckanu koricu
program cu odvrtit dvaput da se malo vise ukuha

steta sto ove godine nema dovoljno naranci za arancine
mozda skupim za jednu malu teglicu
ovu veliku sto sam pravila od korica iz zamrzivaca smo vec sredili

- - - - - - - - - -

Баш код куће имам више теглица куповног џема од наранџе. Обожавам га, посебно ако је нагорак.

e, onaj francuski, mislim, taj je gorkast
ovaj domaci, bakina tajna, nije
sladji je i kao da ima mandarine unutra ili tako nesto
mada mozda tripujem
al sve u svemu nije ni on los
ovo je u pekacu bas jednostavno za napravit
a imamo domacih naranci koje stoje vec danima pa bolje
da napravim nesto korisno od njih nego da propadnu
steta bi bila

prosle godine sam dobila brdo naranci
preko 20 kg
sve smo stukli u sokovima i kolacima
a od korice arancini
dvije one ogromne tegle ispale
al sam podijelila zacas
ko god je svratio ogrebao se za teglicu :lol:

dobra ti je fora ovo za kuvanje kore nisam znala ja pravila od nekih domacih narandzi i bilo gorko, tata odusevljen da ih on nije pojeo bacila bih...zapisacu da ne zaboravim do sledece godine.... znaci 3X u vreloj vodi:ok:

...a to za jabuke je super fora .... imam odavno neki recept za dzem od malina koji je fantastican ( cedi se sok da ne bude onih sitnih kostica i dodaju rendane jabuke i limun)...tek ove g. dodjem na ideju da tako napravim i sa visnjama i narandzama i stvarno je super

tata svaki put donese pun gepek raznog voca iz cg a mi se onda za glavu hvatamo ....sad mi je pun frizider kivija, japanske jabuke su mi presele bilo mi zao da bacim na silu sam ih jela ...od kivija sam napravila kompot jos nisam probala ali lepo izgleda u tegli ...kompot pravim tako sto isecem voce, posecerim i ostavim u frizideru da pusti vodu pa napunim tegle (ne dodajem vodu) i pasterizujem. Kivi sam drzala 3 dana u frizideru pa ukuvala vodu koju je pustio

dobra ti je fora ovo za kuvanje kore nisam znala ja pravila od nekih domacih narandzi i bilo gorko, tata odusevljen da ih on nije pojeo bacila bih...zapisacu da ne zaboravim do sledece godine.... znaci 3X u vreloj vodi:ok:

...a to za jabuke je super fora .... imam odavno neki recept za dzem od malina koji je fantastican ( cedi se sok da ne bude onih sitnih kostica i dodaju rendane jabuke i limun)...tek ove g. dodjem na ideju da tako napravim i sa visnjama i narandzama i stvarno je super

tata svaki put donese pun gepek raznog voca iz cg a mi se onda za glavu hvatamo ....sad mi je pun frizider kivija, japanske jabuke su mi presele bilo mi zao da bacim na silu sam ih jela ...od kivija sam napravila kompot jos nisam probala ali lepo izgleda u tegli ...kompot pravim tako sto isecem voce, posecerim i ostavim u frizideru da pusti vodu pa napunim tegle (ne dodajem vodu) i pasterizujem. Kivi sam drzala 3 dana u frizideru pa ukuvala vodu koju je pustio

3 puta
po barem 10, 15 min
znaci, ne pretjerujes
neka ostanu relativno cvrste (joj ja ti ovo za arancine pisem - znaci za arancine krace,
a za marmeladu ih iskuvaj koliko zelis, ja sam sad kuvala sve zajedno oko 40 min i ostatak korice sam kandirala u seceru i strpala u teglicu tako vlazno da imam za kolace)
probaj ih na kraju krajeva
da budes sigurna
ako pravis arancine (od korica naranci i limuna) onda ih tako skuvane naspes secerom
pa prokuvas opet da se secer upije
i kuvas jedno 30, 45 min
da budu skroz staklaste
mozes i pustiti da voda ispari skoro skroz, samo pazi da ti ne zagore
onda ih na pak papiru uvaljas u secer (mozes obican ili smedji za sve ovo, sta vise volis)
pa prebacis na drugi pek papir, da imaju prsostora gleda, da nisu u debelom sloju ili naslagani jedni na druge
i onda u rernu
susis na 180-220, kako zelis - ovisno o rerni, koliko ti odgovara da budu tvrdi arancini
jedno sat, dva vremena...na nizoj temperaturi duze, na visok krace...
pa ih tako izbacis van na terasu, na hladno
da se osuse do kraja i stvrdnu
onda ih pakiras kako zelis (samo nemoj u plastiku, to je bljak, nek bude staklo sta god da je)
ja stavim u velike tegle
dio pojedemo mi, dio ode u kolace, dio poklonimo gostima za novu godinu i slicno
mozes i sjeci vece stapice pa umakati pola svakog stapica ili cijeli
u crnu cokoladu
i sluziti tako ili napraviti zgodan poklon na koji ti, vjeruj mi, niko nece ostati ravnodusan ;)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back