Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ove godine ćemo ;) bio je sjajan

- - - - - - - - - -

Umesto krompira, koristi čičoku. Kada se skuva, vrlo je slična krompiru, slatkasta a za dijabetičare, neprocenjiva. tek što je doooobra u turšiji. A cena joj je skroz pristojna, mislim 50 dinara da je.

Sta znas o cicoki?Mozes i na pp.
Jos malo procvetace i sta onda?
Ima nekih dva metra i 60 cm u visinu,sad je jos malo porasla i pocinje da cveta.

Poslednja izmena:
Sta znas o cicoki?Mozes i na pp.
Jos malo procvetace i sta onda?
Ima nekih dva metra i 60 cm u visinu,sad je jos malo porasla i pocinje da cveta.

I kod nas je takve visine...korovčina kojem ništa ne smeta, raste ispod četrdesetogodišnjih hrastova u hladovini, na pesku (jer je kod nas umesto zemlje pesak i ništa ne uspeva)
Negde polovinom novembra je vadimo, po potrebi, ostatak ostane u zemlji pa kad treba, iskopamo. Ponekad je grickamo kao rotkvice, može tako i salata da se napravi, a najčešće ubacim u čorbu kad kuvam, ili u pire , skuvam zajedno sa krompirom i izmiksam. Onako, kad se skuva, bude baš slatka. Pečene varijante mi do sad nisu uspele, ostane žilavo. I najveći deo ide u turšiju, e tu je fenomenalna, bolja od karfiola.

E sad, postoji priča o tome da se od čičoke pravi i rakija, kažu da bude dobra jer ima veliki procenat šećera, ali isto tako kažu da je jedno vreme bilo to zabranjeno praviti jer se može poludeti od te rakije, čudno udara.

Moj tata danas pohovao neke pecurke. Nemam pojma koje ali sam se tako lepo najela za veceru... mmmmm...
Sveki kuvala supu I musaku...
Tako da sam danas bila kitchenfree... :lol:

Da vas pitam:
jel neko pije onu Jana vodu sa limunom?
Ja je povremeno kupim, I tako mi prija... bas mi se svidja...
pa me zanima, jel ta voda ima nesto sto ne valja? Ili moze da se pije kao I obicna voda, u litrama dnevno?

I kod nas je takve visine...korovčina kojem ništa ne smeta, raste ispod četrdesetogodišnjih hrastova u hladovini, na pesku (jer je kod nas umesto zemlje pesak i ništa ne uspeva)
Negde polovinom novembra je vadimo, po potrebi, ostatak ostane u zemlji pa kad treba, iskopamo. Ponekad je grickamo kao rotkvice, može tako i salata da se napravi, a najčešće ubacim u čorbu kad kuvam, ili u pire , skuvam zajedno sa krompirom i izmiksam. Onako, kad se skuva, bude baš slatka. Pečene varijante mi do sad nisu uspele, ostane žilavo. I najveći deo ide u turšiju, e tu je fenomenalna, bolja od karfiola.

Volim cicoku i jedem je samo zivu, sad prvi put cujem da se stavlja u tursiju. Moze recept? Da li sama cicoka ili zajedno sa drugim povrcem?

Zasto u pp??? i nas zanima cicoka....:)

Nisam znala da ikoga to zanima.

Moze i kao cips da se przi.
Nije korov vec divlji krompir.
Jesi sigurna za polovinu novembra?Sta ako padne sneg?Nama je receno da se vadi nakon cvetanja.
Da li koren ostaje u zemlji kao kod repe?

0.jpg

Ovo su procvetale cicoke.

Covek je sliku stavio na net tako da je ok.

Koren je u zemlji,on se sprema.

Poslednja izmena:
Volim cicoku i jedem je samo zivu, sad prvi put cujem da se stavlja u tursiju. Moze recept? Da li sama cicoka ili zajedno sa drugim povrcem?
Zajedno sa drugim povrćem, a može i sama, važno je da ide u hladnu smesu, ne kuva se.

- - - - - - - - - -

Nisam znala da ikoga to zanima.

Moze i kao cips da se przi.
Nije korov vec divlji krompir.
Jesi sigurna za polovinu novembra?Sta ako padne sneg?Nama je receno da se vadi nakon cvetanja.
Da li koren ostaje u zemlji kao kod repe?
Mi smo deo čičoke vadili oko nove godine, a do tad je čini mi se, već bilo snega.

- - - - - - - - - -

A one sto nismo slučajno povadili, su nikle već na proleće, tako da ih nismo ponovo sadili.

Sveki pocela da radi mora da se kuva ;(
A bas sam uzivala 20dana na gotovo sve. ;) Divna moja sveki bas.. spremala uvek ono sto zna da volim.. samo pasulj i tako ta variva nije jer ne smem.
A danas spremam.. nemam pojma... dajte ideju.. nesto na brzinu..

Moj tata danas pohovao neke pecurke. Nemam pojma koje ali sam se tako lepo najela za veceru... mmmmm...

Da vas pitam:
pa me zanima, jel ta voda ima nesto sto ne valja? Ili moze da se pije kao I obicna voda, u litrama dnevno?

ima secera
a obicna jana ima i dosta kamenca

Da vas pitam:
Ми бечејски сељаци пијемо чесмовачу, али ако баш инсистираш на аква минералише нека то буде пролом, ем је здрава, ем је ПХ-фактор дубоко у базној области баш као што треба да буде.
Отац мог шогора од старије сестре је тамо деведесетих имао грдних проблема с бубрезима и послали су га у Пролом бању(јес да је била криза до гуше, али здравствено је још увек плаћало бањско лечење).
ПрИвуко је, сада дневно оплете ону флашу од литар и по пролома и гази 79-ту.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back