Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jako bih volela ako bi mi neko preveo kako da naparavim ovaj karamel fil. Tačnije, šta je "single (pouring) cream "? Ostalo razumem.

Verovatno kasnim, i ne umem da ti prevedem to sa linka, ali evo ti recepta za savršen karamel. Iskopirala sam ga sa teme o tortama, gde sam nekom detaljno objašnjavala kako sam ga pravila. Naravno, umesto kikirikija, možeš da dodaš lešnik, susam, ili šta već piše tamo u receptu.

karamelisala sam 300g šećera i to prelila sa 2dl mleka. Možda malo više od 2dl, a manje od 2,5dl. Ostavila sam to da se na nekoj srednjoj vatri kuva, a ja u međuvremenu radila nešto drugo, i povremeno to mešala. Posle 15 - ak minuta, to je počelo da se zgušnjava, i da ostaje trag varjače po dnu šerpe. Onda sam dodala mleko u prahu, mešala minut, dva tako na ringli, i sklonila. Kada sam sklonila sa vatre, imalo je gustinu tog karamela u snikers čokoladici, hoću reći, bilo je polutečno. Spadalo je sa varjače. Ostavila sam ga u špajz, dakle na hladno. Kada se ohladilo, tako se steglo da je komotno moglo da se zahvati varjačom i ostane na njoj. Dodala sam margarin, koji je fil malo razredio, pa seckani kikiriki, koji ga je zgusnuo. Eno, torta stoji i danas, bez ikakvog curenja.

Verovatno kasnim, i ne umem da ti prevedem to sa linka, ali evo ti recepta za savršen karamel. Iskopirala sam ga sa teme o tortama, gde sam nekom detaljno objašnjavala kako sam ga pravila. Naravno, umesto kikirikija, možeš da dodaš lešnik, susam, ili šta već piše tamo u receptu.

To zvuči savršeno. Imam ja dobar karamel fil za figaro oblande, ali je malo žilav. Danas sam pekla donji deo ovog kolača, za 10 minuta se skamenio u rerni...:sad2: Msm, nije po ovom receptu, imala sam već vrlo sličan. Ćerka i ja ga tamanimo ceo dan, da ne vidi niko...:)

posle svih muka sa paprikama kuvam za sutra krompir paprikas (pile i krompir, kuvani, valjda se tako zove) i nadjem u frizideru pola crvene paprike i iseckam i dodam i nju. steta da se vuce i na kraju baci. i niko da mi ne kaze sto ce krompir da stoji do sutra, ziva sam, zdrava, a cesto ostavljam krompir da stoji. :mrgreen:

A ovo je fotka sa Festivala kafe u petak. Štand Barcaffe-a. Pogledajte prilog 339215 Bila je poprilična gužva ali mi se nije dopao koncept sa onim šatorima. Da je leto, bilo bi ok. Ovako je delovalo tmurno i ne baš zabavno.
A kako je tek bilo nezanimljivo onima koji su samo hteli da prodju busom, npr. jer se išlo 20 minuta od mosta do iza Ušća. Budibgsnama, kome je palo na pamet da raširi šatre nasred ulice, ko seoski vašar ili svadba. Inače, je dobra ideja, rado bih posetila Festival kafe, ali nisam stigla.

posle svih muka sa paprikama ....

Мазохизам. Имаш у Темпу разних ајвара на акцији, бог да те види.

Ima, ima, ali ne može da se uporedi sa domaćim. Znam da se već raspravljalo o domaćim i kupovnim raznim stvarima. Meni je sva zimnica ok kupovna, krastavčići bolji od domaćih... cvekla, paprika, sve mi se dopada. Kupovali smo i ajvar kad nismo pravili. Ali to nije to.
I ove godine reših da napravim. Malo. Danas sam pekla paprike, 20 kg, kod tetke na smederevcu, oljuštila (5 kg mami) + 3 patlidžana, sutra mlevenje i prženje.

Ćerka pravila špagete s onim kupovnim sosom. Dobro je, super kad ja nisam morala. A ostalo i za sutra :worth:

A kako je tek bilo nezanimljivo onima koji su samo hteli da prodju busom, npr. jer se išlo 20 minuta od mosta do iza Ušća. Budibgsnama, kome je palo na pamet da raširi šatre nasred ulice, ko seoski vašar ili svadba. Inače, je dobra ideja, rado bih posetila Festival kafe, ali nisam stigla.

Ima, ima, ali ne može da se uporedi sa domaćim. Znam da se već raspravljalo o domaćim i kupovnim raznim stvarima. Meni je sva zimnica ok kupovna, krastavčići bolji od domaćih... cvekla, paprika, sve mi se dopada. Kupovali smo i ajvar kad nismo pravili. Ali to nije to.
I ove godine reših da napravim. Malo. Danas sam pekla paprike, 20 kg, kod tetke na smederevcu, oljuštila (5 kg mami) + 3 patlidžana, sutra mlevenje i prženje.

Ćerka pravila špagete s onim kupovnim sosom. Dobro je, super kad ja nisam morala. A ostalo i za sutra :worth:

ma skupe su te crvene da se kupuju zamrznute, zato ih ssam ih i pekla. nekada ih nije bilo, a sad su skupe. a ja sama smazah pola tegle kupovnih krastavcica i jos se suzdrzavala, sto znaci da za mene nije nista kupovno.

- - - - - - - - - -

za ajvar svake godine muku mucimo....tegla ode dva dana plafon. jede se bez hleba, na kasiku. :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back