Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja bih jos da izjavim za javnost da onaj papir za pecenje i korpice za pecenje usisavaju masnocu i suse testo koje se pece. posto nisam kupila silikonski pleh za mafine, a ovaj se izgulio obican, ja kupila korpice i pravila projice u njima i na kraju videla da su nekako suvlje. nije to prvi put, primetila sam i ranije tu pojavu, ali je manje izrazena kada su kore za tortu u pitanju, vise ako je nesto masnije, pa kao da isuse masnocu. :think: prosto zelim da napravim proju na masti, ali mi je problem sta da radim sa ostatkom masti, jer je ne koristim uopste. :(

- - - - - - - - - -

nisam ni one paprike kupila da pravim ono sto je dona mileva pravila. onu salatu. :evil:
Леба и масти?!?
Или направиш онолико пројица колико имаш масти, тј удешаваш број пројица спрам масти.
Бтв једна примедба, она куповна маст у најлонским паковањима је жестоко срањње, то ни видело масти није.
Ради се о некој желатинозној полупрозирној(???) маси која ко зна од чега се састоји, а у коју су нагурали разне емулгаторе, учвршћиваче и сличне шпеције да би начинили ,,производ" ужасавајуег укуса и једнако тако жалосног изгледа.

Ali kako ovako precizno?
Zar se on u kalupu ne razlije u sredinu

pa nije to krem vec neka malo cvrsca varijanta , mozda za neke kuglice lagane
stvar inspiracije , tako da razvaljano ide jedno na drugo
marcipan zadnji rolas kao dugacko crevo i utapkas u kalup
kao predlog drugog bi bila masa za rafaelo kuglice al bi kokos mozda ugusio ukus marcipana
smisli sta zelis , izvodljivo je
Prvo razvaljas jedan pa ga postavis , pa drugi pa postavis al nesme imati trunke prah secera ili necega na sebi da bi se uhvatilo jedno za drugo

- - - - - - - - - -

Бтв једна примедба, она куповна маст у најлонским паковањима је жестоко срањње, то ни видело масти није.
Ради се о некој желатинозној полупрозирној(???) маси која ко зна од чега се састоји, а у коју су нагурали разне емулгаторе, учвршћиваче и сличне шпеције да би начинили ,,производ" ужасавајуег укуса и једнако тако жалосног изгледа.

saglasna , odvratna je i pritom prsti na sve strane pri przenju
nista do domace :ok:

ja sam danas ispekla kestenje
ni jedan mi nije eksplodirao jer sam pre toga SVAKI zasekla u X dobro
super, sad smo naucili i kestenje da pecemo

za bozic hocu da spremim rum kuglice..kupila sam cokoladu, imam kakao za uvaljanje na kraju, hocu da stavim visnju u svaki, kupila sam rum..i crveni i beli za mohito :smeker:
kupila sam puter i keks

e sad, ko ima proveren recept za rum kuglice?

ja sam danas ispekla kestenje
ni jedan mi nije eksplodirao jer sam pre toga SVAKI zasekla u X dobro
super, sad smo naucili i kestenje da pecemo

za bozic hocu da spremim rum kuglice..kupila sam cokoladu, imam kakao za uvaljanje na kraju, hocu da stavim visnju u svaki, kupila sam rum..i crveni i beli za mohito :smeker:
kupila sam puter i keks

e sad, ko ima proveren recept za rum kuglice?

Joj, šta tu ima da bude (ne)provereno? Ja ne volim one varijante kada se samo izmeša šećer, puter i keks, pa ušpinujem 100 g šećera sa 1 dl vode, u to dodam kocku margarina (70 - 80 g), jer ja nemam standard za puter, i 100 g mlevene plazme i 100 g ml. oraha (može samo keks, može samo orasi) Kada sklonim sa ringle, dodam ruma po ukusu. Ohlađeno valjam u kuglice, pa u mlevene orahe, kokos, rendanu čokoladu, čoko mrvice, pa možeš i u kakao.

Joj, šta tu ima da bude (ne)provereno? Ja ne volim one varijante kada se samo izmeša šećer, puter i keks, pa ušpinujem 100 g šećera sa 1 dl vode, u to dodam kocku margarina (70 - 80 g), jer ja nemam standard za puter, i 100 g mlevene plazme i 100 g ml. oraha (može samo keks, može samo orasi) Kada sklonim sa ringle, dodam ruma po ukusu. Ohlađeno valjam u kuglice, pa u mlevene orahe, kokos, rendanu čokoladu, čoko mrvice, pa možeš i u kakao.

to te pitam :zag:

A može umesto margarina da ide slatka pavlaka, meni tako lepše...

- - - - - - - - - -

Kako pohuješ mozak, mislim, znam ja kako se pohuje, ali mi nešto ostalo iz detinjstva da je baka nešto potapala taj mozak u vodu sa sirćetom ili tako nešto ?
U vodu sa sirćetom(oko 20%) u koju se doda mrvljeni biber, lovor, so a može još poneki začin...
Вода мора бити кипућа, а мозак очишћен од жилица и исечен на режњеве дебљине с прста, кува се 3-5 минута, извади, испохује и баЧи на врелу мас' или уље.

Kako pohuješ mozak, mislim, znam ja kako se pohuje, ali mi nešto ostalo iz detinjstva da je baka nešto potapala taj mozak u vodu sa sirćetom ili tako nešto ?

Naletela na svez i nisam odolela da ne kupim .
Obavezno skidam opnu , ostavim malo u vodi sa malo belog sirceta da izadje ono malo krvi
ocedim u djevdjiru i stavim na papir da se osusi.
Pohujem komade manje, klasika, brasno jaja brasno al ovaj put sam samo u brasno uvaljala , dosta mi je jaja ovih dana
prilog tartar sos kupovni i salata ... ubila sam se , to samo ja volim

U vodu sa sirćetom(oko 20%) u koju se doda mrvljeni biber, lovor, so a može još poneki začin...
Вода мора бити кипућа, а мозак очишћен од жилица и исечен на режњеве дебљине с прста, кува се 3-5 минута, извади, испохује и баЧи на врелу мас' или уље.
Kad neko zna, zna...
Btw, kupus je savršen, mislim, još ga ima, ali je dobar , za nas koji ga inače ne volimo, ovaj nam je odličan, jestiv i prihvatljiv.

..danas pasulj sa shpic rebrima, bice do posta na badnji dan.. :)
..poruchili pechenje za bozic, ja cu samo pile ucelo, valja se..
..uz to domacu supu junecu/pilecu, zelenu boraniju sa slatkom pavlakom, pekarski krompir, minjinu cvet pogachu..

..fali mi domaca turshija, sve shto dobijemo od baba pojedemo brzinom svetlosti, iako pravimo po istom receptu,
bice da je klasichni "chega nema to ti se hoce" sindrom u pitanju.. :lol:

Kad neko zna, zna...
Btw, kupus je savršen, mislim, još ga ima, ali je dobar , za nas koji ga inače ne volimo, ovaj nam je odličan, jestiv i prihvatljiv.
:hvala:
Иначе тако можеш да потпуно природно без сирћета и термичке обраде киселиш краставце, зелени парадајз, мркву, цвеклу, целер, першун, карфиол, паприке, патлиџан, тиквице...
Наведено поврће је потребно исећи на ситне парчиће, измешати с купусом рибанцем, посолити и ставити као купус, тј оставити га на топлом, притиснути га и скидати крпу с пеном док се не укисели, после преселити бурић у хладну просторију.
Услов је да најмање трећина укупне масе буде купус рибанац, а туршија је изванредно укусна и здрава!

Леба и масти?!?
Или направиш онолико пројица колико имаш масти, тј удешаваш број пројица спрам масти.

ma ne secam se kada sam zadnji put imala mast u kuci, mozda tamo 90-ih sam jela nesto spremljeno na masti. znaci ne vredi ni da kupim to sto se u prodaji naziva mast. bzvz...propade mi proja, ostaju mi projice u kalupu za mafine.

da izjavim sta cu sutra da kuvam, jer sutra mozda zaginem..pa me vise ne bude dok ne prodje i bozic. :lol:

pasulj prebranac
crvene suve paprike punjene irincem i pecene
ova dva cu na badnje vece morati da podgrejem, jer ja stvarno ne mogu da stignem da sve spremim dan za dan i lepse mi je kada odstoji
krompir salatu
riblju corbu
pitu sa kupusom i pirincem...mozda jednu koru odvojim da potrosim one nesrecne pecurke sampinjone. :zcepanje:
od slatkog najverovatnije pita od bundeve...nece me ti posni kolaci. u stvari hoce me, ali sve sto bi mi se svidelo ispalo bi skupo i vise ne dam pare na praznike, sve mi vise zao koliko se para baci na hranu, a zasto? :roll: one varijante pudinga na vodi i kekas ja licno bas nesto i ne volim.

da izjavim sta cu sutra da kuvam, jer sutra mozda zaginem..pa me vise ne bude dok ne prodje i bozic. :lol:

pasulj prebranac
crvene suve paprike punjene irincem i pecene

ova dva cu na badnje vece morati da podgrejem, jer ja stvarno ne mogu da stignem da sve spremim dan za dan i lepse mi je kada odstoji
krompir salatu
riblju corbu
pitu sa kupusom i pirincem...mozda jednu koru odvojim da potrosim one nesrecne pecurke sampinjone. :zcepanje:
od slatkog najverovatnije pita od bundeve...nece me ti posni kolaci. u stvari hoce me, ali sve sto bi mi se svidelo ispalo bi skupo i vise ne dam pare na praznike, sve mi vise zao koliko se para baci na hranu, a zasto? :roll: one varijante pudinga na vodi i kekas ja licno bas nesto i ne volim.

i ja. mozda neka ribica pride.

od dobrih recepata je jos i testo za americku pitu, koje moze da se koristi i za slatko i za slano.
inace, odlucila sam da pravim reform tortu za bozic, jer idu i orasi i cokolada. ako bih pravila samo orahe, onda bih sigurno jos nesto pravila. htela sam macmelou, ali recept koji je ostavila mrs.bi je na 4umu na kome mi nisu prihvatili registraciju. :eek: bogblagosloviokrstaricu. :zcepanje:

Ja ne znam šta se dešava sa receptima za mančmelou. Ni ja više ne mogu da udjem da Minjinu kuhinjicu odakle je recept, ali nisam ni pokušala da se registrujem. Ja sam u kompjuteru sačuvala nekoliko recepata za taj kolač, pa sam videla da ima identičan na coolinarici, ali kad sam ukucala link, kaže greška, ni njega više nema. Tako da evo objavljujem taj originalan recept, po kom sam ja radila, ali ne umem da prebacima slike. a i znate kako izgleda.
Ne znam da li bih sad imala živaca da pravim to, velika je petljavina.

Munchmallow
od Cvetic22 u 11 Jan 2010, 11:09
http://forum.minjina-kuhinjica.com/viewtopic.php?f=44&t=639
Jos kad sam nasla ovaj recept na netu, znala sam da cu ga sigurno isprobati
jedan od mojih omiljenih slatkisa sada i u homemade verziji jupiiiiiiiiiii!!!

Potrebno je:

Za keksice:

- 430 gr brasna
- 1 kasika kakaoa
- 100 g secera
- 1/2 kasicice soli
- 3/4 kasicice praska za pecivo
- na vrh noza sode bikarbone
- pola kasicice cimeta
- 220 g margarina
- 3 jajeta
Za penu:

- 120 ml vode
- 4 pune kasike meda
- 320 g secera
- 2 kasike zelatina u prahu
- 4 kasike hladne vode
- 4 belanceta
- 1 bocica ekstrata vanile Dr. Oetker

Za glazuru:

- 300 g cokolade ( za kuvanje ili mlecne)
- 9 kasika ulja

Priprema:

Brasno izmesati sa kakaom. Dodati sve suve sastojke, a zatim i iseckan margarin. Gnjeciti prstima ili mutiti mikserom dok se sve ne sjedini. Dodati jaja i zamesiti testo. Testo zapakovati u plasticnu kesu ili foliju i ostaviti u frizideru na 1 h. Kad se testo ohladi, razviti ga sto tanje na radnoj povrsini obilno posutoj brasnom i vaditi keksice malom okruglom modlom. Peci na 190 stepeni oko 10 minuta.

Vodu, med i secer pomesati i staviti da prokuvaju na najjacoj temperaturi.
U medjuvremenu natopiti zelatin u hladnoj vodi. Kad prokuva ostaviti da vri oko 5 minuta, dok se sve ne istopi i ne pojave se baloncici.
Skinuti sa vatre i dodati nabubreli zelatin, dobro promesati i ostaviti na kratko sa strane.
Za to vreme umutiti cvrst sneg od belanaca i uz neprestano miksanje polako dodavati sirup. Na kraju dodati ekstrat vanile i mutiti sve dok se ne dobije gustina slaga.
Sipati penu u kesu sa zvezdastim nastavkom i filovati keksice. (Najbolje je filovati ih u jednom potezu zato sto se u suprotnom stvaraju dva sloja i gubi se ta glatka povrsina)
Ostaviti ih da se suse najmanje 2 sata na sobnoj temperaturi.

Cokoladu istopiti na laganoj vatri uz dodatak ulja, preliti keksice i ostaviti da se glazura stegne.

Na kraju, kad sam sve zavrsila i videla rezultat, stvarno nisam imala reci.
Kao pravi su, i po izgledu i po ukusu

Obavezno probajte i uzivajte!!!

jao sto sam u fr jela dobar tartt sa kesten pireom!
dole ide korica od masnog testa - klasicna ona sa podignutim ivicama, kad se malo zapece testo se premaze tanko marmeladom od kajsija..ona mu da onu kiselkastu notu, a na to dodat kesten pire
posuto lomljenim bademom i zapeceno u rerni
odlican je bio!
Ovo zvuči odlično, i baš sam pred Novu godinu kupila modlu za tart, ali nisam baš sigurna da se upustim u pravljenje ovako potpuno bez mera... Mada, šta tu ima da se pogreši... Imam neki recept za voćni tart: 400 g brašna, 200g margarina, kesica vanil šećera, so, 1 dl vode. A kesten pire pomešam s nečim? rum, šećer? I koliko ga imam toliko ga stavim?

http://www.coolinarika.com/recept/kesten-kuglof/
nisam pravila, ali sam u slast jela kad je koleginica donela :)

Nemam modlu za kuglof z:(

Moze recept? Ja pravim samo sa kupusom, mora da je odlicna i sa pirincom

a to mi je recept iz velikog narodnog kuvara.

da preskocim deo o razvlacenju kora. :malav:

kilogram kupusa iseci. na ulju proprzis 4 glavice crnog luka, kad se proprze dodas na to seckani kupus i poroprziti i njega. obaris 125 grama pirinca i pomesas sa kupusom i dodas biber, ako hoces. ostavis sve da se ohladi i onda uvijas kore, poprskas ih uljem i peces. mazu se uljem i kore pre nego sto se stavi fil.

e sad so nisam pominjala posto u originalu se koristi sladak kupus, a ja kada pravim pravim sa kiselim, pa so i ne dodajem.

msm pita je jednostavna, ako se ne razvlace kore.

ima i sa pirincem i prazilukom, ali posto imam sasvim dovoljno pirinca u paprikama, necu relativno cist pirinac i u piti.

Ja ne znam šta se dešava sa receptima za mančmelou. Ni ja više ne mogu da udjem da Minjinu kuhinjicu odakle je recept, ali nisam ni pokušala da se registrujem. Ja sam u kompjuteru sačuvala nekoliko recepata za taj kolač, pa sam videla da ima identičan na coolinarici, ali kad sam ukucala link, kaže greška, ni njega više nema. Tako da evo objavljujem taj originalan recept, po kom sam ja radila, ali ne umem da prebacima slike. a i znate kako izgleda.
Ne znam da li bih sad imala živaca da pravim to, velika je petljavina.

Munchmallow
od Cvetic22 u 11 Jan 2010, 11:09
http://forum.minjina-kuhinjica.com/viewtopic.php?f=44&t=639
Jos kad sam nasla ovaj recept na netu, znala sam da cu ga sigurno isprobati
jedan od mojih omiljenih slatkisa sada i u homemade verziji jupiiiiiiiiiii!!!

Potrebno je:

Za keksice:

- 430 gr brasna
- 1 kasika kakaoa
- 100 g secera
- 1/2 kasicice soli
- 3/4 kasicice praska za pecivo
- na vrh noza sode bikarbone
- pola kasicice cimeta
- 220 g margarina
- 3 jajeta
Za penu:

- 120 ml vode
- 4 pune kasike meda
- 320 g secera
- 2 kasike zelatina u prahu
- 4 kasike hladne vode
- 4 belanceta
- 1 bocica ekstrata vanile Dr. Oetker

Za glazuru:

- 300 g cokolade ( za kuvanje ili mlecne)
- 9 kasika ulja

Priprema:

Brasno izmesati sa kakaom. Dodati sve suve sastojke, a zatim i iseckan margarin. Gnjeciti prstima ili mutiti mikserom dok se sve ne sjedini. Dodati jaja i zamesiti testo. Testo zapakovati u plasticnu kesu ili foliju i ostaviti u frizideru na 1 h. Kad se testo ohladi, razviti ga sto tanje na radnoj povrsini obilno posutoj brasnom i vaditi keksice malom okruglom modlom. Peci na 190 stepeni oko 10 minuta.

Vodu, med i secer pomesati i staviti da prokuvaju na najjacoj temperaturi.
U medjuvremenu natopiti zelatin u hladnoj vodi. Kad prokuva ostaviti da vri oko 5 minuta, dok se sve ne istopi i ne pojave se baloncici.
Skinuti sa vatre i dodati nabubreli zelatin, dobro promesati i ostaviti na kratko sa strane.
Za to vreme umutiti cvrst sneg od belanaca i uz neprestano miksanje polako dodavati sirup. Na kraju dodati ekstrat vanile i mutiti sve dok se ne dobije gustina slaga.
Sipati penu u kesu sa zvezdastim nastavkom i filovati keksice. (Najbolje je filovati ih u jednom potezu zato sto se u suprotnom stvaraju dva sloja i gubi se ta glatka povrsina)
Ostaviti ih da se suse najmanje 2 sata na sobnoj temperaturi.

Cokoladu istopiti na laganoj vatri uz dodatak ulja, preliti keksice i ostaviti da se glazura stegne.

Na kraju, kad sam sve zavrsila i videla rezultat, stvarno nisam imala reci.
Kao pravi su, i po izgledu i po ukusu

Obavezno probajte i uzivajte!!!

sad imam sve sastojke za reform tortu...ovaj macmelou ce sacekati neku drugu priliku, a mozda i nece...ako stignem da napravim i to. :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back