Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

kaži mi šta da radim sa leblebijama da bi bile jestive :lol:

noćas sam se probudila i nisam mogla zaspati pa sam gledala rudolfa na 24kitchen :)
pravio je kao mix arapskog i holandskog...
kus kus sa povrćem i leblebijama, uz prilog šnicli
ja šniclu neću, samo ću ovo povrtasto

e sad..on je koristio leblebije iz konzerve, a ove moje su žive
to treba da se potopi na koliko?
inače recept je
kratko izdinstao crveni luk, dodao šargarepu, karfiol, malo karija, malo paprike tucane, te leblebije pred kraj
:think:
kao da je još neko povrće:think:
kus kus spremio zalio sa supom od povrtne kocke
izgrilovao šniclu i to je to
i ja danas ustala sa time u glavi i sad crći pući
kupila sam leblebije, a za kus kus ću da vidim još
kakvog je to ukusa?

edit:evo sastojci
450 мл поврћа
300 г кус-кус
1 црвени лук
2 шаргарепе
250 г чери парадајза
1 карфиол
сунцокретово уље
1 кашичица кари праха
1 кашичица паприке
4 хамлаппен
со
свеже млевени бибер
400 г леблебије
4 гранчице першуна

Poslednja izmena:
Majche, ovako. Kod nas uglavnom i nemaju da se kupe sirove leblebije. One koje imaju u većini prodavnica tzv. zdrave hrane su već pečene. I one su, koliko znam, za grickanje. S njima se ništa ne radi. Nek me neko ispravi ako grešim.
Najčešće sirove koje imaju da se kupe su organski gajene i one su onda jako skupe.
E, ako ikako dodješ do njih.... Ja sam ih ranije potapala u vodu i ostavljala celu noć, onda one omekšaju i relativno brzo se skuvaju. Medjutim, pre neki dan ih nisam isplanirala unapred, pa sam par zrna ubacila u ječam koji sam kuvala, s namerom da ih izvadim ako se ne skuvaju, ali su se skuvala. I taj ječam se kuvao više od sat vremena, možda i čitava dva, ni to nije bilo očas posla.
Tako da ne znam šta da ti kažem jer sam sad i ja u dilemi trebi li to uopšte potapati.
Mnogi ljudi potapaju i sočivo, ali ja nisam nikad i ono se skuva brzo i bez potapanja. Jedino pasulj nisam nikad ni probala da skuvam ako nije odstojao celu noć u vodi.
Znači nešto mora, nešto ne mora da se potapa da bi se brže skuvalo.
ALI! Pre dan-dva u potrazi za receptom za beskvasni hleb naletim na neki blog o zdravoj ishrani itt. gde autorka kaže da sve žitarice treba držati potopljene bar 12 sati u vodi zbog "antinutrijenata koje sadrže" (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/zitarice-u-prehrani.html) i sad ti budi pametna! Pa još posavetuj nekog nešto.
Uglavnom, potopi ti te leblebije par sati, ako imaš vremena.
Mora da je super taj Rudolfov recept. Kod njega je zaista sve lako i jednostavno. Ako se sećaša šta je sve stavio, dobro, ako ne, nećeš pogrešiti ni ako nešto izostaviš, a dodaš nešto što možda nije bilo. Meni svi ti arapski recepti izgledaju tako da staviš šta imaš.
A i ja kuvam tako. Danas mi došlo, pa sam u grašak ubacila par zrna kukuruza. (pored šargarepe, peršuna (koren), paštrnaka, krompira...)

Poslednja izmena:
..Majce videh u Maxi-ju leblebije u konzervi...koja je cena isplati li se to, ne znam, a imaju i kus kus....

Ja nisam kod nas ni u jednom Maxiju videla leblebije, ni kus kus. Samo u Merkatoru. A tamo je kus kus bezobrazno skup. Ja sam donela iz Tunisa po 10 puta nižoj ceni. Da sam znala da neću imati previše prtljaga, donela bih 10 kg. Dobro, preterujem, ali 3-4 sam mogla. Mada je proso slično, a naše je i nije skupo.
Leblebije sam donela letos iz Turske. I to mi žao što nisam više. Odande sam mogla, išla sam autobusom, niko mi nije merio prtljag. A i oni imaju nešto slično kus kusu, krivo mi i što to nisam donela, par kila. l što nisam kupila pinjole. I tamo su skupe, ali jeftinije nego ovde.
Vidim ja da ću morati opet u Tursku.

nećem pravim cheesecake...oboje dece uvatio stomačni,tako da nemam strpljenja za cheese...

praviću ovo za sutrašnji mi dolazak moje mice...

3444_504688096217903_319185579_n.jpg

odgore još ide fil i šlag...:flert:

Ja nisam kod nas ni u jednom Maxiju videla leblebije, ni kus kus. Samo u Merkatoru. A tamo je kus kus bezobrazno skup. Ja sam donela iz Tunisa po 10 puta nižoj ceni. Da sam znala da neću imati previše prtljaga, donela bih 10 kg. Dobro, preterujem, ali 3-4 sam mogla. Mada je proso slično, a naše je i nije skupo.
Leblebije sam donela letos iz Turske. I to mi žao što nisam više. Odande sam mogla, išla sam autobusom, niko mi nije merio prtljag. A i oni imaju nešto slično kus kusu, krivo mi i što to nisam donela, par kila. l što nisam kupila pinjole. I tamo su skupe, ali jeftinije nego ovde.
Vidim ja da ću morati opet u Tursku.

...na BB ima Maxi, e tu na jednoj polici mali deo, je sa svim tim nekim zdravim stvarimma, imaju i one kineske razne rezance od pirinca, pa te leblebije u konzervi, pa kus kus, i neke sosove,
razne, koje inace retko mozemo negde naci, vidim da se zene okupe pa biraju, zagledaju, tako sam sve to i primetila....a opet je to sa strane na gondoli gde stoje testenine, supe, zacini na
koje smo inace navikli....eto, ne znam koliko ti je to znacilo, ali obrati paznju mozda ima i kod tebe....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back