Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa bilo je i ranije kolača koji su donošeni na posao pa su se razvlačili danima po frižideru...
okle znam, ja se u kolače ne razumem...
al su svakako bili više nego kvalitetni i mljackavi: )))

bebo, samo zbog osvrta na temu.cisto pitaj mamu sta je od kolaca pravila, pa nam baci spisak..
sto je napisao neko, nije 5 vrtsta kolaca spremljeno ako u posni keks ubacis kokos, orah, kafu, margarin pa kazes da imas tri kolaca..
mislim nek sprema ko sta hoce, al standarad ipak postoji..nije sve u unetim kalorijama..
volim i ja moju mamu i njenu kuhinju, al kad nesto nije onda nije..
mislim, i raskuvane spagete su vrh kad su spremljene sa ljubavlju, al to je ipak kulinarski neuspeo obrok..;)

Mogu posna jela i te kako da budu ukusna. Kod nas je juče, na primer, bila pizza. Na testo kečap, pa usoljeni kolutovi luka, pa mnogo bukovače, mnogo biljnog sira, začina i ljutih papričica.
A posle toga kokos kocke, oni čokoladni čupavci (naravno posni) i od ostataka kore sam napravila rolat u koji sam dodala otopljenu čokoladu, margarin, narandžinu koru, suvo grožđe i uopšte jedan kolač nije ličio na drugi, mada mu je osnova bila ista.
A danas će biti njoke sa prženim lukom i alevom paprikom i flekice sa kupusom. Kolača još ima, fala Bogu.

i onda kazu ``domacice`` imala sam 30 vrsta kolaca za slavu..
nisi sestro, imala si dva samo sa drugacijim sastojcima..
sto ja ne volim tu pomamu za kvantitetom..napravi bre samo oblande, al da budu oblande..
a ne da se tanjir sareni, a da svaki izazove reakciju :roll:
sto bre neke zene koje prave slavu pate da moraju da budu ultragigamega domacice, pa na kraju ne ispadnu cak ni ocajne..

neka se niko ne ljuti i ne oseća prozvan, ali potpuno se slažem s ovim. I preteruje se sa vrstama kolača. Pa nek je i svaki drugačiji, a ne isti, samo drugačije "umotan", ne vidim svrhu, osim prejedanja. Jer ja volim svaki da probam. Pa kad su dva, probam dva, a kad je 30 !!!!:eek: jadna ja.
I ne samo kolači nego i sve drugo. Treba praviti dva jela za slavu: pečenje i kupus salatu! A ne spremaš 10 dana od jutra do mraka, bankrotiraš, a posle sama i pojedeš sve što ostane.
Tako sam ja posle proslave useljenja (pošto ne slavim slavu, to je bio pandan). Gulila pečenje nedelju dana, poslednje kolače, baklave i rolnice od kokosa sam sinoć dokrajčila. Ja. Žao mi da bacim, ne volim da zamrzavam, deci dojadilo .... i muka mi i loše spavam, valunzi se pojačali i to sve zbog popodnevnog prežderavanja kolačima. A kad nema u kući, lepo ne jedem. Delovi ovog posta su za rupu.
A već treba da počnem novu turu kolača i ostalog jer ću u nedelju opet imati goste na ručku, a da bude i za Novu godinu.

Sinoć sam skuvala grašak da bude uz piletinu od nedelje! To je prilično normalno.

moja mama je pravila Vasinu tortu, baklavu i salnjake 2x :lol:

ali, sitnih kolaca moze biti mali milion, sa datuljama, sa brusnicama, sa borovnicama, smokvama,sljivama, narandzom, jabukom, orasima, lesnicima, bademima, pistacijem, indijskim orahom, kikirikijem, cokoladom, rumom, mentom, djumbirom, kokos, rolati, mrkvom, dinjom, dunjom, bundevom, jabukom, kruska, med, slad etc, etc

Poslednja izmena:
moram da nastavim da budem kontras celo vece
meni je muka od sitnih kolaca
slavskih
svi isti
i svi grozni
svi ista sadrzina, drugi oblik

mislim da sve kupljen kolece i veliku vecinu domacih
ustvari da ne grresim dusu
ima ovde radionica ya kolace
koji su yaista bozanstveni
ali su 1500 ili 1800 din kilo
tako da ih nema ni na jednoj slavi
posteno
ni ja ih nikad ne bih kuplia....

Ima istine u tome. Ali, ja pravim samo ono što deca vole da jedu, a ne ono što se lako pravi i grozno je. Pravim rafaelo bombice, rozen tortu, figaro oblande, snikerse, salamicu s lešnikom, beli komisbrot, keva mi napravi bajadere i orasnice, sestra šumsku tajnu i olovka baklavice, i sve je različito. Ništa ne liči jedno na drugo. :lol: Moja mama, sestra i ja se tako uzajamno pomažemo za svaku slavu, zna se koja šta najbolje pravi, i nikad ne omanemo.
Ali, kad neko donese u školu kolače posle slave, a oni "mirišu" na zapršku, da l' od daske ili od šerpe...:bljak: Nedavno sam jedan morala krišom da zavijem u salvetu i bacim, sve strahujući da ne vidi neko. Stidila sam se na tuđi račun...:(

neka se niko ne ljuti i ne oseća prozvan, ali potpuno se slažem s ovim. I preteruje se sa vrstama kolača. Pa nek je i svaki drugačiji, a ne isti, samo drugačije "umotan", ne vidim svrhu, osim prejedanja. Jer ja volim svaki da probam. Pa kad su dva, probam dva, a kad je 30 !!!!:eek: jadna ja.
I ne samo kolači nego i sve drugo. Treba praviti dva jela za slavu: pečenje i kupus salatu! A ne spremaš 10 dana od jutra do mraka, bankrotiraš, a posle sama i pojedeš sve što ostane.
Tako sam ja posle proslave useljenja (pošto ne slavim slavu, to je bio pandan). Gulila pečenje nedelju dana, poslednje kolače, baklave i rolnice od kokosa sam sinoć dokrajčila. Ja. Žao mi da bacim, ne volim da zamrzavam, deci dojadilo .... i muka mi i loše spavam, valunzi se pojačali i to sve zbog popodnevnog prežderavanja kolačima. A kad nema u kući, lepo ne jedem. Delovi ovog posta su za rupu.
A već treba da počnem novu turu kolača i ostalog jer ću u nedelju opet imati goste na ručku, a da bude i za Novu godinu.

Sinoć sam skuvala grašak da bude uz piletinu od nedelje! To je prilično normalno.
ma da
bolje jedan al dobar nego milion istih kolaca
ja inace na tako tim skupovima bacim pogled na tacnu s kolacima, osacujem jedan, dva koja mi se svidjaju i samo to njopam
nemam zelju da probam sve jedan, jer mi se uglavnom pola i ne svidi vizuelno....

mi neke goste danas imamo a u sred selidbe :D al volim danasnmje gopste [pa im oprosteno
jedenmo sta stignemo, kuhinju sam skoro is[praznila sve je u novom sadu
ovde mi ostala jedna serpica i neki pleh :D
uglavnom jedemo one supe kvik za solju i meso i krompir iz kese uz neke salate
eto
nemam posudja a ni gde trenutno spremiti ista drugo
danas uzela kulo i po mlade prasetine od plecke, pa usolila i strpala ... naravno u kesu :D
imam pecenog krompirai kupus salate uz to i supu iz kesice :D

i uzeh pola kile sitnih kolaca da imam za goste, onako malo pakovanje premia iz maxija 350 dinara, ima taman za svakog po dva-tri :D

Bokice, seliš se u Novi Sad? Sigurno se raduješ?

aham :) dobar deo smo vec preneli, ko kod da se javio da nam dolazi mi smo mu utrapili koju kutiju, dzak da nosi za ns :D
ostalo nam samo ono krupno, ves masina, sporet, tv, komp....
i bebine stvari sam prenela, bukvalno sam mu ostalvila samo pelene i 3-4 bodija i panatlonica dvoje.... sta ce mu vise, do nedelje cemo izdrzati :D
stan su spremile njegova keva i sestra, obrisale sve, ocistile, ali moja je zelja bila da ja i dragi raspakujemo stvari, ipak ne zelim da tu iko zabada nos :mrgreen: a i hocu da ja sve stavim gde ja hocu....
i tako :)
radujem se mnogo
plus idemo kod mojih pred bozic na par dana
ima bas da se nauzivamo
a i novi sad, svi su nam tu, prijatelji, porodica, sve je blizu, setacemo se po celi dan

moja mama je pravila Vasinu tortu, baklavu i salnjake 2x :lol:

ali, sitnih kolaca moze biti mali milion, sa datuljama, sa brusnicama, sa borovnicama, smokvama,sljivama, narandzom, jabukom, orasima, lesnicima, bademima, pistacijem, indijskim orahom, kikirikijem, cokoladom, rumom, mentom, djumbirom, kokos, rolati, mrkvom, dinjom, dunjom, bundevom, jabukom, kruska, med, slad etc, etc

kako Vsinu i salcice kad je Sveti Nikola posna slava

ovo boldirano mi stavi u cinijicu i ne se zamajavaj sa pravljenjrm kolaca......

a inace meni muka kad jednu istu dasku koriste i za secenje slanih i slatkih stvari
mozda gresim ili nisam umela
ali dok sam ih rucno prala nikad nisam bila sigurna da je to oprano bas kako treba
o kad masina pere.....

Na slavi najviše volim predjelo.

I ja. Dok nisam otišao u Modriču a gazdi bila i slava. Nema meze, odmah - pečenja tone, salate i baklave. Ubio sam se, tako mi slatko bilo sve.

za sit. kolače, šta se bijete bezveze, posle ja kriv, a ovde mir -sloga i razumevanje hehe
Što se tiče kolača, kad je post, mž pravi brdo sitnih kolača, sa kestenom, marcipanom, prženim ovim onim i nemamo pojma da je posno.
A remek.dela sitnih kolača prave moje Rudničanke, kakve su to lepotice od sitnih kolača i na izgled i na ukus :) Nadam će i mlađe preuzeti veštine.

mada ima jos jedan momenat na slavama
ali mrsnim
crnes od pravljenja rolata, slanih torti i sl
a sta svi jedu
pa svi se hvataju za njeguski prsut, za kraski vrat, kackavalje
i one stare sireve sto ladno mogu do Nemacke da se kotrljaju a da se ne raspadnu koliko su dobri i stari

i onda rolate lepo bacis....
ustvari zna se da imam dva zvera
ali i oni nalaze manu ako je pikantno....

za;o boze truda i para

a inace meni muka kad jednu istu dasku koriste i za secenje slanih i slatkih stvari
ali dok sam ih rucno prala nikad nisam bila sigurna da je to oprano bas kako treba
o kad masina pere.....

uopsteno, nije precizirano sta , njena kulinarska umeca su ta :malav:
nisam ljubitelj slava, ne jedem kolacice pune secerom koje ne volim, a vecina sitnih slavskih su takvi
a od boldovanih imam super receptcice za kolacice, ako se trebaju spremiti- i ja sam vise za jednostavnije, najbolje stvari u uvek najjednostavnije
i ne postoji osoba koja ne voli coko-kuglice :D

elem, znam za sluicajeve kada je nestajalo ribe pa bi ljudi prigotovili prasence :rumenko:

Fora je u tome što je daleko zahtevnije pravti kvalitene kolače nego sklepati 4 kore torte sa šlagovima i pudingOVIMA.
Ja sam do 2 ujutru pravio jedine moje kuglice sa prženim bademima, a izašla jedna vaza-tacna. Pa sad ti vidi.

Ako nema kvalitetne meze, bolje onda i da se ne prave pavlake i majonezi u kombinaciji x slanih torti, rolata sa spanaćima ili kad seljaci ture da im ostane pečenje i gibanicu ili pitu sa mesom za predjelo. E, jbga sad..Ili slavimo ili ne. Zato se i kaže da se uglavnom najbolje jede kad se slavi slava, svadba bilo šta kod poštene sirotinje.

...na slave skoro da i ne idem, ustvari idem samo na jednu Sv.Jovan, i to uvek u istu kucu,
znam kako se sprema, sta se sprema vec godinama, tu i tamo se po nesto izmenilo,
malo kriza, malo godine domacice koja sprema...al' to je to...i jedem sve po redu, od
predjela do torti i kolaca....ne bude ih mnogo ali su odlicni...nikad manu nicem nasla
nisam...

...meni ne smeta ako diraju deca, vise mi smeta kad odrasli ljudi brljaju po tanjiru, pa
sipaju kao da su iz gladi utekli, a ne pojedu ni pola sipanog i tako od pocetka do
kraja, domacica mora da im prosipa iz tanjira, jer on neee moooguuuuu..pa koji moj
si sipao/la ako vec znas da ne mozes:mrgreen: toga se grozim, to bahacenje i ne
postovanje ni onoga ko je za to dao novac, ulozio trud da spremi...

o kad masina pere.....

kad se kolac osetina crni luk koji je pokupio sa daske, jeste mi gadno, al ok.
al kad sam u paradajz salati osetila ukus zive piletine, tad mi se zeludac prevrnuo..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back