Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
treba mi recept za dijetalnu tj posnu corbicu od povrca. imam od materijala - luk, tikvice, karfiol, brokoli, papriku, paradajz, sangarepu. ne mora sve

pa mozes slobodno sve..nemoj samo puno paprike da stavljas..
izdinstas luk, dodaj kasiku brasna, malo proprzi, dodaj povrce nalijes vodom, dodas zacine i pusti da se skuva..
za pola sata imas corbicu gotovu.

a meni je hobi rad sa mesom...volim dobre nozeve -i stalno pomeram vreme panglovanja na bolje...da bih ispanglovao pile ne treba mi vise od 4-5 minuta....prase oko 25...

E, neko sa takvim znanjem mi treba... Da li si do sada koristio keramičke noževe, vrede li oni nešto, ajde preporuči neke dobre, a ne mnogo skupe noževe koji ne moraju non stop da se oštre.

E, neko sa takvim znanjem mi treba... Da li si do sada koristio keramičke noževe, vrede li oni nešto, ajde preporuči neke dobre, a ne mnogo skupe noževe koji ne moraju non stop da se oštre.

nisam koristio keramicke nozeve nikad...koristim svajcarske nozeve i prizrenske...mislim da su ovi prizrenski odlicni za cenu kostanja ... nozeve treba znati naostriti i odrzavati...noz se pripremi na tocilu-otanji da ima formu -pravac bez zakrivljenja debljine od ostrice pa do zadnjeg dela noza...tako pripremljenom nozu je potreban samo masat za dugo vremena...inace licno sam poceo da pripremu noza vrsim sa brusilicom i viseslojnim brusnim papirom...pri ovom treba izuzetno paziti da se noz ne sme pregrejati--znaci ne pritiskati brusilicu i dozvoljavati mlakom nozu da se hladi...ja sam uspeo i od ovih kineskih jeftinih nozeva da napravim odlicne nozeve...al njih treba malo zagrejati vise brusilicom i brusnim papirom da se malo okale...
ali svi nozevi se moraju masatiti--sto mnogi izbegavaju...ne znam zasto...ko nema masat isto postize keramikom...pr.prevrne se solja za kafu i sa donje strane na keramici se noz naostri da moze da brije...

nisam koristio keramicke nozeve nikad...koristim svajcarske nozeve i prizrenske...mislim da su ovi prizrenski odlicni za cenu kostanja ... nozeve treba znati naostriti i odrzavati...noz se pripremi na tocilu-otanji da ima formu -pravac bez zakrivljenja debljine od ostrice pa do zadnjeg dela noza...tako pripremljenom nozu je potreban samo masat za dugo vremena...inace licno sam poceo da pripremu noza vrsim sa brusilicom i viseslojnim brusnim papirom...pri ovom treba izuzetno paziti da se noz ne sme pregrejati--znaci ne pritiskati brusilicu i dozvoljavati mlakom nozu da se hladi...ja sam uspeo i od ovih kineskih jeftinih nozeva da napravim odlicne nozeve...al njih treba malo zagrejati vise brusilicom i brusnim papirom da se malo okale...
ali svi nozevi se moraju masatiti--sto mnogi izbegavaju...ne znam zasto...ko nema masat isto postize keramikom...pr.prevrne se solja za kafu i sa donje strane na keramici se noz naostri da moze da brije...

hoces da kazes da ne postoji noz koji se koristi u kuhinji, a da ne mora da se koristi masat?

moram da ispricam jednu anegdotu...
dakle u osnovnoj skoli sam imao jednog roma sa kojim sam se redovno mlatio...kako me zivot odveo daleko od kuce...nekoliko godina posle sa tim covekom se bas sprijateljim...i on insistira da me vodi kod njega...odem da ga ne uvredim--i majko moja...ciganske kuce,prljavo,blato neko...deca i stoka trce po dvoristu...pozdravim se sa njegovima--i njegov deda sedi pored upaljene vatre u dvoristu--rece nesto njegovoj majci...a ona deci na ciganskom...deca zaokupise kokoske po dvoristu--mozete misliti na sta je to licilo...uhvatise jednu...zena je zakla...neocupanoj joj izvadi utrobu...ode malo dalje i svu kokosku namaza blatom...za to vreme deda /ja sam mislio igra se/stapom razgrce zar od vatre...zena donese ono klupko blata i stavi u zar...deda zatrpa zarom...i pricamo mi tako...nakon /ne znam koliko je proslo vremena tacno/mozda 40-tak minuta deda zavuce stap u zar i izbaci loptu napolje...zena dodje sa rastopljenom svinjskom mascu u tanjiru u kojoj je bio jos so i zacini...udari deda stapom po onom sasusenom blatu i gle cuda--blato prsnu i pojavi se kokoska idealno cista...uze zena kokos presu je sa onom mascu i rukom je nekoliko puta okrete nad zarom...ona u momentu porumene...meni kao gostu odlomise karabatak a oni podelise ostalo...majko bozija kako je to bilo ukusno...a malo me bilo i stid--mislio sam da to necu moci jesti...
mnogo godina kasnije slicnu stvar sam doziveo sa citavom ovcom...bilo je isto nezaboravno..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back