Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kako napravis ovo curenje cokolade?

Pa možeš na više načina. Možeš sa čokoladom koju otopiš sa malo ulja, pa dok je tečna kašikom sipaš da se sliva niz stranice torte. Ali takva čokoladna glazura nije praktična da se stavlja na torte, jer puca prilikom sečenja. Zato je ovo ganaš krem, napravljen od 1 dl sl. pavlake koja se stavi da baci ključ, a u posebnu činijicu staviš 50 g čokolade za kuvanje, sa što većim procentom kakaa. Provrelom pavlakom preliješ tu čokoladu, i ostaviš jedno 10 minuta. Posle toga to sjediniš žicom za mućenje, ručno, ne mikserom, sačekaš još 10 - 15 minuta, i onda isto kašikom nanosiš i puštaš da curi.

E, Domaćice, kad si već u učionici, da i ja pitam: čini mi se da uglavnom pečeš svaku koru posebno, a ako nekad napraviš deblju pa sečeš, kako i čime to radiš. Ja prvo nemam dovoljno dugačak nož, onda nikad ne pogodim da to bude ravno, nego jedan kraj bude niži, drugi viši.. probala sam i koncem, po nekim savetima iz časopisa i sa neta, ni to mi ne uspe, ili ne može uopšte da se preseče ili se izmrvi, a obavezno i tako ispadne krivo...

E, Domaćice, kad si već u učionici, da i ja pitam: čini mi se da uglavnom pečeš svaku koru posebno, a ako nekad napraviš deblju pa sečeš, kako i čime to radiš. Ja prvo nemam dovoljno dugačak nož, onda nikad ne pogodim da to bude ravno, nego jedan kraj bude niži, drugi viši.. probala sam i koncem, po nekim savetima iz časopisa i sa neta, ni to mi ne uspe, ili ne može uopšte da se preseče ili se izmrvi, a obavezno i tako ispadne krivo...

Nikada ne pečem kore koje sečem sredinom da bih dobila dve ili više. Ja svaku koru pečem posebno, upravo iz razloga koje si navela. Jer opšte poznato je da su kod mene sve kore tanucne, a takve ne mogu da se dobiju nikakvim sečenjem.

ima li neko proveren recept za pogacice sa drozdinom,ili cvarcim,ali da testo nije hlebno,vec sipkavo,da se vise mrvi
domacica nesto rece da ima neki recept?

Smokvo, sutra ću pitati mamu ili sveki, jer nisam baš najsigurnija da li ide kvasac ili ne. Ja ne pravim te sipkave, mi volimo one što se listaju.

Nikada ne pečem kore koje sečem sredinom da bih dobila dve ili više. Ja svaku koru pečem posebno, upravo iz razloga koje si navela. Jer opšte poznato je da su kod mene sve kore tanucne, a takve ne mogu da se dobiju nikakvim sečenjem.
hvala, tako sam i zaključila. Ali te tanucne ti se verovatno brzo i ispeku... Kad ja uskoro ugradim moju turbo rernu sa svim onim pogodnostima, onda ću moći da pečem više kora odjednom pa će mi sve biti brže i lakše.
Smokvo, sutra ću pitati mamu ili sveki, jer nisam baš najsigurnija da li ide kvasac ili ne. Ja ne pravim te sipkave, mi volimo one što se listaju.
Moja baka je pravila te pogačice s droždinom tako sipkave kako Smoki hoće, ali ne verujem da mama ima recept jer njene budu drugačije. Nisu baš ni te što se listaju. Nije lepo da kažem, ali nisu joj ništa naročito. Ali pamtim te bakine kao izuzetne.

ja polako da se povucem s aove teme, jer skuvano je sve intersantno i to ce potrajati do 9-og, a desetog se vracam na obicnu (za mene obicnu) klopu, koja nece biti interesantna da se o njoj pise. pisem ponovo nekom drugom prigodnom (ne)prilikom. :lol: a i onako mi je dosta hrane za izvesno vreme, tacno bih se ubila da nastvaim ovako da klopam...nepodnosljivo je.

Poslednja izmena:
moja keva je tako pocela da lupa u zadnje vreme, sve joj nesto zao i kao mali su i roze i jadni. :evil: ljudi sta vam je? nesto strasno je u vazduhu i siri se. :sad2:
ima li alternative toploj gudi, osim tople jage? :sad2:

zao mi je ali mogu da pojedem kada je samo komad mesa
kad vidim celo i iseceno u delovima - sanse nema
skupi mi se srce, plakala bih nad onim punim tanjirom

ima li neko proveren recept za pogacice sa drozdinom,ili cvarcim,ali da testo nije hlebno,vec sipkavo,da se vise mrvi
domacica nesto rece da ima neki recept?

Moja mama i baka su to ovako pravile:
Oko 300 grama samlevenih cvaraka, oko 500 grama brasna pomesanog sa 1 praskom za pecivo ( ili 1 kasicicom sode bikarbone) se prstima utrlja , treba da se dobije kad se stisne u ruci cvrsta loptica, doda se u to 2 zumanceta, 1-2 kafene kasicice secera, 1,5-2 kafene kasicice soli ( sad to zavisi i da li su cvarci slani i koliko volite da je slano - ako ispadne malo neslanije pospe se slanikom so po pogacicama) , 5 supenih kasike vode i 1 supena kasika sirceta. . Umesi se mekse testo i ostavi oko pola sata na hladnom. Razviti oko prst debljine, vaditi okrugle pogacice, zarezati gore oko 1 mm dubine, crte na sirinu jedne od drugih oko 1 cm pa druge crte popreko ( al sam objasnila, da se dobije mreza gore ). Stavljati u suv pleh i peci na 180-200 stepeni. Ako volis da su hrskavije ispeci ih da budu tamnije roze, ako ne nek budu bledje . Treba oko 40-tak minuta, ali to zavisi od rerne, bolje gledaj kolacice umesto sata
Moja baka bi ih posula kristal secerom pre pecenja, ja radije ostavim bez secera ili pospem krupnom solju.

Moja mama i baka su to ovako pravile:
Oko 300 grama samlevenih cvaraka, oko 500 grama brasna pomesanog sa 1 praskom za pecivo ( ili 1 kasicicom sode bikarbone) se prstima utrlja , treba da se dobije kad se stisne u ruci cvrsta loptica, doda se u to 2 zumanceta, 1-2 kafene kasicice secera, 1,5-2 kafene kasicice soli ( sad to zavisi i da li su cvarci slani i koliko volite da je slano - ako ispadne malo neslanije pospe se slanikom so po pogacicama) , 5 supenih kasike vode i 1 supena kasika sirceta. . Umesi se mekse testo i ostavi oko pola sata na hladnom. Razviti oko prst debljine, vaditi okrugle pogacice, zarezati gore oko 1 mm dubine, crte na sirinu jedne od drugih oko 1 cm pa druge crte popreko ( al sam objasnila, da se dobije mreza gore ). Stavljati u suv pleh i peci na 180-200 stepeni. Ako volis da su hrskavije ispeci ih da budu tamnije roze, ako ne nek budu bledje . Treba oko 40-tak minuta, ali to zavisi od rerne, bolje gledaj kolacice umesto sata
Moja baka bi ih posula kristal secerom pre pecenja, ja radije ostavim bez secera ili pospem krupnom solju.

ovo savrseno zvuci duso,ni najmanje tesko.pravicu sutra po ovom receptu,javljam svakako kako je ispalo :zag:
samo kad ne treba dizati testo sa kvascem,u tome sam stvarno ocajna

Kad pomenu "brašna koliko treba", evo jedan recept koji sam probao sinoć, i koji je imao isti taj fazon.... ali uspeo sam nekako.

20140107_210158[1].jpg

to mi je najstrasnije.baba od snajkice poslala deci neke stapice i ja pitala da posalje recept,ona poslala sve tacno,samo rekla,brasna koliko treba :fdlan:

Pa starije zene su tako pravile, zato je jedna madjarica govorila kad su joj trazili recept " cu dam recept, al nece da ti uspe " z:lol: ( to sam negde cula i jako mi se dopalo)
Verovatno nije merila brasno, obicno se dodaje toliko da testo moze da se umesi ali da nije tvrdo

Pa starije zene su tako pravile, zato je jedna madjarica govorila kad su joj trazili recept " cu dam recept, al nece da ti uspe " z:lol: ( to sam negde cula i jako mi se dopalo)
Verovatno nije merila brasno, obicno se dodaje toliko da testo moze da se umesi ali da nije tvrdo

Ovo boldovano sam ja više puta pisala ovde na Forumu, na raznim temama. :) To mi je pričala jedna forumašica iz Zrenjanina. I skoro su se na Kulinarstvu dve žene raspravljale oko recepta za tortu, za koji jedna kaže da ga je ona izmislila, a ova druga ga bez njene dozvole stavila na Kulinariku. A ja se uvek setim te Mađarice. I onog da kada su Bregovića kritikovali da je plagijator, a on rekao da je sva muzika već napisana. :)

Rekla sam da sam NEGDE cula i da mi se dopalo z:): - nisam ni mislila kad sam to rekla da sam cula licno, jer bih onda rekla da sam cula jednu madjaricu kako to kaze. Znaci ovde, od tebe sam cula z:lol:, jedino se ja vise ne secam gde sam cula ( sad znam, al cu da zaboravim verovatno a madjarice cu da se setim )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back