Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

I ja :D " hleb u jaja"... sa cajem od kamilice

Inace parcad hleba se posole, umoce u ulupana jaja i prze na masti ili ulju. Ispohujes hleb:)
Fotografija1316_zpsa4298254-1.jpg

Poslednja izmena:
Kupila sam zaledjene očišćene lignje. Ima li neko neki dobar proveren recept?
Ili da idem metodom - daj da dodam još malo ovog, neće ga pokvariti? :lol:

Ne znam kakve voliš, ali ja sam se naložila na ove: http://www.coolinarika.com/recept/rizoto-od-liganja-sa-kaparima/
U poslednje vreme samo tako pravim. Bolje je sa sitnijim. Jeste da idu ti kapari, kupila sam teglicu samo za to i ne stavim 100 g nego manje, cela teglica nema 300 g. Ali mislim da neće smetati ni bez njih.
I umesto džema od smokava (ja ga slučajno imam jer mi roditelji imaju smokve, pa mama uvek napravi), može i bilo koji drugi, a može i šećer da ubije kiselost paradajza.
Ali baš u subotu dok sam pravila razmišljam kako je to skupo jelo: 1/2 kg lignji očišćenih oko 500 dinara, tegla kapara oko 300, ima za 3 puta. znači 100 dinara po jelu. Pelat, 2 konzerve (može manje) 200 dinara + pirinač....izadje 1.000 dinara, a nekako mi ipak više ko predjelo nego kao neko ozbiljno jelo

A može isto rižoto, ali sa manje paradajza, za to nemam recept, to sam odokativno. Izdinstaju se lignje, sa belim lukom, doda pirinač, pa kad se sve to lepo sjedini i skuva, stavi se u ovlaženu šolju ili činiju, pa se okrene da se dobije onako brdašce, pa se preko njega narenda sir. Lepše je sa nekim tipa feta nego s kačkavaljem. Bar meni.
Pa imaš punjene, ako su krupnije. Propržiš krakove sa belim lukom, dodaš prezlu, začine, napuniš, pa zapečeš u rerni ili na ringli. Jela sam na moru punjene pršutom i sirom, nisu mi se svidele. One su nežne, ne slažu se sa nečim tako jakom kao što je pršut.

A možeš i taj metod malo ovog, malo onog. Ja volim i samo dinstane. Evo recept za njih i još neki saveti: http://www.coolinarika.com/recept/pirjane-lignje-sufigane-dinstane/

Ovo su najbolje lignje koje sam jela pa sam zapisala recept ali ih nikad nisam spremala

Na maslinovom ulju poprziti 3 zrna crnog bibera da se oseti miris, dodati 3 sitno seckane glavice crvenog luka, dinstati da postane staklast, 3 cena belog luka, 1/2kg plodova mora ili ociscenih lignji (samo beli deo). Posle 20-ak minuta dodati 1kg sitno seckanog paradajiza, so, biber, 1/2 veze persuna, 1 kasicicu dalmatinskog zacina, 2 lovorova lista, 1 kasiku paradaiz pirea, sok 1 mandarine, sok 1/2 limuna i 2dl belog vina. Kad je kuvano jos 1/2 veze persuna. Skuvati 1/2kg rize ala dente i odvojeno dodavati u sos a moze se i zajedno izmesati. Za spagete bolonjez sve je isto samo bez limuna i mandarine. Luk i 1/2kg 2X mlevenog mesa (umesto plodova mora) prziti zajedno (ne prvo luk pa meso).

...nadam se da cu ih opet jesti za ng ali lignje su prave, ulovljene. Tata kaze da ovo sto se prodaje nisu lignje nego totovi

Ovo su najbolje lignje koje sam jela pa sam zapisala recept ali ih nikad nisam spremala

Na maslinovom ulju poprziti 3 zrna crnog bibera da se oseti miris, dodati 3 sitno seckane glavice crvenog luka, dinstati da postane staklast, 3 cena belog luka, 1/2kg plodova mora ili ociscenih lignji (samo beli deo). Posle 20-ak minuta dodati 1kg sitno seckanog paradajiza, so, biber, 1/2 veze persuna, 1 kasicicu dalmatinskog zacina, 2 lovorova lista, 1 kasiku paradaiz pirea, sok 1 mandarine, sok 1/2 limuna i 2dl belog vina. Kad je kuvano jos 1/2 veze persuna. Skuvati 1/2kg rize ala dente i odvojeno dodavati u sos a moze se i zajedno izmesati. Za spagete bolonjez sve je isto samo bez limuna i mandarine. Luk i 1/2kg 2X mlevenog mesa (umesto plodova mora) prziti zajedno (ne prvo luk pa meso).

...nadam se da cu ih opet jesti za ng ali lignje su prave, ulovljene. Tata kaze da ovo sto se prodaje nisu lignje nego totovi

aka lignjuni
u pravu je covjek

http://www.coolinarika.com/slika/790607/

U mom kraju se suva paprika prvo malo potopi u vrelu vodu, onda malo prokuva i posle jos dok je topla ogrebe se (istrlja, odatle i ime - "trljanica") unutrasnjost, ljuspa se baci, ostalo je isto - praziluk, so, ulje.

Kome bude previse ljuto ima opciju da gotovu trljanicu pomesa sa pire-krompirom.
Kod nas se suva paprika potapa u vodu i melje ...ostalo je isto ...praziluk, so i ulje

POLA kilograma pirinca??
da nije malo mnogo??

Pire krompir i ljute kobasice he he

Razmišljam dal da pravim čupavce ili kolač od rogača ili nešto s makom.... Možda čupavce... :aha:
Kako dobro izgleda njam, njam...

Kuvam za pet, tad mi muz dolazi sa posla.
Ocistila sam karaše.
Fotografija1318_zps2554607e-1.jpg

Od glava, repova i ikre cu skuvati litar corbice, njih cu da pecem, onako res ali sta za prilog? Obicno pravim krompir salatu, pomfrit ili pire ali mi se danas nista od toga ne jede. Imate ideju?

Sebi cu napraviti bundevu sa prosom da se zasladim

Poslednja izmena:
I kad pravim nešto prvi put, mora na moj način ili ništa... :rumenko:

fotografija0801.jpg

Punjene lignje u bešamel sosu sa karavan-kačkavaljem. E, sad, da li će da valja, ili sam džabe bacila i pare i vreme - videćemo. Trenutno je ova činija u rerni, čeka se konačni skor i ocena članova žirija :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back