Lúnasa
Buduća legenda
- Poruka
- 42.278
Danas samo povrćnu čorbu, sutra juneći gulaš, nisam ga jela dve godine O.o, sanjam ga noćima već
)))

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
kakva kafana
ja kad odem u kadanu jasno ces da vidis u pozadini Dagija, Mali podrum, Mehanu i sl....
ovo je kucevna atmosfera
pisala sam vec
pravim ovo u dve varijante
U svakom slucaju prayiluk se sitno isecka
suva paprika, naravno uymem i malo one ljute reckaste sto je ja zovem potpisana, znaci ljuta bas bas
dobro se opere, osusi i ispecka na ringli
posle se sitno iseck ili iylomi i pomesa sa prazilukom
zacini se uljem i solju
neko doda i sirce, ja licno ne
samo treba bas puno paprike, bez dvadesetak ne moze
druga varijanta je da se suva paprika suva
neko je posle samelje na masini za meso
posto ja istu nemam i ne treba mi
ond apristupam varijanti b inace takodje veoma odomacenoj u ovim krajevima
paprika se otvori, onom glatkom tj spoljasnom stranom stavi na dasku za secenje
i onda kasikom se struze onaj kao mesnati deo, koji narabno uopste nije toliko mesnat jer je u pitnju suva paprika
i onda se to mesa sa prayilukom
od jedne paprike ne ispadne ni kasika tog nazovimo ga mesom paprike, tako da treba puno paprika i puno posla
ali nema yimske salate koja moye da se meri sa ovom
dokay je sto i jedan izvestan broja kafana uopte nema ovu salatu na meniju, a one koje je imaju
naplacuju je tri do cetri puta vise od recimo sopske u sred decembra
kakva kafana
ja kad odem u kadanu jasno ces da vidis u pozadini Dagija, Mali podrum, Mehanu i sl....
ovo je kucevna atmosfera
pisala sam vec
pravim ovo u dve varijante
U svakom slucaju prayiluk se sitno isecka
suva paprika, naravno uymem i malo one ljute reckaste sto je ja zovem potpisana, znaci ljuta bas bas
dobro se opere, osusi i ispecka na ringli
posle se sitno iseck ili iylomi i pomesa sa prazilukom
zacini se uljem i solju
neko doda i sirce, ja licno ne
samo treba bas puno paprike, bez dvadesetak ne moze
druga varijanta je da se suva paprika suva
neko je posle samelje na masini za meso
posto ja istu nemam i ne treba mi
ond apristupam varijanti b inace takodje veoma odomacenoj u ovim krajevima
paprika se otvori, onom glatkom tj spoljasnom stranom stavi na dasku za secenje
i onda kasikom se struze onaj kao mesnati deo, koji narabno uopste nije toliko mesnat jer je u pitnju suva paprika
i onda se to mesa sa prayilukom
od jedne paprike ne ispadne ni kasika tog nazovimo ga mesom paprike, tako da treba puno paprika i puno posla
ali nema yimske salate koja moye da se meri sa ovom
dokay je sto i jedan izvestan broja kafana uopte nema ovu salatu na meniju, a one koje je imaju
naplacuju je tri do cetri puta vise od recimo sopske u sred decembra
xella, daj repcet za onaj hleb od juce ili prekjuce, pliz![]()
jel ostavljas da raste ili odmah u rerun? jel mora da se premesi ako ostavljjas da raste?
Е'о ти један рецепт за лебА још из доба кад сам био студенаТ па да шармирам колегинице, без квасца, али с комловом, тј оно ш'о се вика директна производња.I ti si mesio lebac? baci recept![]()
Е'о ти један рецепт за лебА још из доба кад сам био студенаТ па да шармирам колегинице, без квасца, али с комловом, тј оно ш'о се вика директна производња.
Умесиш пола-пола 100грама белог брашна и исто толико, или мало мање воде онако по ПС-у тј да се тесто одваја од прстију(може и иста сразмера воде и интегралног брашна, али нећемо цепидлачити овако је брже) и оставиш га негде у кухињи на умерено топло(20-22 степена) једно два дана, а премесиш га двапут дневно... исто по ПС-у.
Кад осетиш мирисом да киси то је то, тј комлов, тј замена за квасац, сад умесиш интегрално брашно и воду, нпр 500г брашна 400 грама воде, со може, а и не мора(нпр једна кафена кашика) у ту масу додаш комлов и тако промешено тесто оставиш да киси на топлом бар сат(комлов је спорији од квасца), потом премесиш, одвојиш тесто за следећи комлов и ставиш га на страну у неку посуду да га бубе не једу(права кухиња увек има неке чудне станаре), а главнину теста оставиш да расте на топлој и мало науљеној(намашћеној) тепсији.
Потом загрејеш Лерну(тако је то моја баба говорила), мало још влажном руком пређеш преко теста и потом га поспеш семенкама, мада пре тога можеш и да умесиш семенке у тесто, већ како хоћеш(ланене, сусамове, сунцокретове, бундевине или неке друге семенке, пресне) и туриш тесто у врелу Лерну од око 200 степени.
Печеш 40 или више минута зависно од величине масе.
Хлеб буде тврд(није баш као хладно оруђе, али...) мирисан и укусан може да стоји до два пуна дана што је довољно за 4 особе.
Ово јако зависи од количине и укисељености комлова, далеко чешћи је случај да он не буде довољно добра замена за квасац, а не да прекисели тесто као у твом случају.maceha mog tate je tako mesila hleb
i meni je ostao ukus jako kiselog neukusnog testa
nikad njen hleb nisam htela da jeem kad smo isli da obidjemo dedu
uvek je tata morao da nosi i veknu hleba sa nama
Ово јако зависи од количине и укисељености комлова, далеко чешћи је случај да он не буде довољно добра замена за квасац, а не да прекисели тесто као у твом случају.
joj njen hleb je bukvalno bio kiseo kada uzmes zalogaj
ni sa cim nisam mogla da ga jedem
i mirisao je onako bas na kiselo
uz to, nikad nisu jeli hleb pecen tog dana, nego uvek onaj pecen dan ranije..
sveze pecen bi se jeo tek sutradan
Ni ja te crne kisele sto ima da se kupe kao zdrava hrana ne mogu da jedem
sa sve semenkama i koje cime u sebi..skroz su mi neukusni i ne odgovaraju mi
volim onaj pravi crni seljacki hleb kako ga zovu sa sve onom hrskavom koricom
mirisom i ukusom na hleb