Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nisam kuvala ništa dva dana, praznila frižider od ostataka. dete bilo u selu...
a verovatno neću ni sutra, sveki će da pošalje po detetu koješta...
mogla bih da počnem da razmišljam šta ću za uskršnji ručak...
imam malo jage, krompiriće, salatice...

pravila bih markizu tortu...
ima li neko isproban recept, sa sve objašnjenjima i cakama, nisam je nikad pravila, ali mi deluje da nema ništa jednostavnije....

ima li neko isproban recept, sa sve objašnjenjima i cakama, nisam je nikad pravila, ali mi deluje da nema ništa jednostavnije....

Nemam recept, ali nema ništa jednostavnije ... jerbo znam neke koje ništa ne znaju da naprave, ali to umeju :lol: ... mada tu idu sveža jaja čini mi se, a ne znam da li se sa tim baš igrati treba :aha:

To ti je boko vrlo prosta torta, ali ne znam da li si je nekada jela. Jeste da su ukusi različiti, meni je vrlo bljak. :sad2:

U šerpu staviš najlon ili foliju, umačeš piškote u mleko ili kafu i ređaš po dnu i zidovima šerpe. A za fil se umuti margarin, šećer u prahu, žumanca, dodaš otošpljenu čokoladu, umućena belanca i naspeš to u šerpu. Po tom filu poređaš piškote, staviš u frižider preko noći, sutradan izručiš na tacnu, i eto torte. Prosto kao pasulj, ali...:(

Moja sveki stalno pravi tu tortu.
Mm je zove piskota i obozava je...

- - - - - - - - - -

Danas skuvala supu ali posto smo isli za bg ni pipnula je nisam.
Stavila je sad u frizider sve onako sa sporeta pa cu sutra da izvadim meso i povrce za medin rucak
a ostatak procedim i nosim kod sveki... da ne mora da kuva bar supu i za pedju da ne sprema...
A ona nas je zvala na rucak, bice ribe...

Ja je pravim i bas bude dobra. Ne stavljam piskote jer ih ne volim, nego ispecem smesu za braunise u kalupu za tortu.
9 jaja- odvojis zumanca od belanaca.
Umutis balanca sa secerom, otprilike 250 grama zavisi koliko slatko volis.
Zumanca se mute sa puterom- 250 grama. Margarin ti ne preporucujem nikako, bljak...Obavezno puter, naravno neslan.
Dodas u puter i zumanca cokoladu i to neku kvalitetniju jer ukus zavisi od cokolde- 300 grama.
Na kraju spojis belance i zumanca i lepo sve izmesas.
U serpu stavis podlogu i preko fil. Potom sve u zamrzivac preko noci. Kad je vadis iz serpe sutra, najbolje da potopis serpu u vrucu vodu da bi se lakse izvukla.
Ja nekad i poprskam podlogu sa ekstraktom ruma.
Sutradan preko slag i recimo maline i ekstra bude torta...
Nikad se nije osecala na jaja, bas bude bogat cokoladni ukus.

• Podržavam
Reactions: Tol
hvala ZD i Trojo!!!
Praviću je definitivno, i ja sam mislila da dodam neke borovnice koje mi se vuku po zamrzivaču, da malo ublaži čokoladu...

...ja sam sve to tako pravila kako je Troja pisala, samo umesto cokolade sam stavljala nutelu...i dodavala seckane lesnike, bademe,
orahe...suvo grozdje moze ako volite....mi ne volimo pa ne stavljamo (ne vole deca, mama voli sve:mrgreen:)...piskote sam uvek
umakala u nes kafu...i nikad nije ostajalo parce, niti se ikad desilo da se nekom ne svidi....i da obavezno puter/maslac...

momci setaju
ja cu simbolicno da ofarbam nesto malkice jaja
eno kuvam 7 com u lukovini
ofarbacu jedno crveno za cuvarkucu i probacu par u zuto i zeleno (sve prirodnim bojama) i toliko od mene
ionako ih slabo jedem
sveki pravi rucak, ja kupila sve za danas al ona zapela za njen prebranac pa cu rucati, cisto da ne prica non-stop o rucku.... a sutra nama som, beli sos s mirodjojom i mladi krompirici....

Koliko sam samo zivih jaja pojela dok je baba spremala neke kolace, torte a specijalno snenokle...
Baba sprema, a ja uzmem da ulupam zumanca sa secerom...
I lizem kasiku...
Posle 5 min baba da uzme od mene, serpica olizana... :rumenka:

Nekad po dva-tri puta smo ponovo morali da mutimo jer ja sve pojedem. :mrgreen:

A znala sam i sebi da umutim jaja sa secerom uvece za slatkis... cesto...
I nigde sanele :mrgreen:

ja ofarbah jajca, nista spec. ,samo u lukovini i obojih par u crveno, jedno ostavljam za cuvarkucu i tak... ukupno 16 komada, jedno napuklo malko, znaci 15 :-D
obuzdala sam se napokon da ne farbam ko pre brdo jaja, pa posle jedemo dok nam na usi ne izadju.... ovako, malo, cisto da ima koje jajce da se razbije i ponjupa.... :)

i ja farbam jaja...pripremila sve za seckanje ruske i indijske salate (tj. skuvala belo meso, šargarepu i opet jaja), stavila jagnjetinu u marinadu da se sutra lepo peče, pripremila fil za sarmice od zelja...i grickam neku lepinjicu...eto :aha:

Poslednja izmena:
Jedan deo jaja završen, malo sam se igrala ukrašavajući ih... ali to nije sve, ima još jedna tura

DSCF3244.jpg

i upravo stavljam pastrmku u rernu koja je stajala neko vreme u marinadi (crno vino, luk,peršun,ulje,limun) pa ćemo malo kasnije ručati ne mogu sve da stignem...
Evo kako izgleda neispečena riba u marinadi :)

DSCF4472.jpg

a biće i krompir salata..
Kasnije još slika :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back