Sta kuvamo DANAS 2.deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja danas pohovala bukovacu,rizoto i pravila salatu i razbili smo se od klope

215201_1656694746515_1511508297_31409806_5717696_n.jpg

evo i recepta
Potreban materijal:
400g bukovača
200ml piva
2 jaja
oko 200g mekog brašna
ulje
1 čaša kisele pavlake
1 limun
sveži peršun
mešavina začina

Priprema:
Bukovače kratko blanširati u vodi kako bi omekšale. Zatim ih ocediti od viška tečnosti i prosušiti. Ako su velike iseckati ih na sitnije komadiće. Žumanca odvojiti od belanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg. U posudi sjediniti žumanca, pivo i 150g brašna, začiniti po ukusu i dodati sneg od belanaca lagano mešajući varjačom. Isečene bukovače uvaljati u ostatak brašna, umakati u pripremljenu masu i pržiti na vrelom ulju sa svih strana da lepo porumene. Pržene vaditi na papirni kuhinjski ubrus da upiju višak masnoće. Na tacnu za serviranje poređati pržene bukovače, poprskati ih sokom od limuna, preliti umućenom kiselom pavlakom i posuti peršunom.

..sad vidim da ustvari nisam pitala ono sto me je zanimalo...a to je, da li si se pridrzavala striktno recepta za ono sto ide preko palente:))))

Uglavnom, osim što nisam stavljala čeri paradajz.. nego pola konzerve (od 400 g, znači 200 g) nekog seckanog. Možda bolje da sam stavila 100 g, ali računala sam da ga neće pokvariti, jedino bi se pečurke više osećale. I nisam imala peršuna pa sam stavila bosiljak.

danas sam samo isprzila snicle,krompir pire i salata.expres rucak ali sam se zato zaglavila sa pravljenjem ledenih kocki...ove sam pravila prvi put i ne znam sta da vam kazem...ostadoh bez reci :lol:

sw3fnn.jpg

Biskvit
10 belanaca
10 kasika šećera
10 kasika brašna
+
za preliv:
100 ml vode
200 ml mleka

Svetla krema
450 ml mleka
5 žumanaca
5 kasika šećera
1 prašak za puding od vanile
1 kasika brašna
125 g mekanog margarina/maslaca

Tamna krema
450 ml mleka
5 žumanaca
5 kasika šećera
1 prašak za puding od čokolade
1 kasika brašna
125 g mekanog margarina/maslaca

Premaz
200-250 mlslatke pavlake za šlag ili 2 šlag pene iz kesice

Za biskvit, od malo posoljenih belanaca izmiksajte sneg. Postupno dodajte šećer i sve dobro izmiksajte: da se šećer rastopi, te da smesa bude glatka i sjajna.
posudu za pecenje namastite i pobrašnite ili stavite papir za pecenje pa rasporedite smesu. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 15ak min., proverite čačkalicom je li pečeno.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
mleko skuvajte s vodom i s vrućom tecnosti prelijte ohlađeni biskvit. Pre premazivanja kremom, ostavite ga oko pola sata da odstoji, kako bi upio tecnost.

Za svetlu kremu, umutite varjacom ili zicom žumance i šećer s mlekom pa dodajte prašak za puding i brašno. Smesu ulijte u lonac i zagrevajte često mešajući varjacom
Kuvanu smesu prebacite u sud za mesanje i ostavite da se ohladi, povremeno promešajte.

Kremasto izmiksujte 125 g mekanog margarina pa ga umesajte u ohlađenu svetlu smesu.

Na isti način napravite i tamnu kremu.

Kada biskvit upije tecnost, prvo ga premažite jednom kremom pa onda po njoj pažljivo razmažite drugu kremu .
Ako je krema jako gnjecava, pre premazivanja drugom kremom, kolač možete staviti u frizider

Umutite šlag i nazmažite ga odozgo.

Po želji, kolač posipajte čokoladnim mrvicama ili naseckanom čokoladom.

Stavite ga u frizider na par sati da se dobro rashladi.

ngq0cj.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back