šta kada ti dete od šest godina dođe i kaže: naučio sam da se ljubim?

Ne verujem da je ignorisanje pravi nacin, jer niko nije obratio paznju ali u tim godinam deca se dele u grupice, jedni su popularni, jedni streberi, jedni zbunjeni...
Takodje jako je bitno da dete pokaze da ima koga da je brani, brat, sestru, mamu, tatu...
Meni su jednom neke devojcice pretile da ce me tuci posle skole-ja pozvala brata taj dan da dodje-kad su ga videle nikad me vise nisu ni pogledale... a verovatno bi me ubile od batina da nije dosao...

Уф, бојим се да на ово гледате превише са аспекта одраслих особа...
''Ватање'' је нормална развојна фаза, није то последица ''данашњег времена''... Посматрајте мало дванаестогодишњаке у игри и видећете колико ту има физичких додира, чупкања, ударања, гуркања, седања у крило...а све у сврху физичког контакта са другим полом и скретања пажње на себе, и нема везе са насиљем и злостављањем.

(Не негирам да некад може и до тога да дође, али углавном све остане на нивоу развојне фазе...)

Уосталом, сетите се само колико сте у женској свлачионици са нескривеним поносом препричавале како вам је онај плави задигао сукњу, или онај високи црни из VII 2 добацио нашто масно у пролазу...;) Девојчици од 12-13 година ПРИЈА потврда да се дечаци на тај начин занимају за њу и ту нема ничег лошег.
ja na to gledam upravo spustajuci se na nivo sebe kao dvanaestogodisnjakinje
i vrlo se dobro secam toga o cemu vecina ovde prica
a nimalo toga o cemu ti pricas
verujem ti, i kapiram da toga mozda vise ima danas, ili da ja nisam bila kadra da sa dvanaest godina na taj nacin sagledam neke odnose, ali vrlo dobro znam da u mom okruzenju nije bilo tako nego upravo onako kako vecina ljudi na ovoj temi pise, i da su mnoge devojcice, ukljucujuci i mene, imale realan problem...koji im ama bas nimalo (sem eventualno na nekom nivou duboke podsvesti) nije bio prijatan...

e bas o takvom vatanju i ja pricam...kako to da iz ignorises? Secam se kad su nas bukvalno zarobili na sediste u busu na ekskurziji i onda kao musice, sa svih strana te neko ,,stipka'':roll: Mislim nije ni malo prijatno...i da, mi smo ih prvo kao nesto jurile, bile, onda shvatile da to e pomaze, a i oguglale i pocele da ignorisemo...e onda je vec postalo strasno ogovaranje tipa da smo mi fuxe jer ignorisemo, ne branimo se...:roll:
Jednom sam se raspravljala sa jednom koja nas je prozivala zbog toga i na moje,, sto sam ja fuxa, sta ja da radim kad me napadnu?'' odgovor je bio da treba da zovem oca u skolu:roll: ili da se izolujem od drustva i da sedim sa nastavnicom u busu:roll: misliiiiiiiiiiiiim....
Mada, iz ove perspektive gledano sve je to smesno...samo sto se ja pitam kako da pomognem sestri...ponavljam AKO IGNORISE CELA SKOLA CE JE PROZIVATI KAKO JE FUXA(doduse, ona ima 9 godina i jos uvek nemaju u recniku tu rec, ali polaaaaaako ima vremena:lol:)

Nije istina. Takođe sam napisala šta TREBA da se ignoriše a šta NE TREBA!

Fora je u tome da tip vidi da uopšte nije interesantan, i da pokaže da ga se ne plaši.
Ukoliko ona dovede nekog starijeg, dobija se suprotni efekat. Jer, onda on provaljuje da njoj to smeta, a njemu je to cilj, zar ne? Uostalom, radi zabave nastaviće, a onda se situacija pogoršava.
A i, biće veća FUXA, ako dovede nekog starijeg u školu. Neko je rekao da se stvaraju grupice. To je istina, ali onda zbog toga što je dovela stariju sestru, krenuće ogovaranja, priče o tome kako ona ništa ne može sama, kako ih mnogo nervira... I to ne samo sa strane dečaka, čak će je mnogo više ogovarati devojčice.

Šta da vam kažem, nezgodne godine.
Ima jedna devojčica koja malo, malo dovede svog tatu zbog nekog dečaka.(Opet uzimam ćerkino odeljenje za primer, izvinite što dosađujem.)
Sve, ali SVE, devojčice se okreću protiv nje. Ona ništa ne zna sama, ona NIJE NORMALNA, previše se oslanja na tatu... Ovo su samo neke od rečenica koje devojčice koriste za opisivanje drugarice.:(:confused:

Strašno...:rumenko:

Nije istina. Takođe sam napisala šta TREBA da se ignoriše a šta NE TREBA!

Fora je u tome da tip vidi da uopšte nije interesantan, i da pokaže da ga se ne plaši.
Ukoliko ona dovede nekog starijeg, dobija se suprotni efekat. Jer, onda on provaljuje da njoj to smeta, a njemu je to cilj, zar ne? Uostalom, radi zabave nastaviće, a onda se situacija pogoršava.
A i, biće veća FUXA, ako dovede nekog starijeg u školu. Neko je rekao da se stvaraju grupice. To je istina, ali onda zbog toga što je dovela stariju sestru, krenuće ogovaranja, priče o tome kako ona ništa ne može sama, kako ih mnogo nervira... I to ne samo sa strane dečaka, čak će je mnogo više ogovarati devojčice.

Šta da vam kažem, nezgodne godine.
Ima jedna devojčica koja malo, malo dovede svog tatu zbog nekog dečaka.(Opet uzimam ćerkino odeljenje za primer, izvinite što dosađujem.)
Sve, ali SVE, devojčice se okreću protiv nje. Ona ništa ne zna sama, ona NIJE NORMALNA, previše se oslanja na tatu... Ovo su samo neke od rečenica koje devojčice koriste za opisivanje drugarice.:(:confused:

Strašno...:rumenko:

Ja pisem iz svog iskustva, jer deca u tim godinama nisu dovoljno hrabra da nastave nekoga da provociraju ako taj neko dokaze da ima nekog iza sebe ko ce da ga brani...
Gresku sam napisala: drugo je tata i mama a drugo je brat... kad ti dodje brat onda se svi ukake u gace a kad dodje roditelj onda si tuzibaba... ali najbolje je u svojoj grupici naci zastitu... opet kazem iz licnog iskustva...

ja isto mislim da ignorisanje nije nikakvo resenje. ne privlace decaci paznju doticne na taj nacin, vec rade ono sto im dune, bas ih briga da li ce da cuti ili ne...

po meni ako ne uspeva sama da se odbrani, objasni sa njima i resi problem, treba da se obrati nastavniku, razrednom ili ako u skoli deca imaju ok odnos sto da ne i pedagogu, psihologu. mora da nauci da se zauzme za sebe i da nju ne treba da bude sramota zbog toga sto joj neko drugi radi. ako ne moze sama neka se udruzi sa drugaricama i nek sve preuzmu inicijativu i prijave koga vec treba. nek ih upozori da ako ne prekinu da ce ih prijaviti. i ako ne prestanu nek to stvarno i uradi. to nije tuzakanje to je jedino ispravno resenje.

ja isto mislim da ignorisanje nije nikakvo resenje. ne privlace decaci paznju doticne na taj nacin, vec rade ono sto im dune, bas ih briga da li ce da cuti ili ne...

po meni ako ne uspeva sama da se odbrani, objasni sa njima i resi problem, treba da se obrati nastavniku, razrednom ili ako u skoli deca imaju ok odnos sto da ne i pedagogu, psihologu. mora da nauci da se zauzme za sebe i da nju ne treba da bude sramota zbog toga sto joj neko drugi radi. ako ne moze sama neka se udruzi sa drugaricama i nek sve preuzmu inicijativu i prijave koga vec treba. nek ih upozori da ako ne prekinu da ce ih prijaviti. i ako ne prestanu nek to stvarno i uradi. to nije tuzakanje to je jedino ispravno resenje.

U nase vreme obracanje nastavniku nije palilo-cim se nastavnik okrene evo ga opet zadirkuje... a i seli bi ti na zivot da se pozalis tako nekome-tuzibaba...

U nase vreme obracanje nastavniku nije palilo-cim se nastavnik okrene evo ga opet zadirkuje... a i seli bi ti na zivot da se pozalis tako nekome-tuzibaba...

zato treba sve drugarice da se udruze ako je problem neresiv i ozbiljan, tako nece moci da se okome na jednu. i ako im npr. smanje ocenu iz vladanja, kazne tako da vide da njihovo ponasanje ima ozbiljne kaznene posledice, ma dovoljno majkama da im kazu... ni njima nije prijatno ako ih "osude" svi odrasli...

znas kako je prestao taj agresivac iz moje os kada smo stale iza drugarice koja ga je prijavila (a koju je tako izmaltretirao da je bilo strasno). isao je malo kod pedagoga, malo kod psihologa...

U nasem razredu u OS su sve devojcice koje su bile maltretirane zajednicki prijavile decake koji su ih spopadali, nisu vise mogle da ih trpe i kad im je pukao film odlucile su da idu do kraja...Obrukale se "delije" propisno pred svima u skoli i odmah prestale sa svim tim vulgarnostima, nisi ih mogao prepoznati, od nasrtljivaca postali kavaljeri i drugarcine...Kad su videle curice iz drugih razreda kako se to resava i one su se obracunale sa svojim "udvaracima" kao i te nase...
Tajna uspeha onih drugih, finih decaka, "malih shmekera", je bila da zadirkujes i stipkas pomalo samo jednu curicu, onu za koju si "znao" da si joj simpatija...onu koja ti se svidjala i kojoj si se i ti dopadao... :)

Sa strane roditelja nij, ali sa strane dece, svakako jeste.

Ja sa tim nemam baš neka velika iskustva, jer sam ja dečacima bila prijatelj, mada nisam učestvovala u ''borbi'' protiv devojčica, pa bi mene zadnju ''napali''. A čak i kada bi se to desilo, ignorisala sam.

E, pošto je to bilo davno, ja sada sve to gledam ponovo kroz život moje dece.

Na RODITELJSKOM sastanku, otac jedne devojčice prilazi jednom dečaku, i priča sa njim, i kada ga ovaj pita da li hoće da prestane da mu dira ćerku, odgovor je bio ''neću''.
Znači, klinac je ladno izvalio ''neću'', u smislu da će nastaviti da dira ćerku bezobzira na malu ''poseticu'' njenog oca.:)

Što se tiče, stariujeg brata, to je tačno, svi se ukake u gaće, ali i svi kada taj stariji brat ode, ogovaraju devojčicu koja je zatražila pomoć.

U nasem razredu u OS su sve devojcice koje su bile maltretirane zajednicki prijavile decake koji su ih spopadali, nisu vise mogle da ih trpe i kad im je pukao film odlucile su da idu do kraja...Obrukale se "delije" propisno pred svima u skoli i odmah prestale sa svim tim vulgarnostima, nisi ih mogao prepoznati, od nasrtljivaca postali kavaljeri i drugarcine...
zavisi kome su ih prijavili, od autoriteta te osobe
u nas je razredna gledala k'o tele u sarena vrata:roll:

Sa strane roditelja nij, ali sa strane dece, svakako jeste.

Ja sa tim nemam baš neka velika iskustva, jer sam ja dečacima bila prijatelj, mada nisam učestvovala u ''borbi'' protiv devojčica, pa bi mene zadnju ''napali''. A čak i kada bi se to desilo, ignorisala sam.

E, pošto je to bilo davno, ja sada sve to gledam ponovo kroz život moje dece.

Na RODITELJSKOM sastanku, otac jedne devojčice prilazi jednom dečaku, i priča sa njim, i kada ga ovaj pita da li hoće da prestane da mu dira ćerku, odgovor je bio ''neću''.
Znači, klinac je ladno izvalio ''neću'', u smislu da će nastaviti da dira ćerku bezobzira na malu ''poseticu'' njenog oca.:)

Što se tiče, stariujeg brata, to je tačno, svi se ukake u gaće, ali i svi kada taj stariji brat ode, ogovaraju devojčicu koja je zatražila pomoć.

ne zelis da znas sta bi ja tom malom rekla posle toga:twisted:

ne zelis da znas sta bi ja tom malom rekla posle toga:twisted:

Šta?

Dete te se uopšte ne plaši jer nemaš pravo ništa da mu uradiš. Šta ćeš da mu kažeš da prestane da ti dira ćerku? Šta god da mu kažeš nastaviće.:neutral:

Sa starijim bratom je druga stvar, on je jači, i SME i da viče, i da bije.;)
E sad, ne bi trebalo da bije, ali da ih plaši da. Ali sam rekla šta je posledica toga.:!:
:bye:

I koliko njih je prijavilo. Ako se samo troje pobunilo, oni će nastaviti.

A na pitanje naslova teme: '' šta kada ti dete od šest godina dođe i kaže: naučio sam da se ljubim?''
Pitaću ga kako mu je bilo.
Mislim, u tim godinama sve je igra...
Hoće deca da imitiraju odrasle.:mrgreen:

Ma nasa je bila otrov, imala je kcerku koja je bila nase godiste i veruj da je znala sta ce s bezobraznim klincima...a danas je skolstvo na tako niskim granama da prosvetare bas nista ne interesuje, a klinci su prosto pobesneli...moze im se...

Šta?

Dete te se uopšte ne plaši jer nemaš pravo ništa da mu uradiš. Šta ćeš da mu kažeš da prestane da ti dira ćerku? Šta god da mu kažeš nastaviće.:neutral:

Sa starijim bratom je druga stvar, on je jači, i SME i da viče, i da bije.;)
E sad, ne bi trebalo da bije, ali da ih plaši da. Ali sam rekla šta je posledica toga.:!:
:bye:
kazem ti ne zelis da znas. i uvek mogu da kazem da je izmislio ako me tuzi:whistling: salim se...

ja ne bih tako ni nastupila, kao taj otac, sta ja imam tudje dete da prevaspitavam. posavetovala bih svoje kako da sama resi situaciju. i zasto bi nastavili ako bi bili kaznjeni? ima ekstrema, ali nisu sva deca "neustrasiva" pred autoritetom i ozbiljnom kaznom.

a sta dobijas ignorisanjem kad njih ne zanima tvoja reakcija koliko ono sto rade?

kazem ti ne zelis da znas. i uvek mogu da kazem da je izmislio ako me tuzi:whistling: salim se...

ja ne bih tako ni nastupila, kao taj otac, sta ja imam tudje dete da prevaspitavam. posavetovala bih svoje kako da sama resi situaciju. i zasto bi nastavili ako bi bili kaznjeni? ima ekstrema, ali nisu sva deca "neustrasiva" pred autoritetom i ozbiljnom kaznom.

a sta dobijas ignorisanjem kad njih ne zanima tvoja reakcija koliko ono sto rade?

O itekakoih zanima!:!: Oni žele da iznerviraju devojčicu, njima baš i nije zanimljivo da je ''vataju'', nego da ona dokaže da je nemoćna. Važno je da dete ima hrabrosti da mu se suprotstavi, inače...:confused:
Potpuno se slažem sa tobom, da ne treba detetu dolaziti u školu, jer, šta ako ga kada malo poraste napadne neki manjak. To svakome može da se desi. A tu neće biti ni mame, ni tate. Nego dete treba naučiti kako da se ponaša u tim situacijama.

A glupost, tipa, štipkanje za zadnjicu, sedanja u krilo,... To TREBA ignorisati. Verujte mi na reč. Jer šta mislite, zašto oni to rade?

@tandara nisam bas sigurna da li ih je briga za reakciju devojcice ili im je samo zanimljivoda je vataju...danas mi je sestra rekla: ,,Veroljub me opet juri, a pre tri dana je rekao da sam mu drugarica i da vise nece da me dira, i bacila sam mu 5" i ja kazem, pa dobro, sta ako te juri, sta ti moze...a ona i drugarica u glas ,,ahaaaaa,samo sto nas vata za dupe i tiiiiiiiit i svudaaaa"...
Sad sam im rekla da ga ozbiljno pogledaju i odvale nesto u fazonu ,,skloni mi se" , ,,ostavi me na miru" k'o sto rece tandara...videcemo da li ce imati efekta
A mozda je reakcija i bitna, secam se da je u mom slucaju sve prestalo kad sam prestala da ih jurim, bijem ili da im se svetim na raznorazne nacine, vec sam pocela sa komentarima ,,amaaaaaaan, kako ti nije glupo vise, drugarica sam ti iz odeljenja...'' ...tad je vecina prestala sa tim...cak mi je jedan drug rekao nesto u fazonu da mu je kad mu tako kazem glupo, k'o da me siluje....:lol:

Šta biste uradili na ovo:

Dolazi devojčica od 6 godina (predškolsko) i kaže - ja sam se zaljubila u Nikolu, i on se zaljubio u mene :) Mama joj odgovori - pa dobro, ali kako sad ste se sad odjednom zaljubili, vi ste uvek bili dobri drugari? Nikola mi je rekao da ako mu dam sličicu, onda će se on zaljubiti u mene:think:
Na to je mama pokušala da joj objasni, da to ne ide tako, da ili će se zaljubiti zato što je lepa, pametna i dobra; ili se neće zaljubiti, što opet nije strašno, ali da je ovo ucena. Mala se nećkala, mama pokušavala da joj objasni, pa da neće da dsopusti da ona bude tako naivna i da je neko prevari; na šta se devojčica baš naljutila na mamu i rekla - tebi je krivo, ti samo hoćeš da mi pokvariš :dash:

Jeste dečije, i natera te na osmeh, ali kad nije tvoje dete.
Kako joj objasniti?

Ja sam rekla da pita ćerku šta je Nikola dao njoj da bi se on azaljubila. Pa pošto nije ništa, eto onda kako se on azaljubil au njega; tako i on treba da se zaljubi bez 'materijalne stimulacije':lol:

Sad me sin pita da mu objasnim shta su to orgije.I dok ja tako pokusavam na fin nachin da mu objasnim shta je to , on ce "Jel` to ono everybody na livadi ...."E , bash to ...oslobodi me daljeg objasnjavanja

E kada cujem ovako nesto, samo pomislim majko moja ko zna sta mene ceka! Stvarno su deca cudo, pojma nemam sta da ti kazem...

Jaoj, za temu...decko mi je prepricavao svoj prvi poljubac.
Njegovi su razvedeni, i kada je bio mali otac se ozenio nekom zenom koja je imala cerku njegovih godina. I njih dvoje su spavali zajedno u krevetu. Mrzeli su se iz dna duse(ona je piskila u NJEGOV krevet, a on joj je stalno ponvljao kako je ona uljaez i kako je to NJEGOV krevet :lol: ), i nikada mu se nije svidjala ali im je neka zena objasnila da su poljupci za krevet, pa probala deca da imitiraju mamu i tatu :lol:

E ovo mi je baš bolesno, da dečak i devojčica iz različitih brakova treba da spavaju u istom krevetu, samo zato što su se njihovi mama i tata spanđali :roll:

I meni je muž pričao baš pre neki dan, oni su se sa sedam godina skidali u nekoj močvari iza kuća, i kao simulirali sex, gde li su to već videli i pričali da se 'prcaju' :confused: Dva drugara i jedna devojčica.

Back