Zašto puštaš dete da ide u umetničku školu?

Dobro, to je jasna situacija. Već sem u uvodu rekao, ima talentovane dece kojima se odmah vidi da im je to poziv. Ali, nagledao sam se "nabeđenih" talenata gde se odmah vidi da "od toga nema ništa"
Koliko si ti u zivotu upoznao "nabedjenih" slikara/primenjasa, akademskih pijanistu ili glumaca/rezisera? Ja sem dva glumca koji su zavrsili glumu u NS odnosno na privatnoj akademiji kod onog djubrova Sinise Kovacevica ne znam nijednog nabedjenog glumca, pijanistu, slikara ili primenjasa... apsolutno nijednoga, svi su talentovani za to sto su upisali i radili. A ceo zivot se srecem/krecem sa njima, u bliskoj porodici imam nekoliko njih, od muzicara, slikara pa do glumaca, cak mi je i supruga iz umetnicke branse.

OK, znam neke od njih koji su se izgubili u zivotu ali iz nekih drugih razloga (uglavnom droga), no nisu se izgubili u zivotu zato sto su bili netalentovani za to sto su upisali, zavrsili i radili u nekom periodu zivota, izgube se zbog nekih svojih zivotnih nedaca a uvek treba posmatrati da su to ljudi razlicitog senzibiliteta nego recimo nas koelga forumas inace svercer iz austrijskog Lidla. Umetnik ne ide na posao od 8.00-16.00 (sem ako nije nastavnik u skoli ili radi negde u industriji/medijima kao dizajner recimo), on radi drugacijim tempom nego neko ko vrsi posao za salterom ili u kancelariji, on radi po inspiraciji i intezitetom koji mu odgovara.

I kad nekog takvog koji "zna" gomilu njih iz tog sveta pitas a ko su oni, koliko dobro ih znas, obicno dobijes nesto tipa "tuc-muc, paaa... ima u subotu rasprodaja u Lidlu u Sezgedu".

Dakle, ova "rasprava" je iluzorna, umetnost kao oblast ljudskog delovanja postoji i moze je neko omalovazavati ali samo ako je i on sam iz te branse, svi ostali su netalentovani za tu oblast pa nemaju pojma ni o cemu pisu. Ako je u pitanju ko koliko zaradjuje recimo moja supruga sa umetnickim fakultetom zaradjuje 5-6 puta vise nego inzenjer u Srbiji (ili 10 puta vise nego nas svercer sa foruma). Znaci sve zavisi od mesta, od vremena i sposobnosti samog coveka.

Samo 13% populacije ima smisla za matematiku a ni pola od njih ne zavrsi fakultete gde je ta nauka dominantna. Po logici nasih jarana oni su onda jedino vredno nesto na ovoj planetu a sve ostalo je skart Pa posto znamo da oni nisu zavrsili te fakultete ispada da su i sami skart . Eto gde vodi vasa logika.

da trebaju da ih guraju da upisuju npr gradjevinski fakultet da bi jelte kao imali da zarade za leba...šta ima interesantno u istom?zapravo ništa čak sama gradjevina uopšteno nije predodredjena za ljude već za mašine...
Sta ima interesantno u Gradhevini a nemas pojma o njemu ocito, svasta.
Primenjena matematika i fizika, ali naravno to nije lepo onom ko nema pojma o tim naukama, plus sto gradis nesto od cega svi imaju korist.

Tako i treba ali razumijem i njegovo razmisljanje, moja rodica je zavrsila TV i film umjetnost i zavrsila u prodavnici jer nije imala nekog da je ubaci u tu bransu.
Uvek sam decu učio da se trude da ono što rade - rade najbolje, i da onda uspeh neće izostati.
A svako za sebe valjda zna šta voli i u čemu je dobar.

To sto je dete talenat, ne znaci da će se uspešno kasnije u životu i baviti svojim zanimanjem.
Ima mnogo talentovanih umetnika koji ne uspevaju da od svoje umetnosti zive, pa se presaltuju u druga zanimanja.

Inače decu ne treba sputavati u njihovim željama, ili imodredjivati budućnost, nego im pravilno predočiti sve opcije koje su im na raspolaganju.

Inače nije mnogo strano da ljudi završe nekoliko škola, na primer neki umetnički pravac, pa kasnije još nešto, pa im ta kombinacija donese odredjene prednosti u obavljanju posla.

Back