Šta je vaš porok?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Verujem da svaki čovek ima neki porok, samo što je definicija poroka dovoljno uska da se određene "navike" nazivaju drugim imenom, pa bih volela da ovde malo proširimo definiciju poroka i da navedemo svoje "aktivnosti za rasterećivanje". Takođe, ako je ikako moguće, uključite samokritiku. Korisno je da čovek zna od čega je zavistan, bio to internet, kafa, alkohol, cigarete, "šoping", lekovi (ovde podrazumevam ceo spektar, ne samo droge, pa i lekove za spuštanje pritiska npr. koje ste sami sebi prepisali), hrana, koka kola, slatkiši, televizija, trač, kocka, izlasci, igrice..... spisak je ogroman.

Da li vaš "porok" utiče na dom u kome živite? Da li ljudi sa kojima živite utiču na vas, svojim porokom? Čime maskirate emotivno-ekonoksko-psihofizičku napetost? Šta je vaš alat za negiranje problema? Razmislite dobro pre nego što napišete da se uspešno suočavate sa problemima i da ste superčovek.

Volela bih da uključim i anketu ali mi najpre trebaju predlozi.

samozhivost znaci odredim neku glupost i ocu tako
iako mi ne stoji dobro da se igram direktora
nekad su to bile prijatne stvari sad su manje
sad mogu tako da radim pa radim
a mozda i krstarica ali ne znam...

Poslednja izmena:
Cigarete, internet ,kafa, tvrdoglavost,donekle sujeta, alkohol je u granicama normale, jedini porok koji primetno lose utice na mene to jest na zdravlje, jesu cigarete. Ne prikrivam nista od toga jer gotovo nisam naisao na nekog kome to smeta, valjda sto sam okruzen osobama koji imaju slicne poroke kao i ja. Primetio sam da najvise tako nesto smeta onima koji kritikuju tudje a opravdavaju sopstvene poroke i slicne lose navike koje bi takodje nekome mogle da smetaju.

Ostavila pusenje pre 15 godina, nikad nisam pila alkohol, ostavila secer tj. slatkise pre 3 godine...stvarno ne znam...imala sam ja problema davno i "tesila " se slatkisima, ali onda sam se smucila samoj sebi i rekla "dosta". Isla sam na psihoterapiju, godinama koristila AD, a onda se skinula i sa njih i sa slatkisa. I sada...stvarno ne znam sta bih napisala...e filmovi! bez njih ne mogu.

E da, zaboravio sam da pomenem i hranu, posebno slatkise. Kada ne jedem slatko tri dana, bude mi jako lose, i osecam se kao da mi pada secer. Jednom tako zamalo da padnem u nesvest u sred GSP-a.

Uživalac sam cigareta i kafe, teško da mogu da zamislim jutro bez toga.
Pomalo i internet.... ustvari pomalo više.
Šećer...... ljubavni smo par. Čokoladnu ekstazu doživljavam svaki put.
Odlaganje svega što može da se odloži...... ne znam, ponekad pomislim da sam mazohista koji uživa u samokažnjavanju.

Lista nije konačna, no i ovo kad pogledam, blah, deluje poražavajuće.
Utrešiću se time da su to samo moji izbori i uživanja.

Samo i jedino internet, mada i zanimanje mi je vezano za komp i internet, pa manje-vise moram da provodim vremena uz komp (poricem zavisnost kao svaki pravi zavisnik :D).
Kako utice, pa tu i tamo, posto ja i po prirodi nesto nisam druzeljubiv, verovatno ne previse, ali hajde da kazemo da mi osiromasuje socijalni zivot, tj. sprecava me da se druzim i pronadjem odgovarajucu partnerku eventualno i nove prijatelje. Verovatno zato sto i sedim toliko na netu ne kapiram neke konvencije i ne znam kako se ponasa u drustvu (ne sada kao Tarzan u modernom svetu, ne tako, vec eto, neprijatna tisina, manjak tema za razgovor, dosada, manjak zelje za druzenjem), mislim, i da ne sedim na netu, opet bih se klonio guzve, tako da ne bih naucio te konvencije.

Moje okruzenje se brine zbog mog poroka, misli da bih trebao da budem vise socijalno aktivan, ali kao sto rekoh, i da ne sedim na netu, ne bih se socijalizovao, osim ako nisam smoren do bola i do tacke ludila.

Porok,za mene je nesto cega se ne mozete lako odreci,a ujedno uzivate u tome.Zasto bi porok bio samo alkohol,cigarete i kocka?To moze biti i cokolada,tj,osoba ne moze bez nje,i dace poslednji dinar da je kupi.Nema coveka bez poroka,laze taj koji kaze suprotno.
pa rekoh gore,poroci su stvar subjektivne procjene,ja ne mislim da ako nesto volim i bez toga ne mogu to mora da bude porok,a u principu ne postoji nesto ,osim vode i hrane,bez cega se ne moze.sve je stvar odluke.ja kad nesto volim to za mene nije porok ma sta drugi mislili o tom.

Back