Šta je to - normalan čovek

Nisu, mada mislim da se protokom vremena norme normalnosti naseg drustva nisu bogznakako promenile. Rodis se. Podjes u skolu. Zavrsis skolu. Zaposlis se/udas se/ozenis se/napravis decu/radis...radis...radis... / umres.

A u zivotu vrede samo oni retki trenuci kada smo ostali bez daha.

može biti, samo što se život ne sastoji samo od tih trenutaka
život je i jedno dosadno, razvučeno trajanje prepuno obaveza, briga, lošeg vremena, dosade..
treba biti dovoljno mudar pa naći zadovoljstvo upravo u tome
a ne jurcati samo za događajima koji te ostavljaju bez daha, to je lako.
to je za ljude plitkoga duha

život je i jedno dosadno, razvučeno trajanje prepuno obaveza, briga, lošeg vremena, dosade..
:D
takooooooooooooeeeeeeeeeeeeee
a jel moze ipak u tom mudrom zadovoljstvu, poneki koji ostavi bez daha?:mrgreen:

A u zivotu vrede samo oni retki trenuci kada smo ostali bez daha.

Ne znam bas..vredi svaki trenutak..koji smo proziveli..svaki trenutak kada smo se probudili u novom danu..
svaki trenutak kada smo imali sex..jeli ukusnu hranu kada smo rukom zapusili nos i skocili na dupe u vodu..
trenutak kada smo kupovali paradajz i mladi luk na pijaci..a ne samo oni koji nas ostavljaju bez daha...
Zivot ne cine samo lepe stvari i one koje nas ostavljaju bez daha...Ne tako davno u jednoj zemlji Eu sam ostala
u trenutku bez daha kada sam videla u izlogu jedan par cipela..otkacila sam na njih..ali kada sam usla u prodavnicu i
pitala za cenu...moje odusevljenje je spalo ...Taj trenutak kada sam ostala bez daha ..sam zaboravila..secam se samo
cene koju mi je izgovorila prodavacica..pardon.menadzerka prodaje..I koliko vredi taj moj dah..za koji tog trenutka nisam imala kintu..?

m?

Sve vaše nervoze i neuroze, anksioze i nebuloze, tikovi i tripovi, prisilne misli, trzanja glave i motanja trave, grickanja noktiju i mirisanja prstiju, čupkanje kosa i čačkanje nosa, padanja sa kreveta, preskakanja srca, nervoze želudca, ne znam šta oću, hoću šta neću, prisilne onanije, strahovi i manije, tuge na štrafte i tuge na pruge...šta ako je sve to sasvim normalno?

Šta ako je sve to svojstveno čoveku?

Ili ipak nije.. već se zna šta je normalan čovek. Šta treba da ima i šta treba da nema?

aj sad

baš juče pričam nešto sa jednim drugom koji je 'nako malo filozofski nastrojen..
došli smo do zaključka da je ludilo ustvari - nešto pozitivno. ne dijagnoza naravno,
nego ovo mejnstrim ludilo, više puta pominjano.
zašto? pa eto, nekako su danas svi previše ukočeni da ne kažem ograničeni.
niko ne igra u diskoteci recimo, kad je sasvim normalno igrati uz muziku, koliko se sećam i u filmovima ima igranja uz muziku.
naša omladina to ne radi. svi stoje ko kipovi i posmatraju ko se kako obuko i imaju tako neke namrgodjene poglede da te strah da pitaš koliko je sati,
a i što bi, kad vidiš tako nekoga, potpuno ti je jasno koje je vreme. vreme je da pobegneš odatle :confused:
i to je neko opšteprihvaćeno normalno ponašanje.. (jes boli ga)
tako da se nekako dolazi do zaključka da danas biti normalan i nije baš najnormalnija stvar na svetu.

to je samo novonastali trend retarda da se predstave neobicnim nenormalnim..sa zapada naravno stize sa zakasnjenjem otpad..ako nisi poznat nisi ziveo..ovo je samo na nekom nizem nivou da se izdvoje iz gomile..to je iz njihovog ugla..a iz normalnog mi idemo u drugu krajnost pa meditiramo i odbacujemo sve izvestaceno nametnuto

Sa moje tacke gledista..nije mi nista...:D

mozda ja tebi izgledam ..delujem nenormalna..
ali ti si nenormalan ako tako mislis..:lol:

hocu da kazem..da je normalnost individualna
ne postoje reci.. alegorija kojima se moze opisati

јок, сестро, ко год си да право да управља другима...
поготову зарад њиховог добра...
а још и кажњава. јер,,,

Ne budi bukvalan. Moze me ostaviti bez daha i osvit zore na Cemerniku. Moze me ostaviti bez daha lagano mreskanje i svetlucanje vode na Vlasinskom jezeru. Ko kaze i zasto da se za takvim trenucima mora juriti. Ako je nalazenje srece u monotoniji zivljenja zivotna mudrost, onda hvala, ja bih da ostanem zena plitkog duha.

baš juče pričam nešto sa jednim drugom koji je 'nako malo filozofski nastrojen..
došli smo do zaključka da je ludilo ustvari - nešto pozitivno. ne dijagnoza naravno,
niko ne igra u diskoteci recimo, kad je sasvim normalno igrati uz muziku, koliko se sećam i u filmovima ima igranja uz muziku.
naša omladina to ne radi. svi stoje ko kipovi i posmatraju ko se kako obuko i imaju tako neke namrgodjene poglede da te strah da pitaš koliko je sati,
a i što bi, kad vidiš tako nekoga, potpuno ti je jasno koje je vreme. vreme je da pobegneš odatle :confused:
tako da se nekako dolazi do zaključka da danas biti normalan i nije baš najnormalnija stvar na svetu.

Na primer i to. Moja najbolja prijateljica i ja smo godinama zivele za to da izadjemo u klubic na celonocno igranje. Kakvi momci, kakvi bakraci - hocu da se izigram, necu da blejim okolo, nego da me zivo boli uvo za sve i da se provedem. Nikad u zivotu nisam bila poletnija. Pravo s Akademije odem na ispit i polozim :D
Interesantno da je pitanje sta je - normalan covek, a svi u stvari pricaju o onome sto iskace iz normale :lol: Po kom kriterijumu uopste utvrdjujemo "normalnost"? Je li normalno ono sto je opste-prihvaceno u jednom drustvu, ili ono sto je u skladu sa moralom koji preovladjuje u datom trenutku. Ako je tako, onda je i Hitlerova Nemacka - normalna. Normalno je bilo biti antisemita i ubijati Jevereje i sve koji nisu spadali u kategoriju ubermenschen, zar ne? Normalno je u odredjenom istorijskom trenutku bilo i imati seksualne odnose sa decacima i devojcicama, i orgijati. Mislim ajde da odredimo parametre za normalno.

Kako to mislis? Pa sve sto dozivis, lepo i ruzno, u biti je subjektivno. Necu da se osvrcem na unutrasnje nemire, hvala nebesima na njima jer da ih nije moj zivot bi bio jedna generalno tuzna prica.
Uostalom, kakve veze ima sve to sa pitanjem "sta je normalan covek", na koje ti usput nisi ni odgovorio. I? Sta je za tebe "normalan covek"?
Ja rekoh, meni kad neko kaze e ovaj je skroz normalan covek (a da pri tom ne misli na mentalno stanje nego na nacin zivota doticnog), odmah pomislim na dosadnog smora koji ide iskljucivo utabanim stazama, nikad ne iskoci iz rutine, sve drzi u sebi, ne pravi nikakve ekscese. Uglavnom nesto gadno. Nesto kao Andrija Zerekovic iz Andricevog "Zlostavljanja".

"Osnovno pravilo kojim se psiholozi rukovode je uticaj koji nesto ima na naš život i osećanje zadovoljstva. Ako se osoba plaši zmija, a pri tome živi u gradu, i retko vreme provodi u prirodi ili nekom drugom okruženju gde se sa zmijama može sresti, onda njen strah neće značajno uticati na tok njenog života. Međutim, ukoliko se osoba koja živi u gradu plaši gužve na javnim mestima, onda će to imati veliku značaj za kvalitet njenog života. Ona neće moći da se viđa sa prijateljima na mestima gde se oni okupljaju, imaće teškoća da stigne sa jednog kraja grada na drugi, i neretko će joj se dešavati da zbog svojih strahova ne može da uradi nešto što želi. Kod nje će se tada razvijato duboko osećanje nezadovoljstva. Da bi bila srećna, osoba mora da ide u pravcu ostvarenja svojih želja i ispunjenja svojih potreba. Ukoliko joj je to onemogućeno, osećaće se nesrećno. A ukoliko joj je to onemogućeno zbog njenih ličnih blokada, strahova ili ubeđenja, osoba dolazi u začarani krug. Jer, što smo nezadovoljniji, nesigurniji smo, i da bi se zaštitili, često sami sebi ograničavamo stvari koje radimo. A kada se ograničavamo na način koji onemogućava zadovoljenje nekih nama važnih potreba, postajemo još nezadovoljniji. I u tom slučaju, naše ponašanje se može nazvati nenormalnim. Nije normalno da osoba sebe čini nesrećnom. U najmanju ruku, nije prirodno. Sve što je ljudima dato, sve što poseduju, može i treba da služi u cilju njihovog razvoja i dostizanja osećanja zadovoljstva."

Kako to mislis? Pa sve sto dozivis, lepo i ruzno, u biti je subjektivno. Necu da se osvrcem na unutrasnje nemire, hvala nebesima na njima jer da ih nije moj zivot bi bio jedna generalno tuzna prica.
Uostalom, kakve veze ima sve to sa pitanjem "sta je normalan covek", na koje ti usput nisi ni odgovorio. I? Sta je za tebe "normalan covek"?
Ja rekoh, meni kad neko kaze e ovaj je skroz normalan covek (a da pri tom ne misli na mentalno stanje nego na nacin zivota doticnog), odmah pomislim na dosadnog smora koji ide iskljucivo utabanim stazama, nikad ne iskoci iz rutine, sve drzi u sebi, ne pravi nikakve ekscese. Uglavnom nesto gadno. Nesto kao Andrija Zerekovic iz Andricevog "Zlostavljanja".
ali ja isto mislim za svakog odavde da je dosadni smor:lol:sad sto bi neki iz svoje koze to smesno deluje..ko riba na suvom..vecina ljudi sa sela je normalna..odrzava neki kontinuitet..ne vrda levo desno neuhvatljivo..normalni su japanci..samokontrola i disciplina..minimalizam..to je normalno..tebi naravno dosadno..ok odes u cirkus..ljudi nisu tu da nas zabavljaju..mentalno stanje kao osnov..nacin zivota naravno..za mene je utabana staza voznja bajsa 80 km..vecina bi rekla da nisam zbog toga normalan..za one koji to ne mogu i nisam..a sta ces ti reci..da je to dosadno..da je bolje ici bmwom 200/h tih 80km..to je brzo a..dinamicno..pf

ali ja isto mislim za svakog odavde da je dosadni smor:lol:sad sto bi neki iz svoje koze to smesno deluje..ko riba na suvom..vecina ljudi sa sela je normalna..odrzava neki kontinuitet..ne vrda levo desno neuhvatljivo..normalni su japanci..samokontrola i disciplina..minimalizam..to je normalno..tebi naravno dosadno..ok odes u cirkus..ljudi nisu tu da nas zabavljaju..mentalno stanje kao osnov..nacin zivota naravno..za mene je utabana staza voznja bajsa 80 km..vecina bi rekla da nisam zbog toga normalan..za one koji to ne mogu i nisam..a sta ces ti reci..da je to dosadno..da je bolje ici bmwom 200/h tih 80km..to je brzo a..dinamicno..pf

Opet nisi odgovorio na pitanje: sta je normalan covek?
Samo si navodio neke primere i izveo brzoplet zakljucak o bezanju iz sopstvene koze. Ja volim da skijam po od 8 ujutru do 5 popodne najradije od kad padne sneg pa dok se ne otopi. Vecina (iz mog okruzenja) bi isto tako. Nemam problem sa voznjom bajsa 80 km, naprotiv. Samo mislim da to nije zdravo za muda, pardon my french. Kakve opet sve to veze ima sa distinkcijom normalan/nenormalan? Nikakve. Ako je normalno = racionalno, jesu onda duboko religiozni ljudi nenormalni? Jer vera nije racionalno utemeljena.

Klasicna koska ti je ova tema, ranjeni. Preciznog odgovora - nema.

a i što bi, kad vidiš tako nekoga, potpuno ti je jasno koje je vreme. vreme je da pobegneš odatle
:confused:

:zcepanje:

Frojd reče da je normalan onaj čovjek koji umije da voli i radi ...

upitno je koliko je frojd bio normalan. :D

@tema normalno je ono sto je u nekom drustvu prihvaceno kao normalno, a to sto je prihvaceno obicno ne bi trebalo da bude nesto sto ugrozava drustvo. u spurotnom drustvo nestaje.

problem je sto danas mnogi oce da budu drugaciji, pa glume neku nenormalnost.

Poslednja izmena:

Back