Čovek je čoveku vuk, a ne čovek (kada ga ne zna kakav je)

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.947
Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit

1. Šta zapravo znači izreka “čovek je čoveku vuk (kada ga ne zna kakav je)” i na koji način se može tumačiti?
2. Zašto ljudi često imaju negativan stav prema onome što im je nepoznato?
3. Da li je čovek po prirodi sklon sukobu ili saradnji?
4. Da li su društvo i kultura ti koji oblikuju čoveka da bude „vuk“ ili „čovek čoveku čovek“?

Postavljaš više pitanja, a sve se svodi na jedno : ponašanje čoveka, kao civilizovanog bića bi trebalo da se razlikuje od ponašanja životinja. Na zalost, u današnje vreme smo svedoci tome da su životinje plementija stvorenja od ljudi. Nije to strah od nepoznatog, naprotiv, poznato je dokle ljudska surovost može ići.

Čovek je čoveku čovek.
Rat, pljačka, otimanje, krađa, nasilje zarad koristi, lični interes - zar to nisu ljudske osobine/pojave koje smo izmislili?
Neke od njih mi deluju svirepije od onoga šta neka životinja može da uradi drugoj
Vuk je lepa i moja omiljena životinja.
I moja :)

Postavljaš više pitanja, a sve se svodi na jedno : ponašanje čoveka, kao civilizovanog bića bi trebalo da se razlikuje od ponašanja životinja. Na zalost, u današnje vreme smo svedoci tome da su životinje plementija stvorenja od ljudi. Nije to strah od nepoznatog, naprotiv, poznato je dokle ljudska surovost može ići.
Ovo civilizovano mi je specifičan pojam - šta zapravo znači?
Inače, mislim da nema neke razlike u danas i nekada što se tiče ponašanja ljudi/surovosti, fora je samo da se danas vesti i informacije dalje nose, a verovatno je sve relativno identično kao i pre.

Ovo civilizovano mi je specifičan pojam - šta zapravo znači?
Inače, mislim da nema neke razlike u danas i nekada što se tiče ponašanja ljudi/surovosti, fora je samo da se danas vesti i informacije dalje nose, a verovatno je sve relativno identično kao i pre.
Mene zapanjuje količina surovosti u današnjem savremenom svetu. Civlizacija bi sa sobom trebala da nosi razvoj svesti i poboljšanje nacina života ljudskog roda, međutim imam utisak da idemo unazad.Nekada je nasilje bilo način rešavanja teritorije il plena, pomislio bi neko da smo to prevazišli razvojem civilizacije ali ne, mi smo ga učinili još surovijim.

U nekim situacijama čovek je čoveku vuk. Mislim da trenutno živimo u takvom svetu.

Ali, čovek prema drugom čoveku treba biti čovek. Tako je većina nas vaspitana.

Zašto ljudi često imaju negativan stav prema onome što im je nepoznato?

Ljudi se plaše nepoznatog. Osećaju strah. Negativan stav dolazi zbog neznanja i verovatno zbog straha od nekih promena u životu.

Da li je čovek po prirodi sklon sukobu ili saradnji?

Mislim da nije. Sve zavisi od vaspitanja i od sredine u kojoj neko odrasta.

Odrasli ljudi mogu biti skloni i saradnji ali neki ljudi skloni su sukobu.

Da li su društvo i kultura ti koji oblikuju čoveka da bude „vuk“ ili „čovek čoveku čovek“?

Da, i društvo kultura utiču na pojedinca. Neko će biti " vuk" a neko "čovek".

Živimo u surovom vremenu u kome pobeđuju bahatost, odsustvo empatije, solidarnosti.

Kada čujemo za neki primer u kome su ljudi empatični, iznenadimo se i kažemo "Još ima dobrih ljudi na ovom svetu".

general-vijetnam.jpg

Čovek
Možete i izbrisati da ne uznemiravamo javnost.

Mene zapanjuje količina surovosti u današnjem savremenom svetu. Civlizacija bi sa sobom trebala da nosi razvoj svesti i poboljšanje nacina života ljudskog roda, međutim imam utisak da idemo unazad.Nekada je nasilje bilo način rešavanja teritorije il plena, pomislio bi neko da smo to prevazišli razvojem civilizacije ali ne, mi smo ga učinili još surovijim.
Ovo je tvoja pogresna percepcija, svet je mnogo napredovao- do pre nekoliko hiljada godina je zavisno do perioda od 10- 20% ljudi umiralo nasilnom smrcu tj bili su ubijeni, razne bolesti su kosile ljude, zivot je bio konstantan strah, nije bilo nikakve socijalne zastite, bolesti su kosile ljude, robovlasnistvo je bilo ustaljena norma, citavi slojevi gradjana nisu imali nikakava prava.

Back