Шта је то национализам?

Nacionalizam je osecaj, svest o pripadnosti jednoj naciji, isticanje (ne nametanje!) i ocuvanju njenih obelezja, koju cine na prvom mestu drustvene vrednosti, kulturna nasledja, obicaji, specificnosti, kao i etnicko-geografsko poreklo.

U osnovi nema niceg negativnog. Ali se danas u politicki svrhe manipulise ovim pojmom i isti poistovecuje sa svojim negativnim izvodima, kao sto su nacional-sovinizam, nacizam itd.

Sve velike nacije sveta su prilicni nacionalisti.

Није се ником ништа смучило, него су такви времена дошла на леђима демократских промена. Медији, политичари, квазианалитичари, разне НВО бабе и пешчаници су прилично јаки и на све начине гледају да пљуну по свему што има везе са србијом, па својом пропагандом стварају гомилу либералних зомбија међу обичном рајом.

Pa zašto se onda ne okrenu ka normalnom nacionalizmu, a ne ka tamo nekoj retardiranoj gluposti?

Pa znate sta, ono se ne kaze dzabe da je mnogo lakse "ukinuti neki porok, nego umeriti se u njemu".

Znaci, ovo je jedna "faza" kod naroda dok se ne nadje negde "na sredini". Bar ja tako mislim, tj. sigurna sam.

Umereni nacionalizam - to je vec nesto za postovanje.

Pa znate sta, ono se ne kaze dzabe da je mnogo lakse "uklinuti neki porok, nego umeriti se u njemu".

Znaci, ovo je jedna "faza" kod naroda dok se ne nadje negde "na sredini". Bar ja tako mislim, tj. sigurna sam.

Umereni nacionalizam - to je vec nesto za postovanje.

Pa on je i izražen kod većine ljudi, samo što u Srbiji to razne NVO babe odmah okarakterišu sa velikosrpsićetnićkobradatikoljač-šovinista.

И онда си ставио прст на чело и видео да је хрватски национализам обезбедио њима другу државу у историји после ндх. Тако да није лоше за њих, већ за нас, ал' ко ће теби сад објашњавати. Максималан домет либералне мисли је ''национализам је зло''. Тужно.

Mislim da i za njih nije dobro ali vreme ce pokazati.

Ех чари интернета, кад нема шта паметно да се каже, онда се чита досије преко интернета. Али ипак опет погодак. Питам се дал си клеопатра ил' милан тарот?

Nisam citao nikakav dosije ali mi se javlja da ces biti veliki mondijalista kada i ako udjemo u EU.Imam moc predvidjanja.Verovatno sam je dobio iz predhodnih iskustava.

Cini mi se da ovde svaki sagovornik drugacije smatra rec nacionalizam.Mi moramo da se dogovorimo sta ta rec uopste predstavlja pa da onda raspravljamo o njoj.Ovako ova prica nigde ne vodi.

ja govorim o zdravom,pravom nacionalizmu...nacionalizmu coveka svesnog sebe ,svoje nacije i svoje istorije...ti si mozda video nacionalizam kod ljudi kojima je svest i pamet 50 godina trovana komunizmom i negiranjem svega toga...pa je zato i takav nacionalizam bio iskrivljen,nedovrsen i neretko cak uzrok zla....jer ljudi nisu znali kako drugacije buduci toliko i tako trovani....hrvatski nacionalizam je oblikovan katolickom jeresi pa odatle je i rezultat ta bolesna mrznja koju gaje(i gajice) prema Srbima....ne smemo dozvoliti da nas nacionalizam bude oblikovan nekakvom nebulozom od ateizma umesto pravoslavljem jer ce onda i on biti kao hrvatski....hoces ovom novom prevarom od "demokratije" da opet nacinis generacije ljudi nesvene sebe koji opet nece znati ko su i sta su(i kako da budu to sto jesu) kao sto mi nismo znali 91e...a pogotovo kao sto ne znamo danas...a vidi gde smo zbog toga....

Nacisti primenjuju razne oblike nasilja prema pojedincima koji ne pripadaju njihovom kolektivitetu,a najtezi vid predstavlja delimicno ili potpuno istrebljenje nekog kolektiviteta(Da li je moguci bolji svet?-Filozofija).Ovu postavku sam izneo ovde samo da bi se u pojmovima pravila jasna razlika.Postavljac teme je uradio odlican potez kada je postavio ovu temu,jer je i danas vrlo aktuelna.
Da li danas ima nacistickih pojava na Balkanu?

ja jesam utvrdio dobro...a ti..?ako mi on prvo ubija narod onda je naravno on kriv...i ti si jedan od onih nesreca koji su za buljizam...:sad2:....evo gledaj sta se desavalo...ako nisi znao,zasto nisi proverio pre nego sto si pljunuo svoga...ako si znao onda si pristalica buljizma...gledaj....mozda ti se istopi ta santa u grudima koju imas prema svom narodu(ako si uopste Srbin)....

Srebrenica jeste gomila sumnjivih okolnosti... Nisam rekao ništa negativno o nacionalizmu, jer je dobro biti nacionalista; ali to se na ovom forumu kod ljudi poput tebe uglavnom ispoljava kroz šovinizam. A što se tiče sante- ma koliko ja voleo Srbe kao svoj narod, naročito znajući koliko nam je teška i nepravedna bila istorija, ta santa sve više raste, kada vidim da je naš odgovor na sve probleme šovinizam i ekstremizam- tj. kod takvih ljudi koji ne koristeći mozak- koriste motku.

Pravoslavna Vera je mnogo vise i ne treba se porediti sa raznim "religijama" na svetu...Pravoslavlje je neiskrivljeno ucenje Hristovo...I sto se mene tice,daleko je bitnije od pripadnosti naciji....takodje mislim da je srpstvo bez pravoslavlja-nakaza....i ne moze postojati odvojeno od toga...ali ne mozemo negirati ni vaznost nacije...jer ako je nekome bilo bitno dal sam Srbin pa me zato klao,onda to treba meni biti daleko bitnije....

A zašto bi srpstvo bez pravoslavlja bilo nakaza?

Shvaćam i poštujem činjenicu da je naša pravoslavna crkva zaslužna za očuvanje nacionalnog identiteta u vrjeme turske okupacije, ali ljudi moji, turci su otišli odavde prje 200 godina.

Kao drugo, nacija ili pripadnost nekom narodu ili etničkoj grupi je nešto što čovjek ne može birati. Rađaš se kao Srbin, od roditelja Srba i umireš kao Srbin i tu nema mogućnosti izbora. Nasuprot tome religija ili vjera je stvar ličnih uvjerenja i shvatanja svjeta koji te okružuje i nešto o čemu čovjek može i treba sam da odlučuje. Na kraju krajeva, nije li najveći dar Boga čovjeku, ono čime nas je Bog učino različitim od životinja, slobodna volja i mogućnost izbora (dobrog ili lošeg). Kako se onda usuđuješ da svijim tvrdnjama o neodvojivosti pravoslavne vjere i srpske nacije nekom uskraćuješ najveći Božiji dar?

Nacionalizam se kod nas shvata kao mržnja prema drugom a ne kao ljubav prema svojoj naciji.U tome je problem.Nacionalistima je najveci uspeh u životu to sto su rodjeni kao pripadnici odredjene nacije i nista ne cine da bi unapredili sebe a samim tim i svoju naciju.Za sve su im krivi pripadnici nekih drugih nacija i tako imaju dezurnog krivca za sve svoje nesposobnosti i mane.Na taj nacin se uljuljkavaju i nista ne cine za dobrobit svoje nacije.Mada oni u svojim razmisljanjima najvise doprinose svojoj naciji time sto su nacionalisti.Time u vecini slucajeva prikrivaju svoju nesposobnost da stvarno pomognu svojoj naciji i na neki nacin lece svoje komplekse.

Ови о којима ти причаш неспадају под националисте! Онај који доприноси благодети своје нације је патриота!

Nacionalizam je osecaj, svest o pripadnosti jednoj naciji, isticanje (ne nametanje!) i ocuvanju njenih obelezja, koju cine na prvom mestu drustvene vrednosti, kulturna nasledja, obicaji, specificnosti, kao i etnicko-geografsko poreklo.

U osnovi nema niceg negativnog. Ali se danas u politicki svrhe manipulise ovim pojmom i isti poistovecuje sa svojim negativnim izvodima, kao sto su nacional-sovinizam, nacizam itd.

Sve velike nacije sveta su prilicni nacionalisti.

Слажем се, али и нацизам је добио негативну конотацију. Ноционал-социјализам је такође једна од политичких идеологија која у својој суштини нема ништа лоше! Лоше је расизам, мада и ту треба правити разлику између расизма и расијализма. Расизам је просто вјеровање да постоје расе, а разијализам је вјеровање да супериорне расе треба да истријебе оне инфериорне!

Слажем се, али и нацизам је добио негативну конотацију. Ноционал-социјализам је такође једна од политичких идеологија која у својој суштини нема ништа лоше! Лоше је расизам, мада и ту треба правити разлику између расизма и расијализма. Расизам је просто вјеровање да постоје расе, а разијализам је вјеровање да супериорне расе треба да истријебе оне инфериорне!
Ako se ne varam, u enciklopedijama iz vremena SFRJ su čak i izjednačeni pojmovi nacizam i nacionalizam... I naravno, oba su u podjednako negativnoj konotaciji.

A zašto bi srpstvo bez pravoslavlja bilo nakaza?

Shvaćam i poštujem činjenicu da je naša pravoslavna crkva zaslužna za očuvanje nacionalnog identiteta u vrjeme turske okupacije, ali ljudi moji, turci su otišli odavde prje 200 godina.

Kao drugo, nacija ili pripadnost nekom narodu ili etničkoj grupi je nešto što čovjek ne može birati. Rađaš se kao Srbin, od roditelja Srba i umireš kao Srbin i tu nema mogućnosti izbora. Nasuprot tome religija ili vjera je stvar ličnih uvjerenja i shvatanja svjeta koji te okružuje i nešto o čemu čovjek može i treba sam da odlučuje. Na kraju krajeva, nije li najveći dar Boga čovjeku, ono čime nas je Bog učino različitim od životinja, slobodna volja i mogućnost izbora (dobrog ili lošeg). Kako se onda usuđuješ da svijim tvrdnjama o neodvojivosti pravoslavne vjere i srpske nacije nekom uskraćuješ najveći Božiji dar?

Zato sto nismo ni postojali pre Svetog Save i hriscanstva na mapi sveta....zato sto necemo postojati ni bez Svetosavlja i Pravoslavlja...a te bajke u koje su te ubedili da mozes biti i shaman pa da si ugodan Bogu poredi sa pitanjem-pa zar je Bog dao svog Sina da bi sad mi verovali u neke druge "religije".?...tacno je da nam je data sloboda da radimo sta hocemo...ali nam nije sve na korist....

Nacionalizam je dobar i pozitivan.
Sovinizam je nesto potpuno drugacije.
Tu se slažem... Naravno, ostaje enorman problem, a ja sam to odavno u nekom blogu pisao, kako Srbi to ne razlikuju- u praksi naročito: sve što je jači osećaj ljubavi prema svom narodu od patriotizma, odmah se pretvara u mržnju prema svima redom...
Primer- kada je na samom početku 1990-ih pukao SKJ, i kada je objavljeno u svim republikama da je pravo svih naroda, u skladu sa demokratijom, da vole svoju NACIJU i objave svoju pripadnost njoj... Svi znamo kako se to završilo posle svega nekoliko meseci...

Nacizam, danas, se odnosi na uzdizanje svoje nacije iznad ostalih, koje u najboljem slucaju treba porobiti. I ranije su ljudi ratovali, zato sto im se neko nije svidjao i zato sto je prakticno imati robove, ali niko do Hitlera nije toliko lupao o govornicu i potencirao sopstvenu uzvisenost.
Ja realno ne znam dal' je pojam nacizma postojao i pre 3. Rajha i sta bi tacno znacio.

Spaj
Zato sto nismo ni postojali pre Svetog Save i hriscanstva na mapi sveta....zato sto necemo postojati ni bez Svetosavlja i Pravoslavlja...a te bajke u koje su te ubedili da mozes biti i shaman pa da si ugodan Bogu poredi sa pitanjem-pa zar je Bog dao svog Sina da bi sad mi verovali u neke druge "religije".?...tacno je da nam je data sloboda da radimo sta hocemo...ali nam nije sve na korist....
Tvoji stavovi su nazadniji i od stavova "Србског јунака", a i on negde reče da se zezao... :hahaha:
Srbi su kao narod postojali i pre prihvatanja hrišćanstva, naročito pre svetosavlja, i imali su sasvim solidnu državnu organizaciju, a u dva navrata je većina vlastele bila za katoličanstvo, pa smo se odlučili za pravoslavlje, dakle, čak i tada, u 12. veku smo mogli da biramo...
Zaista se mali i sve manji broj država poistovećuje sa svojom vodećom verom... Stoji da se Rusija poistovećuje sa pravoslavljem, Turska i Iran sa Islamom, Italija možda sa katoličanstvom, ali, sve ostale zemlje, ma koliko imale monolitnu ili šarenoliku religijsku sliku, su u osnovi SEKULARNE.

Tu se slažem... Naravno, ostaje enorman problem, a ja sam to odavno u nekom blogu pisao, kako Srbi to ne razlikuju- u praksi naročito: sve što je jači osećaj ljubavi prema svom narodu od patriotizma, odmah se pretvara u mržnju prema svima redom...
Primer- kada je na samom početku 1990-ih pukao SKJ, i kada je objavljeno u svim republikama da je pravo svih naroda, u skladu sa demokratijom, da vole svoju NACIJU i objave svoju pripadnost njoj... Svi znamo kako se to završilo posle svega nekoliko meseci...

Pa ja i kazem da nam je ateizam komunizma i nase "bratimljenje" sa nasim krvnicima i zaboravljanje sopstvenih zrtava 1945 donelo ponavljanje istorije 1991....a kad smo videli,onako uspavani utopijom jugoslovenstva,da nas OPET kolju nasa "braca" kao sto su i 1945te pokusali smo da budemo nacinalisti ali nismo znali kako...pa smo onda postali vise sovinisti....ali to ne govori lose o nacionalizmu i nacionalistima...vec o dozvoljavanju da ateizam ispira svest ljudi obezlicavajuci ih....tadasnja utopija u koju smo slepo poverovali pa onda jos krvavije platili cenu za to se zvala komunizam....danasnja podvala koju opet bezglavo prihvatamo opet se odricuci sebe i zaboravljajuci opet svoje zrtve zarad nekog novog "braststva i jedinstva" se zove "demokratija i evropske integracije"....u sve gluposti ovog sveta smo poverovali umesto da poverujemo u BOGA!!!i zato nam i jeste tako kako je...

Spaj
Tvoji stavovi su nazadniji i od stavova "Србског јунака", a i on negde reče da se zezao... :hahaha:
Srbi su kao narod postojali i pre prihvatanja hrišćanstva, naročito pre svetosavlja, i imali su sasvim solidnu državnu organizaciju, a u dva navrata je većina vlastele bila za katoličanstvo, pa smo se odlučili za pravoslavlje, dakle, čak i tada, u 12. veku smo mogli da biramo...
Zaista se mali i sve manji broj država poistovećuje sa svojom vodećom verom... Stoji da se Rusija poistovećuje sa pravoslavljem, Turska i Iran sa Islamom, Italija možda sa katoličanstvom, ali, sve ostale zemlje, ma koliko imale monolitnu ili šarenoliku religijsku sliku, su u osnovi SEKULARNE.

pa mi smo sekularni odavno...i sta stim?kakvu nam je to srecu donelo?:think:usput...Rusija,Turska,Iran i Italija su daleeko uredjenije zemlje od nase...

Pa ja i kazem da nam je ateizam komunizma i nase "bratimljenje" sa nasim krvnicima i zaboravljanje sopstvenih zrtava 1945 donelo ponavljanje istorije 1991....a kad smo videli,onako uspavani utopijom jugoslovenstva,da nas OPET kolju nasa "braca" kao sto su i 1945te pokusali smo da budemo nacinalisti ali nismo znali kako...pa smo onda postali vise sovinisti....ali to ne govori lose o nacionalizmu i nacionalistima...vec o dozvoljavanju da ateizam ispira svest ljudi obezlicavajuci ih....tadasnja utopija u koju smo slepo poverovali pa onda jos krvavije platili cenu za to se zvala komunizam....danasnja podvala koju opet bezglavo prihvatamo opet se odricuci sebe i zaboravljajuci opet svoje zrtve zarad nekog novog "braststva i jedinstva" se zove "demokratija i evropske integracije"....u sve gluposti ovog sveta smo poverovali umesto da poverujemo u BOGA!!!i zato nam i jeste tako kako je...
Dobro, hajde da verujemo u Boga, ako će nam od toga svima biti bolje...

Back