Šta je sreća?

Sreća je stanje koje traje dok prvi put ne postaneš nesrećan...Poslije,više ne možeš da kažeš za sebe da si istinski srećan...Više nije isto...Nekog nesreća potrefi čim se rodi,nekog kasnije,a neki nikad ne iskuse tako nešto...ali...ti su imali sreće...:roll:
Inače,duboko sam ubijeđena da ljudi nisu stvoreni na ovom svijetu da bi uživali,već da prođu sa manje ili više muke i patnje...možda ima istine u onom protjerivanju iz raja...
Takođe,kao suprotnost onoj gore mudroj priči o tome da možeš sam da izabereš sreću...stoji i narodna izreka...rodi me ,majko, srećnog,pa me na đubre baci...a narod je valjda znao šta priča...

sreća je jedna rijetka biljka i ona počinje tako što ono što je bio početak bude početak od početaka idući ka kraju vodeći pri tom računa da početak ne bude kraj misleći o onome što jeste a računajući i na ono što nije 2 do 7 puta okrenuto iako je sreća o kojoj pričam zamjena a ono što je pravo nije tu jer joj ne bi trebala zamjena da je tu i da može ali pošto je to krenulo tako može se reći ako promjenimo ugao gledanja za malo gore i malo lijevo vidjeće se ono što je na početku pokušavalo da bude sakriveno.

međutim nije sve tako lako kako se čini jer upavo tada na scenu stupa sporedni faktor sa providnom težnjom da bude glavni faktor ne vodeći računa o onome što je dostiglo napredak okrenuto pod uglom koji je pogrešno izmjeren.

limunada:
Sreća je stanje koje traje dok prvi put ne postaneš nesrećan...Poslije,više ne možeš da kažeš za sebe da si istinski srećan...Više nije isto......

i nesreca moze da se posmatra na vise nacina.

ako izaberes da nesrecu posmatras kao skolu koju treba da prodjes, kao izazov a ne kao prokletstvo, onda to i ne mora da bude nesreca vec samo jedan od nacina kojim Svemir jaca tvoj Duh.

ono sto nama pripada je tacka perspektive , fokus svesti kroz koji posmatramo ono sto nam se desava. Mozemo izabrati da sve posmatramo kao izazov i blagoslov, kao sto mozemo izabrati da sve posmatramo kao nesrecu i prokletstvo.

Ta tacka perspektive odredjuje kakav ce biti zivot onog koji posmatra.

kada govorimo o sreci, bitno je precizirati sreca za koga? jer je dogadjaj kao dogadjaj indiferentan sam po sebi...

procene su da je pre 65m godina meteroit udario u planetu u vreme kada su njom suvereno vladali dinosaurusi.... neki ce pomisliti da gromada koja udara u planetu ne moze biti pozitivna stvar, ali....
sisari su u to vreme bili male pacolike rovcice koje su se od ovih krile po rupama...
posle svega par hiljada godina od udara, dinosaurusa vise nije bilo, sto je otvorilo put sisarima da izadju iz budzaka i zauzmu planetu...
dakle, jedna velika nesreca koja je zadesila dinosauruse, udar meteorita, bio je jako srecan dogadjaj za sisare

zadovoljstvo je stanje organizma, psihicki produkt nervnog sistema koji se javlja u odredjenim situacijama a ciji dijapazon moze raznoliko varirati od subjekta do subjekta

uzivanje je dozivljavanje zadovoljstva

suprotnost zadovoljstvu je osecaj koji se javlja kada subjekt pretrpi osujecenje u pokusaju da realizuje svoju subjektivnu viziju zadovoljstva...
ovakvim zamuvanim odredjenjem ova definicija obuhvata i problem mazohizma gde je dozivljaj sopstvenog bola i jada za neke zapravo zadovoljstvo....

alles_gut:
i nesreca moze da se posmatra na vise nacina.

ako izaberes da nesrecu posmatras kao skolu koju treba da prodjes, kao izazov a ne kao prokletstvo, onda to i ne mora da bude nesreca vec samo jedan od nacina kojim Svemir jaca tvoj Duh.

ono sto nama pripada je tacka perspektive , fokus svesti kroz koji posmatramo ono sto nam se desava. Mozemo izabrati da sve posmatramo kao izazov i blagoslov, kao sto mozemo izabrati da sve posmatramo kao nesrecu i prokletstvo.

Ta tacka perspektive odredjuje kakav ce biti zivot onog koji posmatra.

Ne smatram nesreću prokletstvom ,u smislu zašto je nešto loše baš moralo meni da se desi ,zašto baš ja i slično .Loše stvari se događaju u životu svima,zašto bih ja bila izuzetak, na primer...jer bi i u slučaju srećnih ishoda događaja moglo da se postavi isto to pitanje...zašto ja...a to nam rijetko pada napamet...
I tu si ti u pravu,da sve zavisi od ugla gledanja...kao pesimista ili optimista...Međutim,
jednostavno mislim da postoje nesreće koje ne jačaju duh i nisu blagoslov ...ne mogu se posmatrati tako racionalno...Ne može se reći...ko zna zašto je to dobro?
Ili možda ja nisam na takvom stepenu svijesti da to tako doživljavam?...:-?

limunada:
Ili možda ja nisam na takvom stepenu svijesti da to tako doživljavam?...:-?

Moguce…strpljenje je potrebno da bi se stiglo do stanja srece, na tom putu svako je ucitelj a ne stize se preko noci. U tome I jeste razlika izmedju zadovoljstva I srece – zadovoljstvo se dosegne za kratko vreme I kratko traje a sreca je postojano stanje do kog se dolazi za duze vreme – strpljenjem I marljivim samoposmatranjem

“ Raduje me prilika da uz svakodnevno iskustvo ( makar I bolno ) shvatim koje zavisnosti moram izmeniti kako bih se oslobodio svojih automatskih reagovanja “

Ken Keyes jr.

Izgubljen Sluchaj:
Kako definišete pojmove 1. sreća, 2. zadovoljstvo i 3. uživanje?
4. U kakvom odnosu stoje ovi pojmovi?
5. Da li mislite da je sreća = zadovoljstvo = uživanje.......ili ne?
6. Koje su suprotnosti od sreće, zadovljstva i uživanja?

Kako za koga. Za mene ti je, fino odeš, kupiš srećku a sjutra novine pa vidiš da si dobio premiju. Prosto ko pasulj, mada sam srećan, vrlo, i kad pojedem dobar pasulj. Jbg, sve je relativno, evo Ajnštajna da mi ne da lagati ;)

sreca-trenutak
radost-vecnost

za srecu uvek imamo razlog,i to u ovom vidljivom materijalnom svetu...
a istinska radost dolazi iz nase unutrasnjost,za nju ne postoji razlog,.ne postoje granice....
svi mi tezimo slobodi,a oslobodjenje od svega onoga sto smatramo negativnim je sreca-zadovoljstvo...
a uzivanje...to je mozda i najlepse..mozda je u tome svrha...of this life..ali ne na stetu bilo koga drugog naravno,vec da sam dostignes taj nivo uzivanja...

Vinetu >>> " Svi se tako ponašaju - uvek pogrešno izaberu: jad, bedu, depresiju."

Bog je proterao ljude iz Raja jer nisu bili zadovoljni onim sto im je dato, te se sada radjaju gresni.

Sreca je izbor, slazem se. Mada, neko tumaci srecu kao slucajni uspeh >> i obrnuto, nesrecu kao neuspeh (za koji najcesce ne preuzima odgovornost)

U sustini mislim da sreca mora da se potrazi, jer na ovom svetu, kakav je danas, po defaultu nema bas puno razloga za srecu.

Hektor:
Sreca je u Smirenju...

“Jedan rece da je smirenost potpuni zaborav svojih vrlina; drugi- smatrati sebe poslednjim i gresnijim od svih ; treci- poznavanje svojih sopstvenih slabosti i nemoci; cetvrti- preduhitriti bliznjega u slucaju da se naljuti, i prvi prekinuti svadju; peti ...

Posto sam sve ovo cuo, razmotrio i brizljivo ispitao u sebi, ja ipak nisam bio u stanju da osetim sta je blazena smirenost.. I zato, poslednji od svih, sakupivsi kao pas mrve koji su padale sa stola mudrih i blazenih otaca, pokusah...”

:)

OOOJ Dimitrije:
“Jedan rece da je smirenost potpuni zaborav svojih vrlina; drugi- smatrati sebe poslednjim i gresnijim od svih ; treci- poznavanje svojih sopstvenih slabosti i nemoci; cetvrti- preduhitriti bliznjega u slucaju da se naljuti, i prvi prekinuti svadju; peti ...

Posto sam sve ovo cuo, razmotrio i brizljivo ispitao u sebi, ja ipak nisam bio u stanju da osetim sta je blazena smirenost.. I zato, poslednji od svih, sakupivsi kao pas mrve koji su padale sa stola mudrih i blazenih otaca, pokusah...”

:)
Svaka cast Dimitrije !

Izgubljen Sluchaj:
Kako definišete pojmove 1. sreća, 2. zadovoljstvo i 3. uživanje?
4. U kakvom odnosu stoje ovi pojmovi?
5. Da li mislite da je sreća = zadovoljstvo = uživanje.......ili ne?
6. Koje su suprotnosti od sreće, zadovljstva i uživanja?

1. sreca je osecaj koji imam recimo sada dok pljusti ova kisa. toliko mi je sve u redu iznutra, nekako sam u skladu sa zivotom (bivsim, sadasnjim) da mi je zao da odem na savanje i propustim ovaj trenutak.

2. zadovoljstvo je stanje tokom i nakon
dobro uradjenog posla (posao shvati najsire moguce, od okopavanja ruza do vaspitanja dece, ucenja bilo cega ili odlaska na mesec) ili nakon nekog uzitka (kafa, setnja, seks, razgovor, knjiga, film, plivanje)

3. uzitak je stvar (postupak) kojom se stize do zadovoljstava (malih, srednjih,...)

4. odgovorila.

5. ne.

6. nesreca, nezadovoljstvo/frustracija i maltretiranje (?)

Teshko je precizno definisati pojam srece...takodje nisam sigurna da li je to kratkotrajno stanje ili kontinuirano...

Polazim od subjektivnog opisa:
Shta je to shto me chini srecnom?
- kada znam vrlo jasno shta mi je cilj u zivotu, kada nalazim smisao u tom cilju bez nekog suvishnog preispitivanja...
- kada sam svesna svoje pozicije i doprinosa u drushtvu
- kada svakim danom stichem nova saznanja i iskustva pozitivna ili negativna
- chini me srecnom to shto sam mama :-D :-D :-D ...
- chini me srecnom shto sam uspela da odrzim porodicu na okupu( i uzu i shiru) :smile:
- chini me srecnom...shto mi se povratio mir za koji sam pomislila da sam izgubila... :)

...

Back