Šta je "sittervising": Novi trend u roditeljstvu ili vraćanje na staro

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.618
146704_mgsi-djordje-kstic-rs159827-tan2021-10-29-153428559-0_s.jpg


Dok su deca mala nema previše odmora za mame i tate. Umorni od posla, obično kod kuće nastvaljaju obaveze sa decom. Međutim, na društvenim mrežama pojavio
se novi trend u roditeljstvu koji se zove "sittervising". On podrazumeva da pustite decu da se igraju sama, dok vi sedite sa strane, odmarate i samo ih nadgledate.

Novi trend krenuo je od bivše uičiteljice, majke troje dece, Suzi Alison koja ga je predstavila na svom blogu "The Busy Toddler". Reč "sittervising" nastala je od reči "babysitter" i "supervising" – odnosno dadilja i nadgledanje.Taj novi trend za Fox News Digital opisan je kao "dopuštanje deci da se igraju samostalno u istoj prostoriji gde su roditelji, a da roditelji ne budu uključeni u njihovu igru".

Mnogi će reći da ovo nije ništa novo, da su se tako deca gajila pre trideset, četrdeset godina. I tada su se deca igrala sama, bez prisustva odraslih, a onda se takav pristup negde izgubio. Sada se opet vraća.Stručnjaci kažu da ovakav pristup nije ništa novo, da bi tako svako dete trebalo da odrasta, a da roditelji imaju više vremena za odmor. Važno je taj pristup predstaviti današnjim generacijama roditelja i ukazati na prednosti.

Iako roditelj ne učestvuju u igri sa decom, važno je da su spremi da uskoče u neku situaciju ako je potrebno.
Sedeće roditeljstvo ne znači da se nikada ne igrate sa svojom decom, već je to ideja da ne morate da budete “uključeni” sve vreme da biste bili dobar roditelj.
Ovakav tip roditeljstva može pomoći u zaštiti roditelja od roditeljskog sagorevanja, koje istraživači opisuju kao emocionalno iscrpljivanje, smanjenu sreću, pa čak i depersonalizaciju povezanu s roditeljstvom.
(euronews)
 
Ne zunam šta je sve ovo kod današnjeg roditeljstva...Oduvek su se deca igrala sama ili sa roditeljima ali da su roditelji sedeli i nadgledali kako se deca igraju to nije bilo ..Bar u mom odrastanju.Igrala sam se sa roditeljima, domine, karte, šah, covece ne ljuti se,i druge zabavne igre isli smo u šetnje, pozorišta, bioskop, razna druga dešavanja ali da su mi nisu čučali nad glavom dok se igram :)
 

Back
Top