ŠTA JE NOVOSADSKI ?

tokyo:
imam pitanje...

u kojem dijelu Vojvodine ili Srbije se govori ijekavicom a u kojem ekavicom?

unaprijed hvala

Evo, komšo, ja ću ti objasniti...Vi'š 'vako, ako ideš busom (to ti je kod nas aFtobus) prema recimo, Bačkoj Palanci, ondaK se spremiš da prođeš kroz Vjeternik i Fjutog... E, tu ima ijekavice baš onako, al' baš-baš. :D Samo, ne one tvoje ijekavice, već malKo one iz bosanskih gudura, a pošto ti to baš ne razumeš, moraćeš se vrnut' oklen s i doš'o...

p.s. bež' na politiku, šta si doš'o o'de da provociraš. :wink:

Архангел:
Evo, komšo, ja ću ti objasniti...Vi'š 'vako, ako ideš busom (to ti je kod nas aFtobus) prema recimo, Bačkoj Palanci, ondaK se spremiš da prođeš kroz Vjeternik i Fjutog... E, tu ima ijekavice baš onako, al' baš-baš. :D Samo, ne one tvoje ijekavice, već malKo one iz bosanskih gudura, a pošto ti to baš ne razumeš, moraćeš se vrnut' oklen s i doš'o...

p.s. bež' na politiku, šta si doš'o o'de da provociraš. :wink:

ne bih rekao da je pitanje provokativno...
jer su svojevremeno neki "političari" na Politici tvrdili da osim što je latinično i čirilično pismo srpsko, da su također i ekavica i jekavica također srpska
pa sam lijepo postavio pitanje

a osim toga mnogi na ovom forumu su mi dosad tvrdili kako su Hrvati ujedno pokatoličeni Srbi

pa sad ti meni reci ko koga ovdje provocira... :roll:

ja došao s jednostavnim pitanjem

i ako ima ko pametan da odgovori OK a ako nema isto OK - (čitaj: sve mi je jasno s kim imam čast)

Back