STA JE ISLAM

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U islamu postoji pravilo koje se zove ketman ili takija sto na arapskom znaci obezbediti zastitu . Ovo pravilo omogucava muslimanu da krsi sve verske zabrane i porekne svoju veru, i da ispoveda veru nevernika u slucaju opasnosti po sopstveni zivot. Kuran kaze da ce alah suditi muslimanima po onome sto im je na srce a ne na jeziku ,i ovo ucenje je dalo pravo muslimanima da lazu , prikrivaju svoju veru i obanjuju nevernike. Upotrebu takije muslimani ne smatraju laganjem, već dozvoljenom merom . samozaštite .
Homeini u svojoj knjizi Islamska vlast, manifest Iranske revolucije kaze :„Ako neko želi da govori o islamskoj vlasti i njenom uspostavljanju, mora se držati takije” .
Iz ovoga vidimo koliko je institucija takije bitna za islam , a recimo Siiti je smatraju jednom od glavnih stubova svoje vere.

Pronađi mi ove riječi koje Muhamed a.s., kako tvrdiš, jasno govori i postiraj ih.
5. Al-Ma'ide - Trpeza
Medina - 120 ajeta
Bismillahi rrahmani rrahim
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
40. Ti, sigurno, znaš da samo Allah ima vlast na nebesima i na Zemlji. On kažnjava onoga koga hoće, a prašta onome kome hoće. Allah sve može.

Jasno naznačeno "samo Allah".
A dali stručnjaci Kurana misle da imaju veću vlast od Allaha na zemlji i da sude i kažnjavaju svoje bližnje.

U islamu postoji pravilo koje se zove ketman ili takija sto na arapskom znaci obezbediti zastitu . Ovo pravilo omogucava muslimanu da krsi sve verske zabrane i porekne svoju veru, i da ispoveda veru nevernika u slucaju opasnosti po sopstveni zivot. Kuran kaze da ce alah suditi muslimanima po onome sto im je na srce a ne na jeziku ,i ovo ucenje je dalo pravo muslimanima da lazu , prikrivaju svoju veru i obanjuju nevernike. Upotrebu takije muslimani ne smatraju laganjem, već dozvoljenom merom . samozaštite .

Ovo pravilo važi samo u slučaju smrtne opasnosti kada padneš u ruke neprijatelja koji traži da napustiš svoju vjeru silom.
To ti je jedan od dva izbora.
Drugi izbor ti je da se ne odričeš islama i da te ubiju zbog toga.
Iskreno, ne znam kojem izboru dati prednost...

Homeini u svojoj knjizi Islamska vlast, manifest Iranske revolucije kaze :„Ako neko želi da govori o islamskoj vlasti i njenom uspostavljanju, mora se držati takije” .
Iz ovoga vidimo koliko je institucija takije bitna za islam , a recimo Siiti je smatraju jednom od glavnih stubova svoje vere.

Homeini ?
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Ti fakat nemaš pojma o islamu...

5. Al-Ma'ide - Trpeza
Medina - 120 ajeta
Bismillahi rrahmani rrahim
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
40. Ti, sigurno, znaš da samo Allah ima vlast na nebesima i na Zemlji. On kažnjava onoga koga hoće, a prašta onome kome hoće. Allah sve može.

Jasno naznačeno "samo Allah".
A dali stručnjaci Kurana misle da imaju veću vlast od Allaha na zemlji i da sude i kažnjavaju svoje bližnje.

Allahovo je vlasništvo svega što je i na nebu i na zemlji.
Njegova je vlast i moć i na nebu i na zemlji
Nama je stvorio zemlju, uredio sve na zemlji da nama bude od koristi, stvorio nas u najljepšem obliku, podario nam razum i propisao način života koji je najbolji za nas.
Mi smo Njegovi namjesnici na zemlji.
Mi smo iznad svih ostalih bića i zato smo i najodgovorniji.
Nije li namjesnik odgovoran onome ko ga postavi za namjesnika ?
Naravno da jeste.
Kako će namjesnik znati na koji način da postupa u kojoj situaciji ?
Pa, ima propise koje treba da provodi a te propise mu je postavio Onaj Koji ga je postavio za namjesnika.
Prema tome, mi smo zaduženi da provodimo Njegove propise, Njegov zakon.
Kako i koliko smo se trudili da to provodimo...bićemo pitani i morat ćemo imati opravdanje zašto nismo nešto uradili kako je propisano.

Allah nam je dao Svoj zakon da ga provodimo i dao nam slobodnu volju. Nismo mi izmislili zakon nego ga mi samo provodimo. Ne sudimo mi čovjeku zbog sebe nego zato što nam je On to naredio.
Ovo što ti spominješ u navedenom ajetu odnosi se na to da će On oprostiti nekome neprovođenje Njegovih propisa a nekoga će kazniti za to.

Život na ovom svijetu je jedan veliki ispit.
Allahova moć je da ti podari život, Njegova je moć da te održava u životu i Njegova je moć da te usmrti.
Nakon toga će proživjeti sve ljude da odgovaraju za svoja djela.
Nije li onda Njegova moć i na nebu i na zemlji ?

Ima li ti još nešto nejasno ?

Allahovo je vlasništvo svega što je i na nebu i na zemlji.
Njegova je vlast i moć i na nebu i na zemlji
Nama je stvorio zemlju, uredio sve na zemlji da nama bude od koristi, stvorio nas u najljepšem obliku, podario nam razum i propisao način života koji je najbolji za nas.
Nije mi jasno koje osobine ima Boga Allah i sejtan? Jer bi trebali da budu čista suprotnost.
Mi smo Njegovi namjesnici na zemlji.
Mi smo iznad svih ostalih bića i zato smo i najodgovorniji.
Nije li namjesnik odgovoran onome ko ga postavi za namjesnika ?
Naravno da jeste.
To je tačno.Jeste da smo namjesnici nad ostalim bićima.Ali naglašeno nad ostalim bićima.
A mi ovde govorima vlast nad ljudima,ne o ostalim bićima.
Kako će namjesnik znati na koji način da postupa u kojoj situaciji ?
Pa, ima propise koje treba da provodi a te propise mu je postavio Onaj Koji ga je postavio za namjesnika.
Prema tome, mi smo zaduženi da provodimo Njegove propise, Njegov zakon.
Kako i koliko smo se trudili da to provodimo...bićemo pitani i morat ćemo imati opravdanje zašto nismo nešto uradili kako je propisano.
E sada je pitanje dali te propise sprovodite tako što poštujete slobodnu volju koji Allah ljudima dao?

Evo da te citiram:
Allah nam je dao Svoj zakon da ga provodimo i dao nam slobodnu volju.
Ako Allah dao slobodnu volju,otkud nekim ljudima pravo da tu slobodnu volju oduzimaju drugima?Zar to nije hula na Boga,tako što se neko postavlja iznad Allaha i čini suprotno rečima Boga Allaha?

Nismo mi izmislili zakon nego ga mi samo provodimo. Ne sudimo mi čovjeku zbog sebe nego zato što nam je On to naredio.
Znači Bog Allah vam je rekao da umesto Njega sudite i osuđujete svoje bližnje? Dali je ubijanje svojih bližnjih naredba Allaha? Dali prorok Muhamed ili Isa pokazao to u svom primeru da tako treba činiti?Dali prorok Muhamed ikada ikog ubio? Dali su se oni postavili iznad Allaha sudeći i ubijajući ljude.Zar nisu pokazali u delima i primeru kako Islam treba mirnim putem propovedati i širiti? I ko danas sledi primer proroka Muhameda i ostalih proroka?

Ovo što ti spominješ u navedenom ajetu odnosi se na to da će On oprostiti nekome neprovođenje Njegovih propisa a nekoga će kazniti za to.
A izostavio si jednu reč koji menja kompletnu smisao tog ajeta a to je reč "samo".Znači samo Allah može oprostiti ili kazniti.
Pretpostavljam da to nije greška u Kuranu,i nadam se da se ne tumači namerno pogrešno taj ajet kako bi činili dela suprotno rečima Boga Allaha.
Allahova moć je da ti podari život, Njegova je moć da te održava u životu i Njegova je moć da te usmrti.
Nakon toga će proživjeti sve ljude da odgovaraju za svoja djela.
Tačno,i niko nema pravo da taj život koji Allah dao, oduzme.Ko god to čini postavlja se iznad Boga Allaha i protivnik je Allaha.
I takođe kako si rekao Allah zadužen da pozove ljude na odgovornost i da sudi njihovim delima,a nikako čovek.

Nije li onda Njegova moć i na nebu i na zemlji ?
Jeste,sve dok neki tu moć preko vlast ne pripisuju sebi.

Ovo pravilo važi samo u slučaju smrtne opasnosti kada padneš u ruke neprijatelja koji traži da napustiš svoju vjeru silom.
To ti je jedan od dva izbora.
Drugi izbor ti je da se ne odričeš islama i da te ubiju zbog toga.
Iskreno, ne znam kojem izboru dati prednost...

Homeini ?
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Ti fakat nemaš pojma o islamu...

Eto , dokazao sam da ne lazem . Ti si znao o cemu pricam , ali je lakse bilo da me nazoves lazovom nego da objasnis o cemu se radi .
Nego , jel to oces da kazes da Homeini nije bio musliman?

Nije mi jasno koje osobine ima Boga Allah i sejtan? Jer bi trebali da budu čista suprotnost.

Naravno da su čista suprotnost.
Allah dž.š. volii svako svoje stvorenje više nego što ga majka voli pa čak i više nego što stvorenje voli samo sebe.
Šejtan te, dok si živ, pokušava uvući u vatru i kaznu Allahovu. Šejtan ti je najveći neprijatelj.

To je tačno.Jeste da smo namjesnici nad ostalim bićima.Ali naglašeno nad ostalim bićima.
A mi ovde govorima vlast nad ljudima,ne o ostalim bićima.

Kako bi funkcionisala država ili narod kada ne bi bilo sudova ?
Radio bi ko šta hoće i vrlo brzo bi se nered proširio.
Kazna na ovom svijetu, ako je pravedno dosuđena, zamjenjuje kaznu na onom svijetu.
Da li bi ti bilo bolje da na ovom svijetu platiš kaznu od 3.000 eura ili da na onom svijetu 3 sata goriš u vatri ?
Malo karikiram ali otprilike to ti je to.
Ispričaću ti dva slučaja gdje su ljudi tražili da budu kamenovani...kad budem imao vremena.
To je jačina vjere u njima.

E sada je pitanje dali te propise sprovodite tako što poštujete slobodnu volju koji Allah ljudima dao?

Slobodna volja je u tome da se kriješ kad nešto uradiš. Kao vjernik bi trebao sam da se prijaviš.
Slobodna volja je i da te sudija ne presudi pravedno.
Ovo oboje može pod uslovom da Allah dozvoli da se izvučete na zemlji i da se ne sazna šta ste uradili.
Međutim, i ti i sudija ćete doći pred Allaha i On će vas pitati za to.
Zato je Njegova vlast i na nebu i na zemlji.

Ako Allah dao slobodnu volju,otkud nekim ljudima pravo da tu slobodnu volju oduzimaju drugima?Zar to nije hula na Boga,tako što se neko postavlja iznad Allaha i čini suprotno rečima Boga Allaha?

Ako je Allah odredio kaznu za nešto onda sudija provodi Njegovu a ne svoju volju.
Nije hula na Boga ako provodiš nešto što je On naredio.

Dali prorok Muhamed ikada ikog ubio? Dali su se oni postavili iznad Allaha sudeći i ubijajući ljude.Zar nisu pokazali u delima i primeru kako Islam treba mirnim putem propovedati i širiti? I ko danas sledi primer proroka Muhameda i ostalih proroka?

Dvoje je kamenovano za vrijeme Muhameda a.s.
Oboje su se sami prijavili i priznali. Znam da će ti ovo zvučati nevjerovatno ali su oboje insistirali da ih Muhamed a.s. kazni a da su u bilo kojem trenutku do smaknuća povukli priznanje Muhamed a.s. ih ne bi imao pravo osuditi na kamenovanje.
Osim toga islam je jednak za sve. Muhamed a.s. je rekao "tako mi Allaha, kada bi moja kći Fatima nešto ukrala ja bih joj odsjekao ruku".

A izostavio si jednu reč koji menja kompletnu smisao tog ajeta a to je reč "samo".Znači samo Allah može oprostiti ili kazniti.
Pretpostavljam da to nije greška u Kuranu,i nadam se da se ne tumači namerno pogrešno taj ajet kako bi činili dela suprotno rečima Boga Allaha.

Da, to se odnosi na one koji se izvuku od kazne na ovom svijetu jer da je Allah htio oni se ne bi izvukli bez obzira koliko se dobro sakrivali.
Tako je i na onom svijetu gdje će tvoje ruke svjedočiti protiv tebe i pričati šta si uradio.
Allah zna sve što radiš, misliš pa i ono što u dubini duše kriješ i od samog sebe.

Tačno,i niko nema pravo da taj život koji Allah dao, oduzme.Ko god to čini postavlja se iznad Boga Allaha i protivnik je Allaha.
I takođe kako si rekao Allah zadužen da pozove ljude na odgovornost i da sudi njihovim delima,a nikako čovek.

Allah ti dozvoljava da oduzmeš život u skladu sa Njegovim zakonom.
Sam od sebe ne smiješ nikome oduzeti život. Samo u skladu sa presudom šerojatskog Suda.

Jeste,sve dok neki tu moć preko vlast ne pripisuju sebi.

Manipulacija uvijek ima ali islam je čist od toga.
Za sve što ljudi rade i još se uz to pozivaju na islam biće pitani. Tako samo sebi kaznu tovare za vrat lažući da je Allah nešto propisao a nije tako.
Svako će odgovarati za ono što radi.

Eto , dokazao sam da ne lazem . Ti si znao o cemu pricam , ali je lakse bilo da me nazoves lazovom nego da objasnis o cemu se radi .
Nego , jel to oces da kazes da Homeini nije bio musliman?

Nisi ti ništa dokazao.
Priča teče neovisno o tebi i tvojoj tvrdnji.

Homeini i šitsko vjerovanje nije relevantno kod 90% muslimana na planeti.
Relevantno je samo u Iranu.

Nisi ti ništa dokazao.
Priča teče neovisno o tebi i tvojoj tvrdnji.

Homeini i šitsko vjerovanje nije relevantno kod 90% muslimana na planeti.
Relevantno je samo u Iranu.

Pa i sam si priznao da vam vera dozvoljava da lazete , sto sam i ja rekao . Vi se navodno ogranicavate samo na navodnu smrtnu opasnost, ali je mudro dozvoljeno da svaki musliman proceni za sebe kad je i koliko u opasnosti . Dakle , ma sta ti poricao , ja sam svoju tvrdnju dokazao, a da se posluzim tvojim nacinom komunikacije , jedini lazovi na ovoj temi su muslimani, sto nije cudno jer im vera to dozvoljava. Dalje , nisam te pitao jeste li Siitsko ucenje za tebe validno ili ne , nego da li ti tvrdis da homeini nije bio musliman.

Pa i sam si priznao da vam vera dozvoljava da lazete , sto sam i ja rekao .

Ti izgleda fakat misliš da si lukav :lol:
Izneseš tvrdnju, zatim je ne dokažeš, zatim tražiš da se ja zaklinjem za tvoju tvrdnju, zatim drugi forumaš nevezano za tebe pita o sličnoj temi i ti to iskoristiš da podupreš svoju tvrdnju.
Nisi ti ništa dokazao nego sam te pustio iz kuta. ;)

Vi se navodno ogranicavate samo na navodnu smrtnu opasnost, ali je mudro dozvoljeno da svaki musliman proceni za sebe kad je i koliko u opasnosti .

Lijepo sam ti naveo da je dozvoljeno slagati u situaciji kad ti je nož pod grlom i pitanje odričeš li se islama.
Ti si to proširio na sve moguće situacije.
Nisi lukav...okani se ćorava posla.

Dakle , ma sta ti poricao , ja sam svoju tvrdnju dokazao, a da se posluzim tvojim nacinom komunikacije , jedini lazovi na ovoj temi su muslimani, sto nije cudno jer im vera to dozvoljava.

Evo kako nam je dozvoljeno lagati:

Poslanik a.s., je rekao: "Budite uvijek iskreni jer iskrenost vodi ka pravednosti, a pravednost vodi ka džennetu. Kada je jedan čovjek uvijek iskren i teži ka tome bude upisan kod Allaha kao iskren. Nemojte lagati, jer laž vodi ka grijehu, a grijeh vodi ka džehennemu. Onaj ko stalno laže i ko vara biva upisan kod Allaha kao lažac."

Onaj ko vjeruje u Allaha trudi se maximalno da ne laže ne zbog ljudi nego zbog Allaha dž.š.

Dalje , nisam te pitao jeste li Siitsko ucenje za tebe validno ili ne , nego da li ti tvrdis da homeini nije bio musliman.

Da ti nacrtam ovo ?
Koju tehniku preferiraš ?

Ti izgleda fakat misliš da si lukav :lol:
Izneseš tvrdnju, zatim je ne dokažeš, zatim tražiš da se ja zaklinjem za tvoju tvrdnju, zatim drugi forumaš nevezano za tebe pita o sličnoj temi i ti to iskoristiš da podupreš svoju tvrdnju.
Nisi ti ništa dokazao nego sam te pustio iz kuta. ;)

Lijepo sam ti naveo da je dozvoljeno slagati u situaciji kad ti je nož pod grlom i pitanje odričeš li se islama.
Ti si to proširio na sve moguće situacije.
Nisi lukav...okani se ćorava posla.

Evo kako nam je dozvoljeno lagati:

Poslanik a.s., je rekao: "Budite uvijek iskreni jer iskrenost vodi ka pravednosti, a pravednost vodi ka džennetu. Kada je jedan čovjek uvijek iskren i teži ka tome bude upisan kod Allaha kao iskren. Nemojte lagati, jer laž vodi ka grijehu, a grijeh vodi ka džehennemu. Onaj ko stalno laže i ko vara biva upisan kod Allaha kao lažac."

Onaj ko vjeruje u Allaha trudi se maximalno da ne laže ne zbog ljudi nego zbog Allaha dž.š.

Da ti nacrtam ovo ?
Koju tehniku preferiraš ?

Ti fakat mislis da si lukaviji od nas nevernika , samo sto ti nikako ne polazi a rukom da to dokazes . Elem, jos mi nisi odgovorio za Homeinija , jel on musliman ili nije .

Naravno da su čista suprotnost.
Allah dž.š. volii svako svoje stvorenje više nego što ga majka voli pa čak i više nego što stvorenje voli samo sebe.
Šejtan te, dok si živ, pokušava uvući u vatru i kaznu Allahovu. Šejtan ti je najveći neprijatelj.
A dali Allah voli tako svoje stvorenje što ih ubija,iz mržnje,nestrpljenja i slično.Zar nije to osobina šejtana.A osobina Boga strpljenje,ljubav pa i prema onima koji ga još ne prihvataju iako su Njegova deca.Čemu ondak strpljivost,ljubav i trud da se neko preobrati kada je odmah osuđen na smrt? Zar ne radi tako šejtan prema onima koji ne veruju i ne slede njega? Tu moramo neku crtu da podvučemo načinu kako pridobija i zadržava svoje vernike Bog Allah i kako šejtan.Jer nema smisla da Bog Allah koristi isti princip kao šejtan,pošto su čisti suprotnosti.

Kako bi funkcionisala država ili narod kada ne bi bilo sudova ?
Radio bi ko šta hoće i vrlo brzo bi se nered proširio.
Kazna na ovom svijetu, ako je pravedno dosuđena, zamjenjuje kaznu na onom svijetu.
Da li bi ti bilo bolje da na ovom svijetu platiš kaznu od 3.000 eura ili da na onom svijetu 3 sata goriš u vatri ?
Malo karikiram ali otprilike to ti je to.
Ispričaću ti dva slučaja gdje su ljudi tražili da budu kamenovani...kad budem imao vremena.
To je jačina vjere u njima.
Da,samo što država ne ubija grešnike, niti ubija porodice grešnika pa ni za najteže grehe.
U redu da mora postojati sud za kaznu,ali ne za oduzimanje života.
Slobodna volja je u tome da se kriješ kad nešto uradiš. Kao vjernik bi trebao sam da se prijaviš.
Slobodna volja je i da te sudija ne presudi pravedno.
Ovo oboje može pod uslovom da Allah dozvoli da se izvučete na zemlji i da se ne sazna šta ste uradili.
Međutim, i ti i sudija ćete doći pred Allaha i On će vas pitati za to.
Zato je Njegova vlast i na nebu i na zemlji.
Pa pretpostavljam da slobodna volja se ne odnosi samo da kriješ nešto,već da prihvatiš Boga ili ne.Odnosno da biraš svoj put.I za to jedino Bog može suditi a ne čovek.Zar nije odgovornost vernika da podučava i uputi nevernika na pravi put, strpljivo do sudnjeg dana,a Boga da sudi za dela ako neko ne prihvati Boga?
Šta ako nevernika ubijemo i ne dajemo mu mogućnost da u kasnijem dobu života preobrati.Zar to nije suprotno želji Allaha.Ili je to cilj šejtana,da svakog nevernika ubije pre nego što se probudi i prihvati Boga?

Ako je Allah odredio kaznu za nešto onda sudija provodi Njegovu a ne svoju volju.
Nije hula na Boga ako provodiš nešto što je On naredio.
Ok je kazna.Ali uništenje života nije kazna.Zar se ne koristi šejtan sa tim principima,da se uništi život koji Bog dao? Zar se Bog ne bori kroz ljubav i mudrost,a ne kroz uništenje i oduzimanje života? Zar nije princip borbe šejtana uništenje života?Gde je tu suprotnost šejtana sa Bogom? Nemoguće da i jedan i drugi se koriste istim principima i pobudama,jer po tome se Bog ne bi razlikovao od šejtana.

Dvoje je kamenovano za vrijeme Muhameda a.s.
Oboje su se sami prijavili i priznali. Znam da će ti ovo zvučati nevjerovatno ali su oboje insistirali da ih Muhamed a.s. kazni a da su u bilo kojem trenutku do smaknuća povukli priznanje Muhamed a.s. ih ne bi imao pravo osuditi na kamenovanje.
Osim toga islam je jednak za sve. Muhamed a.s. je rekao "tako mi Allaha, kada bi moja kći Fatima nešto ukrala ja bih joj odsjekao ruku".
Znači prorok Muhamed ih je ubio bez da im daju vremena u životu da razmisle i da se pokaju i da nešto nauče na svojoj grešci?
Sigurno se slažeš da su bezgrešni na nebu,a samo grešnici na zemlji,ne računajući proroke.I kako može grešan čovek suditi drugom grešnom čoveku?
Vidiš u hrišćanstvu za vreme Isusa/Ise kada su hteli kamenovati jednu ženu zbog bludnje radnje,Isus/Isa ih je sprečio sa rečima "da prvi kamen na nesretnicu baci onaj ko je bezgrešan". I niko nije bacio kamen, jer su svi bili grešni u nečemu.
Allah ti dozvoljava da oduzmeš život u skladu sa Njegovim zakonom.
Sam od sebe ne smiješ nikome oduzeti život. Samo u skladu sa presudom šerojatskog Suda.
I šejtan ima zakon po koje se oduzimaju životi,i gde je tu Božja ljubav prema svojoj deci,kada tako i šejtan voli ljude.I gde su tu suprotnosti između Boga i šejtana.Pogotovo što se zna da ljubav ne oduzima život, već daje,a samo suprotnost ljubavi oduzima život,a ne daje.
Manipulacija uvijek ima ali islam je čist od toga.
Za sve što ljudi rade i još se uz to pozivaju na islam biće pitani. Tako samo sebi kaznu tovare za vrat lažući da je Allah nešto propisao a nije tako.
Svako će odgovarati za ono što radi.
Pa ima bezbroj primera da se zlo čini u ime Allaha i Islama,pa niko ne diže glas protiv toga.Ako oni imaju slobodnu volju da čine zla,zašto se kažnjavaju samo nevernici koji ni blizu ne čine toliko zla,već su krivi samo zato što su nevernici? No ima bezbroj slučaja da vernici u Allah i u Islam se međusobno ubijaju,oduzimaju život.Gde je tu moć Allaha na zemlji preko vernika da spreči takvo ubijanje?
Stoga sa pravom možemo pitati ako se braće u veri ubijaju pozivajući se na Allah,dali to njih vodi Allah? I otkud znamo da su sva ta ubistva i ratovi u ime Allaha stvarno od Boga?

Poslednja izmena:
A dali Allah voli tako svoje stvorenje što ih ubija,iz mržnje,nestrpljenja i slično.

Nema nestrpljivosti kod Allaha. Allah svakoga čeka do određenog roka a taj rok je smrt.

Zar nije to osobina šejtana.

Jeste.

A osobina Boga strpljenje,ljubav pa i prema onima koji ga još ne prihvataju iako su Njegova deca.

Da. Uzmi sebe za primjer. Ne vjeruješ u Allaha a On te još uvijek drži u životu i hrani te. Čeka te do određenog roka a dao ti je razum koji je dovoljan da shvatiš Njegovu objavu Kur'an. Šta ćeš Mu reći kad te bude pitao zašto si odbio da povjeruješ u Njega i prihvatiš islam ?

Čemu ondak strpljivost,ljubav i trud da se neko preobrati kada je odmah osuđen na smrt? Zar ne radi tako šejtan prema onima koji ne veruju i ne slede njega?

Nije niko osuđen na smrt samim tim što ne vjeruje u Allaha.

Tu moramo neku crtu da podvučemo načinu kako pridobija i zadržava svoje vernike Bog Allah i kako šejtan.

Razdvoji Allaha i šejtana jer takav dualizam ne postoji.
Allah ima vlast a šejtan nema. Ni šejtan ne može ništa bez Allahove dozvole. Šejtan vjeruje u Allaha ali mu oholost ne dozvoljava da se pokori i postane musliman.

Jer nema smisla da Bog Allah koristi isti princip kao šejtan,pošto su čisti suprotnosti.

Da. Ne koriste iste principe niti su isti.

Da,samo što država ne ubija grešnike, niti ubija porodice grešnika pa ni za najteže grehe.

Ne ubija ni islamska država nevjernike ni njihove porodice samo zato što ne vjeruju u Allaha.

U redu da mora postojati sud za kaznu,ali ne za oduzimanje života.

Ako je Allah za nešto odredio smrtnu kaznu onda nema rasprave oko toga.

Pa pretpostavljam da slobodna volja se ne odnosi samo da kriješ nešto,već da prihvatiš Boga ili ne.Odnosno da biraš svoj put.I za to jedino Bog može suditi a ne čovek.Zar nije odgovornost vernika da podučava i uputi nevernika na pravi put, strpljivo do sudnjeg dana,a Boga da sudi za dela ako neko ne prihvati Boga?

Neće Bog doći da sudi nama na zemlji ako neko ukrade mobitel nekome. Zato nam je dao Kur'an koji je ujedno i zakonik. Na nama je da zbog vjere u Njega dosljedno provodimo Njegove zakone inače ćemo i mi i lopov odgovarati pred Allahom.
Ti možeš biti nevjernik i to je između tebe i Allaha. Njemu ćeš se pravdati a muslimanima ne moraš i ne trebaš.
Muslimani nemaju ništa sa tim.

Šta ako nevernika ubijemo i ne dajemo mu mogućnost da u kasnijem dobu života preobrati.

I to je objašnjeno u Kur'anu. Oni koji neće da vjeruju neće biti vjernici kad bi i hiljadu godina živjeli. Čak i kad bi okusili smrt pa ih Allah ponovo vratio na zemlju oni opet ne bi bili vjernici. Allah zna svakog čovjeka...

Zar to nije suprotno želji Allaha.Ili je to cilj šejtana,da svakog nevernika ubije pre nego što se probudi i prihvati Boga?

Tebe kao nevjernika nema niko pravo ubiti niti je cilj da muslimani ubijaju nevjernike osim ako ih nevjernici napadnu.
Allah daje smrt a ne ljudi. Ne umiru svi ljudi prirodnom smrću. I onom ubijenom je rok bio do trenutka ubistva. Možda tvoj rok ističe sutra pa ćeš možda umrijeti sutra. Ne mora te niko ubiti. Možda ti padne klavir na glavu ;)

Ok je kazna.Ali uništenje života nije kazna.Zar se ne koristi šejtan sa tim principima,da se uništi život koji Bog dao? Zar se Bog ne bori kroz ljubav i mudrost,a ne kroz uništenje i oduzimanje života? Zar nije princip borbe šejtana uništenje života?Gde je tu suprotnost šejtana sa Bogom? Nemoguće da i jedan i drugi se koriste istim principima i pobudama,jer po tome se Bog ne bi razlikovao od šejtana.

Da, Njegova ljubav i milost su osnova svega.
Ti si primjer za to. Ne vjeruješ a živ si i zdrav i svaki dan te On hrani čekajući da se probudiš.
Zašto želi da se probudiš ?
Zato jer ne želi da te kazni nego da te nagradi dženetom. Do tebe je znači.
Šejtan će u džehennem i on to zna. Zato te obmanjuje došaptavanjima samo da bi i tebe povukao sa sobom u vatru.

Znači prorok Muhamed ih je ubio bez da im daju vremena u životu da razmisle i da se pokaju i da nešto nauče na svojoj grešci?

Ukratko ću ti ispričati slučaj kamenovane žene.
Bila je muslimanka. Učinila je blud (nedozvoljen sex), zatrudnila je i shvatila grešku. Otišla je Muhamedu a.s. i rekla da je učinila blud i da traži kaznu. Muhamed a.s. je pitao da li je trudna i ona je rekla da jeste. On joj je rekao da se porodi i kad se porodi da dođe da se izvrši kazna. Ona se porodila i došla opet. Poslanik je upitao doji li dijete i ona je rekla da doji. On je rekao da ide i da se vrati kad prestane dojiti dijete. Kada je prestala dojiti opet je došla. oslanik a.s. ju je upitao tvrdi li ona i dalje da je učinila blud. Ona je rekla da tvrdi i priznaje i onda su je kamenovali.
U čemu je poenta ?
Da je žena u bilo kojem trenutku povukla svoju izjavu i rekla da nije učinila blud Muhamed a.s. ne bi imao pravo da je osudi na kamenovanje i ne bi ni bila kamenovana. Zato ju je vraćao dva puta ne bi li se predomislila. Na kraju i treći put kad ju je upitao ona je ostala pri svojoj izjavi.
Zašto joj Muhamed a.s. otvoreno nije rekao da povuče izjavu ?
Zato jer bi to bilo poigravanje sa Allahovim propisima.
Primjećuješ li da u ovoj priči nema muškarca s kojim je počinila blud ?
Zašto ga nema ?
Jer nije došao i sam priznao niti su došla 4 sjedoka da ga prijave.
Vjerovatno su znali ko je taj muškarac ali ga nisu tražili. Taj grijeh je tom muškarcu ostao za budući svijet.

Vidiš u hrišćanstvu za vreme Isusa/Ise kada su hteli kamenovati jednu ženu zbog bludnje radnje,Isus/Isa ih je sprečio sa rečima "da prvi kamen na nesretnicu baci onaj ko je bezgrešan". I niko nije bacio kamen, jer su svi bili grešni u nečemu.

Znam za Mariju Magdalenu.

Pa ima bezbroj primera da se zlo čini u ime Allaha i Islama,
pa niko ne diže glas protiv toga.

Zločin u ime Allaha odbacuje i Allah i svi muslimani i onaj ko to radi će biti kažnjen.
Allah je pravedan i voli pravedne.

Ako oni imaju slobodnu volju da čine zla,zašto se kažnjavaju samo nevernici koji ni blizu ne čine toliko zla,već su krivi samo zato što su nevernici?

Muslimanima ti nisi kriv što ne vjeruješ u Allaha. To je tvoje pravo i mi nemamo ništa sa tim. Ukoliko se raspituješ za islam dužni smo da ti odgovorimo na blag i lijep način uz kafu i kolač. Kada dobiješ odgovore slobodan si da prihvatiš ili da odbaciš.
Muhamed a.s. je ugostio jevreja i cijeli dan mu pričao o islamu i na kraju je jevrej ustao i otišao. Ostao je jevrej i dalje.
Ne može svako biti musliman. :D

No ima bezbroj slučaja da vernici u Allah i u Islam se međusobno ubijaju,oduzimaju život.Gde je tu moć Allaha na zemlji preko vernika da spreči takvo ubijanje?

Ni to nema opravdanja u islamu.
Odvoji vjeru i odvoji postuopke muslimana.
Islam je dobar ali muslimani nisu.

Stoga sa pravom možemo pitati ako se braće u veri ubijaju pozivajući se na Allah,dali to njih vodi Allah?

Ne, nego šejtan između njih unese prvo sumnju, zatim netrpeljivost, zatim razdor i na kraju sukob.
Lukav je šejtan. Uvijek ide korak po korak.
Isto tako odvraća i ljude od islama. step by step.
Šejtan je na zemlji od postanka svijeta. Proučio je svaku ljudsku slabost u tančine i svakom čovjeku prilazi na najefikasniji način

I otkud znamo da su sva ta ubistva i ratovi u ime Allaha stvarno od Boga?

Muslimanima je zabranjeno da prvi napadnu. Čak je zabranjeno i da priželjkuju rat.
Ako su muslimani i islam napadnuti onda je ta borba (odbrana) u ime Allaha.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back