STA JE ISLAM

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
znas odgovor...izvrsno...
izvoli, mikrofon je tvoj;
dakle, u cije ime su poklani i zatim...obezglavljeni
brojni nemuslimani u Bosni...od strane Bosanskih muslimana...
i kako se ti....brutalni...nasilni obicaji
koje se nerijetko sprovode tamo
gdje je islam dominantna religija i stub...politickog....drustvenog uredjenja
uklapaju u pricu o islamu kao "religiji mira"?

:manikir:

Ovo su tvoje tvrdnje.
Ako želiš odgovor zamolio bih te da potkrijepiš svoje tvrdnje dokazima.

Ne izbjegavam odgovo ali pitanje mora imati osnovu a ne nagađanja pogotovo jer ti kažeš da su "obezglavljeni mnogobrojni nemuslimani".

Eto, daj dokaze i odgovor stiže expresno.

A onda ćeš ti meni odgovoriti na gore postavljena pitanja.

Ovo su tvoje tvrdnje.
Ako želiš odgovor zamolio bih te da potkrijepiš svoje tvrdnje dokazima.

Ne izbjegavam odgovo ali pitanje mora imati osnovu a ne nagađanja pogotovo jer ti kažeš da su "obezglavljeni mnogobrojni nemuslimani".

Eto, daj dokaze i odgovor stiže expresno.

A onda ćeš ti meni odgovoriti na gore postavljena pitanja.

proceprkaj malo po temi pa ces naci obilje vec postavljenih....cinjenica
znaci, CINJENICA poput ove

http://www.trial-ch.org/en/trial-watch/profile/db/facts/rasim_delic_273.html

"According to the indictment, on 21 July 1995, two soldiers from the Bosnian Serb forces (VRS) were captured and subsequently beheaded by members of the Bosnian army."

dakle, izvoli objasni mi zasto je "neopohodno" zarobljene protivnike
obezglaviti...i u cije se ime to radilo sirom Bosne
i zasto se to uopce tako rado & cesto radi u islamskom svijetu...
jel to neki fetish...ritual...o cemu se tu radi
i kako da covjek koji nije dio cijele te price nakon takvih
stvari povjeruje kako je religija koja izdaje fatvu za
knjizevnike, crtace....neistomisljenike, generalno
i ciji se pripadnici samoraznose po tudjim gradovima,
ubijaju taoce pred kamerama,
bacaju kiselinu u lice zenama koje se ne...pokore..zeljama muskaraca...
kamenuju i zatvaraju zrtve silovanja i slicno...
"religija mira"....?

i ne, nema mjesta paraleli s hriscanstvom
jer je hriscanstvo tijekom vremena od nasilnih praksi odustalo...
dakle, mijenjalo se...i mijenja se.

islam se ne mijenja...zasto?

znas odgovor...izvrsno...
izvoli, mikrofon je tvoj;
dakle, u cije ime su poklani i zatim...obezglavljeni
brojni nemuslimani u Bosni...od strane Bosanskih muslimana...
i kako se ti....brutalni...nasilni obicaji
koje se nerijetko sprovode tamo
gdje je islam dominantna religija i stub...politickog....drustvenog uredjenja
uklapaju u pricu o islamu kao "religiji mira"?

dole sam ti ispisala esej o tom tvom primeru rata i ratovanja, dva eseja, ali tebe to ne zanima - jer bi samo da se svadjas a sasvim su jasno sadrzala odgovor na pitanje kakve to veze ima sa islamom...... religijom uopste, znaci prihvati ih ako hoces i prestani da spamujes temu jer nicemu temi ne doprinosis osim sto se svadjas, ili a za svoj problem rata u bosni i obezglavljivanja bilo koga otvori sebi drugu temu rado cemo je posetiti:rtfm:

dole sam ti ispisala esej o tom tvom primeru rata i ratovanja, dva eseja, ali tebe to ne zanima - jer bi samo da se svadjas a sasvim su jasno sadrzala odgovor na pitanje kakve to veze ima sa islamom...... religijom uopste, znaci prihvati ih ako hoces i prestani da spamujes temu jer nicemu temi ne doprinosis osim sto se svadjas, ili a za svoj problem rata u bosni i obezglavljivanja bilo koga otvori sebi drugu temu rado cemo je posetiti:rtfm:

e, tebi rekoh sto sam imala...no, ne skodi da ponovim;
dakle, odgovor ili imas ili nemas...ako ga imas onda ga napises
ako ga nemas...produzis dalje...

Који део приче није јасан када кажем да је ово пдф Религија а не пдф Политика?
Тема се не зове "Последице тумачења ислама" већ "Шта је ислам". Сходно томе, од сада па надаље и убудуће, заборавите помињање рата у Босни као основе за дискусију. Не зато што би некоме било непријатно или што неко неће да чује за то, већ зато што није одговарајући пдф, ништа мање и ништа више. Такође, маните се рекламирања путем видео клипова. У реду је један или два ако су у сагласности са дискусијом али не сваки час по клип. Значи, мрско-ми-је-да-пишем-па-ћу-да-звекнем-видео-клип такође изоставите.
П.С. Ово је обавештење а не предмет евентуалних коментара.
Хвала на разумевању.

sto se mene tice....moze i neki drugi prostor gdje je islam dominantna religija
npr. Saudijska Arabija...ili Afganistan...ili Iran...ili...sta god ocete...
svuda je nasilje i to takvo; s ritualnim komponentama...hladnim oruzjem...
nesto sto se...ponavlja i ponavlja i ponavlja...
pa cak i sami muslimani....ponegdje, ponekad.... kad mogu...dizu glas protiv toga...
mnogi zbog toga i napustaju islam...
dakle, o cemu se tu radi....cemu toliko nasilje...
zasto se to vec stotinama
godina dogadja i ne jenjava...
i kako se to uklapa u pricu o "religiji mira"...?

proceprkaj malo po temi pa ces naci obilje vec postavljenih....cinjenica
znaci, CINJENICA poput ove

http://www.trial-ch.org/en/trial-watch/profile/db/facts/rasim_delic_273.html

"According to the indictment, on 21 July 1995, two soldiers from the Bosnian Serb forces (VRS) were captured and subsequently beheaded by members of the Bosnian army."

dakle, izvoli objasni mi zasto je "neopohodno" zarobljene protivnike
obezglaviti...i u cije se ime to radilo sirom Bosne

Našla si dva vojnika i pričaš da se to radi "širom Bosne".
Zato sam ti tražio dokaze...
Ova dva vojnika (ne civila) su izuzetak koji potvrđuje pravilo da NIJE bilo dekapitacije "širom Bosne".

i zasto se to uopce tako rado & cesto radi u islamskom svijetu...

Daj dokaze.

i kako da covjek koji nije dio cijele te price nakon takvih
stvari povjeruje kako je religija koja izdaje fatvu za
knjizevnike, crtace....neistomisljenike, generalno

Mi imamo veliku ljubav i duboko poštovanje za Muhameda a.s.
Kada uvrijediš njega to ti je kao da si uvrijedio sve nas. Ničije svetinje ne trebaju da budu predmet sprdanja.
Književnici i karikaturisti koji se drznu da ismijavaju Muhameda a.s. su svjesni uvrede koju nanose muslimanima i shodno tome trebaju biti svjesni i posljedica koje mogu proizaći iz toga.
Primjera radi, gledao sam film "Dogma"...prve dvije minute.
Čim sa vidio da se režiser sprda sa Isusom prestao sam gledati takvu blasfemiju.

i ciji se pripadnici samoraznose po tudjim gradovima,

Muslimani.

ubijaju taoce pred kamerama,

A šta će amerikanac ("taoc") u Avganistanu ? Iraku...itd.
Šta radi on tamo ?
Uvodi demokratiju kao i rusi što su radili ?
Jasno im je rečeno da su nepoželjni i da će biti ubijeni ako ih se uhvati.
Objesili su Sadama Huseina za Bajram a nikad nisu našli oružje za masovno uništenje zbog kojeg su krenuli u rat...
Šta ti onda očekuješ ? Da će avganistanci ili iračani napraviti palačinke i hladan sok zarobljenicima ?
Šta su radili sa muslimana u Guantanamu ili Abu Graibu ili po USA zatvorima ?
Kako su bombardovali svadbu u Avganistanu i pobili 2/3 ljudi na svadbi ?

bacaju kiselinu u lice zenama koje se ne...pokore..zeljama muskaraca...

Ovo ko radi nema opravdanja u islamu.

kamenuju i zatvaraju zrtve silovanja i slicno...
"religija mira"....?

I ovo isto.

i ne, nema mjesta paraleli s hriscanstvom
jer je hriscanstvo tijekom vremena od nasilnih praksi odustalo...
dakle, mijenjalo se...i mijenja se.

Da ako zaboravimo Hitlera, Staljina...

islam se ne mijenja...zasto?

Islam se neće promijeniti.
Islam jeste religija mira i ljubavi ali i religija jasnih zabrana i sankcija.

Našla si dva vojnika i pričaš da se to radi "širom Bosne".
Zato sam ti tražio dokaze...
Ova dva vojnika (ne civila) su izuzetak koji potvrđuje pravilo da NIJE bilo dekapitacije "širom Bosne".

Daj dokaze.

mda...dva dokumentirana slucaja dekapitacije koja su se dogodila
u logoru i doprinijela tome da nalogodavac bude osudjen za...ratni zlocin
potvrdjuju da je nije bilo? zanimljivo...

http://www.meforum.org/713/beheading-in-the-name-of-islam

"Images of masked terrorists standing behind Western hostages in Iraq and Saudi Arabia have become all too common on Arabic satellite stations such as Al-Jazeera and Al-Manar. Islamist websites such as Muntadiyat al-Mahdi[1] go further, streaming video of their murder."

Mi imamo veliku ljubav i duboko poštovanje za Muhameda a.s.
Kada uvrijediš njega to ti je kao da si uvrijedio sve nas. Ničije svetinje ne trebaju da budu predmet sprdanja.
Književnici i karikaturisti koji se drznu da ismijavaju Muhameda a.s. su svjesni uvrede koju nanose muslimanima i shodno tome trebaju biti svjesni i posljedica koje mogu proizaći iz toga.
Primjera radi, gledao sam film "Dogma"...prve dvije minute.
Čim sa vidio da se režiser sprda sa Isusom prestao sam gledati takvu blasfemiju.

to je tebi opravdanje za fizicki napad i izdavanje "tjeralice"
te prijetnje smrcu neistomisljenicima?
jos zanimljivije...

da, muslimani...zasto se samoraznose po tudjim gradovima?

A šta će amerikanac ("taoc") u Avganistanu ? Iraku...itd.
Šta radi on tamo ?
Uvodi demokratiju kao i rusi što su radili ?
Jasno im je rečeno da su nepoželjni i da će biti ubijeni ako ih se uhvati.
Objesili su Sadama Huseina za Bajram a nikad nisu našli oružje za masovno uništenje zbog kojeg su krenuli u rat...
Šta ti onda očekuješ ? Da će avganistanci ili iračani napraviti palačinke i hladan sok zarobljenicima ?
Šta su radili sa muslimana u Guantanamu ili Abu Graibu ili po USA zatvorima ?
Kako su bombardovali svadbu u Avganistanu i pobili 2/3 ljudi na svadbi ?

ono sto sam ja pitala nikakve veze s Amerima nema...
ako nemas odgovor...bolje tako reci, nemoj ispadat smijesan...
posto su medju tim..."taocima" bili i turisti, novinari, pa cak i aktivisti
koji su radili "za islamsku stvar"...

Ovo ko radi nema opravdanja u islamu.

http://www.nytimes.com/2008/11/30/opinion/30kristof.html?_r=2

"The most haunting part of my visit with Ms. Azar, aside from seeing her face, was a remark by her 12-year-old son, Ahsan Shah, who lovingly leads her around everywhere. He told me that in one house where they stayed for a time after the attack, a man upstairs used to beat his wife every day and taunt her, saying: “You see the woman downstairs who was burned by her husband? I’ll burn you just the same way.”

a u cemu ima...opravdanje tj. zasto se o tome cuti
i zasto krivce za ovakve stvari islamske zemlje ne osudjuju?

aham...

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article3064649.ece

"King Abdullah of Saudi Arabia has pardoned a teenage victim of a gang rape who was sentenced to 200 lashes and jailed for six months in a highly-publicised case that inflicted incalculable damage on the country’s image."

Da ako zaboravimo Hitlera, Staljina...

ni Hitler, ni Staljin nisu bili...vjerske vodje tj. nisu djelovali u ime religije...
ama bas nijedne...
dakle, nadji neki drugi primjer ili jednostavno prihvati cinjenicu
da se npr. hriscanstvo...mijenja...
dok islam...stagnira...
kad je nasilje u pitanju...

Islam se neće promijeniti.
Islam jeste religija mira i ljubavi ali i religija jasnih zabrana i sankcija.

kao sto smo iz prijethodnih primjera vidjeli...
ostaje otvoreno pitanje - gdje su se djeli "mir i ljubav"
u religiji prema cijim...praksama cesto i njeni
vlastiti, razumni, pripadnici pokazuju...zgrazanje...?

http://www.iran-press-service.com/articles/majedi.html

"No. As I said in my speech, one of the most stumbling blocs against the freedom of women in Iran is the ruling theocracy. The difference of this Islam with the one before the revolution is that this one is political, with its police, armies, prisons, revolutionary guards, justice, hezbollah, militia that suppresses people. This is a different Islam. As a result, we fight this regime on two fronts: political and religious. If Islam would not have been in power and would not imposed its rules on the people, our struggle against Islam would have been of different nature. Our struggle is not against the Muslims, be it orthodox, but against a political regime based on religion. There can't be compromises with a regime that has made sexual apartheid, humiliation of women it's own identity. "

u slucaju da ne znas tko je Azar Majedi...

http://azarmajedi.com/index-eng.htm

i da se razumijemo; odgovor na pitanje, konkretno, nisi dao...

Poslednja izmena:
@ZloTvor

Nema smisla s tobom pričati.
Ti imaš svoje stavove, razmišljanja i zaključke i nema se tu šta više ni dodati niti oduzeti.
Drž' se toga i dalje a ja nemam namjeru se s tobom više raspravljati.

Sva tvoja priča na ovoj temi svodi se na ocrnjivanje i pljuvanje po islamu. Nađeš neki primjer i onda generalizuješ a ako ti se odgovori onda ne prihvataš odgovor nego po svaku cijenu se trudiš da kao pobijediš, dokažeš...itd.
Eto, meni si dokazala....da mrziš islam.

Mrzi i dalje, tvoja stvar, ali je postala dosadna rasprava s tobom.
Vozdra.

@ZloTvor

Nema smisla s tobom pričati.
Ti imaš svoje stavove, razmišljanja i zaključke i nema se tu šta više ni dodati niti oduzeti.
Drž' se toga i dalje a ja nemam namjeru se s tobom više raspravljati.

Sva tvoja priča na ovoj temi svodi se na ocrnjivanje i pljuvanje po islamu. Nađeš neki primjer i onda generalizuješ a ako ti se odgovori onda ne prihvataš odgovor nego po svaku cijenu se trudiš da kao pobijediš, dokažeš...itd.
Eto, meni si dokazala....da mrziš islam.

Mrzi i dalje, tvoja stvar, ali je postala dosadna rasprava s tobom.
Vozdra.

drugim rijecima;
u pravu sam kad kazem je mudrije da se
ako vec nemas odgovore ili ih ne smijes napisati
suzdrzis i ne lupetas
kao u prijethodnom i ovom postu?

sto se islama tice; on je religija kao i svaka druga...
i posmatram ga kao i bilo koju drugu...
e, sad to sto ne pristajem da se pravim kako se nista...zabrinjavajuce...nasilno...
ne radi...dogadja....u ime tog istog islama...
to je vec druga stvar...i to je ono sto ti smeta, zar ne?

nazalost, nije u mojoj vec u moci tvojoj...i ostale tvoje...
brace u vjeri da sliku koju vecina ljudi o islamu ima promijenite...
i to djelima, a ne...jeftinom propagandom...
koja, sagledana u ukupnoj slici, vise odmaze nego pomaze...

Poslednja izmena:
pa cak i sami muslimani....ponegdje, ponekad.... kad mogu...dizu glas protiv toga...

Neverovatna si !!! Covek (moderator) ti lepo objasni da se o tome vise ne pise, jer to, o cemu ti pricas ne obuhvata temu na kojoj si - ali ti jednostavno ne odustajes.......

Poslednja izmena:

Neverovatna si !!! Covek (moderator) ti lepo objasni da se o tome vise ne pise, jer to, o cemu ti pricas ne obuhvata temu na kojoj si - ali ti jednostavno ne odustajes.......

Ja cu pokusati sa strpljenjem koje stvarno ponestaje da ti objasnim da mesas islam, religiju kao takvu, neki ce je nazvati najmiroljubivijom neki ne ...kako god, sa verskim fanatizmom i fundamentalizmom koji neminovno postoje u svakoj religiji...pravoslavlju(katolicanstvu), rimo-katolicanstvu, budizmu, hinduizmu, judaizmu... pa i u samom islamu.
A sad da bi razumela odnos vera u Bosni u vreme pre izbijanja rata pokusacu i tu da ti prikazem da nije sve to imalo toliko religijsku notu koliko politicku a politika je zenica moci i pod svoje okrilje je uzela religiju kao jedno od najperspektivnijeg oruzja protiv naroda..... a evo i zasto:

Religijski ratovi po definiciji su samo oni ratovi koji se vode oko religijskih sporova i pitanja, jugoslovenski ratovi devedesetih godina nisu bili religijski ratovi (ili bar ne u užem smislu), jer nisu vođeni povodom religijskih problema.Na primer, verski ratovi u Evropi u 17. veku ne bi bili mogući bez protestantske Reformacije, koja je de facto predstavljala čin religijske reforme i transformacije. Štaviše, ako prihvatimo da se važnost religijske dimenzije nekog sukoba povećava u srazmeri s obimom u kome se religijske strukture poklapaju sa strukturama moći u nekoj državi, onda bivša SFRJ za to nije ni najmanje dobar primer. Sve do kraja osamdesetih vladala je izrazita sekularizacija, dok se povećanje religioznosti uglavnom poklapa s prelaskom iz jednog "kvazireligijskog" sistema (ideologija komunizma) u drugi (nacionalističke ideologije).

Najveći broj sukoba u svetu u kojima religija predstavlja nekakav elemenat takođe se ne vodi oko religijskih pitanja. Reč je tu, pre svega, o tzv. "identitetskim sukobima", gde religija može da posluži kao pogodna "differentia specifica" pomoću koje se, eventualno, lakše artikulišu mnogo složeniji razlozi za konflikt, pa i oružani sukob. Baš to je bio slučaj i sa jugoslovenskim ratovima devedesetih.

Društvo 1960-ih i 1970-ih, u kome je komunistička, ateistička ideologija ostavljala svoj prepoznatljiv beleg kako na političkom, tako i na kulturnom, nacionalnom, religijskom planu, moralo se, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, odjednom suočiti s masovnom etnomobilizacijom i baukom nacionalizma, politički isforsiranom identifikacijom religijskog i nacionalnog, kao i svojom vlastitom verskom polupismenošću u kojoj su razlicitosti jednog naroda sa tri vere pronašli svoje sigurno utočište. Tako je na ovom prostoru, u uslovima rata, nakon dugotrajne politizacije religijskog (najpre u komunističkoj, a potom i u nacionalističkoj obradi), doslo do naknadne, sekundarne religizacije međunacionalnog konflikta, koji budi teoriju o religijskim korenima sukoba u SFRJ. Rat u bivšoj Jugoslaviji od 1991-95. godine bio je, međutim, više rezultat političkog i međuetničkog sukoba. Religija se tu pojavljuje kao značajan elemenat etniciteta, pa se u tom kontekstu sam rat doživljavao i kao međureligijski sukob.
Medjutim ni u Dejtonskom sporazumu, ni u Paktu za stabilnost Jugoistočne Evrope religija i crkve se uopšte i ne spominju kao razlog povod niti krivac, jedino u Ustavu i Aneksu o ljudskim pravima postoji objasnjenje citiracu: "Uništavanje hramova tokom rata, pre svega je, jedan destruktivni simbolički čin: hramovi se ne uništavaju toliko kao religijski objekti, koliko kao nacionalni, etnički simboli prisustva određene zajednice na nekoj teritoriji. U percepciji pojedinih crkava rat se, najzad, i sam doživljavao prevashodno kao teritorijalno pitanje. On u toj percepciji stiče legitimitet, jer je neophodno braniti (na žalost, i po cenu zločina!) svoje prisustvo, svoj fizički i duhovni opstanak na "očevini i dedovini" Isto se moze reci i za brojne zrtve u ime religije kao i skrnavljenje upokojenih, i na kraju i samih mesta pocivanja spomenutih."

Ja cu pokusati sa strpljenjem koje stvarno ponestaje da ti objasnim da mesas islam, religiju kao takvu, neki ce je nazvati najmiroljubivijom neki ne ...kako god, sa verskim fanatizmom i fundamentalizmom koji neminovno postoje u svakoj religiji...pravoslavlju(katolicanstvu), rimo-katolicanstvu, budizmu, hinduizmu, judaizmu... pa i u samom islamu.
A sad da bi razumela odnos vera u Bosni u vreme pre izbijanja rata pokusacu i tu da ti prikazem da nije sve to imalo toliko religijsku notu koliko politicku a politika je zenica moci i pod svoje okrilje je uzela religiju kao jedno od najperspektivnijeg oruzja protiv naroda..... a evo i zasto:

Religijski ratovi po definiciji su samo oni ratovi koji se vode oko religijskih sporova i pitanja, jugoslovenski ratovi devedesetih godina nisu bili religijski ratovi (ili bar ne u užem smislu), jer nisu vođeni povodom religijskih problema.Na primer, verski ratovi u Evropi u 17. veku ne bi bili mogući bez protestantske Reformacije, koja je de facto predstavljala čin religijske reforme i transformacije. Štaviše, ako prihvatimo da se važnost religijske dimenzije nekog sukoba povećava u srazmeri s obimom u kome se religijske strukture poklapaju sa strukturama moći u nekoj državi, onda bivša SFRJ za to nije ni najmanje dobar primer. Sve do kraja osamdesetih vladala je izrazita sekularizacija, dok se povećanje religioznosti uglavnom poklapa s prelaskom iz jednog "kvazireligijskog" sistema (ideologija komunizma) u drugi (nacionalističke ideologije).

Najveći broj sukoba u svetu u kojima religija predstavlja nekakav elemenat takođe se ne vodi oko religijskih pitanja. Reč je tu, pre svega, o tzv. "identitetskim sukobima", gde religija može da posluži kao pogodna "differentia specifica" pomoću koje se, eventualno, lakše artikulišu mnogo složeniji razlozi za konflikt, pa i oružani sukob. Baš to je bio slučaj i sa jugoslovenskim ratovima devedesetih.

Društvo 1960-ih i 1970-ih, u kome je komunistička, ateistička ideologija ostavljala svoj prepoznatljiv beleg kako na političkom, tako i na kulturnom, nacionalnom, religijskom planu, moralo se, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, odjednom suočiti s masovnom etnomobilizacijom i baukom nacionalizma, politički isforsiranom identifikacijom religijskog i nacionalnog, kao i svojom vlastitom verskom polupismenošću u kojoj su razlicitosti jednog naroda sa tri vere pronašli svoje sigurno utočište. Tako je na ovom prostoru, u uslovima rata, nakon dugotrajne politizacije religijskog (najpre u komunističkoj, a potom i u nacionalističkoj obradi), doslo do naknadne, sekundarne religizacije međunacionalnog konflikta, koji budi teoriju o religijskim korenima sukoba u SFRJ. Rat u bivšoj Jugoslaviji od 1991-95. godine bio je, međutim, više rezultat političkog i međuetničkog sukoba. Religija se tu pojavljuje kao značajan elemenat etniciteta, pa se u tom kontekstu sam rat doživljavao i kao međureligijski sukob.
Medjutim ni u Dejtonskom sporazumu, ni u Paktu za stabilnost Jugoistočne Evrope religija i crkve se uopšte i ne spominju kao razlog povod niti krivac, jedino u Ustavu i Aneksu o ljudskim pravima postoji objasnjenje citiracu: "Uništavanje hramova tokom rata, pre svega je, jedan destruktivni simbolički čin: hramovi se ne uništavaju toliko kao religijski objekti, koliko kao nacionalni, etnički simboli prisustva određene zajednice na nekoj teritoriji. U percepciji pojedinih crkava rat se, najzad, i sam doživljavao prevashodno kao teritorijalno pitanje. On u toj percepciji stiče legitimitet, jer je neophodno braniti (na žalost, i po cenu zločina!) svoje prisustvo, svoj fizički i duhovni opstanak na "očevini i dedovini" Isto se moze reci i za brojne zrtve u ime religije kao i skrnavljenje upokojenih, i na kraju i samih mesta pocivanja spomenutih."

pokusaj sebi, za pocetak, objasniti sta jest osnovni...problem islama...
dakle, bilo gdje...nevezano uz neku odredjenu...teritoriju...

http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_and_secularism
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_state
http://en.wikipedia.org/wiki/Islam

pa zatim drzi predavanja drugima...

sto se...citiranja tice; ako to vec radis...ispostuj autora teksta
koji prenosis pa stavi link...:manikir:

A sad evo ti o fanatizmu objasnjenje posto ti ni on nije bas najjasniji .......cim pitas kako se neko raznese u ime islama

Svi oni koji su ucestvovali u izazivanju neke katastrofe osjećali su se pravednima. I istinski nedužne žrtve i sami teroristi. Dok su jedni umrli "na pravdi Boga", drugi su bili uvjereni kako pomažu ostvarenju pravde istoga ili nekog sličnog boga. Možda je posljednja slika u ocima nekog bombasa bila zelenilo rajskih vrtova i putena nevinost dženetskih devica. Ta putenost često ismevana od zapadnih i istočnih asketa, samo je dokaz temeljne težnje islama – pomirenja nebeskog i zemaljskog. Islam je religija sklada, pokušaj, da društvo i ljudi koji ga čine, oslikaju savršenstvo arabeske. Kako bi tako jedna težnja mogla bilo kome naneti bol? A ipak to cini ...

Još apsurdnija je pojava agresivnosti i fanatizma u hinduističkom društvu čija religijska tradicija po definiciji isključuje agresivno delovanje na stvarnost, da o ratovima i ne govorim. Priroda ideje vodilje, ocigledno nije važna. Važno je posedovati nešto što se mora braniti. To mogu biti građanska prava, ugrožena majka zemlja, nevine životinje i tako redom. Fanatizam ima manifestacije ljubomore. Što je jači osećaj smislenosti koji poklanja ljubavni objekat necemu, to je snažnija agresivnost kojom se ljubavni objekt brani.

A sad evo ti o fanatizmu objasnjenje posto ti ni on nije bas najjasniji .......cim pitas kako se neko raznese u ime islama

Svi oni koji su ucestvovali u izazivanju neke katastrofe osjećali su se pravednima. I istinski nedužne žrtve i sami teroristi. Dok su jedni umrli "na pravdi Boga", drugi su bili uvjereni kako pomažu ostvarenju pravde istoga ili nekog sličnog boga. Možda je posljednja slika u ocima nekog bombasa bila zelenilo rajskih vrtova i putena nevinost dženetskih devica. Ta putenost često ismevana od zapadnih i istočnih asketa, samo je dokaz temeljne težnje islama – pomirenja nebeskog i zemaljskog. Islam je religija sklada, pokušaj, da društvo i ljudi koji ga čine, oslikaju savršenstvo arabeske. Kako bi tako jedna težnja mogla bilo kome naneti bol? A ipak to cini ...

Još apsurdnija je pojava agresivnosti i fanatizma u hinduističkom društvu čija religijska tradicija po definiciji isključuje agresivno delovanje na stvarnost, da o ratovima i ne govorim. Priroda ideje vodilje, ocigledno nije važna. Važno je posedovati nešto što se mora braniti. To mogu biti građanska prava, ugrožena majka zemlja, nevine životinje i tako redom. Fanatizam ima manifestacije ljubomore. Što je jači osećaj smislenosti koji poklanja ljubavni objekat necemu, to je snažnija agresivnost kojom se ljubavni objekt brani.

linak...Lejdi, linak...
evo ovako;

"Liberal Muslims generally claim that they are returning to the principles of the early Ummah and to the ethical and pluralistic intent of their scripture, the Qur'an.[5] They distance themselves from some traditional and less liberal interpretations of Islamic law, as they consider these to be culturally-based and without universal applicability. The reform movement uses monotheism (tawhid) "as an organizing principle for human society and the basis of religious knowledge, history, metaphysics, aesthetics, and ethics, as well as social, economic and world order."http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_movements_within_Islam#cite_note-5

http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_movements_within_Islam

+ slobodno smanji font, ima nas i...zdravih ovdje...:manikir:

t0166.gif
:roll:

Ajde da malo pricamo o nekim stvarima u islamu koje verujem sve interesuju. Evo sta Wikipedia kaze o Vehabizmu :
Vehabizam je konzervativni pokret u Islamu koji se utemeljio krajem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni izvornik je Muhammed 'Abdulwahab, tzv. reformator Islama, porijeklom iz Saudijske Arabije. Vehabizam u suštini se zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije islama koja se razlikuje od drugih islamskim smjerova kao što su sunizam, sufizam i šiizam. Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji Islama bez daljnjih naučnih, teorijskih i sl. posredovanja u interpretaciji. Samim tim vehabizam je interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoje mišljenje, te duhovni tok koji zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.[

Vehabizam je nastao kroz političku podjelu u Saudijskoj Arabiji krajem 17. vijeka u kojem je dioba napravljena između političkog života muslimana i religijskog pri kojem je religijski život kontrolisan od strane vehabijskih izvornika.

U modernom vremenu vehabizam je najprošireniji u nemoderniziranim dijelovima Azije i u manjoj mjeri u Evropi te ga mnogi okrivljuju za podsticanje i ideološka osnova današnjim terorističkim grupa u Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku. Također se smatra da su pojedini poklonici vehabizma sa svojim vehabijskim ideološkim uvjerenjima poduprijeli terorističke napade u SAD-u i Evropi.

Evo sta o vehabizmu kaze jedan od najznacajnijih islamskih mislilaca u Bosni , kako to kazu novinari "Oslobodjenja"

INTERVJU OSLOBOĐENJA: Prof dr. Adnan Silajdžić:
Razgovarao: Šefko HODŽIĆ

Prof. dr. Adnan Silajdžić je jedan od najpoznatijih naših islamskih mislilaca. Redovan je profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje predaje akaid i uporedne religije. Autor je pet knjiga o islamu, islamskoj kulturi i civilizaciji. Uvijek je zanimljiv sagovornik. Za njega ne postoje tabu teme, pa ni vehabizam u BiH, o čemu mnogi intelektualci izbjegavaju da govore. Profesora Silajdžića smo na početku razgovora zamolili da u najkraćem objasni suštinu vehabizma.

Silajdžić: Vehabizam je pokret koji se veže za Muhammeda ibn Abdulvehaba koji se pojavio u 18. stoljeću u Nedždu, u Saudijskoj Arabiji, kaže Silajdžić. Nastao je kao reakcija na kolonijalizaciju i okcidentalizaciju muslimanskih zemalja. U osnovi, ne možemo govoriti da je vehabizam, dok je njegova poruka bila ograničena uglavnom na Arabiju, bio negativna pojava. Zašto? Prosto zato što je Muhamed ibn ‘Abd al-Wahab, poput i drugih ravaca koji su reagirali na modernizaciju muslimana, težio generičkom odnosno unutarnjem razvoju islamske civilizacije pod sloganom “vraćanja čistome islamu“.
Ako bismo htjeli vehabizam karakterizirati u dvije rečenice, onda bi to bilo ovako: to je učenje koje je razvilo konzervativno ahistorijsko, mrtvo, statično, neatraktivno, dosadno razumijevanje tradicije i koje, u skladu sa tim osporava svaku moguću vrijednost četrnaest stoljeća razvoja islamske intelektualne tradicije koja je proizašla iz kur’anskih i poslaničkih korijena ...

Nisam .Vehabije za sebe tvrde da su jedino oni "pravi" sledbenici kurana, a da ostali upraznjavaju nekakav razvodnjeni , oslabljeni islam. Ono sto je zabrinjavajuce je cinjenicqa da je Vehabisticki pokret sve jaci u Bosni, a i na nasim prostorima , pa se treba upoznati sa ovom specificnom interpretacijom islamskog ucenja .

U islamu nema sekti u smislu u kome ih mi definisemo . Postoje razlicite interpretacije osnovnog ucenja , ali za razliku od hriscanstva gde je svaka denominacija polaze eksluzivno pravo na istinitost i ispravnost vere sa jedne strane i osporava to isto svima ostalima sa druge strane, u islamu toga nemamo. Bez obzira na nacin i tumacenja islamskog ucenja muslimani ne osporavaju sledbenicima drugacijeg ispovedanja islama istinitost i ispravnost vere .

U islamu nema sekti u smislu u kome ih mi definisemo . Postoje razlicite interpretacije osnovnog ucenja , ali za razliku od hriscanstva gde je svaka denominacija polaze eksluzivno pravo na istinitost i ispravnost vere sa jedne strane i osporava to isto svima ostalima sa druge strane, u islamu toga nemamo. Bez obzira na nacin i tumacenja islamskog ucenja muslimani ne osporavaju sledbenicima drugacijeg ispovedanja islama istinitost i ispravnost vere .

upravo tako...barem..."formalno"...
sad, sta se dogadja u...realnosti kad se...sukobe dvije...struje...
to je vec druga prica...

Islam je i
- mudrost

"Oko za oko - i ceo svet bi bio slep". (Kahlil Gibran)

- umetnost
" Kada je bog stvarao smesu moga tela
znao je za moja dela i nedela
kad na zemlji grešim sa njegovim znanjem
zasto bi mi duša u paklu gorela?" (Omar Hajam)

kemalbereketsuleymaniyee7oe-1.jpg

- lepota

dinatudungmw8.jpg

Može li malo o tome? Ima materijala za hiljadu i jednu noć diskusije ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back