Šta je - Ideja ?

SOUDEN:

ne. aksiom je pretpostavka koja se smatra istinom i koju nije moguće logički dokazati. dok je gornje iskaze moguće logički dokazati. stoga se radi o absolutima (1,2). dok je iskaz pod 3 posledica iskaza pod 1.

Nebitno da li je aksiom pretpostavka ili ne i da li ga je moguće logički dokazati ili ne. Birno je to da su "ja jesam" i "iz ništa ne može nastati nešto" dve početne i temeljne istine i premise iz kojih se dalje, u vidu "uzročno-posledičnog lanca" izvode sve druge istine u vezi postojanja materije, života i prirode. U svakom slučaju taj uzročno posledični lanac nije "beskonačan". On ima svoj i početak i kraj. I onaj ko ne ume da objasni kako taj uzročno posledični lanac iz ove dve početne istine počinje, kako dalje teče i kako se završava, taj ne ume da objasniti apsolutno ništa. Bez toga svaki pokušaj objašnjavanja bilo čega uvek završava kao dogma i vera.

Od tebe se sada očekuje da objasniš početak, sredinu i kraj odvijanja uzročno posledićnog lanca.

Evo, malo ću da ti pripomognem. U rešavanju tog problema posluži se onim trojednim kružnim uzročno-posledičnim lancem "jaje-pile-koka" koji sam gore dao. Tu sve počinje od "ja jesam" i završava se sa "ja jesam". Odnosno, ceo lanac uzročno -posledičnih veza počinje NASTAJANJEM IZ NEŠTO i završava sa NESTAJANJEM U TOM ISTZOM NEŠTO. Dakle, iz "ja jesam" koje je NEŠTO, sve počinje i sve završava.

Izvoli dalje sam. Smore!

SOUDEN:ne. aksiom je pretpostavka koja se smatra istinom i koju nije moguće logički dokazati. dok je gornje iskaze moguće logički dokazati. stoga se radi o absolutima (1,2). dok je iskaz pod 3 posledica iskaza pod 1.
Nebitno da li je aksiom pretpostavka ili ne i da li ga je moguće logički dokazati ili ne. Birno je to da su "ja jesam" i "iz ništa ne može nastati nešto" dve početne i temeljne istine i premise iz kojih se dalje, u vidu "uzročno-posledičnog lanca" izvode sve druge istine u vezi postojanja materije, života i prirode. U svakom slučaju taj uzročno posledični lanac nije "beskonačan". On ima svoj i početak i kraj. I onaj ko ne ume da objasni kako taj uzročno posledični lanac iz ove dve početne istine počinje, kako dalje teče i kako se završava, taj ne ume da objasniti apsolutno ništa. Bez toga svaki pokušaj objašnjavanja bilo čega uvek završava kao dogma i vera.
bitno je i razlika je velika. aksiom je nešto što se smatra istinom a absolut je nešto što jeste istinito. absolut se može razumeti tj. logički dokazati, a aksiom se prihvata. uglavnom služi kao polazište nekog učenja.

potvrdio si iskaze od 1-3 ali ih očito nisi razumeo, pa si napisao tu crveno boldovanu nebulozu. da si razumeo ovo:
1. nešto može nastati samo iz/od nečega
2. ja jesam
3. sled dogadjaja je beskonačan u prošlost
shvatio bi da je uzročnoposledični lanac beskonačan u prošlost.

sve što jeste ima svoj uzrok ili postoji oduvek.

SOUDEN:

bitno je i razlika je velika. aksiom je nešto što se smatra istinom a absolut je nešto što jeste istinito. absolut se može razumeti tj. logički dokazati, a aksiom se prihvata. uglavnom služi kao polazište nekog učenja.

potvrdio si iskaze od 1-3 ali ih očito nisi razumeo, pa si napisao tu crveno boldovanu nebulozu. da si razumeo ovo:shvatio bi da je uzročnoposledični lanac beskonačan u prošlost.

sve što jeste ima svoj uzrok ili postoji oduvek.

Hajde da ne mlatimo praznu slamu i da ne komentarišem ovaj tvoj post. Veoma si blizu da razumeš Istinu u vezi postojanja matgerije. života i prirode. Bliže si od svih ostalih učesnika ovog foruma. Pa bih te zamolio da prepustiš meni da dalje vodim ovaj naš djalog. Kad kažem da si najbliže Istini od svih, mislim na aksiomme koje si naveo pod brojevima 1, 2, i 3, jer sve istine od njih počinju i završavaju i treba njih da se držimo. Napominjem da iz ovih aksioma treba da se izvede samo nekoliko zaključaka da bi se znala istina o postojanju svega i to treba ti da uradiš, a ja da pukušam da te na to usmerim. Dakle:

1. "ja jesam",
2. "iz ništa ne može nastati nešto"
3. "Uzročno posledični lanas je beskonačan".

Prvo što treba da uradiš jeste da u vezi prvog aksioma otkriješ metod pomoću kojeg "JA" dokazuje sebi da "JESTE", ("da postoji"), pa onda ćemo to da povežemo sa drugim i trećim aksiomom. Hajde pokušaj. Da bih ti pripomogao da pronađeš valjano rešenje za ovaj problem, pdseti se onog Dekartovog: "mislim, dakle postojim". Izvoli dalje sam.

SOUDEN:
Hajde da ne mlatimo praznu slamu i da ne komentarišem ovaj tvoj post. Veoma si blizu da razumeš Istinu u vezi postojanja matgerije. života i prirode. Bliže si od svih ostalih učesnika ovog foruma. Pa bih te zamolio da prepustiš meni da dalje vodim ovaj naš djalog. Kad kažem da si najbliže Istini od svih, mislim na aksiomme koje si naveo pod brojevima 1, 2, i 3, jer sve istine od njih počinju i završavaju i treba njih da se držimo. Napominjem da iz ovih aksioma treba da se izvede samo nekoliko zaključaka da bi se znala istina o postojanju svega i to treba ti da uradiš, a ja da pukušam da te na to usmerim. Dakle:

1. "ja jesam",
2. "iz ništa ne može nastati nešto"
3. "Uzročno posledični lanas je beskonačan"..

quote_icon.png
Original postavio Ljubo2

SOUDEN:ne. aksiom je pretpostavka koja se smatra istinom i koju nije moguće logički dokazati. dok je gornje iskaze moguće logički dokazati. stoga se radi o absolutima (1,2). dok je iskaz pod 3 posledica iskaza pod 1.

hoćeš dalje? ne može. i dalje svačemu dodeljuiješ zvanje aksionoma. i još pride su ti tvoji "aksiomi " oprečni.

ako hoćeš dalje trebaš odgovoriti na sledeća pitanja:
1. je li uzročnoposledični lanac beskonačan ili je ograničen kao što si ranije tvrdio?
2. šta misliš koliko zbilja istinitih i nezavisnih pojmova/iskaza/absoluta treba da se logički opiše sve što čovek može zamisliti?

Poslednja izmena:
DRAGOLJUB:

Kauzalni um?
Ujedno i pogrešan um-kvantna fizika jasno pokazuje!

I po logici, nikakvog uzrokovanja nema, niti može da bude, već samo samouzrokovanja. Ovaj logički zaključak sledi iz aksioma koji kaže da "iz ništa ne može nastati nešto". Koji se nastavlja na zaključak koji kaže: ako Nešto postoji, tada ono postoji od uvek i zauvek, samo po sebi, iz razloga jer nije moglo nastati iz ništa.

Ali ovom zaključku se suprostavlja jedan drugi aksiom koji kaže da "ništa ne može da postoji bez uzroka" - "za sve mora da postoji uzrok". Ovaj logički paradoks se rešava pomoću jednog novog i drugačijueg zaključka koji kaže: ako Nešto postoji od uvek i zauvek jer nije moglo da nastane iz ništa i ako to Nešto ne može da postoji bez uzroka, tada logički zaključak koji iz ova dva aksioma sledi glasi da to Nešto koje postoji od uvek, samo svojim i uzrokom i posledicom. Dakle, ako nije moglo da bude uzrokovano, tada je samouzrokovano.

Da ova logika ne bi bila šuplja i prazna, ona mora da ima svoj temelj u stvarnosti, tj. mora da bude iskustveno i naučno proverljiva i dokažljiva. I kada je reč o aksiomu "JA JESAM" tj. o Jastvu sem kojega ničeg drugog u beskrajnom nebeskom prostoru iskustveno ne može da se proveri i dokaže da POSTOJI, tada isto tako iskustveno može da se proveri i dokaže da JASTVO nije uzrokovano, već SAMOUZROKOVANO. Naravno, JASTVO uvek sebe iznova večito i ciklično, kružno i uvek iznova, po principu "jaje-pile-koka" SAMOUZROKUJE. I naravno, uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Ovo se, pre svega, odnosi na materiju od koje je ceo Univerzum sagrađen, koja se fizički manifestuje kao SAMOKRETANJE JASTVA kao KRETAČA KOJI SE KREĆE i pomoću kretanja samoga sebe uzrokuje kao materijalnu fizičku pojavu i proces.

Ova logika važi i za materijalne forme koje takođe nisu UZROKOVANE, već kao procesi organizovanog KRETAČEVOG KRETANJA ("jaje-pile-koka") SAMOKREIRANE, odnosno SAMOUZROKOVANE.

Tako da na kraju možemo da znamo da uistinu i samo postoji JASTVO, od uvek i zauvek, samo po sebi, kao svoj i uzrok i posledica, iz razloga jer nije moglo da nastane iz ništa, sve uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.

Sve ovo može i logički i da se objasni i razume i naučno proveri i dokaže na primeru i principu "jaje-pile-koka", koji važi za svaku materijalnu formu u Svemiru, kao i za sam Svemir kao celinu.

SOUDEN:

1. je li uzročnoposledični lanac beskonačan ili je ograničen kao što si ranije tvrdio?

Ovo sam objasnio u gornjem postu. Uzročno-posledični lanac po svom sadržaju je konačan. Ova ogika može da ima svoju vrednost samo ako kroz iskustvo i praksu može da se proveri i razume. Ona se proverava i dokazuje na primeru i principu "jaje-pile-koka" sa značenjem konačnog samouzročno-posledičnog lanca koji ima svoj i početak i sredinu i kraj.

Ali uz napomenu da taj uzročno-posledični lanac zvani "jaje-pile-koka" je ujedno i beskonačan. Ne po tome što beskonačno bez početka i kraja, večito, teče i traje, već po tome što se uvek i na isti način, VEČITO PONAVLJA.

2. šta misliš koliko zbilja istinitih i nezavisnih pojmova/iskaza/absoluta treba da se logički opiše sve što čovek može zamisliti?

Ako čovek izmišlja iskaze i logiku kojom ih dokazuje, tada broj takvih iskaza može da bude beskonačan. A ako želi da te svoje bezbrojne izmišljene iskaze iskustveno proveri i dokaže u praksi, tada udara u zid jer dolazi do saznanja da je od svih tih bezbrojnih izmišljenih iskaza SAMO JEDAN valjan, tj. da samo jedan može iskustveno i praktično da se proveri i dokaže. To je upravo onaj iskaz koji sam ja u mom gornjem i ovom postu izrekao, logički objasnio i dao praktičan primer pomoću kojeg taj iskaz može iskustveno da se proveri, dokaže i logički objasni i razume. Iz tog primera sve istine u vezi postojanja sveukupne stvarnosti mogu iskustveno da se provere, dokažu i logički objasne. Logiku po kojoj stvarnost postoji ne treba izmišljati, već kroz praktično iskustvo otkrivati, jer postojanje ovoga sveta ima svoju logiku i ona je SAMO JEDNA. Zato jer je i MOGUĆNOST da stvarnosti bude je SAMO JEDANA. A to je da će stvarnosti da bude samo ako raspolaže sa 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti, pomoću kojih će da bude sposobna da postoji sama po sebi, da bude sama svojim i uzrokom i posledicom, od uvek i zauvek, bez početka i kraja, iz razloga jer ne može da nastane iz ništa.

Ovo sam objasnio u gornjem postu. Uzročno-posledični lanac po svom sadržaju je konačan. Ova ogika može da ima svoju vrednost samo ako kroz iskustvo i praksu može da se proveri i razume. Ona se proverava i dokazuje na primeru i principu "jaje-pile-koka" sa značenjem konačnog samouzročno-posledičnog lanca koji ima svoj i početak i sredinu i kraj.
:sad2:
nema razloga diskutovati s tobom dok tako misliš. ako bi uzročnoposledični lanac bio konačan onda ima i početak i kraj. a to bi značilo da nešto počinje bez uzroka a završava bez posledice.

ono što počinje bez uzroka počinjalo bi od ničega. dakle nije moguće.

Poslednja izmena:
Kauzalno mišljenje je mišljenje čovekovo o događajima-čovekov doživljaj događanja!
Takođe je to i rečima iskazivanje senzacija o tom doživljaju!
Neki događaji,tako ih doživljavamo,slede iz nekih prethodnih događaja,a neke događaje i sam čovek može ponoviti!
Ponavljanje doživljaja u glavama ljudi čini misli da se sve dešava nakon tačno predvidivih događaja.
Međutim,neke događaje možemo predvideti,a neke ne!
Ne možemo predvideti koga ćemo sve sresti!
Ko će danas putem sve proći na putu za Pizdince...:mrgreen:
Ali da će jutro svanuti i pasti veče -to svakako možemo predvideti! Da li će svanuti jutro i za dve milijarde godina?:per:
Naš doživljaj svanuća je naš!
Koliko će trajati ljudska civilizacija i da li i ostala živa bića znaju za kauzalnost?
Kako ne bi znala!
Maukanje izaziva posledice,to mačka dobro zna!
Dok je živih stvorenja ima i doživljaja!:hahaha:
A doživljaj grabi kauzalnu slamku održanja tog doživljaja...
Život je stremljenje kauzalnosti!
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Узрочност

Sve dok se služimo logikom i mišljenjem iz stanja naše humane svesti dotle ćemo uvek ostajati bez ispravnog razumevanja uzročno-posledičnog lanca.
Zašto?
Zato što naša humana svest nije u mogućnosti da sagleda najbitnije ili najosnovnije stvari same kreacije, našeg postojanja te razloga postojanja nižih svetova i nas u njima. Još gore, ne razumemo put i način našeg putovanja tim putem do viših stanja svesti koja nam mogu obezbediti razumevanje, ili, ako to bolje zvuči, znanje.
Kada bismo iz svog humanog stanja svesti i njegove 'logike' razumeli nikada ne bismo svojim uzrocima donosili negativne posledice koje nam donose patnju i bol. Istovremeno, sve negativne posledice, skoro da su u celosti pokrenute dobrim namerama onih koji su ih uzrokovali.
Sve ovo kaže, da ukoliko želimo razumeti ovaj lanac neophodno je da podignemo svoje stanje svesti budući da logika ovde nema svoju upotrebnu vrednost - ako uopšte negde i ima.

Pogledamo li malo ispod kore, sagledaćemo da život ima svoju svrhu, smisao i cilj koje mi ostvarujemo u svetovima koji su zbog toga kreirani i funkcionišu po određenim zakonitostima. tek sa ovim razumevanjima da se videti da svaki uzrok iza kojeg stoji čovek uvek vodi i dovede do jedne krajnje posledice pa ma koliko dug bio lanac između te dve krajnje tačke.
Praktično, poslednja posledica u tom lancu spoji se sa polaznim uzrokom kada se ostvaruje balans. Jer, bez tog balansiranja mi ne napredujemo i naša svest ne može ekspandirati.
To balansiranje izričito zahteva Zakon Uzroka i Posledica i ono mže potrajati kroz mnogo naših života i to sve dok na kraju ne sagledamo kompletnu lekciju nastalu iz našeg osnovnog uzroka.
Takve uzročno posledične lance svako od nas kreira neprekidno gde su neki kratki ili izuzetno kratki dok su mnogi izuzetno dugi tako da ih naša humana svest ne može slediti.
Put do ispravno sagledavanja i razumevanja vodi preko ekspanzije svesti i to je put gde svako od nas, na tom putu, pravi svoje postulate, sa njima živi i za njih se drži sve dok ne sagleda da su bezvredni i da ih treba da odbaci ili da su vredni pa ih treba zadržati, ili ih možda zadržati sve dok naša svest ne načini malo veći skok.
Zašto?
Zato što svako novo stanje svesti ima svoja pravila i zakonitosti...

Ideje su obične iluzije koje stvaramo sami celog zivota. Iluziju sreće, iluziju harmonije, iluziju da nam neko želi zlo ili iluziju nevolje koja možda dolazi.
Za najveći deo iluzija sami smo krivci. Neko se razume u ideju ljubavi, neko u ideju seksa, neko ume da priča, dok neko ume samo u tišini preživljavati esenciju tuđe mudrosti.
Taj hormon sreće i tuge je u svima nama, a iluzija je ta koja nam na momenat otvori čep bočice pune mistike i zamiriše onako kako treba.
Za tu iluziju postojimo valjda, gde običnoj razumskoj racionalnosti nema mesta.

SOUDEN:

ako bi uzročnoposledični lanac bio konačan onda ima i početak i kraj. a to bi značilo da nešto počinje bez uzroka a završava bez posledice.

ono što počinje bez uzroka počinjalo bi od ničega. dakle nije moguće.

Da ne bi lupetao, prvo razmisli malo o iskazu koji ti se prezentira. Na slici i primeru "jaje-pile-koka" imaš praktične dokaze i logiku, kako konačnosti, tako i beskonačnosti uzročno posledičnog lanca. Ovaj primer je osnovni princip i zakon po kojem se ceo Svemir i sve iz čega se Svemir sastoji, uvek iznova ponavlja.

Šta je na ovom primeru konačno, a šta beskonačno?

Konačna je ideja (DNK) o jajetu, piletu i koki kao obliku organizovanog kretanja i rada kretača (materije) koji se kreće. To organizovano kretanje i rad uvek ima svoj početak u jajetu i završava sa smrću i raspadom koke. Uzrok celog tog konačnog uzročno-posledičnog lanca je "tvar-kretač.jastvo.materija", koja se uz pomoć svojih sedam spososbnosti kreće i putem samoorganizovanja svojih čestica gradi i jaje i pile i koku, kao i IDEJU o jajetu, piletu i koki.. Ovaj uzročno posledični lanas je KONAČAN, zato jer on ima svoj i početak i kraj.

A značenje beskonačnog uzročno-posledićnog lanca u primeru jajeta, pileta i koke ima beskonačno ponavljanje tog konačnog ciklusa zvanog "jaje-pile-koka". Jaje, pile i koka, a to isto važi i za ceo Svemir, u vidu beskonačnog uzročno posledičnog lanca, ciklično, uvek po istoj ideji, jedno iz drugog slede. Kako je to moguće? Moguće je zahvaljujući živom i svesnom materijalu koji uvek iznova, na isti način i po istoj ideji, uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, ceo Svemir, uvek iz početka gradi (sintropija) i na kraju ruši (entropija). Ova živa i svesna tvar zvana "Svest" ili "Bitak" ili "Jastvo" ili "Bog" ili "Apsolut" (zovi to kako hoćeš), je Nešto koje postoji od uvek i zauvek, sama po sebi, kao svoj i uzrok i posledica, zato jer nije mogla da nastane iz Ništa. Ona večito ,uvek iznova, uzrokuje samu sebe, uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, ne po načinu VEČITOG TRAJANJA, već po načinu VEČITOG PONAVLJANJA, sa značenjem VEČITOG SAMOODRŽAVANJA, odnosno, VEČITOK PRETAKANJA KROZ SVOJA TRI PRIRODNA OBLIKA I STANJA. Sve po principu i modelu "jaje-pile-koka" i sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti.

I to je sve što može i što treba da se zna u vezi postojanja sveukupne stvarnosti. Od čoveka ništa skriveno nije. Treba samo ukjljučiti moždane vijuge sve dok se ovo ne shvati do kraja i pri tome ne izmišljati ništa. Na ovom primeru, dole, je vidljiv taj beskonačni uzročno-posledični lanac, gde imamo da Jastvo (Apsolut-Bog) uvek iznova, naizmenično i ciklično, uz pomoć IDEJE o sebi i uz pomoć svojih psihičkih radnji i procesa mišljenja i rtazumevanja uvek iznova uzrokoje samoga sebe kao fizičku pojavu i proces. Da bi, zatim, pomoću sebe, kao fizičke pojave i procesa i svojih psihičkih sposobnosti opažanja, osećanja i pmćenja tog fizičkog procesa, uzrokovao IDEJU o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu.

kauzalitet 400 piksli 2.jpg

Poslednja izmena:
LOUIS KRSTIĆ:

Sve dok se služimo logikom i mišljenjem iz stanja naše humane svesti dotle ćemo uvek ostajati bez ispravnog razumevanja uzročno-posledičnog lanca. Zašto? Zato što naša humana svest nije u mogućnosti da sagleda najbitnije ili najosnovnije stvari same kreacije, našeg postojanja te razloga postojanja nižih svetova i nas u njima.

N ije tačno!
Naša svest, već danas je u stanju i ima mogućnost ispravnog i sagledavanja i razumevanja beskonačnog uzročno-posledićnog lanca celokupne stvarnosti, bez ikakvog "prosvetljavanja".ili jalovog filozofiranja. U našim prirodnim naukma i psihologiji već danas su poznate sve karike tog beskonačnog uzročno posledičnog lanca. Jedino što nam je još nedostajalo jeste da pravilno svaku kariku postavimo na njeno mesto. Ali sada je i to učinjeno. "Jaje-pile-koka" je mini model i praktičan primer tog beskonačnog uzročno posledičnog lanca iz kojeg je moguće naučiti, saznati i razumeti apsolutno sve. Više nam nisu potrebni nikakvi prosvetljenici, ni njihove objave i verovanja, kao ni filozofi i njihova palamuđenja. Nauka je privela stvar do kraja. Sve putem naučnog iskustva može da se proveri, dokaže i logički objasni i razume i više nikakve dogme, ni verovanja nam nisu potrebna u vezi bilo čega. I za sve ovo dovoljno je ovo naše, normalno i budno, ali bistro, stanje svesti, bez ikakvog upadanja u bilo kakva "viša", "promenjena" i "luda" stanja svesti, koja, sem nekorisnih svetskih religija i verovanja nam nisu donela ništa drugo.

LOUIS KRSTIĆ:
N ije tačno!
Naša svest, već danas je u stanju i ima mogućnost ispravnog i sagledavanja i razumevanja beskonačnog uzročno-posledićnog lanca celokupne stvarnosti, bez ikakvog "prosvetljavanja".i

Ljudska Svjesnost nema mogućnost sagledavanja cjelovite postavke kreacije. Ono što ljudska Svjesnost obuhvata jeste sadrdržaj projektovanog sklopa duše-razum-tijela u jednom trenu, u svakom jednom trenu. Ljudska SVjesnost je odraz stanja projekcije duše-razum-tijela sklopa. Svaki tren se razlikuje od drugog a niti jedan obuhvata cjelinu kreacije niti procese kroz koje sve postaje.

Da si rekao da naše Biće ima moć sagledavanja cjeline, to bi bilo sasvim druga stvar, jer naše Biće nije ograničeno svojim ljudskim umom i svojom ljudskom Svjesnošću. Naše Biće ima moć da se iz Svjesnosti sebe-čovjeka uzdigne na Više nivoe i na taj način sagleda širu stvarnost. I sam govoriš o 'svjetlosnim bićima' i o njihovom nivou Svjesnosti...

Da ne bi lupetao, prvo razmisli malo o iskazu koji ti se prezentira. Na slici i primeru "jaje-pile-koka" imaš praktične dokaze i logiku, kako konačnosti, tako i beskonačnosti uzročno posledičnog lanca. Ovaj primer je osnovni princip i zakon po kojem se ceo Svemir i sve iz čega se Svemir sastoji, uvek iznova ponavlja.
Šta je na ovom primeru konačno, a šta beskonačno?
koka je mladja od jaja iz koga se izlegla. a starija od jajeta koje će sneti. "konačnost" uzročnoposledičnog lanca u slučaju "šta je starije koka ili jaja" je posledica poistovećivanja(brljavlenja) dva različita jaja.

ajmo dalje.

Koka-jaje-pile je realnost projekcije i sobom ne dokazuje postojanje. Ova tri stanja sobom pokazuju na konstatnu promjenu i pretakanje jednog te istog; naše volje i pažnje kroz ta stanja. Pri tom onaj koji doživljava promjenu-apsolut (postojanje) ostaje nepromijenjen, nepromjenjiv.

Postojanje ne prolazi kroz uzročno-posledične odnose, ono ih stvara i centrira svoju volju i pažnju u njima. Pri tom ono ostaje nepromijenjeno, nepromjenjivo. Ono je istinsko Biće, nepokretni pokretač.

Naravno da svaki odnos ima svoj početak i svoj kraj. Ono što nema niti početak niti kraj jeste proces projekcije tih odnosa. Proces je vječan. Lanac nije. Lanac je uslovljen kontiniumom dok je postojanje izvan kontiniuma. Ono kontinium stvara. Sve što je stvoreno ima svoj početak i svoj kraj, bez obzira što taj lanac ljudskim razumom ne možemo sagledati kao cjelinu, on je ipak cjelina, konačan je. Proces projekcije tih konačnih cjelina jeste beskonačan, vječan.

Koka-jaje-pile je realnost projekcije i sobom ne dokazuje postojanje. Ova tri stanja sobom pokazuju na konstatnu promjenu i pretakanje jednog te istog; naše volje i pažnje kroz ta stanja. Pri tom onaj koji doživljava promjenu-apsolut (postojanje) ostaje nepromijenjen, nepromjenjiv.

Postojanje ne prolazi kroz uzročno-posledične odnose, ono ih stvara i centrira svoju volju i pažnju u njima. Pri tom ono ostaje nepromijenjeno, nepromjenjivo. Ono je istinsko Biće, nepokretni pokretač.

Naravno da svaki odnos ima svoj početak i svoj kraj. Ono što nema niti početak niti kraj jeste proces projekcije tih odnosa. Proces je vječan. Lanac nije. Lanac je uslovljen kontiniumom dok je postojanje izvan kontiniuma. Ono kontinium stvara. Sve što je stvoreno ima svoj početak i svoj kraj, bez obzira što taj lanac ljudskim razumom ne možemo sagledati kao cjelinu, on je ipak cjelina, konačan je. Proces projekcije tih konačnih cjelina jeste beskonačan, vječan.

a lepo si obećao da ćeš otići.:evil:)

tvoje rodjenje (tvoj početak) je posledica onoga što se desilo pre, kod tvojih roditelja i svega sveta uopšte. dakle, nema kraja tvog uzročnoposledičnog lanca u prošlost.

"smatraš da ima kraja" jer si svoje biće povezao s trenutkom rodjenja. pa si veštački ograničio uzročnoposledični lanac na tu tačku preseka tj. tu granicu percepcije.
a kod koke i jajeta ima se brljavljenje (istoimenovanje) dva jajeta. jaje uzrok (iz koga se izlegla koka) i jaje posledica (koje je koka snela) nisu isto jaje.

ono što zovemo vremenom nije ništa drugo do drugo ime uzročnoposledičnog niza, beskrajnog u prošlost i budućnost.

JA KOJI JESAM;

Tako je! Jaje-pile-koka nemaju značenje postojanja. To su samo oblici organizovanog kretanja i rada kretača/jastva koji APSOLUTNO POSTOJI i kreće se. Tu nema nikakvog uzrokovanja, već SAMOUZROKOVANJA. Uz pomoć promišljanja ideje o kretanju i volje za kretanjem Jastvo uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces, da bi, zatim uz pomoć opažanja, osećanja i pamćenja sebe kao fizičke pojave i procesa stvarao ideju o svom kretanju i tako uzrokovao sebe kao psihičku pojavu i proces.

Postojanje ne prolazi kroz uzročno-posledične odnose, ono ih stvara i centrira svoju volju i pažnju u njima.

Ovo nije tačno. Apsolutno postojanje je nedeljivo od svojih fizičkih i psihičkih radnji i procesa i stalno učestvuje u njima i kroz njih se stalno menja, tj. stalno/večito se pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. Zato se za Apsolutno postojanje (za Boga) već hiljadama godina, kroz više svetskih religija, prenosi verovanje da Bog nije JEDAN, već TROJEDAN. Ovo verovanje potiče og prastarih i nestalih civilizacija, verovatno Atlantiđana i Lemuraca, koje su bile razvijenije od naše i koje su znale Istinu o TROJEDNOM POSTOJANJU.

Pri tom ono ostaje nepromijenjeno, nepromjenjivo. Ono je istinsko Biće, nepokretni pokretač.

NI ovo nije tačno. Pretačući se beskonačno kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, apsolutno postojanje je i prmenljivo i pokretno, jer ono je to koje se i kreće i sve radi.

Naravno da svaki odnos ima svoj početak i svoj kraj.

Svaka fizička i psihička radnja koju apsolutno postojanje vrši ima svoj početak i kraj. Ali ponavljanje fizičkih i psihičkih radnji nema svoj ni početak, ni kraj. Ponavljanje fizičkih i psihičkih radnji, koje se naizmenično i uzajamno uslovljavaju i jedne iz drugih proizilaze, nemaju svoj ni početak i kraj.

Sve što je stvoreno ima svoj početak i svoj kraj,

Ne postoji nikakvo stvaranje. Stvaranje nije moguće. Ono što nazivamo imenom "stvaranje" ili "nastajanje" i imenom "nestajanje" i "umiranje", samo su fizičke i psihičke ranje Apsoluta koje uvek iznova, ciklično (jaje-pile-koka) počinju i završavaju.

bez obzira što taj lanac ljudskim razumom ne možemo sagledati kao cjelinu, on je ipak cjelina, konačan je. Proces projekcije tih konačnih cjelina jeste beskonačan, vječan.

Jaje, pile i koka su tri konačna dela celine, koja se beskonačno ponavljaju. Jaje, pile i koka imaju značenje jedne karike na beskonačnom lancu međusobno povezanih karika, koje se jedna na drugu nastavljaju.

JA KOJI JESAM:

Ljudska Svjesnost nema mogućnost sagledavanja cjelovite postavke kreacije.

Svemir kao kreacija i celina je građen po principu holograma, što podrazumeva da je Svemir kao celina sadržan u svakoj tačci kreacije. To podrazumeva, da bi saznali Istinu o kreaciji kao celini, nije potrebno sagledati je celu. Dovoljno je sadledati, proučiti i razumeti samo jednju njenu tačku. To je analogno činjenici da je ljudski organizam, na primer, kao celina, sadržan u svakoj od stotinu biliona čelija koje se nalaze u sastavu ljudskog organizma, gde postoji mogućnost da se putem kloniranja, iz svake ćelije ljudskog organizma, razvije novi isti takav ljudski organizam. Mada, objektivna različitost tačaka od kojih se Svemir ili ljudski organizam, sastoji, ne igra nikakvu ulogu prilikom saznavanja istine o Svemiru ili ljudskom organizmu kao celini. Ma koliko te tačke bile različite, sve su kreirane po istoj mogućnosti i istom principu kao i Svemir u celini. Tako na primer, ako želimo da znamo istinu o Trojednosti Svemira, tj. o mogućnostima, logici, principima i zakonima po kojima se Svemir uvek iznova gradi i ruši, nije potrebno da sagledavamo ceo Svemir, već samo jedan njegov delić - jaje, pile i koku, na slikovt primer i model.

- - - - - - - - - -

SNOUDEN:

koka je mladja od jaja iz koga se izlegla. a starija od jajeta koje će sneti. "konačnost" uzročnoposledičnog lanca u slučaju "šta je starije koka ili jaja" je posledica poistovećivanja(brljavlenja) dva različita jaja.

Izgleda da ti iapk nećeš tako lako da razumeš logiku i zakone POSTOHANJA, kako sam ja bio predpostavio.

Ljubo, da je tako kako ti tvrdiš ti bi sad bio svjestan svega, apsolutno svega što postoji u svemiru, a ti nisi svjestan ni svega što si radio juče, pa čak nisi svjestan niti svega što trenutno postoji oko tebe.

Svjesnost je odraz stanja projekcije a taj odraz se upućuje prema onome koji kreira, koji projektuje, prema Biću koje čitajući taj izvještaj ostvaruje doživljaj postajuće realnosti.

Nema kraja vašim mislima?
Ima!
Početak je rođenje (sveta),a kraj (sveta) je vaša smrt.:sad2:
Ujedno i vaše kauzalisanje se prostire u tom "intervalu"...:manikir:

e sad ti znaš da je ovo što se zove smrt kraj misli...trebao bi tu smelu tvrdnju dokazati. ali to još niko ne učini.

možda je smrt kraj govora ili pisanja po forumu. pa i tu može biti izuzetaka. da forumaš ripne a poruka zakasnelo stigne.

- - - - - - - - - -

Izgleda da ti iapk nećeš tako lako da razumeš logiku i zakone POSTOHANJA, kako sam ja bio predpostavio.

eto slažem se. pretpostavke su ti loše. a ti još svaku proglasavaš aksiomom.

JA KOJI JESAM;

Tako je! Jaje-pile-koka nemaju značenje postojanja. To su samo oblici organizovanog kretanja i rada kretača/jastva koji APSOLUTNO POSTOJI i kreće se. Tu nema nikakvog uzrokovanja, već SAMOUZROKOVANJA. Uz pomoć promišljanja ideje o kretanju i volje za kretanjem Jastvo uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces, da bi, zatim uz pomoć opažanja, osećanja i pamćenja sebe kao fizičke pojave i procesa stvarao ideju o svom kretanju i tako uzrokovao sebe kao psihičku pojavu i proces.

Ljubomire, ako bi bilo tako kako ti kažeš onda kretač koji je u pokretu ne bi nikako iz jedne tačke mogao da se vrati u nekretanje a da i druge projektovane tačke ne uruši sa sobom takođe u nekretanje. To bi takođe značilo da povratkom u svoju osnovu svijet više ne bi postojao ali vidiš nije tako. Ja sam recimo doživio prosvjetljenje a ti si u istom tom trenu doživljavao raspravu na nekom forumu... To znači da je apsolut iz pozicije u kojoj se doživljavao kao JA-Simo vratio svoju volju i pažnju u sebe-postojanje, u nemanifestovano, dok je u svojim drugim pozicijama i dalje održavao pažnju na kontiniumu projekcije, u menifestaciji. Pri tom za mene vaše pozicije nisu bile niti važne niti postojeće. Moj svijet je urušen sa mojom voljom i pažnjom. To takođe znači da se urušavanjem jednog svemira ne urušava cjeloviti multiverzum. To znači da ne postoji vrijeme kad ne postoji nekakva manifestacija dok se aposlut iz drugih manifestacija vraća u nekretanje. To znači da apokalipsa jednog čovjeka nije apokalipsa drugog. To takođe znači da apsolut ima moć i sposobnost multipliciranja volje i pažnje i da sebe može postaviti u bilo koji projektovani centar simultano. To dalje govori da je apsolut nepokretan, nepromjenjiv i da se uistinu sve dešava u njemu, da se jedino njegova pažnja i slaže i razlaže na određene imaginarne cjeline ili individualizuje. To takođe znači da apsolut ne postoji u prostoru, već da prostor postoji u njemu. Ako bi apsolut postojao u kretanju onda on ne bi bio apsolutan već bi bio uslovljen prostorom i zavisan od njega što bi pobijalo tvrdnju (koju i sam tvrdiš) da je postojanje neuslovljeno ičim do samim sobom. Prostor bi u tom slučaju bio apsolutan, a ne postojanje u njemu. Prostor je međutim, samo posledica odnosa dva ili više projektovanih objekata unutar praznine, unutar uma.

Poslednja izmena:

Back