Šta je gore- depresija ili anksioznost?

Moraš da se konsultuješ sa psihijatrom oko toga. Kad se prestaje sa terapijom to se radi postepeno, sve to određuje lekar.
Ma ja sa ovim bortam 25 godina. Prvo GAP pa umjerena depresija. Pila seroxat 8 godina pa razvod pa depresija! Od tada Amyzol, Zoloft, Elicea... ništa mi nije pomoglo od ad sem Welafaxa (uz to pijem rivotril 25 god . a zadnjih 10 god malo eglonyl malo lamictal). Nije meni problem ostaviti ad, samo ga ostavim i zamjenim drugim.
U petak bila kod dr. kaže uzmi 1 cijelu tabletu Prozaka, on je i protiv anxsioznosti ?????? A ja kao bna speedu, pa pojačam klonazepam i Eglonyl pa zaspa.
sama živim, dosadan posao, ja vrlo radno orjentisana, bila hiperaktivac, i idem psihologu !,,

MENE SAMO ZANIMA DA LI JE PROZAK IKOM SMANJIO ANKSIOZNI POREMEĆAJ ????

Hvala puno

U petak bila kod dr. kaže uzmi 1 cijelu tabletu Prozaka, on je i protiv anxsioznosti ?????? A ja kao bna speedu, pa pojačam klonazepam i Eglonyl pa zaspa.
sama živim, dosadan posao, ja vrlo radno orjentisana, bila hiperaktivac, i idem psihologu !,,

MENE SAMO ZANIMA DA LI JE PROZAK IKOM SMANJIO ANKSIOZNI POREMEĆAJ ????

Ti, na svoju ruku pojačavaš klonazepam? Da li si to rekla svom lekaru?

Traži vanrednu kontrolu kod lekara i reci mu sve što si ovde napisala. I pitaj za Prozak.

Malo drugačiji pogled_svidelo se to nekom ili ne​

#_Anksioznost _ horizont budućnosti

Anksioznost, prema egzistencijalistima poput Kjerkegora i Hajdegera, nije samo psihološka uznemirenost.
_Već suštinski nemir pred mogućnostima.

• _To je osećaj „beskrajne otvorenosti“, gde čovek stoji pred bezdanom izbora, pred nepoznatim.
  • _Anksioznost gura subjekta ka pitanju: „Šta će biti sa mnom?“
  • _Ona ima dimenziju budućnosti: uznemirenost zbog onoga što dolazi, zbog neizvesnosti, zbog slobode koja je istovremeno blagoslov i prokletstvo.
U tom smislu, anksioznost je povezana sa životom kao mogućnošću _kao osećajem da „sve je moguće, ali ništa nije sigurno“.

#_Depresija, pak, ima obrnuti pravac.
Ona je težina koja vezuje svest za prošlost i paralizuje sadašnjost.

• _Depresivni čovek ne oseća otvorenost mogućnosti, već zatvorenost smisla.
  • _Ako anksioznost pita „Šta će biti?“, depresija šapuće „Ništa nema smisla.“
  • _To je „zamrzavanje“ vremena: budućnost izgleda nemoguća, sadašnjost prazna, a prošlost teret koji se ne može odbaciti.
#_Filozofski gledano, depresija je pad u bezizlaznost _ u osećaj da je bitak lišen svetla i pravca_#.

• #_Anksioznost je bol mogućnosti.
  • #_Depresija je bol nemogućnosti.
  • #_Anksioznost otvara bezdan, depresija ga zatvara_#.
##_Obe stanje, ipak, razotkrivaju krhkost ljudskog postojanja_##.

• 1_Jedno pokazuje da je sloboda preteška.
  • 2_Drugo _ da svet može delovati previše prazan.

Može se reći da je#_ anksioznost preduslov autentičnosti_#, jer gura čoveka ka izboru i stvaranju smisla
Dok je #_depresija izazov smisla_#, koji se može pronaći ili zauvek izgubiti.

------------------------------------------------------------------------------
##__ Na kraju, oba su ogledala u kojima se čovek suočava sa sopstvenim golim postojanjem_##

• #_Anksioznost _sa beskrajnom otvorenošću_#
  • #_Depresija _sa tamom zatvorenosti_#
  • ®
  • iPS kritike su poželjne

Anksioznost praćena napadima panike koja često liči na strah od otvorenog prostora ako nas snađe na trotoaru, uz vrtoglavice i osećaj straha?
Ili:
Depresija, kad jednostavno nećeš da ustaneš iz kreveta kad se probudiš, jer nemaš zašto da ustaješ, nema volje jer nema nijednog razloga...

Као прво да кажем, не разумем се уопште, чак ни на аматерском нивоу.
Али као прави паметњаковић имам своје мишљење !
:)
Елем, из твог текста видим да се ради о два супротна стања духа и свести човека.
Даље видим да су оба лоша и заправо болесна стања.

Као пут по коме идеш, а лево и десно су банкине.
Добро је док идеш и не удараш ни у леву ни у десну ограду.

Анализирај свој живот и поступања
и види како се дешава да изгубиш равнотежу и забодеш се у анксиозност или депресију.
Али то уради са неким са стране, најбоље стручњаком,
јер претпостављам да си већ сто пута сама анализирала своје поступке, али ниси налазила где је грешка.

Или још вероватније, јеси налазила,
али кад дођеш до истине, ти је гурнеш под тепих.

Е ту је потребан неко да ти каже "Ту грешиш, ту је твој проблем !".

Када гурамо проблем "под тепих" ?
Онда када нам изгледа да је то нешто нерешиво, или нешто што не треба дирати.

Ђавола не треба дирати, ако полудесмо, јел' да ?

Ствари, ситуације, бића која могу да утичу негативно на нас,
а није лако супротставити им се или их променити:

- Стан у коме си није добар за тебе, или ти суседи не пријају
- Посао који радиш није добар за тебе, или ти колеге не пријају
- Навике које имаш нису добре за тебе. Пушење, дрогирање, алкохолизам ...
- Породични проблеми постоје, а немаш снаге да им се супротставиш.

Све у свему, обрати пажњу на оно што кријеш од себе.

Анксиозност је гора. Депресија је можда и нека врста природне одбране од анксиозности, било да те спречава да се излажеш оним што те чини анксиозним, било да је то нека врста одмора од исцрпљености анксиозношћу. Само што се човек због депресије осећа лоше јер то није друштвено прихватљиво и такве људи нападају, нпр. медвед не пада у депресију и безнађе јер ће још мало у зимски сан и нико га не линчује због тога а човек који има амбиције и од којег други очекују свашта би се рокнуо кад би осетио медвеђи нагон за зимским сном.

Анксиозност је гора. Депресија је можда и нека врста природне одбране од анксиозности, било да те спречава да се излажеш оним што те чини анксиозним, било да је то нека врста одмора од исцрпљености анксиозношћу. Само што се човек због депресије осећа лоше јер то није друштвено прихватљиво и такве људи нападају, нпр. медвед не пада у депресију и безнађе јер ће још мало у зимски сан и нико га не линчује због тога а човек који има амбиције и од којег други очекују свашта би се рокнуо кад би осетио медвеђи нагон за зимским сном.

Bilo bi sjajno da je depresija jedna vrsta odmora od anksioznosti.

Anksioznost i depresija često idu zajedno.

Anksioznost praćena napadima panike koja često liči na strah od otvorenog prostora ako nas snađe na trotoaru, uz vrtoglavice i osećaj straha?
Ili:
Depresija, kad jednostavno nećeš da ustaneš iz kreveta kad se probudiš, jer nemaš zašto da ustaješ, nema volje jer nema nijednog razloga...

AUTORSKA

Autorska i crna. Ne trebaju nam ovako crne i mračne teme, potrudiću se da ubuduće otvaram malo laganije, ali zanima me ovo.

Meni lično je gora depresija. Iako sam se 2 puta srušila od napada panike u gradu, osećaj straha i drhtanja je bio vrlo intenzivan, mislila sam da sledi epi napad, eto toliko strašno je bilo. A jednom sam se uvukla među neki karton na ulici i čekala 5 do 15 minuta da napad jednostavno prođe.

I pored svega toga sa anksioznošću, meni je gora depresija.

Svela sam na ove dve jer je sve ostalo maltene imitacija originalnih dijagnoza.

У младости анксиозност а касније депресија. #искусио

Meni je dr rekao da su mi napadi panike i anksioznosti posledica neke depresije koju nisam lečila, mada se ne sećam da sam bila u depresiji osim par smrtnih slučajeva u porodici i bolesti deteta, koja je hvala Bogu izlečena. Rekao je da ne mora da se imaju tipični simptomi depresije, ali da nečiji organizam tako reaguje.
Rat, bre, dobro znamo i kako se zovemo, onaj na koga rat i '90-te nisu ostavile utisak - to su nenormalni slučajevi.

Daa, to sam zaboravila, mada sam bila mlada, moguće da sam i tada reagovala nekom depresijom koju nisam ni primetila u nekom jačem obliku :(
Sigurno jesi.
Ja na primer nisam jela nekad jer nisam imala šta, smejali se brat i ja (i društvo), brat ili nabere koprive pa kuvali, ili stavi vodu + kašičicu "Vegete" (ako ima), unutra ubaci ekser i kaže: "klin čorba" i svi se smejemo...bili smo mladi.

A nemoguće da nije ostavilo trag.

Sigurno jesi.
Ja na primer nisam jela nekad jer nisam imala šta, smejali se brat i ja (i društvo), brat ili nabere koprive pa kuvali, ili stavi vodu + kašičicu "Vegete" (ako ima), unutra ubaci ekser i kaže: "klin čorba" i svi se smejemo...bili smo mladi.

A nemoguće da nije ostavilo trag.
Da, kad si mlad, sve to nekako izneseš na "nogama" a onda te stigne kad se najmanje nadaš :(

Мени је најтеже ујутру кад треба да се покренем, а не разумем зашто и чему све то и шта сад ја као треба нешто да радим и због чега. На крају дана, једва дочекам ноћ да паднем у несвест и заспим.
Klasican opis jednog depresivnog stanja.
Ne znam koliko to dugo traje tebi ... ali mislim da treba da se obratis nekom strucnom licu za pomoc.

Bitno je da pocnes od necega, da ustanes i trazis resenje.
I ovo tvoje pisanje ovde je mali korak napred.

Истина да је претерано добро сагледавање ствари, или overthinking, један од узрока депресије. Мени је почетни проблем био што сам рођен у свету који није за мене и где нисам имао шта да радим нити да тражим, требало је да будем рођен једну или две генерације раније, обавезно да живим у педесетим, то је била права деценија за мене. И онда, родиш се, и схватиш да никада нећеш имати нешто што ти треба и што желиш у животу, како то поднети, немогуће. Прихватање суве чињенице не помаже ништа, само још погоршава депресију, машта помаже привремено, бежање од стварности, али и то досади, и онда опет немаш ништа.
Ti zivis sada.
Ovo sto si napisao boldovano je znak uzvika ( ! ) i signal da treba da potrazis pomoc, ako vec nisi do sada.

Malo drugačiji pogled_svidelo se to nekom ili ne​

#_Anksioznost _ horizont budućnosti

Anksioznost, prema egzistencijalistima poput Kjerkegora i Hajdegera, nije samo psihološka uznemirenost.
_Već suštinski nemir pred mogućnostima.

• _To je osećaj „beskrajne otvorenosti“, gde čovek stoji pred bezdanom izbora, pred nepoznatim.
  • _Anksioznost gura subjekta ka pitanju: „Šta će biti sa mnom?“
  • _Ona ima dimenziju budućnosti: uznemirenost zbog onoga što dolazi, zbog neizvesnosti, zbog slobode koja je istovremeno blagoslov i prokletstvo.
U tom smislu, anksioznost je povezana sa životom kao mogućnošću _kao osećajem da „sve je moguće, ali ništa nije sigurno“.

#_Depresija, pak, ima obrnuti pravac.
Ona je težina koja vezuje svest za prošlost i paralizuje sadašnjost.

• _Depresivni čovek ne oseća otvorenost mogućnosti, već zatvorenost smisla.
  • _Ako anksioznost pita „Šta će biti?“, depresija šapuće „Ništa nema smisla.“
  • _To je „zamrzavanje“ vremena: budućnost izgleda nemoguća, sadašnjost prazna, a prošlost teret koji se ne može odbaciti.
#_Filozofski gledano, depresija je pad u bezizlaznost _ u osećaj da je bitak lišen svetla i pravca_#.

• #_Anksioznost je bol mogućnosti.
  • #_Depresija je bol nemogućnosti.
  • #_Anksioznost otvara bezdan, depresija ga zatvara_#.
##_Obe stanje, ipak, razotkrivaju krhkost ljudskog postojanja_##.

• 1_Jedno pokazuje da je sloboda preteška.
  • 2_Drugo _ da svet može delovati previše prazan.

Može se reći da je#_ anksioznost preduslov autentičnosti_#, jer gura čoveka ka izboru i stvaranju smisla
Dok je #_depresija izazov smisla_#, koji se može pronaći ili zauvek izgubiti.

##__ Na kraju, oba su ogledala u kojima se čovek suočava sa sopstvenim golim postojanjem_##

• #_Anksioznost _sa beskrajnom otvorenošću_#
  • #_Depresija _sa tamom zatvorenosti_#
  • ®
  • iPS kritike su poželjne

Anksioznost je previse smelo povezivati sa “preteranom otvorenoscu”, jer blokira i daleko je od pojma otvorenosti.
Ako sam dobro razumela napisano. Anksiozni ljudi su preplaseni, cesto sa napadima panike.

Sto se opisa depresije tice, uglavnom se slazem.

I, dodajem opet, potrazite pomoc strucnog lica.
Ne poznajem coveka koji nije bio u nekom periodu zivota ili depresivan ili anksiozan.
Nije sramota otici psihijatru, sam razgovor bude lekovit.
Ukoliko je potrebno uzimati terapiju, zasto da ne?
Lekar kroz razgovore sa pacijentom prati tok bolesti i koriguje terapiju po potrebi.
Ne leciti se na svoju ruku, i ne odustajati.

Klasican opis jednog depresivnog stanja.
Ne znam koliko to dugo traje tebi ... ali mislim da treba da se obratis nekom strucnom licu za pomoc.

Bitno je da pocnes od necega, da ustanes i trazis resenje.
I ovo tvoje pisanje ovde je mali korak napred.

Траје још од кад сам био фетус, најгоре је било за време пубертета кад више нисам могао да толеришем неке ствари па сам доживео нервни слом, последњих пар деценија ми је боље зато што живим сам не живим више са фамилијом, нисам више толико анксиозан, али сам негде и даље полу-депресиван.

Али целог живота једва чекам да идем на спавање и сањам прави живот, и могу рећи да су снови стварнији и пунији живота од ове дневне стварности.

Ti zivis sada.
Ovo sto si napisao boldovano je znak uzvika ( ! ) i signal da treba da potrazis pomoc, ako vec nisi do sada.

Па живим сада, и сада је све још горе него на почетку што се тиче света који није за мене. Постоје неке ствари у модерној цивилизацији и култури против којих сам изричито и са којима се никада нећу сложити, а то ми скоро сасвим ограничава друштвени живот, што опет доводи до депресивног стања немогућности и бесмисла, али било би још бесмисленије да се прилагодим свету и изгубим себе зарад кратког и пролазног олакшања. Ту сам негде можда близак Православном становишту које проглашава рат свету, а када ратујеш онда и страдаш. Живимо у циркусу са кловновима свуда около, волео бих неку цивилизацију каква је била традиционално, на пример као за време Belle Epoque, само на модеран начин, али цивилизација иде у пропаст.

Ту нема шта ко да ми помогне, осим ако се сложи са мном, а такве сам можда нашао у животу на кратко једног лика за евентуално дружење који је делио ставове са мном, али то је било кратко на неком послу где сам добио отказ, а нисмо се дружили приватно.

Ovo je put koji vodi alkoholizmu. Ovako se ne leci ni anksioznost ni depresija.
nije
ne leči se nikako.
bar ja nisam sreo nekog ko se izlečio
možeš samo da pronađeš modus koji te drži, dok drži.
meni ovo radi poso.
dok ne smislim nešto drugo.
alkoholičar ako nisam postao za četrdeset i nekoliko godina, eto sad i nek postanem.

bolje to nego da se okačim o tavansku gredu

Poslednja izmena:
Постоје неке ствари у модерној цивилизацији и култури против којих сам изричито и са којима се никада нећу сложити, а то ми скоро сасвим ограничава друштвени живот, што опет доводи до депресивног стања немогућности и бесмисла, али било би још бесмисленије да се прилагодим свету и изгубим себе зарад кратког и пролазног олакшања.
,,,mozhda ne bi bilo loshe,,,da chujemo koje su te stvari shto te sputavaju,,,mozhda razmenom rechi i misli vidimo zashto su,,, i ,,,takve te stvari,,, sa kojima se ne slazhesh,,,

Poslednja izmena:

Back