Igram. Nekoliko razloga zasto je Icewind Dale 1 sa expanz kul.
Trolove mozes ubiti samo kiselinom ili plamenom, takodje skauti imaju svrhu, narocito na vecoj tezini. Likovi ispod 5-og nivoa koji su baje, a u NWN2 i sl moras da budes 185 nivo da bi bio mngjaq. Magije su korisne ili zabavne i svaki dukat vredi.
Kada te gangbanguju onda te gangbanguju, narocito na heart of fury, koji nemam snage da ukljucim drugi put, dovoljno je insane. Kada se sakupi 10 trolova, 6 Sword paukova i 15-ak Bombardeer bubasvaba koje eksplo acid i krenu na tebe, bezi ka izlazu brzo! Svaki fireball se racuna i lukovi i strele kao i pracke nisu za podsmeh.
Taktika. Pravilno postavljanje i pravilno koriscenje sposobnosti. Ukoliko stavis maga pozadi i bacis agzablanesto schorcher, spalices lika ispred sebe, i bolece ga. Daj hobitu haste-ovane cizme i koristi ga kao polusanski mamac.
Kraljica. Insane, nisam odmarao likove uopste, ostalo mi 1 chromatic orb, 2 Mordekainen's missile i jedan Mass confuse nesto. Takodje sam stekao 4 sata tri sveznja +1 strela i jedan +2, kao i kamencice +1. Uci u melee sa Yxonomei je tsmr. Reload-ovao sam 20-ak puta dok nisam uspeo da ih olesim a da ne izgubim nikoga. Napadni olesi magove pre nego sto bace zastitu od strela, napuni Yxonomei strelama dok se buff-uje, baci Chromatic i Mordekainen na nj, baci Confuz na zmije iza nje da te ne okite +1 strelama, izbaci skauta da je namami i odvuce od strelaca, kada je urokas povuci skauta i ranjene i zdravima olesi ostale Yuan-ti smradove. Zabava, 'perfect play' ideja.
Znaci uz rusty dagger, loincloth i low quality lockpick u Kaniji i da prezivis.
U igrama istog zanra novije gen nema toga, daju ti Mac svetleceg zmaja, Oklop Hiljaduzube Himere i opciju u options 'Win, now, forevah'.
Minusi - Exploiti razni koji, za divno cudo, ne narusavaju zabavu, vec je produbljuju.