Шта данас значи бити паган

Свест о природи, њеном значају и њеним ресурсима мора да постоји на свим нивоима, од појединца до нације и државе..
pa, upravo o tome i govorim. ti govoriš o političkoj svesti, a paganizam se zasniva na duhovnoj svesti.
politička svest je lažna kao i sama politika koja je stvara jer dolazi od političkih službenika, znači da je stvara vanjski faktor, dok je duhovna svest povezana sa unutrašnjim bićem čoveka i njegovim razumevanjem prirode.

pa, upravo o tome i govorim. ti govoriš o političkoj svesti, a paganizam se zasniva na duhovnoj svesti.
politička svest je lažna kao i sama politika koja je stvara jer dolazi od političkih službenika, znači da je stvara vanjski faktor, dok je duhovna svest povezana sa unutrašnjim bićem čoveka i njegovim razumevanjem prirode.

Знаш ли ти одакле уопште реч политика? Од речи полис, из паганске Грчке..

Један Бог, и уопште монотеистички принцип је принцип који су јудаисти наметнули суптилно остатку света, данас светом владају три монотеистичке религије поникле из исте колевке, и са истог простора, из јудаизма и Палестине.
Чупање из канџи овог система осмишљеног да меље људе и управља њима, да их свађа и сукобљава није нимало лако, највећи број ратова од Христа наовамо су имали верску основу и послужили за стицању богатства и моћи владајућих кругова ових религија.
Можда је чупање из канџи слепе вере прави пут..

Гадафи :cool: (не буниш се што ти се обраћам према аватару?) је добро оценио ствари. Али шта је данас највећи проблем, или само највећи изговор (а похлепа ће увек наћи своје изазове)?! Уосталом, тренутно једну дивну земљу уништавају а да се нико ипак не позива на религијске аргументе. Не, Нобеловац :bljak: је ту много лукавији од свог претходника који је нехотице доказао Дарвинову теорију (или можда дао основ новој теорији да човек може да деволуира до нивоа шимпанзе). ЛМ, за разлику од Дабаја Буша, коме се ГАД лично обратио, Барак Хусеин се гистро позива на хуманизам и (не ренесансу него) Нову Наду... мада и то звучи поприлично секташки... Ерго, позива се не идеје просвећености, идеје Илумината...

С тим у вези, да мало цитирам себе, имам један текст на нету где објашњавам своје паганство (има ту и нечега о самом изразу "паган" који некима смета и зашто мени не смета, то не копирам)

Најзад, шта за мене значи бити паган? Осим што израз не сматрам увредљивим, шта ме за исти везује? Да кажем ипак по неку о религијским уверењима. Лично верујем да постоји нака виша реалност, коју људи обично зову Бог. Таква реалност је људима трансцедентна, мада се у измењеним стањима свести може доћи до неких увида. Ови увиди, опет, тешко могу бити речима пренети. То значи да ниједна догма до које су људи дошли не може имати значење апсолутне истине. То је по мени смисао паганства.
Међутим, да ли су верске догме данас најопасније? Или можда већи проблем праве оне «секуларне»... Током XVIII века устоличена је вера у разум, кроз просветитељство и рационализам. Сматрало се да је човек само (или пре свега) рационално биће, те да се може «на научним основама» засновати идеално уређење. Последице ове, некада наивне, вере су либерализам, комунизам и нацизам (слобода, једнакост, братство) – три идеологије које су ХХ веку однеле много више људских живота од свих монотеистичких религија у истом раздобљу. Шопенхауер је рекао како је у име хришћанског бога жртвовано много више људи, него у име свих паганских – долази ли време када ће постати чињеница да је у име разума убијено више људи него у име свих религија?
Ове три идеологије нису исте, нити их изједначавам. Разлике постоје у нивоу бестијалности или у количини искрености. Али кад већ правимо разлику, истакнимо чињеницу да у данашњем свету још једино либерализам односи људске животе. И упоредимо опасност од деловања либерализма (Нови светски поредак – ordo ab chao) са опасношћу од деловања монотеистичких религија, посебно хришћанства. Оно прво је много опасније. Као што је у Србији опасније деловање разних «просветитеља» од деловања преосталих верских зилота.

Зашто сам паган

Има везе с тим што ти пагане посматраш као неку врсту биљака, а не као људе који граде друштвену заједницу, и који су у прошлости градили изградили монументалне империје..
a ne, ja pagane ne gledam kao biljku nego kao njihovu duhovnu povezanost sa prirodom (biljkom, ako ti se tako više sviđa).
istorijske i društvene imperije koje su oni izgradili su stvar njihovog političkog života i povezane su sa materijalnim a ne duhovnim stremljenjima.

Problem je sto ti tumacis onako kako tebi odgovara,a ne gledas Novi zavjet.

Знам за те форе, нешто пише црно на бело, али људе су убедили да не употребљавају свој разум и интелект да то разумеју, већ да чекају тумаче да им објасни..

a ne, ja pagane ne gledam kao biljku nego kao njihovu duhovnu povezanost sa prirodom (biljkom, ako ti se tako više sviđa).
istorijske i društvene imperije koje su oni izgradili su stvar njihovog političkog života i povezane su sa materijalnim a ne duhovnim stremljenjima.

Када се Ханибал приближавао Риму, један римски сенатор је рекао, "чак иако освоји Рим, победићемо га, показаћемо му да Рим није место, већ стање духа". Толико духовном...

Ти видиш само природу, не и "друштво" (иритира ме тај израз "друштво", много га рабе НВО-исти по Србији, са друге стране имао сам леп предмет на почетку основне).
Човече, је ли лажна свест да дана убијају људе ко зечеве у Либији, то су радили у Србији пре само 12 година?!? Па немојмо се заваравати...
Све док не почнем да се храним на Сунце, а верујем да то ипак неће бити тако скоро, итекако ме занима ко узурпира ресурсе који су ми потребни, а можда и са правом моји. А чак и да сам биљка (ништа увредљиво, да не сметам и живим од фотосинтезе) не бих да ме нека будала посече. Разумеш.
Зато отпор свакоме ко намеће Своју Истину. Отпор свакоме ко чини непочинства у име "божије љубави", "аријевске расе", "бескласног друштва" а богами и ако се то ради у име "слободног тржишта". Сасвим је свеједно докле год неко даје себи право да убија са изговором "мој бог је бољи од твог". При чему је сада "бог" идеологија...
А у ствари је једини бог од почетка био новац, у својим различитим облицима.
ingodwetrust.jpg

Када се Ханибал приближавао Риму, један римски сенатор је рекао, "чак иако освоји Рим, победићемо га, показаћемо му да Рим није место, већ стање духа". Толико духовном...
taj senator je bio licemer, kao i svi drugi političari, jer dok je to govorio dva roba su mu hladila njegova duhovna jaja da se ne pregreju od izuzetne hrabrosti...
pitam se dali su i ti robovi osećali taj duh rima ili je to bila privilegija bogatih i moćnih se(r)natora.

taj senator je bio licemer, kao i svi drugi političari, jer dok je to govorio dva roba su mu hladila njegova duhovna jaja da se ne pregreju od izuzetne hrabrosti...
pitam se dali su i ti robovi osećali taj duh rima ili je to bila privilegija bogatih i moćnih se(r)natora.

Римску војску нису чинили робови, већ елита друштва...
Није то као данас кад кукавице бомбардују са безбедних висина, и то пошто се увере да нема ама баш никаквог ризика..

Poslednja izmena:

Back