Šta čitate?

Nikad ništa ne radim, a opet nemam slobodnog vremena. :(.

Znam taj fazon :lol: E al aj da sam barem uzeo da se spremam za faks, a ja samo povremeno pročešljam pitanja sa prošlogodišnjih testova, Gramatiku pipnuo nisam ko da je ukleta xD
Čekam da mi drugarica fotokopira neku svesku gde je sve to lepo sažeto(što će biti, nadam se, sutra) pa ću da krenem sa spremanjem ozbiljno
I sve uzimam neke kratke knjige da bih imao više vremena za sve ostalo, od maturskih do književnoistraživačkih, i opet ništa ne uradim xD

btw
evo šta sam čitao lately
http://www.goodreads.com/user_challenges/572971

Znam taj fazon :lol: E al aj da sam barem uzeo da se spremam za faks, a ja samo povremeno pročešljam pitanja sa prošlogodišnjih testova, Gramatiku pipnuo nisam ko da je ukleta xD
Čekam da mi drugarica fotokopira neku svesku gde je sve to lepo sažeto(što će biti, nadam se, sutra) pa ću da krenem sa spremanjem ozbiljno
I sve uzimam neke kratke knjige da bih imao više vremena za sve ostalo, od maturskih do književnoistraživačkih, i opet ništa ne uradim xD

btw
evo šta sam čitao lately
http://www.goodreads.com/user_challenges/572971

Ja pre neki dan našao prošlogodišnji prijemni test. Uradio oko 90% (nisam znao dela nekih naših prosvetitelja), a prošle godine najbolje uradila devojka sa 80%.
Gramatiku i pravopis nema potrebe da spremam, samo ću prelistati pred prijemni, a što se književnosti tiče, eventualno pročitam neke lektire.

A pratim šta čitaš. Ja ionako ne čitam ovih dana pa samo pregledam početnu na goodreads-u.

Znači odlučio si se ipak za Filološki, a :D ?

Odlučio sam se za oba (za sad). :lol:
Nemam pojma kako će to ići, ali uvek mogu bataliti jedno.
A poznajem dosta ljude koji studiraju Filološki uporedo sa još nekim faksom, tako da mislim da uz dobru organizaciju nije nemoguće.

Na koji smer ti planiraš?
Ja ću srpski jezik i književnost najverovatnije. Krepto mi reče da su obavezna dva strana jezika 4 semestra, samo nisam siguran je li tako na svim smerovima. Da ne znaš ti?

hmm, ne verujem da ćeš uspeti uporedo još jedan, da uskladiš vremenski je nemoguće :confused: Ipak mislim da su obavezna predavanja i na pravnom... na Filološkom su sto posto, a pored toga se mora dosta učiti, ja imam drugaricu na pravnom koja uči dnevno po 6 sati. Mislim da je kreptoman u pravu za jezike, nisam se dovoljno raspitivao, nije to sad toliko bitno xD

A ja planiram njegovu, 08 opšta književnost.

hmm, ne verujem da ćeš uspeti uporedo još jedan, da uskladiš vremenski je nemoguće :confused: Ipak mislim da su obavezna predavanja i na pravnom... na Filološkom su sto posto, a pored toga se mora dosta učiti, ja imam drugaricu na pravnom koja uči dnevno po 6 sati. Mislim da je kreptoman u pravu za jezike, nisam se dovoljno raspitivao, nije to sad toliko bitno xD

A ja planiram njegovu, 08 opšta književnost.

Ma znam da je teško, al ebiga. Žao mi da ne upišem Filološki, a nešto se ne usuđujem samo to.
Imam još tri meseca da se raspitam, razmislim i donesem odluku (a sve mi se čini da sam se već odlučio za Filološki, samo odugovlačim). :lol:

A jezici mi ne idu baš, pogotovo ne nemački.
Moraću onda i na tome raditi preko leta.

Ja pre neki dan našao prošlogodišnji prijemni test. Uradio oko 90% (nisam znao dela nekih naših prosvetitelja), a prošle godine najbolje uradila devojka sa 80%.

Ne znam da li se ovo odnosi na srpski jezik i književnost, ali na opštoj gde se radi test od 30 pitanja bilo je ljudi sa 100% a ja imadoh 90%, tako da mi je prilično čudno da na smeru za srpski nije bilo nikog sa više od 80 posto.
Inače, Fjodore, na opštoj je obavezno 2 strana jezika 4 semestra, na svim drugim smerovima (mada ovo još treba proveriti, a i ove stvari se menjaju) potrebno je imati 1 kompletno završen izborni jezik (4 semestra) da bi se diplomiralo.
Btw, ideja sa 2 faksa je super i ja to skroz podržavam, samo što je veliki problem filološkog fakulteta što ćeš često uveče biti na fakultetu zbog jezika, a i predavanja su obavezna na većini predmeta, tako da treba se pomučiti da se uklopiš...što se tiče obima studija, mislim da je realno postići još jedan pored filološkog jer on ruku na srce nije nešto težak fakultet. Priča o komparatistici kao težem smeru od opšte svoje utemeljenje uglavnom nalazi u tome da je njima VEĆINA predmeta dvosemestralna, te time teža za polaganje.

Ne znam da li se ovo odnosi na srpski jezik i književnost, ali na opštoj gde se radi test od 30 pitanja bilo je ljudi sa 100% a ja imadoh 90%, tako da mi je prilično čudno da na smeru za srpski nije bilo nikog sa više od 80 posto.
Inače, Fjodore, na opštoj je obavezno 2 strana jezika 4 semestra, na svim drugim smerovima (mada ovo još treba proveriti, a i ove stvari se menjaju) potrebno je imati 1 kompletno završen izborni jezik (4 semestra) da bi se diplomiralo.
Btw, ideja sa 2 faksa je super i ja to skroz podržavam, samo što je veliki problem filološkog fakulteta što ćeš često uveče biti na fakultetu zbog jezika, a i predavanja su obavezna na većini predmeta, tako da treba se pomučiti da se uklopiš...što se tiče obima studija, mislim da je realno postići još jedan pored filološkog jer on ruku na srce nije nešto težak fakultet. Priča o komparatistici kao težem smeru od opšte svoje utemeljenje uglavnom nalazi u tome da je njima VEĆINA predmeta dvosemestralna, te time teža za polaganje.

Prijemni test je sa Filološkog fakulteta u mom gradu, ne u Beogradu. :)
Ohrabri me, sem engleskog mi ništa ne ide, a ni engleski ne baš sjajno.
A za dva fakulteta ću razmisliti još, mada mi je još neko rekao da Filološki nije mnogo težak i da je moguće uporedo studirati još nešto.

Prijemni test je sa Filološkog fakulteta u mom gradu, ne u Beogradu. :)
Ohrabri me, sem engleskog mi ništa ne ide, a ni engleski ne baš sjajno.
A za dva fakulteta ću razmisliti još, mada mi je još neko rekao da Filološki nije mnogo težak i da je moguće uporedo studirati još nešto.

engleski ima 2 nivoa težine, radi se ulazni test i ljudi se raspoređuju prema znaju na A2 odnosno B2 nivo...
mislim da na srpskom treba samo jedan jezik strani, opet, bolje proveriti.

ja sam odabrao ruski jer sam ga učio ranije a nisam hteo da se zamlaćujem učenjem novog jezika zbog fokusa na svoju katedru i nisam pogrešio, dosta ljudi kod mene muku muči sa jezicima, a u kasnijim semestrima može samo teže biti. ja sam s minimumom učenja dobio 9, nisam knjigu otvorio.
Ako si učio ruski, to ti je pun pogodak što se mene tiče.

Back