MathPhysics
Iskusan
- Poruka
- 5.328
"Она увек долазе."
Не знам како ти тумачиш овај део, али чини ми се да је овде речено много више од "једне реченице".![]()
Rečenicu (tj. ove dve
) izdvojih kao nešto što je meni ostalo od tog romana... Delića kojeg se često setim, iako nije jedini vredan pažnje... Zapravo, ja sam čitav taj dnevnik doživeo kao raspravu o smislu života. Koliko zbog neke sete samog junaka koju i sam osećam u sebi, toliko i zbog rešenja koje se na taj besmisao u romanu nudi- okretanje nebu, prirodi... Tu rečenicu shvatam na svoj način- istovremeno i kao ilustraciju nade i dokazivanje opšteg ništavila. Verovati u nešto bolje i biti svestan toga da je ono što sada živiš isto bolje od nečega što je već prošlo... Tražiti smisao negde u daljini... U nečemu što dolazi. Ali nečemu što dolazi uvek. Što je nadomak, ali nikada nije tu. Kao ono nebo koje se pruža pred nama, a koje će uvek ostati nedodirnuto. Poziv na iščekivanje, nadanje, borbu... Uz svest o konačnom besmislu na nivou individualnosti.Čitajući tu knjigu veliki deo svojih razmišljanja sam projektovao u nju, stoga je i taj doživljaj pojedinačnih rečenica malo subjektivan, ali moram reći da pomenute nisu jedine koje su ostale upamćene... Dosta mi je upečtaljivo poređenje života sa komedijom, koje se sreće u tom delu. Što je opet slično mom shvatanju da je život samo predstava, ne individualna kao ona Šopenhauerova, već predstava svih nas. Kao "Otelo" Šekspira (mada to već nije komedija, ali je bliže realnosti, pošto ona i nije uvek tako smešna
), ali bukvalno... No dobro, to je već priličan iskorak u odnosu na osnovnu nit knjige, ali sam morao malo da se nadovežem sa tom svojom interpetacijom
.Ma složeno je to sve, čak i na nivou samog kazivanja gde se mnogi stvari daju dvojako tumačiti... Ipak, moj doživljaj je da je čitav taj dnevnik priča o apsurdu, o čoveku, o ljudima, životu i besmislu svega opšte uzev gde je priroda sama jedini način da se ništavilo nadvisi... Kroz izdvojeni delić sam u sebi sumirao sve to...
Inače, i ne treba da te zabrine činjenica što slabo uspevaš da pohvataš tok svega ovog, pošto je delo dosta uobličavano. Original je bio daleko obimniji od one tanane knjižice koju mi imamo danas. Jedan deo je morao da se uništi, a kasnije je i ono što je ostalo malo bilo permutovano. Glavne radnje nema iako se da ispratiti tok zbivanja u sudbini junaka, pa akcenat ostaje na razmišljanju. Stoga, ovo dođe kao neka umetnička filozofija o životu
.Ako te ne bude mrzelo, kada to pročitaš, napiši neki kratak osvrt na tvoj doživljaj ove knjige
. Baš me zanima kako ćeš je ti tumačiti...