Šta čitate?

TL;DR Svakom svoje - zashto bi klinac od 15 godina (Dushan, prim. pis.) chitao Dostojevskog ili Nichea?

A shto da ne chita ?
I Tolkinova dela i dela Dostojevskog mogu biti uzhitak za chitanje , samo shto dela Dostojevskog vrlo lako mogu ponuditi vishe od zabave .

Grim - mnogo toga nerazumna deca i tinsi svojataju što se književnosti tiče, ali ja to nisam ni osporavao. Moj odgovor je usledio na njegovu opasku da je "epska fantastika najozbiljnija literatura i da je čitaju ozbiljni ljudi". Kada bih ja video da neki ozbiljan i učen čovek pročita Tolkina, recimo, i u njemu pronadje nešto više od pukih maštarija i zanimljivih zapleta - ja bih se zapitao da li je taj normalan. To odgovara njegovom uzrastu - ali je on toliko nabedjen da od njega nema pametnije osobe na svetu, da daje sebi za pravo da tvrdi kako je EF najozbiljnija! literatura. Koliki moron moraš biti za takvo nešto? Pa makar imao i petnaest godina.

Što se tiče tih "učenih ljudi" tu svrstavam sve one koji imaju ogromno opšte znanje, zasnovano na dugogodinjem proučavanju i čitanju najraznovrsnije literature. To, ako govorimo o domenu poznavanja književnosti.

Lepo recheno.

Pa da, sva kul deca danas chitaju to. Evo Monomax je bio toliko nadahnut Nicheom, da je i nik promenio. Sad, da li 90+ % tinejdzhera koji chitaju to, razumeju isto? Ne, ali nema veze, oni su kul, jer su tako ochito intelektualno superiorniji od svojih vrshnjaka. Zaboga, oni chitaju Nichea. Analogno ovome, mogu da navedem primer jednog mog poznanika koji eto "slusha underground bendove, ali chim se malo probiju, oni sigurno postaju komercijala, i onda prestaje da ih slusha". Ista logika - u danashnjem drushtvu, svi ovi pisci su underground, i onda je valjda kul biti jedinstven or stuff. Evo recimo, meni ne trebaju ta intelektualna proseravanja da bih se osecao dobro - meni su "Autostoperski vodich kroz Galaksiju" i Prachetova dela vrh knjizhevnosti, iz razloga shto meni knjige predstavljaju uzhitak i razonodu, a ne alat za naduvavanje ega. I milion puta tezhe je napisati komediju, ili, u ovom sluchaju, parodiju, nego ozbiljno delo.

TL;DR Svakom svoje - zashto bi klinac od 15 godina (Dushan, prim. pis.) chitao Dostojevskog ili Nichea?

A i ti. Shta ulazish u diskusiju, kad nemash pojma? Prvo shto ne razlikujesh epsku od nauchne fantastike - Den Simons je tako ochito pisac potonje.

Josh neshto. Primetio sam da je Tolkin, profesor engleske knjizhevnosti i chovek neogranichene mashte, postao predmet bash-ovanja superkul klinaca ovde. Pretpostavljam da knjiga nije dobra, dokle god mozhe da se razume.

Mnogo toga ne primecujes onako kako bi trebalo.
Tolkin je fenomenalan pisac.
Pitaj nekoga ko je studirao knjizevnost.
razlikujem fantastiku od epske fantastike.
Den Simons pise fantastiku, ali ne epsku.
On je vise naklonjen hororu.
Koja knjiga?
Nisam naveo nijednu od Tolkina.
Njegova knjiga "Gospodar prstenova" je super, kao i Hobit i mnoge druge.
To trebas da sednes pa da citas malo po malo, proucavajuci je.I najvaznije od svega jeste da "trebas da budes nacitan da bi fino razumeo knjigu."
Drugu recenicu sam uzeo od zene koja ima jedno 30-35 godina i nevidjeno je nacitana.
Cita sve zivo i naucnu i epsku fantastiku, drame, tragedije, komedije, tinejdz, krimi, a ipak zna da uziva u knjigama svih zanrova, koje su dobre.

I mislim da cu ti reci na vreme da prestanes sa omalozavanjem drugih clanova, ukoliko ti se njihovi postovi ne svidjaju, ili se ne slazes sa njima.
"a ti...nemas pojma " isl....
To je jezik sa ulicu, ovde ces se pristojno ponasati, bar zato sto ima moderatora.

A shto da ne chita ?
I Tolkinova dela i dela Dostojevskog mogu biti uzhitak za chitanje , samo shto dela Dostojevskog vrlo lako mogu ponuditi vishe od zabave .

Slazem se, donekle.
Tolkinova dela znaju isto da budu slozena kao i dela nekog vaseg pisca..Npr Shekspira, ili Tolstoja.
Jedino sto sam citao od tih knjiga jeste "Romeo i Julija" sto sam morao za skolu.
Mnogi su mi rekli da je delo dosadno, ali krenuo sam da je citam sa neutralnim emocijama.
Knjiga mi se svidela.
Nekako slicno razmisljam kao i dva glavna lika u toj knjizi i sasvim mi je odgovarala.

Poslednja izmena:
Mnogo toga ne primecujes onako kako bi trebalo.
Tolkin je fenomenalan pisac.
Pitaj nekoga ko je studirao knjizevnost.
razlikujem fantastiku od epske fantastike.
Den Simons pise fantastiku, ali ne epsku.
On je vise naklonjen hororu.
Koja knjiga?
Nisam naveo nijednu od Tolkina.
Njegova knjiga "Gospodar prstenova" je super, kao i Hobit i mnoge druge.
To trebas da sednes pa da citas malo po malo, proucavajuci je.I najvaznije od svega jeste da "trebas da budes nacitan da bi fino razumeo knjigu."
Drugu recenicu sam uzeo od zene koja ima jedno 30-35 godina i nevidjeno je nacitana.
Cita sve zivo i naucnu i epsku fantastiku, drame, tragedije, komedije, tinejdz, krimi, a ipak zna da uziva u knjigama svih zanrova, koje su dobre.

I mislim da cu ti reci na vreme da prestanes sa omalozavanjem drugih clanova, ukoliko ti se njihovi postovi ne svidjaju, ili se ne slazes sa njima.
"a ti...nemas pojma " isl....
To je jezik sa ulicu, ovde ces se pristojno ponasati, bar zato sto ima moderatora.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Pa čoveče mi ti svo vreme pričamo da je u redu čitati te knjige - to i vrhunski intelektalci rade - ali je jedno uživati (neki uživaju i dok čitaju žutu štampu), a nešto sasvim drugo stepen umetničkog kvaliteta tog dela.. Ako s tog aspekta gledamo - na niskom su nivou. :)

P.S. Ako je tebi potrebno vreme za proučavanje i razmišljanje dok čitaš Tolkina (:eek:), onda u životu ništa jače od "Cicibana" nisi ni pročitao :rotf::rotf: To je najprostije moguće štivo, koje se čita sa lakoćom :)

Poslednja izmena:
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Pa čoveče mi ti svo vreme pričamo da je u redu čitati te knjige - to i vrhunski intelektalci rade - ali je jedno uživati (neki uživaju i dok čitaju žutu štampu), a nešto sasvim drugo stepen umetničkog kvaliteta tog dela.. Ako s tog aspekta gledamo - na niskom su nivou. :)

P.S. Ako je tebi potrebno vreme za proučavanje i razmišljanje dok čitaš Tolkina (:eek:), onda u životu ništa jače od "Cicibana" nisi ni pročitao :rotf::rotf: To je najprostije moguće štivo, koje se čita sa lakoćom :)

Ti opet gresis.
Da, misli osam i na kvalitet ina zabavu.
Svaki knjizevni strucnjak ce ti reci da su Tolkinova dela poznata.
I da epska fantastika zna i te kako d aima kvalitetna dela i zanimljiva.

Ti opet gresis.
Da, misli osam i na kvalitet ina zabavu.
Svaki knjizevni strucnjak ce ti reci da su Tolkinova dela poznata.
I da epska fantastika zna i te kako d aima kvalitetna dela i zanimljiva.

Neće mi reći svaki književni stručnjak. Poznata jesu, pa i Da vinčijev kod je poznat, pa je l' zaista misliš da ima neku vrednost? Blah.

Navedi mi neka od tih dela, onda, ali ako se kao i obično radi o hobitima, vilenjacima, brisanom vremenu i prostoru bez ikakve poente i poruke - sem da zabavi, onda me zaobidji.

Jedino sto sam citao od tih knjiga jeste "Romeo i Julija" sto sam morao za skolu.
Mnogi su mi rekli da je delo dosadno, ali krenuo sam da je citam sa neutralnim emocijama.
Knjiga mi se svidela.
Nekako slicno razmisljam kao i dva glavna lika u toj knjizi i sasvim mi je odgovarala.

Mislim da ce to se onda dopasti i Hamlet.

Da se vratim na temu , pauziram sa "Karamazovima" a trenutno chitam Izabrana dela Horhea Luisa Borhesa.

Skoro sam procitala "Ta divna ledi" od Suzan Elizabet Filips.
Nikad nisam cula za autorku i bukvalno sam naletela na knjigu u knjizari.
Veoma je lepa, i ima svega: ljubav, svadja, pa cak i sex! :zper:
Preporuka svima koji vole ljubavne romane. :ok:

Ok, neka neko tovori temu "filozofija citanja" na pdf-u knjizevnost, pa da zapucamo tamo aman.
Ovo je vrlo uska tema.
Ili da odemo u kafanu Knjiga cyo me.
Ionako je prazna, jer tamo nema nekih ljubitelja, a sluzi za spam.

@moderators
Izvinjavam se, zbog diskutovanja i skretanja sa teme.

Medonosne koloritne oči

samo nastavi da čitaš Buka

i biće od tebe nešto

a možeš i Lelemuda da oplemeniš Bukovim uzvišenim radovima

deluje mi nategnuto u poslednje vreme

kao da ga je neko nategao pa pustio da tipka po testisima

ovaj, tastaturi

@The_Philosopher upustas se u verbalni duel sa nekim ko ima 15 godina...nzm tacno kako to da okarakterisem, ali rekla bih da je detinjasto prava rec... savetujem ti da spustis loptu, slazem se sa nekim tvojim tvrdnjama ali nekad je prosto lakse pustiti mozak na pasu... o EF necu da komentarisem jer nisam procitala cak ni Gospodara prstenova... :whistling:

Back