Šta čitate?

Procitao sam ''Na putu''.
Fantasticna knjiga. :worth:
Preporucujem. :ok:
Sad jel ima neko da mi preporuci neku slicnu knjigu?

Sve od Čarlsa Bukovskog, pročitaj od Milana Oklopdžića "C.A. Blues" obavezno, to je legendarna knjiga radjena na taj fazon... Marko Vidojković, Zvonko Karanović, Čak Palahnjuk, Luj Ferdinand Selin - "Putovanje na kraj noći" (obavezno), Džon Fante, Hunter S. Thompson, Selindžer...

Poslednja izmena:
I meni bese Besnilo na pocetku nije drzalo paznju,iskreno vise me je podsecala knjiga na neki predvidljiv film,nastavila sam ipak sa citanjem i posle je mnooooogo interesantnije i otkrices pravu sustinu.
Mada meni se mnogo vise svidela knjiga Novi Jerusalim.
Inace ovog leta sam otkrila Selenica.

Ja batalila. Dočitala do 3 i neke strane i kolaps.
Sad čitam Sidartu, gladje ide, već imam uvid.

Ovde je izostavljeno nekoliko zanrova.
Trebalo bi da se prepravi.
Volim iskljucivo Epsku fantastiku.
Citao sam preko raspusta "Mesecevi vrtovi" od Stivena Eriksona.
Knjiga je FTW i jedva cekam nastavak, ali sam saznao da jako sporo pise.
Ne znam d ali je to istina, ili ovi jedva cekaju nastavak, pa im je sve sporo.
Sada citam "Igra prestola" od Dzordza R. R. Martina.
Knjiga je fina.

Ovde je izostavljeno nekoliko zanrova.
Trebalo bi da se prepravi.
Volim iskljucivo Epsku fantastiku.
Citao sam preko raspusta "Mesecevi vrtovi" od Stivena Eriksona.
Knjiga je FTW i jedva cekam nastavak, ali sam saznao da jako sporo pise.
Ne znam d ali je to istina, ili ovi jedva cekaju nastavak, pa im je sve sporo.
Sada citam "Igra prestola" od Dzordza R. R. Martina.
Knjiga je fina.

Epska fantastika je najveće književno smeće ikad napravljeno. Tačno sam znao da ćeš taj žanr napomenuti, jer se na to loži svaki drugi klinac. Ima par okej knjiga, ovo ostalo... nula.

To nije tacno.
Ti ne citas taj zanr, pa ga ni ne podnosis, sto je jako pogresno.
Inace da ti kazem da najozibljniji pisci pisu epsku fantastiku i ovo sto ja citam uglavnom citaju ljudi koji u proseku imaju 35-50 godina.
I razlikuj tinejdz od fantastike i epske fantastike.
Tinejdz je npr Harry Potter.
U epsku fantastiku i fantastiku se ubrajaju inace ozbiljni romani.

To nije tacno.
Inace da ti kazem da najozibljniji pisci pisu epsku fantastiku i ovo sto ja citam uglavnom citaju ljudi koji u proseku imaju 35-50 godina.

Naravno da sam je čitao, zato i govorim. Za mene Tolkin ne valja ništa, niti takvi romani imaju neku vrednost. Slušaj, previše si ubedjen da znaš sve, a ne znaš ništa. Mislim, kakav je to stav - "nisi ih ni čitao, pa ne znaš"? Otkud ti znaš da li sam ih čitao, pa da odmah osudjuješ? Zar zaista misliš da bih osudjivao nešto što ne poznajem.

Svi ozbiljni i učeni ljudi koje ja poznajem čitaju Dostojevskog, Hesea, Hemingveja, Šopenhauera, Remarka, Šilera, Getea, Ničea, etc etc. , a literaturu koju ti uzdižeš shvataju robom za decu. Čak i bajke braće Grim imaju veći stepen umetničkog kvaliteta od toga.

Pomiri se - epska fantastika je žanr za one koji uopšte ne poznaju književnost dobro.

P.S. "Najozbiljniji pisci pišu epsku fantastiku", ahahahah.

Poslednja izmena od moderatora:
To nije tacno.

Ovom izjavom si se poshteno zakopao ...
Vishe u fantastiku , nego u epsku fantastiku.

A sta je onda Tolkin?
Amater?

Dzordz R. R. Martin je napravio roman godine.
To je ovo sto ja trenutno citam i mogu ti reci da ima svega.Isprepletena stavrnost i realnost do bola.
Mada, ja vise preferiram knjigu "Mesecevi vrtovi" od Stivena. E.
Vise akcije i brutalnosti je zastupljeno.
Tu je i Den Simons.

Poslednja izmena:
Naravno da sam je čitao, zato i govorim. Za mene Tolkin ne valja ništa, niti takvi romani imaju neku vrednost. Slušaj, previše si ubedjen da znaš sve, a ne znaš ništa. Mislim, kakav je to stav - "nisi ih ni čitao, pa ne znaš"? Otkud ti znaš da li sam ih čitao, pa da odmah osudjuješ? Zar zaista misliš da bih osudjivao nešto što ne poznajem.

Svi ozbiljni i učeni ljudi koje ja poznajem čitaju Dostojevskog, Hesea, Hemingveja, Šopenhauera, Remarka, Šilera, Getea, Ničea, etc etc. , a literaturu koju ti uzdižeš shvataju robom za decu. Čak i bajke braće Grim imaju veći stepen umetničkog kvaliteta od toga.

Pomiri se - epska fantastika je žanr za one koji uopšte ne poznaju književnost dobro.

P.S. "Najozbiljniji pisci pišu epsku fantastiku", ahahahah, tebe treba na rehabilitaciju, ne verujem koliko si tupav...

Pa da, sva kul deca danas chitaju to. Evo Monomax je bio toliko nadahnut Nicheom, da je i nik promenio. Sad, da li 90+ % tinejdzhera koji chitaju to, razumeju isto? Ne, ali nema veze, oni su kul, jer su tako ochito intelektualno superiorniji od svojih vrshnjaka. Zaboga, oni chitaju Nichea. Analogno ovome, mogu da navedem primer jednog mog poznanika koji eto "slusha underground bendove, ali chim se malo probiju, oni sigurno postaju komercijala, i onda prestaje da ih slusha". Ista logika - u danashnjem drushtvu, svi ovi pisci su underground, i onda je valjda kul biti jedinstven or stuff. Evo recimo, meni ne trebaju ta intelektualna proseravanja da bih se osecao dobro - meni su "Autostoperski vodich kroz Galaksiju" i Prachetova dela vrh knjizhevnosti, iz razloga shto meni knjige predstavljaju uzhitak i razonodu, a ne alat za naduvavanje ega. I milion puta tezhe je napisati komediju, ili, u ovom sluchaju, parodiju, nego ozbiljno delo.

TL;DR Svakom svoje - zashto bi klinac od 15 godina (Dushan, prim. pis.) chitao Dostojevskog ili Nichea?

A sta je onda Tolkin?
Amater?

Dzordz R. R. Martin je napravio roman godine.
To je ovo sto ja trenutno citam i mogu ti reci da ima svega.Isprepletena stavrnost i realnost do bola.
Mada, ja vise preferiram knjigu "Mesecevi vrtovi" od Stivena. E.
Vise akcije i brutalnosti je zastupljeno.
Tu je i Den Simons.

A i ti. Shta ulazish u diskusiju, kad nemash pojma? Prvo shto ne razlikujesh epsku od nauchne fantastike - Den Simons je tako ochito pisac potonje.

Josh neshto. Primetio sam da je Tolkin, profesor engleske knjizhevnosti i chovek neogranichene mashte, postao predmet bash-ovanja superkul klinaca ovde. Pretpostavljam da knjiga nije dobra, dokle god mozhe da se razume.

Grim - mnogo toga nerazumna deca i tinsi svojataju što se književnosti tiče, ali ja to nisam ni osporavao. Moj odgovor je usledio na njegovu opasku da je "epska fantastika najozbiljnija literatura i da je čitaju ozbiljni ljudi". Kada bih ja video da neki ozbiljan i učen čovek pročita Tolkina, recimo, i u njemu pronadje nešto više od pukih maštarija i zanimljivih zapleta - ja bih se zapitao da li je taj normalan. To odgovara njegovom uzrastu - ali je on toliko nabedjen da od njega nema pametnije osobe na svetu, da daje sebi za pravo da tvrdi kako je EF najozbiljnija! literatura. Koliki moron moraš biti za takvo nešto? Pa makar imao i petnaest godina.

Što se tiče tih "učenih ljudi" tu svrstavam sve one koji imaju ogromno opšte znanje, zasnovano na dugogodinjem proučavanju i čitanju najraznovrsnije literature. To, ako govorimo o domenu poznavanja književnosti.

Poslednja izmena:
Inače, pročitao sam knjigu Vuka Draškovića "Sudija",njegov prvi roman, i jako mi se dopao, moguće i zbog prisnijeg odnosa sa tematikom, jer studiram pravo. Izdvojio sam neke od delova koji su mi se dopali, a koje sam podvukao olovkom, i koje ću sada ovde nabaciti:

1.

-Zamislite - kaže mu novinar - čoveka koji neće da se strpi i sačeka da mine poplava ili da ljudi postave most ili skelu preko vode, već skače u tu mutnu reku i hazarderski, sa gotovo nikakvim šansama za uspeh, kreće da sam savlada maticu i da se sam domogne udaljene obale. Je li mudar taj čovek i liči li on na samoubicu, i očajnika?

-Zavisi - odgovara Vidović - da li čovek ima vremena da čeka podizanje skele, a zavisi i od toga jesu li, već, neki ljudi i neki usamljenici savladali tu, kako rekoste, mutnu i opasnu vodu. Za konačnu pobedu nekih ideja u istoriji, presudan značaj je, ipak, imao trenutak u kome su te ideje pokretane. Sokrata, Djordana Bruna ili Martina Lutera ne bi, danas, ubili.

-Ne bi ih, to je tačno, danas, ubili. Ali, zahvaljujući ponajviše njihovoj vlastitoj pogibiji. Nisu čekali da mostovi sami izniknu iz vode: zaplivali su i sami postali mostovi. Jedna kineska poslovica kaže: Da bi čovek napravio deset hiljada koraka, potrebno je da preduzme - prvi korak. Zato ja mislim da ljudsko vinuće u nebesa ne bismo smeli vezivati samo za Jurija Gagarina, već i za onaj prvi, za današnje pojmove smešni, let braće Rajt, odnosno i za onaj mit o voštanim krilima dvojice fantasta, oca i sina, Dedala i Ikara.

2.

Odozgo, iz vedrog neba, dopire zvuk, snažnih, avionskih motora. Podiže glavu: aluminijum se presijavao, kao ogledalo. Da se vozi avionom, nije voleo. Sada mu se, naprečac, prohte da bude gore, iznad retkih i paperjastih oblaka, i da, sa visine, osmotri i Grad, i pijane regrute, i znojavog Zija Ciganina... Šta bi, sa te daljine, video? Neke mrlj što naliče ljudima i što, kad se bolje razmisli, izazivaju osećaj apsolutne nemoći i krajnjeg beznadja. Potrebno je da se čovek odvoji samo malo od zemlje, pa da shvati koliko je jadan i ništavan, neprimećen i od kosmosa i od bogova. (skraćivanje) A tek, iz vasione, sa nekih dalekih zvezdanih kola, koja nam se pričinjavaju kao žiške i svetleći i svetleći biseri, šta se primećuje? Sa te razdaljine gledano, verovatno i ne postojimo. Ni kao tačka, ni kao bilo kakav trag u svemiru.

3.

-Neodrživo je očekivati punu harmoniju izmejdu ličnih želja pojedinaca i njihovog objektivnog ekonomskog i političkog položaja, pa se zato ne može očekivati ni ista lična ocena i isti lični stav svih pojedinaca i društvenih redova prema objektivno postojećim ekonomskim i političkim odnosima i prema preovladjujućim kriterijumima o tome šta je ispravno a šta neispravn u tim odnosima.

-S druge strane, ni ti objektivni kriterijumi nisu izraz neke apsolutne istine i savršenog modela društvenih odnosa, već nešto što je, opet, samo nužno na datom stepenu razvitka. Zato, svaki pojedinac i ima pravo na kritički stav prema tim objektivnim odnosima.

Poslednja izmena:

Back