Šta čitate?

Jel moze neki predlog, hiperrealizam je u pitanju. Nesto tipa naseg Vidojkovica ili Bukovskog? Moze i neka laksa varijanta od njihove...

Zasto ne bi poceo bas od njih? :)
Od Bukovskog preporucujem 'Price o obicnom ludilu', 'Bludni sin', 'Faktotum' (ili tako nesto:mrgreen:), a i njegova poezija je vredna citanja, trust me, believe me. :)
Umesto Vidojkovica baci se na Cirica, 'Nisvil' i 'Slivnik' su oke, nista posebno, extremno, ali moze se citati. :)

Vidojkovic? Jel to ona budaletina koja je umislila da je pisac?

E ovo nikad nisam razumeo, ako se nekome nesto ne svidja, zasto jednostavno ne zaobidje?! Ja npr. ne slusam producente koje ne volim ali ih i ne pljujem...

Covek je najtirazniji domaci pisac, sto znaci da njegova dela imaju nest sto se svidja ljudima.

Ja iskreno volim da ga citam. Ne sluzi se knjizevnim jezikom, ali mi je zato i OK. Mrzim kada neko pokusava fino da spakuje neku odvratnu scenu. Vidojkovic barem sve opise doslovce.

pogotovo priča o neumornoj ribi, lavovima i ritmičkoj urinaciji, možda ponajviše umetničkoj od svih njegovih dela. ostala dela su uglavnom parafraza njegovih mladalačkih avantura, negde u domašaju artiljerije falangi u društvu agenata kominterne preko čašica absintha. interesantno u neku ruku, bio mi je neverovatno zanimljiv u osnovnoj školi, iako sada više ne (ne tvrdim da to govori nešto o hemingveju, naprotiv).

Realno jedine knjige koje nisam mogao da svarim su one sa kioska koje su isle uz Alo... Kako bese "Grabljivica" i "Tajne dzet seta". Sve iz mog odeljenja se pale na ta sra*a. Posle nekoliko stranica sam batalio sa citanjem istih.

Sto se Vidojkovica tice i dalje mislim da je stvar ukusa...

Realno jedine knjige koje nisam mogao da svarim su one sa kioska koje su isle uz Alo... Kako bese "Grabljivica" i "Tajne dzet seta". Sve iz mog odeljenja se pale na ta sra*a. Posle nekoliko stranica sam batalio sa citanjem istih.

Sto se Vidojkovica tice i dalje mislim da je stvar ukusa...

e pa kod mene i V. spada u istu kategoriju.

Citao sam ja dosta romana sa raznim gadostima, pa su to ipak bili kvalitetni romani. Npr Lorens Darel: "Crna Knjiga". Naravno, citalackoj publici koja smattra V. za neznam sta "umetnicku slobodu izrazavanja", i sta vec, Darel je kao pisac potpuno nedostizan i neshvatljiv.

A, ako ti se vec cita nesto sa bas raznim gadostima, uzmi bratew Markiz de Sada pa citaj. Nije V. izmislio toplu vodu, samo je bespotrebno utrosio papir.

E, sad za citalacku publiku. Prvo, vecina naroda je niskoobrazovano i slabo nacitano, a pored toga svi vole da citaju prostacke gadosti, pa je V. jednostavno sabrao 2 i 2 i dao ljudima ono sto zele. Plitkoumnu, tupu, i punu gadosti knjigu. To sve ga cini uspesnim, ali ne dobrim piscem.

Zao mi je, ali V. kod mene ne moze da prodje. Ja ipak zahtevam neki kvalitet....

Znam da Vidojkovic nije izmislio toplu vodu, ali je jednostavno zanimljiv ljudima jer govori konkretno o nasoj zemlji, a poprilicno realno oslikava stanje.

I da, kakvim to pristojnim recnikom pisati o duvanju vutre, alkoholisanju i sexu recimo?

P.S. Hvala na predlogu, procitacu.

a to je tema za knjigu? sto omladina duva, alkoholise se i 'ebe na svakom cosku? pih.

usput, vrlo "proste" i vulgarne izraze je koristio i Bokaco npr. kao i drugi renesansni umetnici.

A izvini objasni mi gde mi to zivimo pa je to nepristojno i neuobicajeno i kakva nam je danasnja omladina?!

Radije cu da citam o necemu sto se desava oko mene nego o malom carobnjaku aka Hari Poteru recimo... Svako ima svoje dupe i uvek tudje smrdi, tako je i kod ukusa. Mozemo da raspravljamo do sutra i na istom cemo da budemo.

A izvini objasni mi gde mi to zivimo pa je to nepristojno i neuobicajeno i kakva nam je danasnja omladina?!

Radije cu da citam o necemu sto se desava oko mene nego o malom carobnjaku aka Hari Poteru recimo... Svako ima svoje dupe i uvek tudje smrdi, tako je i kod ukusa. Mozemo da raspravljamo do sutra i na istom cemo da budemo.

i hari poter je smece.

Oduvek sam se gadio prevelike upotrebe vulgarnih izraza , zadovoljavajuca slika se mozhe ostvariti i bez prevelike upotrebe vulgarnosti , mozhda je to proizishlo iz toga shto ja prechesto upotrebljavam psovke bez dobrog razloga i samo da bih "naduo" situaciju , pa mi se dela sa previshe psovki i vulgarnosti chine manje vrednim i shupljim .

Oduvek sam se gadio prevelike upotrebe vulgarnih izraza , zadovoljavajuca slika se mozhe ostvariti i bez prevelike upotrebe vulgarnosti , mozhda je to proizishlo iz toga shto ja prechesto upotrebljavam psovke bez dobrog razloga i samo da bih "naduo" situaciju , pa mi se dela sa previshe psovki i vulgarnosti chine manje vrednim i shupljim .

Jednostavno kad ti broj procitanih knjiga predje desetine, onda te vise ne zadovoljava petparacka prica o vutri, sexu i klincima. To je svakodnevnica... Isto tako prestanu da te zanimaju decije knjige tipa Hari Poter. Lepo je to ali za klince od 7-14 godina. Skontas da je Paulo Koeljo plagijator. (kod mene u blogu kratka "Prica o dvojici koji su sanjali" od Borhesa). Skontas da je Demijan izvikan, i da je Hese napisao puno ozbiljnijih knjiga. Pocne da te zanima i struktura romana. Recimo Man u "Carobnom Bregu" eksperimentise sa protokom vremena u knizevnosti, i uopste knjiga se bavi filozofijom toka vremena. Na pocetku knjige radnja se odvija beskonacno sporo Citave glave opisuju nekoliko dana u zivotu glavnog junaka.... A zadnje poglavnje pocinje sa: "Sedam godina je ostao Hans Kastrop kod ovih gore"

Naravno to je povezano sa recnikom koji poseduju mladi. Ne moze mladic ili devojka kojima je recnik sveukupno sveden na 1000 reci, i to nekog iskrivljenog kvazisrpskog jezika, imati veci veci intelektualni domet od Vidojkovica. To sto ovaj pise mu je priblizno i po pameti i po jednostavnosti vokabulara. Bedno....:confused:

Tako populoarnost Vidojkovica medju citalackom publikom u Srbiji vise govori o publici nego o Vidojkovicu.

A ja mislim da ga cita pretezno mlada publika koja se pronalazi u njegovim delima i da su njima zanimljivi njegovi romani delom i zbog suvoparnih lektira.

Dakle, ljudi se pronalaze, ako se ti ne pronalazis tvoja stvar.

Svaka cast na procitanom broju knjiga, ali pricati o ukusu je krajnje glupo.

Back