Šta čitate?

Generalno volim da citam. Od lektire citam samo ono sto moram i sto nema na internetu ili intepretacijama. Ali van skole citam dosta knjiga. Najvise mi se svidjaju knjige Den Brauna:
Da Vincijev Kod, Andjeli i demoni, Digitalna tvrdjava. Knjige su stvarno jake. Preporucujem ih svima...:super:

A reakcije bude: :eek:

I komentar uz to, naravno: "Pa ti nisi normalna."

Šta reći na to? :roll:

Kod mene obično biva:

"Šta to čitaš?"
"(Naziv knjige.)"
"Što? Jel' to lektira?"

:roll:

I onda uzmu knjigu uz pitanjce "Mogu da vidim?" i krenu da čitaju korice, i još se prave stručnjaci za literaturu.

Gospode Bože. :pop2:

Tema:

Još uvek onaj spisak knjiga, koji sam negde navela, ali je post negde zaturen i ne da mi se tražiti. =/

Generalno volim da citam. Od lektire citam samo ono sto moram i sto nema na internetu ili intepretacijama. Ali van skole citam dosta knjiga. Najvise mi se svidjaju knjige Den Brauna:
Da Vincijev Kod, Andjeli i demoni, Digitalna tvrdjava. Knjige su stvarno jake. Preporucujem ih svima...:super:

Den Braun :roll::roll::roll::roll::roll::roll: Iskreno,procitala sam samo ''Da Vincijev kod'' i toliko sam besnela citajuci je.:evil: Prica gluposti!Sve to o Isusu i Mariji Magdaleni je samo marketinski trik,zasto samo uzburkava javnost?Ne volim ga.Necu se ni potruditi da procitam njegova ostala dela.Ne volim ga.

Den Braun :roll::roll::roll::roll::roll::roll: Iskreno,procitala sam samo ''Da Vincijev kod'' i toliko sam besnela citajuci je.:evil: Prica gluposti!Sve to o Isusu i Mariji Magdaleni je samo marketinski trik,zasto samo uzburkava javnost?Ne volim ga.Necu se ni potruditi da procitam njegova ostala dela.Ne volim ga.

Ne znam da li si upoznata ali on je navodio neke stvari iz stvarnih izvora. Vidim da nisi ni pratila Nacionalnu geografiju i da nisi citala nista o tome pa si neupucena. Crkva nije nista rekla o tome i cuti... Trebalo bi da se malo informises!!!

Ne znam da li si upoznata ali on je navodio neke stvari iz stvarnih izvora. Vidim da nisi ni pratila Nacionalnu geografiju i da nisi citala nista o tome pa si neupucena. Crkva nije nista rekla o tome i cuti... Trebalo bi da se malo informises!!!
o ovoj knjizi na ovoj temi pišem 11-i put!xD
kad smo kod informisanja, Dan Brown je bukvalno prepisao Michael Baigena, Richard Leigha, Henry Lincolna ako tako smem da kažem... a ako hoćeš da čitaš ozbiljna dela koja kao tematiku imaju templare onda je pravi čovek Umberto Eko i "Fukoovo klatno"... i izgleda da nisi pratio "history" kada su ispitivali Umberta Eka i Den Brauna ;)a što se tiče nacionalne geografije, ja nisam gledao ni jedan dokumentarac da je govorio u korist biblije, Boga itd. ubedili bi sami sebe da je lopta kockastog oblika kad bi hteli :lol: . . . zato nešto ne cenim religiozne dokumentarce nacionalne geografije...

Poshto primetih da na pdfu imamo dosta intelektualaca, pade mi na pamet da bi dotichni intelektualci mogli da sa vremena na vreme preporuche neku knjigu za uzrast 12-20 (necemo polemisati o ovom opsegu :P) za ove manje intelektualne korisnike koji bi imali zhelju da se obrazuju i kulturno uzdizhu kroz dobru literaturu ali ne znaju odakle da krenu i shta valja a shta ne valja chitati. Ne moramo ovde samo preporuchivati shta valja, vec i shta obavezno treba zaobici :)
Evo preporuke od mene

Stiven Presfild - Ognjena Kapija

Jedno od malobrojnih obeležja spartanske civilizacije koja su preživela do danas leži u uzanom planinskom prolazu zvanom Termopile. Na tom su mestu tri stotine najboljih spartanskih ratnika zadržali najezdu Persijskog carstva. Jednostavan kamen s uklesanim natpisom obeležava mesto gde su pali.
Nadahnut ovim kamenom i zainteresovan usudom Sparte, Stiven Presfild je izvanredno objedinio učenost s pripovedačkim darom. Ognjena kapija, koju priča jedini preživeli posle ove epske bitke – štitonoša u spartanskoj teškoj pešadiji – opčinjavajuća je pripovest o čoveku pridobijenom spartanskim načinom življenja i umiranja, i o muškarcima i ženama koji su ušli u legendu obesmrtivši svoju kulturu. Ognjena kapija upliće istorijsko i mistično s dirljivom ljubavnom pričom, dostiže vrhunac u uzbudljivoj i stravičnoj epskoj bici, i izrasta u delo koje se čita u dahu i dovodi homerovsko predanje u dvadeset prvi vek.

Dakle kroz delo mozhete i nauchiti neshto o tadashnjoj spartanskoj kulturi, nachinu vaspitanja i dr. A i pritom veoma je zanimljiva knjiga pisana dobrim stilom.

Ulete mi Turbo Ajvar u post ali ajde ovako da osavim ipak

Den Braun, istorijski korektan? Tesko. Pokoji prepisani detalj, da. Globalno ne:)
A sta si ti od izvora jos citao kada sa takvom sigurnoscu tvrdis ispravnost necega?
Sem Nacionalne Geografije?

Ergo, Den Braun mi je vrlo nezanimljiv. Umetnicki nezanimljiv, iz ugla krimi romana nezanimljiv.
Knjige se daju procitati posebno sve posle Da Vincijevog Koda koji je totalni promasaj.
Medjutim ima i mnogo gorih i glupljih knjiga tako da je ovo najmanje zlo.
Den Braun kao pisac bestselera jest vredan citanja ( ja i dalje tvrdim - ne postoji glupa knjiga postoje samo razliciti ukusi onih koji citaju).

Kao bolji pandan Braunu radije bih preporucila Ime ruze, Umberta Eka( kao i vecinu njegovih dela). Mozda malo polaganija i stilski teza ali umetnicki mnogo vrednije delo.

I jopet ponavljam, Den Braunove knjige NISU verodostojni istorijski dokazi...ima realnih detalja ali globalno ne.
A ti Dulord ne treba toliko da se vredjas, nisi ti pisao knjigu:) Prihvati da nece svi biti odusevljeni, ***, tako to ide na forumu. Nacice se neko kome ce tvoja preporuka dobro doci, nemaj brige;)

Eh, i da dodam, preporuke ne moraju biti ogranichene samo na slabiju chitalachku publiku, vec mozhe i ozbiljnije knjige malo (mada bi bilo lepo navesti onda npr. da to ne chitaju ljudi koji su prochitali samo "Harry Potter" i sl. :D)

Hm. Preporucila bih knjigu Srce od Mastila

Evo ukratko o cemu knjiga govori:

Srce od Mastila

Knjiga o knjigama,proslavljenje knjiga i upozorenje u vezi njima.Srce od mastila je u naslovu knjiga,
Nikada niste procitali nesto sto je tako zadivljujuce docarava radost i strahove citanja.

Svako poglavlje pocinje citatom iz Petra Pana,Hobita i mnogo drugih deci poznatih knjiga.
Osnovna ideja Srca od mastila je da Megin otac Mo moze citajuci glasno da likove iz knjiga ozivi i prenese ih u stvarnost.Nazalost,tada zivi ljudi prelaze u knjige.

Knjiga je super. Jos je za nekog ko voli bajke...

A najbljak mi je kad neko pridje i počne sa A šta ti je to? govorom.

Knjiga. Eto šta je .

A reakcije bude: :eek:

I komentar uz to, naravno: "Pa ti nisi normalna."

Ja samo kažem - Knjiga.
Vidiš - Knjiga!

Plus komentar: "Pa ti si prsla."

Kod mene obično biva:

"Šta to čitaš?"
"(Naziv knjige.)"
"Što? Jel' to lektira?"

:roll:

I onda uzmu knjigu uz pitanjce "Mogu da vidim?" i krenu da čitaju korice, i još se prave stručnjaci za literaturu.

Gospode Bože. :pop2:

Srećom pa se krećem među ljudima gde knjiga nije natprirodna pojava.

Kao bolji pandan Braunu radije bih preporucila Ime ruze, Umberta Eka( kao i vecinu njegovih dela). Mozda malo polaganija i stilski teza ali umetnicki mnogo vrednije delo.

Ja ih ne bi' ni poredila.

Od Den Brauna sam čitala samo Da Vinčijev kod.
Sranje isto kao i Hari Poter vuče te da čitaš a ništa.

Simel mi je sjajan, recimo.
Nije težak a opet nije ni bljutavo lagan.

Inače, čitam Pavića „Dve kotorske priče“ i Kunderu „Neznanje“

Kreptoman bi svršio na Pavićevu knjigu jer je nova i ima čiste, neizlomljenje korice i belu hartiju.

Stiven Presfild - Ognjena Kapija

Ne mogu izraziti svoja osećanja nakon čitanja te knjige.
Ali stvarno, stvarno, treba je pročitati.

Sa jedne strane, toliko je knjiga o unutrašnjim stavovima pisaca i pogledima na svet, te ovakve knjige padaju donekle u drugi plan... Ali, to je ceo jedan narod, mali narod koji je svojom veličinom nadmašio sve ostale.

P.S. Videh spomenik Leonidi.

:sad2: :heart:

Ja necu nista preporucivati na coravo.
Daklem, koga zanima odredjena tematika, ili odredjeni pisac neka pita pa cu u skladu sa tim da preporucim nesto za sta mislim da valja iz te oblasti ili od tog autora.
Ovako mogu da preporucim bilo sta....

Sto se tice Da Vincijevog koda, pre par godina, toliko dugo sam cekala da je vrate u biblioteku da bih je ja uzela (tad bejase najpopularnija).
Dok je ja uzeh, zelja me prodje, tako da je i ne procitah.
Cekam mamu sa posla, rekla sam joj da svrati kod kume u biblioteku. :lol:

Back